Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Lenovo i HP nabídne notebook s OLED displejem o rozlišení 2560×1440

Tak, první krok za námi, už zbývá jenom počkat, až to klesne tak na 30 000Kč. :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Krásný parametry. Až na ta procenta u gamutu. Tam mi nějak chybí barevný prostor o kterém je řeč. A krom toho si nejsem jistý, k čemu může být dobré, že zvládne zobrazit víc barev než jaké jsou definované barevným prostorem, který zobrazuje. To bude třeba na fotkách a videích zobrazovat duchy, které ostatní displeje nezobrazí? :-D Nebo jak to mám chápat?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Doporucuji pro priste se vyjadrovat jen k tomu o cem mate aspon nejake poneti. Takhle ze sebe delate jen (autocenzura) .

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

A co je podle Vas to "aspon nejake poneti"?
Co já vím, procenty gamutu oznacujeme jak velkou oblast nejakeho barevneho prostoru je displej schopny zobrazit. Proto se uvadi ze monitor pokryva napriklad 80% gamutu sRGB.

Ve vyjadreni: "oproti LCD-LED řešení přináší růst gamutu z 72% na 103% pokrytí." nikde nevidím zmínku ani o sRGB, ani Adobe-RGB ani jiném barevném prostoru. Co ja vim, kazdy barevny prostor ma definovany nejaky rozsah barev, ktere obsahuje. Pokud se budeme snazit tyto barvy zobrazit, muzeme jich logicky zobrazit 0-100% gamutu toho ci oneho barevneho prostoru. Pokud je displej schopny zobrazit i barvy mimo jeden barevny prostor, pravdepodobne se bude jednat o barvy definovane jinym barevnym prostorem. Chapal bych tedy, ze umi zobrazit 100% sRGB a treba 90% Adobe-RGB, ale 103% pokryti neceho nedefinovaneho mi nedava zadny smysl.

Pokud jsou Vase znalosti rozsahlejsi a presnejsi, rad se poucim. Ale priste to prosim zkuste s mensim mnozstvim cenzurovanych nadavek a vetsi informacni hodnotou. Dekuji. :-)

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Beztak je to jedno, když to nebudete kalibrovat každého čtvrt roku (možná častěji) bude to rozjeté jako dluhová krize v Řecku. Opravdu jsem zvědav na životnost a vypalování :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jo na zivotnost jsem taky zvedavej. Pred nejakou dobou me pobavil kolega se smartphonem od Samsungu. Samozrejme mel OLED displej a vychozi tapeta byla vice mene cela modra. :-D Ale snad uz to v tichosti vyresili, kdyz zacinaji davat OLED na notebooky, u kterych se narozdil od smartphonu, tabletu a obrich televizi pocita s vyrazne delsi aktivitou displeje behem dne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale zrovna modra ma u OLED nejkratsi zivotnost, takze by tam u stareho mobilu mela spis chybet nez prebyvat :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vskutku. V tom je ten vtip. ;-) Mezi nama.... nejsem si jisty, ze zrovna dlouha zivotnost zarizeni je to, po cem vyrobci touzi a o co se snazi. :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Občas je potřeba udělat tlustou čáru a začít znova. Třeba tuhle se mi dostal do rukou zánovní (co to je 10 let) ThinkPad (už bohužel Lenovo) R60. No co tak jako že zkusím Windows 10 ale ejhle, nejsou ovladače pro Radeon X1400 takže je tam nějaký výchozí ovladač z Windows a třeba na webu na YouTube to sotva hrká SD videa (HTML5).
(Trochu mě to mrzí zkusím ještě jinou verzi Windows ale co mě mrzí ještě víc 15" IPS s rozlišením 1600x1200 na tom se tak krásně serfuje.).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proč nedělají 4:3 displeje, ačkoliv to na všechno - mimo pouštění filmů a hraní - vyhovuje lépe než 16:9 ?
Asi se bojí, že by si to někdo koupil.
:-)

Co pořád nechápu, jsou ty koncepty. Opravdu si někdo myslí, že na desktopovém systému se dá dělat jako na tabletu ? S pomocí desktopového softu, který je stavěný na myš a klávesnici a velké rozlišení. Takže se to musí pokazit jedním nebo druhým směrem - k tabletu nebo k desktopu. Geniální Microsoft to pokazil oběma směry současně. Takže W10 nejsou optimální ani pro tablet ani pro desktop ani pro telefon. To se hned tak nevidí. A všichni jásají, zatímco prodeje klesají a kdo jen trochu může, odmítá to. Epic fail, za radostného řičení a sebeoslavných fanfár.

Jediný Apple má ještě rozum, ten striktně odděluje tabletáře s iOS a desktopáře s OSX - a je úspěšný. Microsoft zjevně nedá pokoj, dokud nevymyslí ještě snowboard který bude fungovat současně jako surf a navíc jako žehlící prkno s vestavěnou televizí. To je příšerné. Invence korporátu, "designed by commission".

Apple také stále používá 4:3.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Důvod masového používání 16:9 panelů vidím v ceně. Většina lidí stejně používá notebooky akorát na zábavu. Facebook už je pro širokoúhlý obraz vcelku optimalizovaný, zpravodaský servery taky, služby Seznamu jsou nepřehledný všude, takže tam je to fuk a krom toho už BFU notebook používá výhradně na filmy, hudbu a The Sims. A protože výrobci bojují primárně cenou, je hloupost pro mainstreamové notebooky zajišťovat drahou malosériovou výrobu 4:3 panelů. Ale je fakt, že třeba Dell, Lenovo, HP a Fujitsu by aspoň pro firemní vlajkové lodě mohlo používat jednotné 4:3 panely, které by u notebooků za víc jak 50tis. tu cenu už tak významně nezvedla. Ale holt zjevně necítí potřebu, nebo se k nim nedostává zpětná vazba.

Pokud jde o desítky, tak po osmičkách je to rozhodně krok správným směrem. Ještě sice před sebou mají kus cesty k funkčnosti srovnatelné se sedmičkama, ale ty mají za sebou cca pět let vylepšování a jejich přijetí bylo v době představení srovnatelný s tím co tu píšete o desítkách. Už teď ale nevidím v ovládání desítek na desktopu žádné výrazné ergonomické problémy. Aktuálně je jediný velký problém schizofrenie ovládacích panelů a nastavení. Jak bude vypadat aplikace nastavení až bude hotová je otázka. Pro používání na tabletech mají desítky režim tablet, který deaktivuje desktop a přepne systém do rozhraní podobného jak iOS tak Androidu a nativní Metro aplikace rozhodně půjdou ovládat dobře. Takže tady žádný zásadní problém taky nevidím.

A s tím opěvováním Applu bych to taky nepřeháněl. Všechny iMacy mají 16:9 monitory, MacBooky i Pro mají 16:10 a 4:3 mají jen a pouze iPady.

Bohužel všechno je o penězích a dokud bude většina uživatelů pouze konzumovat multimediální obsah, musí se všichni ostatní smířit s kompromisy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Všemu chybí zpětná vazba, ICT není v tomhle osamělým ostrovem. Vedení firem a marketing úplně kašle na uživatele, politici kašlou na občany, ...

W10 by neměly žádné ergonomické problémy, kdyby neměly na desktopu "Modern UI", všude prvky na ovládání prstem - třeba "dlaždice" a další zhůvěřilosti. Zdaleka to není omezeno na "tabletový režim", stejně jako "tabletový režim" není prost desktopového ovládáni. Zkrátka, W10 by žádné problémy s GUI na desktopu neměly, kdyby vypadaly jako W7. Jenže, W10 ty problémy mají.

Možná jednoho krásného dne, až budeme žít v opravdovém komunismu a všechno bude pro všechny, tedy pardon, až budou mít všechny W10 aplikace v sobě "mobilní verzi", "tabletovou verzi", "desktopovou verzi", bude všechno v pořádku.

Takový stav prostě není. Ale jásá se jak za toho bolševika, všichni dělají, jako že to tak už je. Hrozně se všichni radujeme.

4:3 má iPad, protože to je věc ke konzumaci obsahu. Apple také neblbne s mícháním desktopu a tabletu. Protože každá oblast má své optimalizace a své nejlepší kompromisy, často protichůdné.

Microsoft mi připadá podobně bláznivý jako třeba stíhačka F-35, ta je také na všechno, i na bolavou nohu. Je to jako vymyslet auto, které bude limuzína, supersport silniční závoďák, zároveň to uveze tolik uhlí jako nákladní Tatra a po pralese to bude jezdit jako džíp, ale bude to pohodlné a luxusní jako příměstský SUV. Taková věc prostě udělat nejde.

Není to o penězích, je to o idiocii a nefungujícím trhu. Ať si kdo chce konzumuje mediální obsah na strojku za 5-10 tisíc s 16:9 HD, ale když jsem ochoten dát třeba 100 tisíc za notes do tří kil váhy s 4:3, 6-ti jádry, 64-128GB ECC RAMkou, pořádnou klávesnici na psaní která nebude vyoseně ke straně (nechci spešl numerické klávesy, nejsem účetní) a touchpad s mechanickýma klapkama, tak prostě taková věc není. A neraďte mi Eurocom, ten se pravda snaží, ale je to malá firmička, takže nemá takové možnosti.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mozna je to rezerva: display zobrazi pri koupi 103% a kazdy mesic to o procento klesne. Respektive prvni ctyri mesice zobrazi 100%, ale takhle se to lepe pocita.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Krásný parametry"

Az na to CPU. I kdyz me to nijak neprekvapuje, do ultra-tenkych kravin se vzdy davaji ULV sh*ty...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Krásný parametry vzhledem k typu zařízení. Asi sotva v takové placce bude plnotučnej mobilní čip s 45W TDP. :-) Na druhou stranu notebook s dotykovým displejem, který lze otočit o 360° a používat ho tak jako obří tablet nemůže vážit přes dvě kila a mít tloušťku kolem 4-5cm. ULV CPU mi vadí spíš u Elitebooků od HP. Že prej vyšší třída pracovních notebooků. To sotva.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tedy: má to displej s pofidérní životností a proměnlivou kvalitou, příliš slabý procesor, díky malé tloušťce slabou baterku takže krátkou výdrž, nesmyslný koncept s ohýbáním kolem dokola, který využije - mimo předvádění jiným pitomcům - jen několik procent userů - a ti si následně raději koupí ještě velký tablet, protože na této podivnosti je tabletování nepohodlné. Kdyby tam to nesmyslné otáčení nebylo, bylo by to lehčí, menší nebo to mohlo mít větší baterii, lepší chlazení a výkonnější procesor. Na pohodlné psaní to má nízkou klávesnici.

Jinými slovy, dnes notesy nejsou navrženy pro usery, výrobci nevyrábějí notesy které by useři chtěli, ale takové, které se ze záhadných důvodů líbí marketingu. A pak hrozně řvou, jak je doba strašná, protože se notesy neprodávají a určitě za to mohou tablety. Takže příští kvartál bude mít ještě více notesů tabletovou úpravu, takže si je koupí ještě méně lidí. A tak to půjde dál a dál, až se budou vyrábět jenom tabletové notesy, které si nekoupí vůbec nikdo. Protože na takový divný potvoře nejde pořádně tabletovat ani notesovat.

Jestli je to tajná strategie jak zničit notesový trh a donutit všechny přejít třeba na Chromebooky - a dělat dálkově na výkonných serverech, jdou na to výrobci vážně skvěle.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ještě dodám, že Lenovo Yoga koncept byl asi relativně úspěšný - doma jich pár máme, u kolegů je situace podobná - ale ne proto, že je to otočná tableto-notesová šílenost - to nikdo nepoužívá, ale protože to byl první a jediný notes za malé peníze, který měl a má IPS displej 3200x1800. Vysoké rozlišení je občas potřeba. Ukažte mi nějaký skutečný notes s IPS 3200x1800 za 20+ tisíc, s radostí ho vyměním za Yogu.

Další věc je, že do toho Lenovo necpe zbytečnou dedikovanou grafiku a je v tom Core M dvojjádro, takže se to při použití neupeče. Jako terminál pro práci na serverech je to asi nejlepší volba ze všech špatných, zvláště když to teď po slevě stojí cca 24 tisíc.
http://www.czc.cz/lenovo-yoga-3-pro-oranzova_3/169902/produkt

Kdyby někdo vyráběl úplně to samé jako normální notes, s větší a výměnnou baterkou, bral bych mnohem raději to.

Připadá mi, že marketing chybně vyhodnotil úspěch Yogy - nepochybuji, že většina kusů se prodá "otočnosti navzdory" díky pěknému displeji. A teď tím bude kurvit další mašiny. Třeba X1.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Po skusenostiach s Asus Transformerom mozem dat za pravdu, ze ako cistokrvny tablet som to skoro nikdy nepouzil, zlozity klb je len zbytocna komplikacia. Stale je to spojene s klavesnicou.

Zato dotykova obrazovka sa mi osvedcila aj v notebookovom prevedeni. Moznost zoomovat a posuvat stranku palcom pri citani je super.

Co ocenujem

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Multi-touch touchpad nebo myš s kolečkem poslouží ještě lépe, a nemusíte mít pořád po ruce hadřík. A notes nemusí mít kvůli dotykové vrstvě lesklý displej. Dotykáč na notesu se mi jeví jako velmi špatný kompromis.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Otlacky prstov na displayi mi kupodivu nevadia, mozno preto, ze takyto device nepouzivam na pracu ale podvecer na konzumovanie obsahu/zabavu. Podvecer ... polosero aby som dobre zaspal, odrazy nie su silne, smuhy nevnimam, stratia sa v obraze.

Vlastne mi smuhy moc nevadia ani na 5.5" smartphone. Keby mi vadili, siel by som do dumbphone/blackberry.

Co sa tyka mysi s koleckom, urcite nie na konzumovanie obsahu, zbytocny gerat navyse.
Denne pouzivam jeden z najlepsich multi-touch touchpadov (MacBook Air) s gestami, a aj tak mi pride prirodzenejsie dotykat sa priamo displaya.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Po 2 rokoch s Asusom T100 pomerne dobre viem povedat, co je pre mna idealny device.

- cca 12", touch, 1280x800 (high dpi nechcem kvoli zlej SW podpore pri Windowse), 16:10 preferujem kvoli lepsiemu priestoru na citanie
- kludne Atom x5 (som prekvapeny aky ma Atom Z37xx vykon) alebo Core M, iba pasivne chladeny
- 4-8GB Ram
- aspon 64GB SSD
- HDMI/DP out
- microSD slot
- klavesnica moze byt napevno - dobry stojan do postele aj ked niekedy moc nepouzivam
- vydrz aspon 6 hodin
- musi byt microUSB alebo USB-C nabijanie, nechcem dalsie zbytocne adaptery. Uz teraz mam doma microUSB smartphone/Asus Transformer, Apple thunderbolt iPhone, magsafe pre MacBook Air, HP Elitebook adapter+docking station.

Sucasny Asus T100TA asi pojde na dochodok - spravim z neho multimedialny prehravac k TV (Google prestal podporovat API pouzivane mojou TV na Youtube) a vyzera to zase na Asus T100HA. Akurat sa mi zdaju strasne predrazene.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pozeram benchmark tej i7 a vobec to nevyzera zle:

http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core+i7-6600U+%40+2.60GHz

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak jistě, je to skvělý procesor. Otázka je, jaké tomu udělali v tom notesu chlazení, protože třeba Lenovo Yoga 3 Pro je přímo odstrašující příklad, jak se to dělat nemá. Ta má ULV Core M, ale je to tak divně řešené, že to má uvnitř stejně ventilátor (Macbook se stejným procesorem ventilátor nemá) a navzdory tomu je to pořád podtaktované na 1GHz. Něco pustíte, vyskočí Turbo na 2+ GHz, během chvilky je teplota procesoru na 85°C a procesor se stáhne na 1GHz. To je vážně pokrok. Navzdory tomu to má dostatečný výkon pro všechny běžné věci, díky akceleraci dekódování videa atd. Jako zápisník a mašina na Office a editaci textů je to moc fajn. Ale virtuální stroj si v tom nepustíte - a když jo, tak se to povleče. Prakticky stejný výsledek dostanete s přeznačeným Atomovým bazmekem za čtvrtinu peněz. Ne díky procesoru, ale díky chlazení. Dnes není problém vyrobit třeba osmijádro na 25W (Avoton) nebo čtyřjádro i s grafikou na 15-25W, které má slušný výkon na všechno, při odpovídajícím chladicím systému. Ale to z notesů zmizelo.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.