Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pět dní s notebookem Lenovo IdeaPad B590 s Windows 8 vylepšeným o SSD

Jojo, autocad a photoshop je nezbytnou nutnosti kazdeho redaktora :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Kupoval jsem znamemu nejlevnejsi notebook co byl na trhu a byl to prave Lenovo IdeaPad G585 (AMD cpu, ATI vga, 2GB ram DDR3, 2x USB 3.0, DVD-RW, webcam, wifi).
Pozdeji jsem ale porovnaval parametry z drazsim Lenovo a zjistil, ze tenhle nejlevnejsi nema HDMI vystup a kdyz jsem ho otevrel tak mel jenom jeden slot na DDR3 takze nekde se proste usetrit muselo.
Znamy ho pouziva kazdy den a taky se trochu stezuje na numericky blok, ze neni nijak oddeleny od zbytku klavesnice. Prave pred Lenovem mel HP4510s, ktery to mel krasne oddelene a i te klavesy byly jinak zpracovane ale take byl rozdil v cene dvojnasobek pro HP oproti Lenovo v dobe jejich porizeni...
Baterie ma slusnou vydrz kolem 3-3,5 hodin ale cpu je pomalejsi a take mu trochu vic trva probuzeni ze sleep modu, nuz ale co by clovek chtel od notebooku za 6.500,- KC...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

myslim ze ten rozdiel vo vydrzi medzi HDMI a displejom spravilo skor to, ze renderovat video na FullHD(HDMI) je narocnejsie ako renderovat to na mensie rozlisenie displeja

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky jsem si myslel, že ze zdroje se to musí dekódovat v rozlišení, v jakém je to zakódované, a až pak se to přeškáluje podle typu zobrazovadla, což je v porovnání s dekódováním už brnkačka. A to pomíjím fakt, že z FullHD na FullHD není co přeškálovávat, zatímco z Full na Půl se musí. Takže nevím.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ono myslim ze zalezi hlavne od dekoderu, samozrejme najviac spotreba zavysi od rozlisenia zdroju a bitratu. To, aky vpliv ma na spotrebu rozlisenie zobrazovadla, sa da velmi lahko overit a nebolo by odveci to skusit, tiez by ma to zaujimalo.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Notebook mám už nějaký pátek a jsem celkem spokojen. Je to pro mě jen doplněk ke klasickému PC. S redaktorem nesouhlasím například s tím, že bez OS jde sehnat pouze model s horším CPU, sám mám i3 3110M bez OS za 10,5 k.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

V minusech nevidim podstatnou vec - pouze jednoleta zaruka. Vyrobci jako je Lenovo, HP, Apple davaji pouze jednoletou zaruku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neviem ako v CZ, ale snáď platí nejaký zákon a zo zákona je záruka u nás 2 roky, aj keby kdekoľvek na svete bola iba rok. Teda pre koncového spotrebiteľa.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, to by tam být mohlo. Jasně, platí to při nákupu na IČ (pro koncáka platí zákonná dvouletá), ale je to tak.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Lenovo taky? Mám firemní G570, kupovanou na IČ a mám dvouletou záruku. Zrovna budu reklamovat ten tragický displej - nevím jak je to možné, ale špiní se zevnitř.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jednoleta zaruka vas trapit nemusi, pokud to kupujete u ceskeho (a mozna i evropskeho) prodejce jako koncovy uzivatel.

Takze nevim, zda je to minus ... spise ne.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

V recenzi je uvedeno pro kancelarskou praci, z toho jsem odvodil, ze k podnikani. Jinak Lenovo jsem poprve a naposledy doporucil znamemu, ktery ma 160cm, kdyz si plivne pod nohy a 50kg vazi i s kancelarskou zidli. Po mesici kancelarskeho pouzivani mu praskl pant, reklamace byla zamitnuta... Takze Lenovo uz ani omylem!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

nebyla to G570? Panty mám už podruhé vyměněné a už se zase vyklají. A to je to spíše desktop replacement - prakticky nikam to nenosím.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

a ještě jedna věc - nelze soudit značku podle jedné modelové řady a ještě např. té lowendové. Thinkpady jsou proti Ideapadům úplně něco jiného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten sluchatko/mikrofonny vystup asi bude rovnaky ako u vacsiny telefonov, tj. ze na jednom kabli mas vsetko. Je to prakticke(jsie, nez lustit ktory jack kam pripojit furt, ked ti niekto zavola na skajpa).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, do toho sluchátkového konektoru se dává headset z mobilu. Mám to tak taky a je to geniální, Wift to špatně pochopil. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to geniální do té doby, dokud nemáš nějaké "normální" sluchátka ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Normalni sluchatka maji USB ))

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale sluchátka do USB rozhodně nepovažuju za normální, ale za abnormální.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, musim upresnit, sluchatka s mikrofonem a hlavne kvuli mikrofonu. Tedy zkusenostem s mikrofonem na klasickych sluchatkach vs. standardni integrovane zvukovky, nedam na USB sluchatka dopustit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to se nepřu ;) Sám mám v notebooku mikrofon takové „kvality“, že by bylo lepší, kdyby tam nebyl ;). Stejně tak když připojím sluchátka s vlastním mikrofonem, která jinde podávají slušné výsledky (co se kvality zvuku týče), na tom notebooku to stojí dost za zlámanou bačkoru. Přitom obojí obsluhuje „nějaký Realtek“, ale nejspíš se liší implementace jeho podestýlky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na tech uplne obycejnych Realtekovskych kartach jsou problemy casto, na nich v nastaveni neni ani fajfka "Microfon boost". Trochu me udivuje pristup vyrobcu, ze tam daji neco za 1$, s cim jsou stabilne problemy, misto aby tam dali za 1,5$ neco, co alespon trochu funguje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduché - zvuk nikdo netestuje. Posledních 5 let jsou na tom počítače tak bídně, že NELZE sehnat desku se solidní int. zvukovkou natožpak notes. Týká se to low-endu až po hi-end a nikdo se neodváží říct, že ty zvukovky od Realteku stojí za hovno a ještě tupě opisují jak má něco 108dB odstup signál/šum ikdyž je to papírový parametr čip, nikoliv na výstupu. Za mě - co zvukovka to šmejd, u Aušusu to trošíčku zachraňuje soft, ale šmejd je to taky. Zrovna tak je šmejd realtek co je v macboocích (Bože próč?)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale notak... Pusť si něco přes starou desku a pak přes novou. Neříkám, že to je nějak audiofilní, ale jde to. Sám mám doma připojený zesilovač přes "nějaký ten Realtek", zapojil jsem to tak když mi odešel starý dobrý Sound Blaster Live - ještě z takové té poctivé edice za několik tisíc - a jde to. Rozdíl jde sice slyšet hned, ale na to, že je to integrovaná zvukovka, je to super, staré integrované zvukovky byly mnohem bídnější.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna z dob slávý Creativu mám bedýnky (SB PCI128 quad + Cambridge Soundworks), které používám na testování když sem někdo přinese počítač a s klidem můžu říct, že jakýkoliv Realtek hraje placatě. Ekvalizérem to nevyekvalizéruješ ani kdyby ses na hlavu stavěl, jediná věc, která tomu přidá trochu šťávy je Hear nicmně ten pak koktá, protože to nestíhá, navíc kolikrát plně chybí "směšovač stereo", který je nutný pro nahrávání "what you hear" co byl na Livkách. V macích je to zrovna tak - starej powerbook G4 hraje mírně řečeno "obstojně" (192kHz/24bit) a jde na tom v klidu i něco míchat nebo dělat bez škobrtání. Nedej Bože vrazit do toho sluchátka :( Vůbec v notesech jsou hrůzy všechny zvukovky do poslední (dneska stejně na nic jinýho než Realtek a IDT nenarazíš přičemž ani jedna nehraje tak jako ADIna co bývala v Thinkpadech). Teď si k tomu přičti fakt, že solidní zvukovky do slotů už prakticky vyhynuly (X-Fi notebook) tak musíš koupit usb (páč zase nějakýho debila napadlo nedávat FW do notesů aby ušetřil 10 dolarů). Je to děs!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to teda nevím, zrovna Analog Devices jsem řadil vždycky až pod Realtek, shodou okolností jsem ji měl před tady tím Realtekem rok zpátky a právě kvůli tomu jsem se ozval, že se to nezhoršuje. :-) Možná to bylo ale taky ovladačem, jedu pod Linuxem, takže může být všechno jinak - ono totiž množina lidí, co umí po technické stránce zacházet se zvukem a množina lidí, kteří jsou schopní napsal driver do jádra, mají celkem malý průnik.

Ale to je jedno, nechtěl jsem tvrdit, že je to nějaká extra kvalita, ale za mě teda rozhodně bylo hůř a je líp. Přirovnal bych to asi k integrovaným grafikám, kde to byla opravdu tragédie a dnes je to "hmm, OK".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

s microphone boostem je to spíše problém softu co se k tomu dodává, nevím jestli přímo realteku.

Ale když už jsme u toho realteku... nějakou dobu jsem u nynějšího PC zůstával s int. realtekem. Jsem snad do té doby ještě neslyšel pracovat procesor... respektive, nic nehraje, koukám na All CPU Meter a zrovna když se zvedlo vytížení tak jsem slyšel jako když se načítá program z kazety u starého Atari :-D Jiné to bylo když se zapne třeba teamspeak, to když byl čip zvukovky zatížen jak výstupem tak i vstupem mikrofonu, tak to vždy přestalo.... jednoho dne už mě to vyloženě začalo srát, tak jsem pořídil Xonar DX. upřímně, co realtek posírá na čipu, to posírá Asus na ovladačích. Nebýt alternativních Xonar Uni driverů, tak to snad vyhodim ;-))) A Creative? tam se na komunitu už sere dávno...

Takže... co dneska kupovat? já ti nevim, asi kompy bez zvuku....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bývaly časy, kdy jsem sháněl základní desky výhradně bez integrovaných součástí typu zvukovka/síťovka s tím, že si tam dám vlastní. Bylo to v dobách, kdy se ta integrace začala šířit jak mor. Byl jsem otupen, dneska mi to už ani nepřijde - už jen proto, že se ani taková deska sehnat nedá. Dneska je skoro problém sehnat desku „bez integrovaný grafiky“, protože grafika je integrovaná v procesoru, takže všechny desky mají své výstupy. Ne, že by mi to vadilo - integrované grafiky jsou už dnes na takové úrovni, že s největší pravděpodobností nikdy už jinou než integrovanou grafiku potřebovat nebudu. Jen jsem tím chtěl říci, jak se stanlo naprostým standardem prodat zákazníkovi s produktem věci, které by třeba ani nechtěl, protože je sám nahradí jinými, pro něj lepšími.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Normální sluchátka tam fungují zcela normálně. :-) Ale vážne - mám jeden headset, často mám dlouhé telefonní hovory a hovory přes Skype, u kterých potřebuji / chci mít volné ruce k psaní. Takto to jenom přepíchnu a je to.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

takže normální sluchátka i s jejich mikrofonem fungují? ;-))))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Normální sluchátka s mikrofonem mají dnes jeden kombinovaný jack a fungovat budou. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Problem je, ze to nemaji vsichni stejne zapojene. Je to ctyrpolovy jack a lisi se zapojeni mikrofonu. Jinak to je u Applu a jinak u Nokie, podle webu pouziva Lenovo zapojeni stejne jako Apple, HP zas jako Nokia
https://sites.google.com/site/giluth/know/4-pin-audio-connector#TOC-Appl...

Kdyz s tim Lenovo poprve prislo, tak se nedalo zjistit, jak to ma zapojene. Nedala se taky v CR poradne sehnat ani redukce (vetsina eshopu na dotaz nabidla klasickou "rozdvojku") na dva klasicke jacky...na zabiti :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, tak to by bylo nemilé, nicméně Samsung a Sony jsou očividně dle mých testů v "Apple" skupině a jestli se jim postaví nějaká Nokia s ani ne 3% trhu smartponů, tak je to vrchol sebestřednosti. Ale IMHO i ta Nokia to má "správně", resp. jsem neslyšel, že by někomu takový headset nefungoval. Občas nefunguje dálkové ovládání, ale i tam aspoň příjem hovoru většinou jde.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Neni problem najit pres google starsi prispevky, jak nekomu nefunguje headset od Nokie v Thinkpadu nebo Lenovo headset s Nokia telefonem.

Dohledal jsem i pouzivane zkratky - OMTP a CTIA. Prvni pry pouzivala Nokia s Sony Ericsson (Sony uz pouziva CTIA), ten druhy Apple a dalsi vyrobci. Takze problem bude asi jen se starsim headsetem Nokia, SE a mozna jeste jinym.

A existuji i redukce :)
http://milkyzone.weebly.com/1/post/2012/11/-earphone-converter-adapter-c...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže preto mi nefungoval headset z HTC v Nokii a naopak. Resp. sluchátka áno, mikrofónová časť nie.
Inak tie redukcie sa naozaj dajú zohnať? Ešte rok dozadu by som dala neviemčo za to aby som mohla používať klasický headset k PC cez hlavu s dvoma koncovkami miesto tých odporných štupľov v služobnom telefóne, ale našla som len 2 stránky ktoré taký produkt evidovali s poznámkou že už sa nedodáva.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ale vypada to, ze ten problem uz je stary a pokud nekdo nepouziva oblibeny stary headset, tak snad nebude mit problem.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro Wifta - HP 4540s jsem používal asi půl roku, byl tam taky vyměněný HDD za SSD (OCZ Agility 4). Vyzdvihnu výkon procesoru (i5-3230M), tichost (při normálním zatížení ventilátor snad vůbec nejel, při vysokém zatížení byl poměrně tichý) a rychlost, ale tu bych dal na vrub SSD.
Co jsem ale nepřekousl byly šipky. Ani po půl roce jsem se s nima nenaučil žít. Poloviční výška, umístění, zasazené mezi ostatní klávesy ... prostě hnus. Home/End/PgUp/PgDown byly taky pro mě neergonomické, ale ty jsem zkousnul.
Dále jsem měl softwarové problémy, kde většinu problémů dávám na vrub W8 trochu i sobě :) Mohl jsem jít do W7 Ultimate, ale říkal jsem si, že IT by měl mít zkušenosti, takže si to neulehčím a budu bojovat.
Základní bylo vypnout automatické aktualizace driverů, ty vyřešily třetinu problémů. Dále jsem měl problémy s Classic Shell a přihlašováním pomocí otisků prstů - obojí chvíli fungovalo, ale po pár týdnech začalo zlobit. Otisky jsem vypnul, Classic shell pouštěl z dlaždice ručně - a pak už fungoval dobře.

Celkově - smíšený dojem. Výborné vnitřnosti s pár masařkami.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"svit LEDky by se měl dát regulovat kromě pulzů také proudem, jestli se to dělá i jinak, např. rozsvícením menšího počtu LEDek"

To stěží :-) viděli byste část plochy bílé část černé.
Je ještě možnost, kdy pulzně šířková modulace nemá "duty cycle"(střídu) od 0-100% ale jen třeba 80-100% jak ukázalo měření tohoto Samsungu http://www.prad.de/new/monitore/test/2012/test-samsung-s27b970d-led-teil...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mno, ono těch LEDek v těch podsvíceních nebývá zase tolik, rozptylovače světla jsou docela mocné ;).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

spíš by bylo nejlepší to neřídit čistým pwm, ale nějakým spínaným zdrojem na konstantní proud, takže by průběh na LEDkách byl zvlněnej jen minimálně, ale indukčnost, dioda a kondík navíc by třeba zvedly výrobní cenu o 50 centů a to už je nepřijatelná úroveň.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To už teď Dell, Eizo, HP, Viewsonic dokonce i Acer a Benq ;-) dělají u některých monitorů

Jinak nevím co to je spínaný zdroj, indukčnost, dioda a kondk atd....
Pokud vím tak v led podsíceném lcd tohle řídí LED driver.

Jinak PWM blikání je nuté pro účinné použítí tech. Scannig/strobing backlight aby pří pohybu bylo lcd bez motion bluru(rozmazání) stejně jako CRT.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Však taky CRT je stejnej hnus jako blikající LED podsvícení LCDček.
Kromě toho v daném provedení je to v porovnání s CRT blbost. CRT bliká, protože bliká z principu podle toho, jak kreslí obraz, takže eliminace motion blur efektu je spíš shoda okolností. Jestliže ale LCDčku, do něhož se posílá obraz rychlostí 60 snímků za sekundu, blikne podsvícení 220× za sekundu, tak každý snímek blikne 3,66×, což je teda „eliminace motion bluru jak prase“ ;).
Na tohle neskočím, ani kdyby to skutečně blikalo 240 Hz a každý snímek tak bliknul přesně 4×. Prostě se to dělá proto, že je to levnější, to si myslím já a jsem o tom hluboce přesvědčen.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém vidim spíš v tom že CRT má dosvit. Tudiž 85+ Hz je pro většinu lidí naprosto OK. Ano někdo vyžaduje 100. Ale u LED kde je zhasnutí naprosto instantní člověka bolí hlava i z 300Hz.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A věřte že tomu tak je ;-)

http://www.youtube.com/watch?v=NNYi3hXEbH4&feature=player_embedded

Takhle scanning/strobing backlight pracuje a potřebuje PWM, aby bylo účinné.
To je hlavně pro ty co si pořád myslí, že LCD je pořád "pomalé a strašně rozmazané".
Jinak tady jsou další zajímavá vlákna na toto téma
http://www.avsforum.com/t/1429546/arduino-scanning-backlight-for-lcd-to-...
http://www.blurbusters.com/faq/scanningbacklight/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K tomu pár věcí:
1. Přiznám se, že nevím, cos chtěl říci tím prvním videem. Bliká to nějak divně - střed a okraje zvlášť. Proč?

2. Pokud by měla redukce motion bluru fungovat pomocí blikání podsvícení, muselo by podsvícení bliknout pouze poté, co se překreslí obraz (jakoby emulace CRT). Tedy v případě běžného displeje 60× za sekundu. To by musel výrobci omlátit o hlavu každý, protože 60 Hz je nesnesitelných už na CRT a to mají CRT určitý dosvit (mizerný, ale mají, samozřejmě každá obrazovak jinak rychlý). LEDky ne, to by byla poukázka ne k očaři, ale rovnou k Chocholouškovi, ne-li k nějakýmu „lidskýmu sběrnýmu dvoru na náhradní díly“.
A pokud to bude blikat častěji, než je refresh obrazu, eliminace motion bluru jde do háje, protože blikání podsvícení jen ten motion blur rozfázuje. Čím pomaleji to bude blikat, tím víc to bude s*át člověka, a čím rychleji to bude blikat, tím z více snímků se ten motion blur poskládá a bude plynulejší a plynulejší a tím méně ho to bude eliminovat.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kupoval jsem dva mesice zpet tchyni B580 - rozdil je v starsi architekture i3 coz sem rad vymenil za jeden USB 3 navic. Ma navic ctecku prstu (to je spis takove nice to have). A jako vyprodejovy typ sem ho koupil v czc za 8666kc + 500kc rok zaruky navic. Bez OS.

Wifte v hodnoceni mas numerickou klavesnici v spatne sekci. Navic vyhodnotit celou klavesnici na zaklade numerickeho bloku mi prijde odveci. Nasinci miluji num klavesnici jen protoze pouzivaji ceskou klavesnici a zobou 2mi prsty, a taky proto aby mohli psat zavinac :-) Na to to bohate staci...

Me se nepozdava otvor mikrofonu na predni strane. Kdyz to ma clovek na kline tak to ucpe, plus zatim sem obdrzel stiznost ze nekdy na skype neni moc rozumet. (nevysetril jsem ale jestli to je nejaka chytrost regulace hlasitosti skype nebo hw)
Text v clanku vyzniva tak ze rozlisis 220hz coz je usmevne, lepsi by bylo se tam lepe vyjadrit tak jak si to udelal v komentarich.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Provedení numerického bloku klávesnice je ve „zvažte“ proto, že to je na zvážení každého, jestli mu to vadí, nebo ne. Nepovažuji to úplně za vadu, to je prostě vlastnost, na notebooku může být těžko klávesnice taková, jako před monitorem od desktopu ;). Mně to třeba vadí, chtěl bych to dát do záporů, ale umím si představit, že to někomu bude zcela putna, protože to nebude používat vůbec, neb si k notebooku připojí klasickou klávesnici.

Psaní zavináče je otázka zvyku. Znám lidi - a jsou to počítačoví laici, co ho píšou Alt+<NUM64>, znám lidi, co se naučili na klasické české QWERTZ klávesnici napsat zavináč přes AltGr+V, já ho píšu na QWERTY klávesnici pomocí AltGr+2.

Mikrofon (dírka) na přední straně teoreticky mohl být taky ve „zvažte“, to je pravda. Přiznám se, že jsem si ho vůbec nevšiml, kde je.

Co se rozlišení 220Hz týče, může ti to případat úsměvné, jak chce, ale já to blikání opravdu vidím (nejsem sám) a vadí mi. Neřeknu ti přesně, že to je 220 Hz, to zjistím až měřením. Já ti jen řeknu „tohle bliká“ (protože to vidím). Nikdy jsem nezkoumal, jak rychlé blikání jsem schopen postřehnout, je možné, že třeba 1000 Hz už bych jako blikání nevnímal, protože by se mi už třeba mohlo jevit jako trvale svítící světlo. Ale odhadem do takových 300 Hz to zaznamenám (možná víc, nevím, nezkoušel jsem). Vyloženě mi vadí, když jedu za autem (speciálně pak večer, kdy to přímo mlátí do očí), které má zadní světla z LEDek a jsou regulovaná pulzně. Už jsem viděl i brzdová světla, která jsou také z LEDek, ale mají poměr času „svítí“/„nesvítí“ výrazně ve prospěch „svítí“, odhadem tak na 80 - 90 %.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem to, ze mas numerickou klavesnici v + (mimochodem ja osobne numericke klavesnice na noteboocich nesnasim, jejich pouziti je velice zridkave a kazi ergonomii posunutim rukou do leva)

Z toho co jsem pochopil z komentare blikani vidis hlavne v kombianci obnovovaci frekvence obrazu 60hz, nevim, jestli samo o sobe. Samozrejme predpokladam ze oba chapem ze frekvence sama o sobe nic nerika, protoze je dulezity dobeh toho media (wolframova zarovka, neonka, ledka atd, vsechno to ma jine)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Numerická klávesnice je v plus, protože takový byl požadavek při výběru. Ale máš pravdu, asi je to blbost tam vůbec mít - je to očekávaná vlastnost. Vyhodím.

Obnovovací frekvenci obrazu 60 Hz značí, jak rychle je možné dělat změny obrazu, pokud nějaké jsou. Pokud nejsou, není co postřehnout, obraz je stálý a neměnný, LCD panel sám o sobě nebliká (mno, i když… někdy mám pocit, že na některých LCD vidím běhající proužky… ale to se nedá srovnat s blíkáním podsvícení).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Z toho co jsem pochopil z komentare blikani vidis hlavne v kombianci obnovovaci frekvence obrazu 60hz, nevim, jestli samo o sobe"

Ale LCD/OLED je statická tech. nemá frekvenci obrazu jako CRT(samozřejmě když odmyslíme ty blikající pwm a scanning backlight)

Podvej se na tohle video

http://www.blurbusters.com/crt-comparison

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U OLED bych si tím tak jistý nebyl ;) http://diit.cz/clanek/jak-vypadaji-oled-displeje

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem u tohodle nevíme jestli to není hw způsob regulace jasu.
Neměl jsem psát statická ale tzv. "sample and hold" tech.
http://www.blurbusters.com/faq/oled-motion-blur/
I když prý extuje i nějaký "impulse-driving" oled.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak u těch LCDček jde taky s tím blikotem primárně o regulaci jasu. Zrovna v případě ňoťasu v článku zcela určitě. Když je jas na max, nebliká to, svítí to trvale. Tudíž kdyby to mělo redukovat motion blur, tak se tahle funkce nastavením jasu na max zcela vytrácí. Jak říkám, tady to není o redukci motion blur, ale o snaze ušetřit náklady (pulzní regulace jasu, jak to chápu já, je zjevně levnější).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To máte pravdu. A pro vás je dobře, že přichází doba kdy obrazovky NTB i monitorů začínají být regulovny jen proudem a nikoli blikáním :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že ta doba už tady byla, to se ještě nepoužívaly LEDky, ale nejspíš jen trubice, a to ještě ne takové, jako později, které též blikají (mám doma Panasonic TV s trubicemi a blikají, hezky barevně, dost otřes, ale nepoužívám to tak často, aby mi to stálo za vyhození, navíc trubice neblikají tak ostře jako LEDky, mají též dosvit). Nevím, jak je to možné, ale mám doma jedno starší 17" Neovo LCD (s krásným poměrem stran 1280×1024) a to prostě nebliká ani při sníženém jasu na minimum. A jestli bliká, tak bliká způsobem, který nevidím. Pro mě nebliká.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.