Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Lenovo chystá Retro ThinkPad jako ze zlatých časů IBM

Ti kreténi tam nedali klávesu "Insert" a místo toho zbytečně udělali velikej "Delete" a nedali tam samostatné klávesy "Backward" a "Forward" (prázdný prostor kolem kurzorové šipky "Up") :-(
No, ale lepší jak drátek do oka. To co mám teď se bez externí klávesnice nedá používat na programování.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já tam vidím insert hned ve vedlejším bloku úplně vpravo... Ale proč to neudělali klasicky, což by bylo logičtější, toť otázka...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to už je potom použitelný. Doufám, že to rozložení jim ještě alespoň 2 roky vydrží, než budu mít nárok na nový stroj.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Muj notas ma nad sipkou doprava (vedle sipky Up) umistnen klavesu Fn, a sipky nahoru a dolu maji druhou funkci PgUp a PgDown (zbyle sipky maji Home a End) - desne navykove na navigaci...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak u tohoto nebude zalezet na zajmu zakazniku, bude to jen limitovana edice ...
bohuzel to je T a ne X ... a co to pestrobarevny logo? to je proste hnus ... a velky del jak by smet ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ze by som zasa z tej klavesnice odpadaval sa povedat neda ale fakt lepsie ako Carbon s tymi senzorickymi funkcnymi klavesami. To logo, wtf ? Ako sa pripravili na to ze amerika je uz cela duhova alebo co ? Co mi ale skor pride usmevne ze elektronika ktora ma 15-20 rokov je uz povazovana za tak staru ze kopie su retro.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak elektronika/IT je asi najrýchlejšie rozvíjajúce sa odvetvie, 15-20 rokov je už celkom dosť na elektro, približne ako 150 - 200 v automobilovom priemysle, kludne by som to nazval retro :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Až na ty LEDky super. Na současných Thinkpadech se mi právěže líbí, že jich mají jenom minimum.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Moje současné Lenovo (T540p) nemá žádne rozumné indikační LED a dost mi to vadí. Mám tam (trvale svítící) indikaci "Fn lock" (tedy že klávesnice je v normálním režimu a má funkční klávesy F1 - F12), "mute" (vypnutý zvuk - abych nerušil kolegy v kanclu) a "mic-off" (vypnutý mikrofon). Nic z toho nepotřebuju mít indikovanýho.
Naopak chci vidět, že jsou zpanutá rádia (WiFi, BT, 3G, prostě bezdrátové přenosy), že pracuje disk (aktivita HDD/SSD - občas je počítač líný, až seklý, ale když vidím, že nestíhá disk, jsem v klidu - u toho SSD je to fakt k vzteku, HDD je alespoň slyšet), nabíjení (proboha, proč to nemá rozumnou kontrolku!) CapsLock, Numlock a ScrollLock - to je natolik samozřejmé, že nechápu, proč to vyhodili (ten scroll-lock bych ještě pochopil - vyhodili i klávesu).
Indikace "sleep" tam mám, červená ledka ve víku a to je taky potřeba.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Moje řeč, to očesání indikačních LED byl opravdu "geniální" nápad. Nejvíc mě (na TP T540p) vytáčí hlavně nedostupná indikace činnosti disku. O dalších vychytávkách nových řad TP, jako je klávesnice nebo propadliště místo touchpadu, je škoda mluvit...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Teda ja nevim, jestli se ti cinani zblaznili, ale tohle proste neni neco, co by se dnes dalo rozumne prodavat. Tomu fakt jeste par veci chybi.
1. Diody OK, mam rad kdyz vidim co se deje. Ale proc nemuzou byt pod displayem? Takhle rozhodily klavesnici totalne.
2. Osvetleni OK, to mi na E530 dost chybi.
3. Rovnou SSD a nepritomnost mechaniky ani slotu pro dalsi karty OK, dnes uz to neni potreba.
4. Klavesa INSERT mimo ostatni blok - to je uplna kravina. Celkem dobre to ma vyrreseny stara dobra T61.
5. Business notebook a nema to v roce 2015 numerickou klavesnici - opet krok vedle.
6. Logo napodobujici puvodni IBM, no jako pokus dobrej, ale proste to neni ono, bije to do oci.
7. Kdyz tam neni mechanika, bude se tam dat dokoupit druha baterka?
8. Doufam, ze tam neni ten prisernej klikaci touchpad. Za boha si na to nemuzu zvyknout.
9. Jestlipak se to bude prodavat i bez OS? v tom me Lenovo dost stve, maji toho v nabidce fakt malo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ad 5: klávesnice bez numeriky je právě to, co se mi na tom líbí. Člověk, který píše všemi deseti, dělá čísla přes shift na horní řadě - numeriku používají jen datlové a účetní. Proti tomu, při dnešních notesových klávesnicích s numerikou, delší psaní všemi deseti nutí člověka sedět před displejem vyoseně ke straně a to strašně otravuje až unavuje.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jo, WackyPad mě taky pije krev - ne a ne si na to zvyknout. Stejně jako nepřítomná tlačítka "myši" ani k wacky-padu, ani k track-pointu - vše jenom pře dotyk bez kloudné hmatové odezvy (poslepu nenajdu kam "dotknout".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

chvaly-hodny pocin... 2x prisvetlovacia lampicka, dizajn, atd. atd. Aj modry enter je fajn, fajn - ale "for heaven´s sake" - ktory jesita presadil, ze je iba jedno-riadkovy..._?
pre tych co pisu 10 prstami, je to proste na hou_no, malickom pravej ruky triafam prave ten pravy horny roh 2-riadkoveho enteru... tym co pisu ako datel to vadiet az tak nemusi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tvar entru je hodně věcí osobního vkusu. Jám má nejraději právě tento dlouhý nízký. Ale na české klávesnici bude určitě ten vysoký ve tvaru otočeného L (širší část nahoře). Jednou jsem se na to ptal v servisu a české klávesnice jedině takto, dlouhý nízký enter - leda bych si objednal americkou klávesnici a oni mi ji prohodili.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tvar a umiestnenie klavesy Enter je cisto funkcna zalezitost, spolu s medzernikom je to najpouzivanejsi klaves. A este raz, pri takom ako je na obrazku, teda nizky, 1-riadkovy, kt. je v rovnakom riadku ako je zakladna poloha pri pisani 10 prstami - je proste nefunkcne riesenie. Malickom ho nestlacis bez toho, aby si musel opustit tu zakladnu polohu, a to je cele zle. A to plati pre akukolvek (jazykovu) verziu klavesnice. Osobny vkus - vzhlad - s tym nema nic spolocne...

Dik za tip s cz/sk rozlozenim. Podla foto z testov thinkpadov z poslednych rokov mali skutocne "normalny" velky 2-riadkovy enter. Druha vec, ci tato zrejme limited edition bude mat aj modifikaciu pre cz/sk trh...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi zajímavé, že to ještě někdo považuje za věc designu. Tvar klávesy Enter je dán tím, zda je použito rozložení ANSI (tj. "americké") nebo ISO (tj. "evropské"), Google má slova potvrdí. Osobně jsem nepotkal notebook určený pro americký trh, který by měl velký Enter. Průměrnému američanovi přijde určitě naše dvouřádková obludnost stejně nefunkční, jako nám přijde ta jednořádková.

Náš trh je samozřejmě "specifický" - často se vezme ANSI, něco se přelepí nebo se přehodí klávesy a šup sem s tím, to ale platí zejména pro stolní klávesnice. Tedy nebál bych se toho, pokud bude notebook určen i pro evropský trh, bude mít ISO rozložení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, tvar enteru je čistě funkční řešení. Když je řeč o psaní všemi 10, tak potom by bylo záhodno podívat se, kde měly odpovídající klávesu (odřádkování) psací stroje - a tomu právě odpovídá "ležatý" enter, který mně třeba vyhovuje daleko víc. Resp. nevadí mi tolik to, že na ISO klávesnicích je nastojato, ale hlavně to, že vedle něj je ještě jedna klávesa, která tam nemá co dělat (roura/přehlásky), což třeba u mě, hlavně když nemám nějak extra velké ruce, vede k překlepům. U klávesy vedle zkráceného levého shiftu na ISO klávesnici jakbysmet, tím spíš pak na klasických desktopových klávesnicích. Prostě podle mě ISO rozložení vymyslel diletant, který neměl o nějakém psaní všemi 10 ani potuchy :-/.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fakt je, že starý dobrý Thinkpad řady W500 není čím nahradit. Za dnešní - byť výkonnou - zpotvořeninu odmítám dávat 60-80 litrů. Navíc to už nemá cenu, vláčet výkon s sebou.

100x lepší je při dnešních vysokorychlostních sítích, WiFi, LTE tahat jen lehký laciný notes s nízkým odběrem, velkou výdrží - stačí aby tam jela VPN, ssh, VNC, RDP, pro komunikaci Teamviewer, Skype a pár IM, mail, browser.

A pracovat dálkově na serveru. Svém nebo kupě VPS, cloudu, virtuálech. Na dálku, protože i terminálový provoz přes ssh je při dnešních nízkolatenčních sítích bezproblémový.

Výkonný notes už není pracovně na nic potřeba. A výhoda laciného krámu je také v tom, že se o to člověk nebojí, každý rok se to stejně kupuje dvakrát nové, takže to nemusí být vůbec bombenfestung bulletproof.

Ať si Lenovo strčí tu svoji zpotvořeninu do libovolného tělního otvoru. To že je retro ? To si asi žluťák nevzal brejle, když starý dobrý Thinkpad kopíroval.

Až udělají model s původní Thinkpad klávesnicí - bez numerické části, aby člověk nemusel u mašiny sedět nakřivo když chce psát delší texty, pořádným klitorisem, bez bláznivých touchpadů řízených snad i telepaticky, tak mě probuďte - 80 litrů na takový bazmek mám připraveno.

Ale to se nedá očekávat - spíše se dá čekat vznik něčeho obludného, co místo pořádné klávesnice bude mít několik kamer a milimetrové radary a bude se to ovládat gesty, mrkáním a křepčením v parodii dervišského tance nebo záchvatu padoucnice. A mluvením či zpěvem. On-line bonzování a špehování bude samozřejmě přídavek zdarma.

Nedá se nic dělat, pořádný pracovní notes na trhu prostě není.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

jako pracovní NTB by měl obsahovat mimojiné i COM port.
Pro mnohé pracovní = servisní a tady je sériový port dodnes potřeba.
Všemožný USB/RS232 adaptéry bývají dost náladový

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Docela se divim, ze nejaky vyrobce neudela opravdu kvalitni USB/RS232 prevodnik. Ikdyby byl drazsi, lidi co tohle vyuzivaji by si ho urcite koupili.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Aby to mělo opravdové RS232/V.24 úrovně, +12V, -12V.
Fakt je, že některé lepší USB/RS232 hadi mají v sobě měnič z +5V a opravdu těch +-12V dávají. Jenže které to jsou se člověk dozví až po dodání.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam dobru skusenost s FTDI chipsetom (Chipi-X10 Cable). Kto chce nieco vymakanejsie, ten tiez najde, maju dobru ponuku a podporu (stale jeden com port aj ked zasuniem do ineho usb). Odporucam pre profikov.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Maly Enter. Preco tam zasa dali maly Enter?!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Viz výše - pravděpodobně proto, že na fotkách je model pro U.S. trh.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.