Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Levnější Panasonic Lumix G7 nabízí 4k video

Pokrok ve snímači je - umí 4K video. G6 ne. GH a G nejsou stejná řada, G byly pod začátku spíš foťáky, GH spíš kamery.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pěkné tělo. Má stabilizaci nebo ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stabilizaci na M4/3 v těle dělá pokud vím jen Olympus.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A panasonic v GX7.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Parada, jasna volba pro me... Mam G6 a na G7 ocenuji navrat kolecka na zvoleni drive modu a packy na zvoleni autofocusu a dedikovany AE/AF lock tlacitko... Vsadim se, ze senzor neni stejny jako v G6, ktery sdedil senzor vicemene z GH2 minus multiple aspect volby (neubyvaly pixely kdyz se menil aspect z 4:3 na 3:2 16:9...)

Edit: Na DPreview maji vice infa... zminuji i novy senzor oproti G6, stejny senzor jako v GX7, GM1, GM5, GF7 coz je krok spravnym smerem. Stabilizaci v tele nema coz jsem docela i rad, protoze u GX7 je stabilizace na ukor chlazeni senzoru, lide zminuji u GX7 banding pri delsich expozicich. Stabilizace v tele je taky na ukor narazuvzdornosti. G6 mi spadla na tvrdou podlahu (v klubu kdyz jsem paril) z vice nez metru a mel jsem na ni relativne tezky Canon FD 28mm F2.8 objektiv, nanasel jsem ani skrabanecek na objektivy a tele, ani nevim jak dopadl, jen jsem slysel dopad po te co mi 'vyskocil' z brasny na zadech :-)

Ma 4K 100Mbit

https://www.youtube.com/watch?v=PHsbob0_lQQ

https://www.youtube.com/watch?v=e9w_S0uWYiA

https://www.youtube.com/watch?v=fZllpp_y8Is&feature=youtu.be&t=20s

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, absenci stabilizace v těle ničím neomluvíš. :-) Na druhou stranu beru to, že je něco úplně jiného pětiosá stabilizace v E-M5 a tříosá v E-M10. U E-M5 je fakt výborná, ale zase si za ni pořádně připlatíš, kdežto v E-M10 když ji zapomeneš vypnout / zapnout, tak si často ani nevšimneš.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Omluvis :-) Stabilizaci v panasonic objektivech, ale jinak jo, na stara manual skla s kteryma rad fotim bych ji i uvital... Jinak co jsem tak cetl na forech tak M10 a M5 maji mit stabilizaci srovnatelnou. Ja mel E-P5 a E-PM2. P5 ma stejnou jako M5 a PM2 jenom dvou osou jako GX7, ale taky pomohla. Jinak M5tka je second hand uz docela levna, levnejsi nez M10. Sem tam nad ni uvazuji, ale shuttershock, i kdyz uz takra eliminovany antishock 0 nastavenim me odrazuje. Eliminovat se da uplne jenom plne elektronickou zaverkou, ktera je treba pro HDR bracketing fakt prinosna, ale i treba i pro timelapsy...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak to se moc neshodneme, pětiosá a tříosá stabilizace (resp. jejich inkarnace u Olympusu) podle mě moc srovnatelná není. I když udávaná maximální hodnota není až tak daleko - E-M10 má uváděnou 3.5EV a E-M5 "až" 5EV (přijde mi, že Olympus E-M10 trochu marketingově sráží), je obrovský rozdíl, jak to funguje. U E-M5 se prakticky každá fotka vejde to rosahu 4-5EV účinku stabilizace, kdežto u té tříosé mi to přijde náhodné číslo mezi -1 a 4EV a ano, není rozhodně výjimkou, když stabilizace fotku ještě mázne.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz myslis :-) Ted sem pozapomel, stabilizuje i bez namacknuti? Mam ted 'novy' MD mount objektiv Bell&Howell 135mm F2.8 a benefitoval bych ze stabilizovaneho obrazu v hledacku i kdyz to neni az tak velky problem na G6, jeste to neni tak extremni ohnisko. Btw, ten objektiv mam za £10 z ebay, rok vyroby 1981 a prisel v originalni krabici i s manualem jako novy, az na to, ze mel plisen na cockach, proto byl tak levny. No tak jsem ho rozebral - jezek v kleci hovno, hlavolam jak cip :-) Na netu zadny navod; sroubecky, pruzinky, packy, tahla, krouzecky atd... Perfektne jsem ty cocky ocistil a zabralo mi 4 hodiny ho slozit zpet :-)

Sample fotky na G6:

https://picasaweb.google.com/112981689532095799714/BellHowell135mmF28198...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Moc pěkné, dobrá práce i s tím čištěním. Já mám 135 od Pentaxu (teda F3.5) a docela mě rozčiluje. Umí náherné fotky, ale musí se to s ní celkem umět. Zaostřit je dost umění, vůbec nechápu, jak s tím mohl někdo ostřit na FF jenom přes hledáček.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dik, ostreni je docela v pohode, jak je ten objektiv defakto jako novy, tak je trosku jeste tuzsi, ale bez zadrhelu a plynule. Nekdy zvetsim na 10x nekdy jen ten stredovy nahled a focus peaking taky trosku pomaha v orientaci. Nicmene kdybych ten nahled mel stabilizovany, ostrilo by se daleko lepe. Co me potesilo je, ze s adapterem ma presne ostreni do nekonecna... Proste otocis na max kde je nekonecno a vsecko je 'ostre'... Ostre v uvozovkach, protoze kdyz si das 100% nahled tak to zas az tak ostre neni, ale ne proto, ze by to nebylo dobre zaostrene, ale spise proto ze to proste diky desingu nezaostri dobre hodne vzdalene objekty. Vice se hodi na portrety a na objekty do vzdalenosti tak 15-30 metru bych rekl, na hodne daleke objekty tak moc ostry neni. Ani nevim jestli ma nejaky coating, myslim ze ne, ale vypada to ze Hoya UV Pro 1 mu pomaha z casti eliminovat chromatickou aberaci. Dneska do toho alba pridam dalsi portrety s tim objektivem. Dneska jsem si dal docela zalezet na ostreni a trefil jsem nekolikrat docela presne blizsi oko :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Btw, asi sem objevil svuj idealni fotak. Olympus OMD E-M5 mark II. K dokonalosti mu chybi jen extra dial na drive mode, coz se da castecne eliminovat prirazenim myset presetu na pozici na hlavnim mode dialu a potom take integrovany blesk. Je to snad prvni olympus co ma moznost plne elektronicke zaverky a plne artikulovatelny display. Jeste musim vyzkoumat jestli se da ta zaverka pouzit i s HDR bracketingem pro uplnou eliminaci shutter shocku. Kdyby jen mel panasonic G7 ibis jako olympus, tak by to byl pro me dokonaly fotak. Jak OMD M5 mark II tak G7 muzu mit nove telo za £600... Jeste pokoukavam po A7 II ale asi to bude M5 mark II nebo G7.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

U A7 pozor, jednu jsem měl v ruce (nevím kterou) a má při zvětšení náhledu při ostření obnovovací frekvenci v hledáčku asi tak 5 fps, takže pro manuální skla úplně na p...rd. Přitom je to taková blbost, imho je to zase schválně, aby sis koupil Sony skla.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Divne, uz jsem o A7 hodne nacetl a tohle pri pouziti se staryma objektivy nikdo nezminuje, tohle co popisujes spise vypada, ze bud bylo malo svetla, nebo z nejakeho duvodu byl nastaven delsi cas a podobne, hodne zaclonene.

http://www.dpreview.com/articles/6018399843/using-third-party-lenses-on-...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé. Hele, tady je fotka, kterou jsem s tím dělal já:

https://www.flickr.com/photos/30314549@N02/16542797263/in/dateposted/

Světla bylo dost a podle času bych tipnul, že je to na F2 nebo někde okolo - sklo je Vivitar 28/2.0. Pěkně jsem u toho nadával, že ten zvětšený náhled je fakt debilní. Že si tohho pomalého zvětšeného náhledu nevšimli v tebou odkazovaném článku přisuzuji buď tomu, že mají možná jiné tělo nebo firmware, nebo prostě tomu, že neměli přímé srovnání s Olympusem, kde je to fakt o něčem jiném. (A bavíme se o mojí prehistorické E-PL2).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Musi byt nejaka haluz ;-) a pochybuji, ze by na nejvetsim fotografickem review portalu na svete nemeli srovnani prakticky s cimkoliv :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No pozor na to!: to že Alphy v režimu video mají jen malé náhledové fps a nestabilizuje čip! :-( Asi šetří aku? Ale!

Jakmile ale dáte: REC (záznam videa), obraz je velmi stabilní a fps tuším dokonce 50! Neb je obraz živý i při prudkým pohybu přístrojem i objektů, jak realita a s neznatelnou odezvou a bez rollingšutrů a pod. neduhů CMOS :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.