Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Lenovu došla trpělivost, nabídne alternativní Windows 8 Start Menu

A v M$ se chcechtaj na celý kolo :D My jsme monopol a my vám budeme řikat co je cool! a co na to banda ovcí? :))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Viz prodeje win8 ;)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft zadny monopol nema, protoze neni soudne zakazano vyvijet jine operacni systemy ani Windows nejsou uzakoneny jako jediny OS pro pocitace.

A neni problem Microsoftu ze se jiny OS nedokazal vyrazneji prosadit a jeho zastoupeni se pohybuje v jednotkach procent nebo vydavatel davno neexistuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste to brát tak, že Windows jako takové jsou jednou velkou platformou, která nemá alternativu. A na tuto platformu Microsoft monopol má.

Stejně tak Linux je jednou velkou v zásadě také nenahraditelnou platformou. Na tu ovšem nemá monopol nikdo, takže její nenahraditelnost nikoho netrápí. Linux může dělat kdokoliv. Windows jen Microsoft.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Navíc, ač se to nějakým ultra liberálům nebude líbit, monopoly někdy vznikají přirozeně a je velmi těžké s nimi bojovat. Zákony a regulace zkrátka nejsou jediným důvodem vzniku monopolu.

Navíc k monopolnímu postavení MS samozřejmě přispěl obrovskou měrou i stát, který učí děti používat téměř výhradně produkty téhle firmy (jestli z blbosti nebo kvůli korupci, není pro finální výsledek podstatné). MS zkrátka monopolní postavení na trhu desktopových OS má.

Naštěstí to vypadá, že o něj snad brzo přijde. Tablety a mobily totiž PC docela podkopávají nohy a vypadá to, že Android se brzy rozroste i do notebooků. Na druhou stranu zkostnatělé státní instituce a velké firmy, které ještě dodnes používají Windows XP, budou na Windows a MS Office lpět ještě mnoho let...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Rozsirenim Win platformy se dostavame do zacarovaneho kruhu vejce-slepice.

1. pro vyuku nejsou ucitele, takze bud aby se stavajici pedagogove naucili neco navic nebo aby si linuxovi guru udelali pedagogicke minimum a byli ochotni pracovat alespon cast pracovni doby za plat ucitele.

2. kdo z rodicu bude chtit, aby se tohle deti ucily, kdyz uplatneni na trhu je minimalni, kdyz prevazuje platforma MS

3. pro firmy je problematicky prechod na ne MS platformu (pokud pominu specifickou skupinu **CAD/photoshop/apod, kde nejsou v linuxu pouzitelne alternativy) jednak kvuli nakladum na preskoleni personalu a jednak na komunikaci s partnery, subdodavateli, zakazniky, kteri jsou ve vetsine take na MS platforme

Ja vidim jako jednu z moznosti, jak z toho zacarovaneho kruhu ven - pouzivat jednotne standardy souboru - pro texty, tabulky, prezentace. Myslim, ze tohle by bylo uzitecnejsi lobovat nez trapny vyber prohlizece pro uzivatele v EU.
Minimalne tyto standardy by odbouraly urcite bariery ve vymene informaci a to by i mohlo stimulovat pouzivani ne MS kancelarskych aplikaci.

U OS u si myslim, ze to bude celkove jednodussi, kdyz si lide uvedomi, ze je nejaka struktura slozek, kde jsou soubory, z hlediska rozhrani je ted temer vse na jedno brdo a da se to intuitivne pouzivat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Onen zacarovany kruh se nazyva network effect. Vyrobek X je vyhodnejsi pouzivat nikoliv proto, ze je lepsi, levnejsi nebo cokoliv, ale proste proto, ze ho pouziva spousta dalsich lidi ... a tohle plati pro Windows, pro Skype, QWERTY klavesnici ... anglictinu jako jazyk ...

Nojo, jenze vis jak to dopadlo kdyz se zkusil udelat standard na dokumenty ... M$ si prosadil vlastni, plny veci jako "kdyz je tahle vlajka nastavena, chovej se jako Word 95". A u pitomeho prohlizece (ktery by mel fungovat podle standardu HTML, CSS a ECMAScript) jsou porad problemy s kompatibilitou mezi IE a ostatnimi ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jak by se mohl android rozrůst do notebooků? I google ví že je to nesmysl a do levných notebooků tlačí Chrome OS.
BTW tisíckrát raději Windows, než Android. Raději dám pár stovek za rozumný OS než podporovat takovou opičárnu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mno, realita je taková, že vzniku monopolu výrazně napomáhá institut duševního vlastnictví. Bez něj by šlo vytvořit konkurenci každému monopolu. Takže zase je to nějaká legislativa, která podporuje vznik a existenci monopolu. V tomto případě copyright.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jeste jsem tu uplne nahodou narazil na jednu perlicku, ktera se tak trochu tyka te monopolizace MS.

...MSDOS pouziva vice nez 40M lidi na celem svete...

http://www.youtube.com/watch?v=Kf-1WbIOVtM

Christian Wedell (tehdejsi sef MS GmbH) rekl, cas 4:45 v roce 1990 v tehdejsim SSSR, v Moskve na prezentaci prvni ruske verze MS DOS 4.01 - "spolecnost MS chce pomoci nezavislemu prumyslu personalnich pocitacu v SSSR. Pro to je nutne zajistit vyuzivani mezinarodne uznavanych standardu jako jsou MS DOS a MS Windows, vypracovat program boje s pocitacovym piratstvim a nelegalnim kopirovanim...

V SSSR tehdy bylo cca 300tis. PC.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jaky copyright podporuje monopol Windows? Copyright na Windows nebo copyright na API nebo nejaky jiny?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

V tom pripade ma monopol temer kazdy vyrobce - auta Skoda muze vyrabet pouze Skoda, fotaky Canon pouze Canon a Windows pouze Microsoft. To same plati pro Linux - nejvim jak by se tvaril Canonical kdyby se objevilo druhe Ubuntu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Teoreticky ano, prakticky to na tyhle případy nepasuje. Škoda je snadno nahraditelná, stejně tak je snadno nahraditelný foťák od Canonu. Zkuste něčím nahradit Windows od Microsoftu. Jde to jen v úzce specializovaných případech, obecně nikoli. Jó, kdyby aplikace pro Windows šlo v pohodě pouštět na jiném OS (linuxovém, masoxovém), tak není co řešit. Jenže aplikace nejsou prostě jen aplikace, stejně jako jsou auta prostě autama. Máte Windowsové aplikace, linuxové aplikace, masoxové aplikace a tak dále. To je jako kdyby byly extra silnice pro Škodovky a extra silnice pro Suzuki a extra silnice pro Fordy, vše navzájem nekompatibilní. Tak tomu v zásadě je, pokud řekneme, že platformou je dopravní prostředek. Jsou extra silnice pro automobily, jsou extra cesty pro vlaky a jiný typ cesty je pro letadlo a pro lodě. Navzájem nekompatibilní. Ale všechno jsou to dopravní prostředky. Ve světě dopravních prostředků bych pojem „operační systém“ přirovnal k palivu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takhle mimo téma... zajímalo by mě, jak by vypadali redukce na kola, aby Fordy mohli, byť třeba jenom do 60kmh jezdit po cestách pro Škodovku :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Dodatecny univerzalni podvozek. Enkapsulace do virtualniho prostredi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste Canonakovi, ktery nainvestoval par set tisic do objektivu na Canonacky bajonet rict, ze Canon je nahraditelny :)

Windows jsou dnes tezko nahraditelna, ale kdyby vyrobci SW chteli, do roka tu mame porty 90% desktopoveho SW na OSX nebo Linux.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nemichej hrusky a jabka.

Monopol na danem trhu je urcen podle podilu. Jestli je ten monopol zajisten zakonem, patenty, koncesi nebo prirozene jen silou na trhu na tom nic nemeni. Z Telecomu najednou neprestal byt monopol zrusenim statni monopolizace telefonnich sluzeb. O to se postarala a stale stara konkurence s podporou rady statnich regulaci, ktery je na trhu dratovejch telekomunikaci zvyhodnuji prave proti byvalemu Telecomu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A proc si tedy nemohu koupit kazdy notebook bez windows? proc mi ho tam cpou? Ja ho nechci, chci ten notebook a s linuxem.
Ze tohle neni monopol? Je to mnohem horsi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tvrdím a budu tvrdit, že je obrazovka Start rychlejší a pohodlnější, než menu Start. Stačí si ji trochu zorganizovat a myslet u toho. Jenže myšlení většinu lidí bolí, to vím už dávno...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mozna by stalo za to si nekde v obchode ty Windows 8 vyzkouset, protoze vsechno co pises je samozrejme ve W8 pritomno, stejne jako ve W7. Jedina zmena je "Metro" start nabidka...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proste si nainstalujte zdarma na win8 Classic shell. Bude tam konfigurovatlene Start tlacitko, se vsemi odkazy, rychlym hledanim programu, logoutem, restartem apod.
Pricemz jde vse menit, davat tomu vzledem Window98, Windows XP, Windows 7, pridavat poozky apod.
Taky se to postara o preskocweni te Metro obrazovaky rovnou klasicke login okno.

Same vyhody a pozitivni jistoty - kombionace win8 + Classioc shell je proste pradni - stary zpusob ovladani + nativni podpora noveho HW z Win 8, paradni task manager apod.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Lenovu nedochazi, ze lidi nekupuji pocitace ne kvůli Windows 8, ale kvůli tomu, ze novy pocitac nepotrebuji, když vykon starého dostacuje...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, já si na starý počítač nainstaloval osmy a nepotřebuju kupovat nový, když je ten starý s inovovaným systémem zase o něco rychlejší.

K té nabídce - čím víc bloatware volovin předinstalují, tím víc zákazníků odradí. Výrobci by měli předinstalovávat čistý OS, ani o bajt víc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže bez těch různých power manažerů od výrobců i ty Windows prd na baterii notebooku vydrží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna Lenovo je na bloatware expert a Pokki je hrozná věc. Power manager budiž, ten nějakou tu přidanou hodnotu má nicméně pomalu, ale jistě mě s tím svazováním všelijakých "managerů" s hardwarem začínají štvát. To samé jejich upadající kvalita u non-ThinkPadů. Posledně mě uvnitř G a Y sérií čekalo překvapení ať už ve špatně přisedající ploše chladiče tak i ve formě chybějících padů a teplovodivé pasty http://bit.ly/15bvjtY http://bit.ly/1bX1l0o

S počtem předinstalovaných íčovin začínají dotahovat šmejdy typu PackardBell (cca 125 apps, z toho 20 nutných ovladačů) a Asus (kolem 70). Lenovo už DÁÁVNO není věhlasná firma a od doby kdy to koupili číňani to jde z kopce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ze zkušeností vím, že HP (HorsePower ? ;-) ...) má předinstalováno SW mnohem více než Lenovo. Ve firmě už několik let užíváme levnou řadu Lenovo G a spokojenost vládne. To za stejnou cenu Acer byly velké šmejdy (praskání pantů, ...).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam zkusenost s praskanim pantu u Lenovo. On si clovek asi moc nevybere, pokud je to v nizsi cenove kategorii.
Na predinstalovany SW je nejlepsi recept smazat a nainstalovat cisty system bez tech prebytecnych sracek.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No jo, jenze to by clovek musel dostat ciste instalacni DVD nebo dnes uz spise flashdisk. A navic je to pry nelegalni, nahrat si odjinud stejny OS nez ten co predinstaloval vyrobce (nevim, nejsem pravnik). Bohuzel zakaznik tak vzdy dostane zmetek a ne plne funkcni vyrobek.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, dostane zmetek. Nejsem urcite sam, kdo ma zkusenosti s tim, ze s predinstalovanym SW neni mozne normalne HW pouzivat, pravidelne se opakujici BSOD nevyjimaje. Takze v tomhle pripade si radeji preinstaluji cisty OS. Moralne vubec necitim, ze timto mozna dojde k poruseni licencniho ujednani.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl, preinstalovani preplacane OEM Windows na NB cistou verzi se nic neporusuje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, opravdu dostanete zmetek. A teď pozor - pokud budete chtít přeinstalovat třeba to LENHOVNO klasickým windowsem tak se sekne při restartu do bootloop stavu. Stopro to dělají již zmiňované Y a G série, které lze pořídit bez OS. Za tohle bych jim utrhnul ruku v lokti, protože jsou to DOBYTKOVÉ! Žádný, opakuji, ŽÁDNÝ notes, který jsem měl v ruce tohle nedělal. Nejsem si jistý, zda je to pouze sviňárna na disku, protože ten - u této VYHLÁŠENÉ značky chcípnul jako první (vymrdanej seagate, co jiného)

Každopádně jsou jsou Lenovo v drtivé většině ŠMEJDY (drtivá většina mnou prodaných booků jsou edge nebo jiné série, think berou lidi málo protože relativní drahota, proto tedy tvrdím, že to šmejdy jsou ;)

BTW Pokki jsi opravdu nainstalujte protože pak dostane článek úplně jiný rozměr. Bohužel takový, že Pokki NENÍ až tak docela Start a Lenovo slušný výrobce - naopak je vidět, že je to dobytek a začíná se dostávat do análních hlubin bez ohledu na mrkvosoft. Tak hlavně, že si Ježek postěžoval na Windowsy... (ano, rýpnu si také :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No a kdyz to pre/prodavate a jsou s tim takove problemy jak resite reklamace, konkretne lenovo snad dava jen rok, takze pokud to prodavate koncakum, tak rok je na vas.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zkusil bych NB reklamovat.
Důvod pro reklamaci je ten, že při nákupu zboží jsem nebyl informován, že ke koupi NB a OS musím ještě akceptovat hromadu dalších soft-odpadků.
Je to jako když si objednáte ponožky a oni vám k nim přibalí podvlíkačky. Pokud jsem si to neobjednal tak to mohu vrátit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenze ikdyz Vam penize vrati, koupit si muzete zase jenom zamoreny smejd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Řeším to poměrně jednoduše - první kousky co se poserou opravuji na vlastní triko a už nikdy je nedoporučím. Náklady na pastu jsou menší než na DPDčko, ostatní notesy pak sesbírá jejich služba a mě pak proplatí cenu notesu, kterou následně vyplácím zákazníkovi, a ještě se mi nestalo, že by si zákazník koupil stejný notes kor když mu ukážu pár fotek co v tom opravdu bylo za prasárnu ;)

Rok je běžná smlouva, ale dá se domluvit na jiném termínu (konkrétně u Lenova byste musel prodávat kvanta počítačů takže je tu šance na vyjednání jen minimální, dá se ovšem jednoduše obejít třeba tím, že nebudete brát od Lenova ale od firmy xxx, která má smlouvu s Lenovem výhodnější :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kvuli zarukam bereme hlavne Toshibu, protoze castecne posilame techniku i na pobocky do zahranici a u Toshiby jsou zarucni podminky pomerne zajimave i v mezinarodnim meritku. Nemame takove obraty, abychom brali naprimo, takze samozrejme pres distributory.
Jinak k te Toshibe - toho balastu tam davaji take hodne. Je to obtezujici.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já teda měl dojem, že Lenovo už instaluje nabídku Start na osmičky dávno, nějakou klasiku. Aspoň jsem toho dojmu nabyl poté, co jsem u jednoho známého viděl Lenovo s osmičkama a mělo klasickouá nabídku Start, přičemž jsem nepovažoval za moc pravděpodobné, že by si to tam doinstaloval sám, případně by mu to tam dodal někdo jinej. Nevím, možná se tak stalo, ale tenkrát jsem fakt nabyl dojmu, že to tam je už od Lenova.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To se Lenovo pohoršilo? Mám právě teď Lenovo G555 dodané s Win7, pak přeinstalováno jen na SLES (Suse) a teď jede v dual boot Win7+Ubuntu. 3tí rok bez problémů, pravidelné cestování Brno - Praha ve žluťáku. Kapacita aku zatím neklesá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je Win7 dodané s notesem tak není problém (mají recovery na disku), pokud na to budete chtít nainstalovat čisté Win7 (non-Lenovo klíč) tak se zaseknete na "bootloop" problému (nutno mezi restartem opravit mbr). Však si to zkuste ;) (návod na mbr jsem linkoval zde http://cdr.cz/diskuze/81642/thread)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

oprava: nezáleží na klíči, sekne se to přesně před zadáváním klíče. Klíč neberou pro změnu ThinkPady s EFI...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Viděl jsi někdy obsah nového Aceru? To je galerie softwarových retardérů :-D. Ale tak ono to asi bude všude podobné.
K té naštvanosti na různé nezbytné managery se přidávám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě, že jo :) Já to právě prodávám a popravdě... blil bych (bez pardónu). Za mě, v notesech to má Ťamťung asi nejčistší (a to jsem podle nejmenovaných slováků iOvce)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Win8 - dvojnásobná výdrž baterie oproti Win7 na stejném hw.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Však já nemluvím o Win8 vs. Win7. Klidně uvěřím, že v MS zapracovali na spotřebě a Win8 vydrží déle než Win7, ale řeč tady je úplně o něčem jiném. Možná by si to chtělo přečíst ty komentáře ještě jednou a pro jistotu potom ještě jednou a nejlépe celé vlákno.

Do mě trollovat Win7 vs. Win8 nemusíš, mě jsou celé Windows ukradené. Používám je jen na hry.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Netrolluji. Jen jsem napsal osobní zkušenost. Win8 používám na notebooku, na hraní používám zařízení určené ke hraní (i když také se systémem od Microsoftu).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Naprostý souhlas s obojím (i když nové železo je nové železo - záleží na účelu použití). Rád bych si i připlatil nějakou tu stovku za DVD s ČISTÝM OS (popř. i drv, ale ty "stárnou"). Např stroj od HP jsem rovnou celý smazal a nainstaloval znovu + jen to potřebné. Na to by měl být zákon. Kupuji přeci PC s OS (jak uvádějí prodejci) a nechci žádný balast. Resp. mohla by být možnost volby při prvním spuštění onoho PC.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak - čistá instalace je rychlejší než čištění bloatwaru ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mňa by skôr zaujímalo, prečo ModernUI pchajú aj do Server 2012...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A v cem je problem? Vsechny konzole na spravu aktivnich roli mas dostupne rychle na jeden klik. Jinak zadna zmena v ovladani...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víte že většině běžných uživatelů nejde jen o ovládání, ale i o ten vzhledovej hnus jménem UI. Zlaté Aero.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No ja mam vsude takovy sedivy hranaty ramecky, bez vsech grafickejch pi....n. Nejak jsem tem grafickejm nesmyslum neprisel na chut.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Abych řekl pravdu mě také lépe vyhovovalo prostředí Amiga 600 a Atari 1040, ale "METRO" to je doopravdy hnus.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

GUI na server nikdy nepatrilo. Chytri lide si windows na server nedaji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne vzdy je na vyber a musite se prispusobit okolnostem. Navic WS2008R2 je stabilni a problemy s nim nejsou, tedy v mensich aplikacich do 100 uzivatelu s profily.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Problém je to, že v servrovej sfére nie je všetko len o default "roles". Nehovoriac o tom, ako dojekazili eventviewer, už len preto si eventy pozerám remotne na nejakom w2003 stroji, alebo cez dumpel. A na čo je na servri ModernUI? Už Aero je dosť zbytočné...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vy este nepouzivate dotykove allinonepc ako server? :D
Nad touto uchylnostou sa pozastavujem aj ja. Naposledy ma to dozralo natolko, ze uz aj na server som instaloval Start8. Proste vnoreny remote connection, ktory nie je fullscreen sa neda vobec ovladat (rohy nereaguju a WIN tlacidlo ovlada nadradeny remote).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No jo, je na case se poohlednout po jinem OS.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.