Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Český Microsoft varuje: Počítače výrazně zdraží, obzvlášť ty levné

Jestli není na čase, aby se výrobci levného HW podívali po jiném OS. Na tomhle mě nejvíc zaráží to procento. Jak je vůbec možné, aby navýšení marže výrobce SW (v ceně zařízení je už cena za Win+Bing) dělalo 40 % původní ceny celého zařízení (SW+HW)?

Jestli to spíš není tak, že MS je nespokojený s úbytkem nákupů a snaží se touhle zprávou uměle vyvolat zvýšení poptávky...

+1
+47
-1
Je komentář přínosný?

bingo

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Píše se "Bing", kolego :)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

A aky OS ? Traged Android ? Ten sa vobec nehodi na desktop. Linux? Tam mozno tak Ubuntu ale o to ma zaujem aj tak minorita ktora si kupi nieco bez os a hodi si tam to Ubuntu alebo iny Linux. Tak co ine ? FreeBSD? Mozno paradoxne keby Apple otvoril OSX aj na dalsie platformy tak by mohol zavarit MS.
Inak ak som to dobre pochopil z clanku tak tych 40% nieje cena OS! To navysenie je jedna koli vyvoju dolaru a potom, vdaka prave vyvoju dolaru sa niektore zariadenia dostanu s cenou do vyssej hladiny kde uz nespadaju pod licecniu Bing. Takze tych 40% (co bude asi aj tak maximum a priemer asi bude nizsie) je poskladanych z viacerych faktorov.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft je v pozici, kdy mu prakticky nasazeni jakehokoliv OS nemuze vyrazne ublizit. Android plati licence, Microsoft je vyraznym akcionarem apple a rozsireni linuxu brani mnoho faktoru.

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

Neplati, to je ta sranda, Samsung prestal a prodejnijednicky jsou ted kdo?
Xiaomi a Doodge ... oba Cinani M$ nic neplati, proze co ... proze nechteji prodavat mobilni wokna ;-)) ...

Zavarili si pouze ty firmy, ktere wokna delali, takze hlavne HTC pak Samsung etc. plati jim vubec Lenovo a Acer?

Za muj JIAYU urcite M$ nic nedostal a kdyby ke me prisli, ze neco chteji, prastil bych je palici ... mam doma velkou palici ;-))

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Je to přesně tak, jak píšete. Zloděj křičí že bude ještě více krást a hloupé ovce se staví do řady, aby mohli být rychle okradeny. Můžou být takové existence vůbec považováni za lidi? Dost pochybuji.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

len ty si lietadlo

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by dobré uvést, že zdražení se dotkne jen velkých dovozců hotových počítačů (Lenovo, HP, Dell, Acer ...), kteří mají na skladě velké množství neprodaného hardware. Ale o zdražení tady nejde. Naši velcí lokální výrobci nedrží velké skladové zásoby a už dávno vše nakupují za drahý US dollar s aktuálním kursem. Jde o to, aby se lidem podařilo vsugerovat, že právě teď je ten správný okamžik k nákupu PC. Tito celosvětoví výrobci se totiž potřebují zbavit starých zásob s Win 8.1, protože za pár dní tady budou Win10 a po sestavách s Win 8.1 už pak neštěkne ani pes. Jednoduchý udate na Win10 není možný. Změny v OS jsou příliš rozsáhlé a budou třeba i nové ovladače a čistá instalace. Jak vidno, Microsoft se jim v tom jal vehementně pomoci. Lenovo a další totiž hojně využili na svých PC elektronických licencí OA3. Ty lze používat nejen u Win8.1 with Bing, ale i u ostatních Win 8.1. Informace o změně licenční politiky, kdy bude možno použít Bing jen na mini PC s objemem do 1.5l je stará 6 měsíců a každý se mohl na tuto situaci dávno připravit. A pro ty, kdož by laškovali s myšlenkou nákupu těchto "značkových" PC mám jednu, pro někoho možná důležitou informaci. Microsoft ve své licenční politice elektronických licencí neošetřil jeden stav. V případě, že se vám po záruce odporoučí základní deska, je licence nenávratně ztracena a výrobce PC vám "neposkytne" zdarma novou. Microsoft od toho dává ruce pryč, protože podporu přebírá u OEM licencí výrobce PC.Taková "dobrá" koupě se pak může lehce prodražit, protože bude třeba zakoupit novou MB i OS. Pokud se těmto problémům chcete vyhnout, kupte počítač některého českého výrobce . Naši výrobci už totiž nakupují komponenty za aktuální ceny, takže budoucí zdražení se nekoná a navíc kupujete plnohodnotnou licenci, na které je 25 místný product key a v případě havárie MB nebudete muset kupovat i nový OS. ☺

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

blbost, jak si na to prisel?

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Tak! Maji tam davat android, chromyos nebo snad linux ne? .... pockej, to se vlastne dela zcela bezne uz od zacatku a nazyva se to pocitac "bez OS" :) Velky zajem to ovsem pochopitelne nesklizi ....

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

no ono počítače s linuxom sa neuchytili hlavne z dôvodu že:
model je označené s operačným systémom linux, keď ho človek kúpi, zistí, že miesto linuxu je tam freeDos len s príkazovým riadkom a pri snahe nainštalovať tam linux zistíte, že hw ani nie je kompatibilné s linuxom. A navyše, čo znamená, že je tam linux ? - je tam ubuntu, opensuse, fedora mint ? alebo lej samotné skompilované jadro ? to je ako keby výrobcovia napísali, že je tam winNT - a vy sa musíte dovtípiť, či je to win XP, vista, win7 atď... a to už vôbec nehovoriac o edícii (home profesional.) a zistili by ste nakoniec, že je tam freeDos a na win8 ani nie sú ovladače, keďže je to len pre win vista.
Na taký výrobok by sa vám každý z vysoka vykašlal...
Takže za to môže klamstvo a podvod zo strany výrobcov alebo predajcov.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To máš úplne pravdu. Mal som v rukách veľa notebookov s "Linuxom" a jediné čo tam bolo, bola iba nejaká trapná konzola. Čo sa tam boja dať plnodnotný Linux Mint alebo Ubuntu? Čo sa boja že by sa náhodou uchytilo? Načo tam dávaju hentakú nepoužiteľnú konzolu či čo to je?
A predajcov ktorý sú schopný nainštalovať plnohodnotný Linux je bohužiaľ málo. Ale objavujú sa aj taký http://minimedia.sk
Podľa mňa by veľmi veľa ľudom ktorý nerobia nič extra a nepotrebujú nejaké konkrétne programy je Linux akurát (aj tak už každý na PC otvorí iba prehliadač a ide na FB, youtube, e-mail...)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, můj předchozí noťas jsem kupoval s linuxem a byl tam Suse Open Desktop nebo tak nějak, s veškerými ovladači pro ten stroj. Sice jsem ho nepoužíval, ale zkusil jsem ho spustit a prolezl si ho.

Přes vznešený název to bylo úplně stejné desktopové distro, jako každé jiné, jen bylo do zelena.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem koupil notebook se Suse a taky jsem si z nej jen opsal jake pouziva ovladace ... je pravda, ze pro bezneho uzivatele je to lepsi nez freeDOS, ale otazka je, jestli by takovi kupovali linux i kdyby na tech pocitacich skutecne byl.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

HW nekompatibilni s linuxem bych chtel videt ;-))

Mozna tak stara ATI, ale ta jede aspon ve 2D s video akceleraci ...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak aby byla nekompatibilni grafika se uz nestava, zvukovky uz se taky zlepsili, modemy zmizeli uplne ... ale co treba teplotni sensory nebo webkamera? Nebo co pripady, kdy pocitac s linuxem sice bez problemu nabehne a funguje, ale po uspani se neprobudi?

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

"Komponentů pro desktop se cenotvorba Microsoftu samozřejmě nedotkne" - to mi k spokojenosti staci, nemusim vyrobci predem ze-skladane sestavy kde prvni vec co me nasere je po_ebana plomba abych nahodou sve ruce nezaryl na ocisteni komponentu, nebo dokonce nevidel co za smejdove OEM komponenty za premrstenou cenu tam vyrobce dava. Hotove pocitace sou primy ojeb zakaznika, mel a mam tu cest, kdyz vidim jakymi rukama to proslo s navaznosti na vysledek usporadani, bliju velebnosti.

+1
+37
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem objem 1,5 l litru se prokazuje ponořením výrobku do kapaliny nebo je to kvádr podle vnějších kót? :-)

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

IMHO se jedna o vnitrni objem skrine, takze jeste pred zamontovanim pocitace a vyvrtanim der na chlazeni se dovnitr naleje voda. :-)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

1,5 l? Malichernost. V příští změně licenčních podmínek bude pro Windows Bing požadováno, aby uživatel udržel PC 5 minut v předpažené ruce a při práci pak musí kolem sebe rozsvítit svíčky do pentagramu. ;-)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Zapomněl jste uvést, že i přípustný objem se sníží na 666 mililitrů.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jak je to u toho Windows Bing ? Tam je taky uloženo licenční číslo v BIOSu jako u normálních Windows ? Nebo jak se postupuje v případě havárie disku ? Udělá se reinstal z nějaké zálohy nebo jak ?

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Ano, číslo je v BIOSu. Problém je, že to číslo není kompatibilní s běžnými instalačkami, musí se použít instalačky pro BING.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak proto mi kód nefungoval po stažení čehokoliv přes Media Creation Tool. Žádný Bing tam totiž ve volbách není...

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

DEJA VU??? Tohle jsem myslím už včera četl na zive.cz a nebylo to myslím ani nijak extra čerstvý... Taky to tam semleli v diskuzi a beztak z toho bude ve finále prd...

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

÷÷÷oops patri do vlakna pod Virtualizátor÷÷÷

tohle je i na mainstreamovych sreverrech - proste MS zase marketinguje (a myslete si co chcete, takovehel radoby objektivni zpravy jsou svinskym marketingem) - jak bylo psano vyse MS se snazi zvysit zajem...

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Bububu! :-)) Nebojim :-) Jen marketing ;-) Panic (panika) je taky dobrý kšeft, ale ještě větší je pak stržení davů medii!!!... do války! :-(

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle nesmyslné řeči o zdražení počítačů jsou stejně nesmyslné a směšné jako za komunistů. Tehdy jedna paní kupovala cukr a u pokladny jí prodavačka říká, dnes ho ještě kupujete za starou cenu. Paní nelenila a šla si vybrat ještě několik balíčků. Po zaplacení se ptá, a jaká bude ta nová cena? Pokladní jí odpověděla, zítra ten cukr bude zlevněn o 3 Kčs. Tak úplně stejně nesmyslně působí tyto řeči o zdražení počítačů. V situaci kdy lidé nemají peníze a počítače přestávají kupovat je to jen nesmyslná snaha zlodějů jak si opět nahrabat. Ale lidé peníze nemají, tak si zloději mohou vyhrabat jen svůj vlastní hrob.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

U microsofftu bych se o nedostatek volnych aktiv rozhodne nebal at uz budou prodavat jakkoliv.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Já bych se toho nebál, pořádně to osolí až zase ČNB :)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Tááááák! :-(

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Český??? Microsoft?... Není lepší nepléct (jak neustále činí pisálci nejen na také bulváru iDNES...) příslovečné určení místa s přívlastkem a psát raději: zastoupení Microsoftu v!!! Česku? ;-)

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

V nadpisu je počáteční velké písmeno standardním jevem a v článku je správně malé. Kde přesně se ti pisálci "plecou"?

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

No dobře, mělo být: pléSt ;-)

Já ale nenarážím na velikost počátečního písma, samozřejmě :-))..., ale na přívlastek! Copak MS je česká firma???... Ne! Americká. Tedy mělo být nikoliv český MS ale: české zastoupení!!! MS. ;-)

Ještě přesněji - jde o příslovečné určení místa zastoupení firmy a ne o přívlastek a tedy mělo být správněji: "Zasoupení MS v!!!! Česku...." :-)
(více !!!=podtržení)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Tomu rozumím, ale nejsem přítelem hyperkorektního vyjadřování. Obzvláště ne tehdy, kdy běžná forma nemate. Zde je situace však naprosto odlišná. Předně zastoupení jakékoli zahraniční společnosti nerovná se její pobočka. Další věcí je existence dceřiné firmy se sídlem v dané zemi. V tomto případě se jedná o MICROSOFT, s.r.o., o níž lze právem hovořit jako o "českém Microsoftu".

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Mrkvo$oft je počítač? Od kdy?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

za 3/4 roku stoupla cena usd skoro o 30%, takze pokud jsou nekde nakreckovane stare notasy, coz podle toho, co se prodava, muze byt i realne, tak se neni cemu divit. MS, je to tak mesic, zvysil ceny aplikaci ve storu asi o 30% diky dolaru. Do te doby vlastne ceske vyvoraje vlastne opravdu jeste par procenty dotoval, coz je vtipne.
Jinak, kolik je 1.5 litru? Kolik ma bezny notebook? Nechce se mi to pocitat:)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Litr má 1000 ml, ml = cm3. Hovoří se tedy o objemu 1500 cm3. Pro představu, průměrný 15" notebook má cca 2000-2500 cm3. Klasický pevný 3,5" disk 360 cm3, tak si představte 4 nad/vedle sebe. Jestli jste někdy viděl Mac mini, tak ten má objem 1400 cm3.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Měl by asi vyhovět libovolný tablet, i 13", například. Ultrabook asi taky, i nějaké konvertibly.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Takze cajk .....

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Koho zajima cena windows ;-)) M$ chce rict, ze zdrazi sve produkty, jsem pro, ja si myslim, ze by meli stat 60.000/ stanici a meli by chytat piraty ;-)) ... to by SW firmy zacali vydavat programu pro linux ;-))

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že ani potom by o linux uživatelé nestáli. Prostě by používali míň počítačů a víc by se pirátilo.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nějak mi chybí v článku odpověď na v úvodu položenou otázku, resp. otázky.

"...proč ke zdražení dojde a proč na to vůbec Microsoft poukazuje?"

Odpověď je triviální a společná pro obě otázky. Jak už tady někdo psal, jedná se očividně o mediální masáž Microsoftu, který se snaží vyděsit zákazníky aby začali nakupovat nevýhodné počítače, které leží na skladech, než přijde na trh Windows 10 a nové železo. Stejně se zachoval už v případě prvních generací MS Surface a především u RT verze.

Co mě ale trochu překvapuje je snaha nasytit trh stroji s bezplatnou licencí Bing, když by mohli počkat na zařízení s licencí Windows 10 kde o žádné pro výrobce poplatky nezatížené licenci nevím, takže by předinstalovaný desítky měli být pro MS výhodnější. Trochu to nabízí úvahu, že upgrade z Win8.1 with Bing nebude zadarmo tak jako pro starší zařízení se sedmičkama.

Tak či tak je zvláštní, že v článku nepoukazujete na to, že celé to sdělení Microsoftu je sporné a podezřelé. Podobný varování bych čekal spíš od někoho z velkých prodejců.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Jakékoliv varování od Microsoftu berte jako lež a trestný čin šíření poplašné zprávy.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.