Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Letos se prodá 1,5 miliardy smartphonů, téměř 50 každou sekundu

V Indii by aj nejaky ten mobil mohol byt dostupny, otazne je ci smartphone ale sak furt vymyslaju rozne lacne modely aj rozne dotovane. Skor ci tam nebude vecsi problem s infrastrukturov a pokrytim, nehovoriac o tom ze je docela problem si ten mobil nabit ked vecsina dedin nema ani natahnu elektrinu.

Trochu ot, by som cakal ze tu uz bude aspon zopar clankov okolo aktualnych vyhlaseni MS.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

MS zdejší B-Team rootu.cz zajímá jen tehdy, když mu mohou nadávat nebo se mu pošklebovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No to som jemne naznacoval len som nechcel kopat :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je ale hodně špatná zprávna, nebo ne?

Tedy když si představím, že z těch cca 7 miliard lidí určitě nechce smartfoun každý a taky si ho každý nemůže dovolit (Afrika, Indie ...), tak to znamená, že se celosvětově obnoví úplně všechny smartfouny nejpozději (odhadem) do 5 let, nejspíš mnohem dřív, tedy jedná se o spotřební šunt s krátkou životností ...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

S tech 50 za vterinu bude 20 pro ty co ho jeste nemaji a zbylych 30 proste lidi obnovi, takze to mame 30 founu za vterinu vyhozenych v kosi a s toho 20 urcite jeste funkcnich. Hroznej konzum

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to pravda, ale.... Zapátrejte v paměti kolik mobilů jste vyměnil za dobu jejich používání, tedy 20 a méně let? Přiznám se, že já mám za cca 18 let let pátý telefon. Vše jsem měnil spíše z důvodu morální zastaralosti, jen první telefon jel do téměř rozpadu. Všechny ostatní jsou funkční dodnes, pokračovaly pak do dalších rukou nebo jiných využití. Ono je to hezké zkritizovat konzum a pak si jít v klidu koupit novou věcičku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

20 let mi zatím žádný telefon nevydržel, můj současný, je z roku 2001 (ano, tehdy byl hodně drahý), ještě musím 4 roky počkat :-)

Nicméně pro spoustu lidí je problém spíš v tom
- že telefon rozbijou, protože má křehkou konstrukci (z mé zkušenosti to je tak 50% příčin a možná i záměr výrobců dělat placky tenčí se zranitelnější konstrukcí)
- že telefon ztratili, nebo byl ukraden
- že na telefonu nefunguje něco nového a důležitého i když je hardware dostatečný, tak není šance software aktualizovat
- až na úplně posledním místě bych tipoval důvod "přestal být módní a dost prestižní" ... tedy alespoň podle lidí v mém okolí

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

^ true story.

Dnes už se nedělají mobily tak, aby vydrželi. Jediný mobil, který mi vydržel 20 let je Nokia 3310 (ještě pořád funguje, když ho náhodou spustím, lol) a ten je doslova legendární.

a osobně též souhlasím s pořadím důvodů, proč mobil odchází:
1) technická závada / rozbitý mobil
2) krádež / ztráta
3) (na posledním místě) něco nového na mobilu už nespustím (např. GPS navigace) popř. mobil není už dost módní

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Blbost. Určitě víc lidí vyhodí telefon protože je zastaralu a nefunguje co potřebují. Že by se tolik telefonů ztrácelo ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Módní a prestižní" není to co bych myslel pod pojmem "morálně zastaralý". Mě osobně je prestižnost telefonu u konce zad, ale morálnímu zastarávání telefonů se nevyhnu. Nové mobilní OS jsou náročnější a náročnější, aplikace také, takže se tam opakuje situace s počítači, kdy je telefon fyzicky funkční, ale pro aktuální OS a aplikace nepoužitelný pro slabý výkon SoC atp případně SW nepodoporu. Výkon ARMů teď skáče po násobcích, tak to asi ještě chvíli trvat bude.

Naopak fyzicky se mi žádný telefon rozbít nepodařilo. I když nehoda se stát může, to jistě. Jak jsem psal, i ta 18 let stará motorola pořád funguje, ale už mi k ničemu není.

Upozorňuji dodatečně, že nepatřím mezi notorické telefonisty, kterým nejlépe vyhovuje stará "dumb" Nokia (nic proti, každého věc jak přístroje používá), naopak smartphone je pro mě ideální věc, superpřenosný počítač do kapsy, to že to umí telefonovat a posílat SMS je skvělý bonus, který občas využiji. Že to umí "messengerovat po internetu" naopak využiji mnohem častěji, kvůli tomu už jsem SMS z paušálu vyhodil úplně (vyhazování peněz operátorovi), těch doslová pár co za měsíc pošlu zaplatím jednotkovou sazbou, hovory si nechávám kvůli práci, ale i tak se vejdu nejvíce do hodiny za měsíc, většinou méně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, taky mám z roku 2002 Nokiu 6100 a funguje do dnes, ale nepoužívám. Používal jsem ji tak rok souběžně s firemním, od té doby používám pouze firemní a ty se točí tak po dvou letech (většinou HTC, Samsung atd). V okolí znám plno lidí, pro které je módní a prestižní na prvním místě :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No ak zacnu vsetci vyrobcovia (alebo aspon vacsina) kopirovat Apple a vydaju vykony 4, max 4.3" za rozumnu cenu tak urcite budem kupovat aj ja a 5" padlo pojde do prec... :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Najsmutnejsie na tom je kde skoncia tie stare... https://www.youtube.com/watch?v=5A5zVNpkuzk
http://www.aljazeera.com/indepth/features/2013/10/inside-ghana-electroni...
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3049457/Where-computer-goes-die-...

Tvarime sa, ze ekologia je nas najvyssi ciel a potom kazdy rok kupime novy telefon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Do Afriky Európa vyváža všetok odpad. A to vrátane komunálneho. Ak sa teda cestou nestane "nehoda" a neskončí v Atlantiku.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

to není pravda.

Hodně evropských států vůbec nemá přístup k moři, tak by mě teda zajímalo, jak teda vyváží ten odpad.

vyhazovat odpad do oceánů není už vůbec tak jednoduché, jak tomu bývalo kdysi. Dnes pomalu u každého odpadu musí být potvrzení o tom, kde ho přijali a složili, takže "nehody" nebudou zrovna jednoduché.

ten vyvezený odpad bude určitě jenom menšina, protože jsem si určitě jistý, že lidstvo vytvoří mnohem více než ubohých 41milionů tun el. odpadu ročně!!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslel som to tak, že vyváža všetky druhy odpadu. Jasné, že nevyvážajú štáty, ktoré prístup k moru nemajú. Ale len tie najbohatšie, ktoré toho aj naviac naserú, ako Anglicko, Francúzsko,Nemecko . Tým nikto nemôže tresnúť po prstoch. Svojho času sa vozilo ich plastové svinstvo aj ku nám..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nijak nezpochybňuju, že jsou někteří taková hovada a skutečně odpad vyvezou do Afriky, ale nechce se mi věřit, že se právě tohle stane s odpadem vyhozeným do sběrných kontejnerů na elektroodpad, nebo odevzdaným do sběrných dvorů.

Četl jsem v minulosti několik článků o tom, jak se odpad zpracovává, rozebírá, třídí ... až do separace materiálu z desek plošných spojů. Tak kde je pravda?

Např. tahle firma mi připadá jako typický zpracovatel se vším všudy ... http://www.enviropol.cz/sluzby/?gclid=CMC0uZig7ssCFbYV0wodVg4NGg nebo http://www.kovopb.cz/

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.