Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Prodej x86 serverů IBM pouze pokryje poplatek pro GlobalFoundries

"Co to znamená: IBM zřejmě v letošním roce přijde o divizi x86 serverů i své výrobní kapacity, ale firemní pokladně tyto transakce nepřinesou prakticky nic, alespoň z hlediska přímého zisku."

To samozrejme ano, ale na zisk to v konecnem dusledku vliv mit bude - protoze se zbavi nemalych nakladu (prevysujicich vynosy), minimalne v pripade jejich ztratove tovarny.

Otazkou zustava, zda a jak byla v poslednich Q/Y x86 divize IBM ziskova.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Že se zbaví ztrátové továrny je sice pravda, ale zároveň se zbaví byznysu, který má podle Lenova potenciál vydělávat velmi slušné peníze. Zároveň tento krok nepřinese žádné peníze na restrukturalizaci, které od prodeje IBM očekávala. Původní záměr byl zbavit se továren s přihozením $1 miliardy a prodat x86 servery za $2,3 miliardy = zisk $1,3 miliardy. Výsledek je zisk přinejlepším několik stovek milionů, budeme-li optimisticky předpokládat, že ty „více než $2 miliardy“, které IBM zaplatí GlobalFoundries, jsou méně než $2,1 miliardy, které dostane od Lenova. Celkově to pro IBM dopadlo mnohem hůř, než plánovala - bohužel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Že se zbaví ztrátové továrny je sice pravda, ale zároveň se zbaví byznysu, který má podle Lenova potenciál vydělávat velmi slušné peníze."

Pokud by to byl tak vydelecny podnik, tak by se jej IBM nezbavovala. To, ze to nakladove unese Lenovo, neznamena, ze by to nakladove unesla IBM. Neboli, Lenovo je schopno udrzet tento business diky mensim nakladum na provoz...a nejvetsi prinos pro nej nejsou produkty, ale distribucni sit partneru IBM, kteri x86 prodavaji.

Vse, co pises jsou jen spekulace, protoze neznas presna cisla hospodareni IBM tovarny a x86 divize IBM.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud by to byl tak vydelecny podnik, tak by se jej IBM nezbavovala."

Tohle spekulace není? :-) Stejně tak se dá říct, že kdyby to byl podnik prodělečný, jistě by za něj Lenovo nedalo přes dvě miliardy dolarů.

"Vse, co pises jsou jen spekulace, protoze neznas presna cisla hospodareni IBM tovarny"

Je veřejně známý údaj, že stávající ztrátový provoz stojí ročně $1,5 miliardy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

OK, tak jinak, kde mozna staci Lenovu 15% marze, nemusi IBM stacit ani 30%. Pokud by byl tento business z pohledu IBM rentabilni (pro IBM!), nikdy by se ho nezbavila.

Opravdu si myslis, ze IBM nejdrive vypusti do sveta REALNOU rocni ztratu sve tovarny a pak jde vyjednavat o jejim prodeji? To by mozna udelal obchodnik, ktery tuto praci dela 2.den...ale ne IBM. Pri vyjednavani o prodeji takovehoto majetku se vychazi z realnych hodnot hospodareni a ne z "informaci", ktere koluji internetem.

A za posledni, to ze nekdo vypusti do sveta, za kolik by si predstavoval prodej cehokoliv, jeste neznamena, ze tak ma interne nastavenu batnu pro tento prodej (=realny cil, v tomto pripade realna castka, za kterou to planuje prodat...), vetsinou je tomu naprosto jinak.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proč to, co stačí Lenovu nestačí IBM? Copak jsou vývojářské týmy, co chtějí miliardy a ty, co chtějí miliony? Hamižnost je spolehlivou vstupenkou do zapomnění...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

mna by skor zaujimalo co na to regulacne urady ze dalsie vyznamne odvetvie prechadza do ruk cinanom?
servery IBM ma kopec organizacii, aj u nas sa nejake tie mensie nachadzaju .. to nebude ohrozenie narodnej bezpecnosti?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze je to stejny pripad, jako jim nevadil prodej AMD tovaren arabum...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

PC divizia uz davno patri Lenovu ale serverva? hmm skoda no ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

IBM byl symbol technologického pokroku USA potažmo západu. Dnes je symbolem úpadku USA, potažmo naší části civilizace vůbec. V USA zůstávají prázdné reklamní společnosti typu Apple tedy společnosti co nic samo nevyrábí a jejíž technologii jsou kulaté rohy.
Výrobní závody a podstatu kupují čínané s arabášema.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A v com je symbolom upadku prosim? Tym ze sa zbavuje vyroby HW so zanedbatelnou pridanou hodnotou a marzou a chce sa venovat niecomu co hodi viac? Ved to robi kazdy dobry podnikatel, ktory chce prezit na trhu dlhsie nez jednu - dve dekady...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Zbavujou se vyroby, vyvoj se rovnez presouva jinam, co jim tam zbyde a kolik lidi to uzivi? Uz ted v USA zije temer 50 milionu lidi pod hranici chudoby (viz. oficialni statistiky).
Osobne bych to videl, ze je tohle vsechno opravdu znakem upadku zapadni civilizace.
Nicmene to samozrejme neznamena, ze se ta vyroba IBM nerentovala a proto se toho zbavuje. Z druhe strany pokud se bude rentovat Cinanum, tak o to je to smutnejsi. A prodavat spickove technologie ven..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V čem není:? Podívejte se na stránky IBM (www.ibm.com) poznáte z toho co IBM dnes dělá , já ne a mám ten pocit že to nevědí ani oni. Žijí jen a pouze z rozprodávání podstaty a protože již prodli skoro vše prodávají i továrny.
Co podle vás hodí víc asi nic že jinak by IBM nebyla tam kde je a to v prdeli.
Není to jen o IBM, USA jako celek každý rok vykazuje cca 700 miliardový schodek zahraniční obchodní bilance, naproti tomu Číňané USA postupně skupují. A skupují to z peníze z oné "nelukrativní" výroby.
Za co budou američané nakupovat ony nelukrativní čínské výrobky, co jim asi tak nabídnou?
Již řadu let to řeší tím, že z části platí prodejme svého majetku ( továrny, mrakodrapy), z části prostě tisknou ničím nekryté $, ani jedno nejde do nekonečna, na jedné straně nebude co prodat a na druhé o ten potištěný papír nebude zájem.
IBM stála u zrodu sálových počítačů, u zrodu kopírek, její stroje umožnili přistání na měsíci, vymyslela PC, vlastní procesory. Zaměstnanci IBM získali 5 Nobelových cen, dnes cloud, obchodní analýzy a bezobsažné kecy o ničem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když se zbavíte výroby, zbavujete se kontroly vývoje technologií podmiňujících váš navazující smart business. Svá technologická řešení přestanete mít možnost aplikovat přímo na HW. Hledání oáz vyšší přidané hodnoty (či spíše vyšší výnosnosti) je dlouhodobě obrovský nesmysl, protože je to slepá ulička bez možnosti bezbolestně se vrátit k výchozí udržitelné situaci.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.