Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft si není jistý s ARM pro Windows 10, levný Surface postaví na Intelu

Tak po tech vysledcich co kolovali netem, byla cela slavna x86 "ne-emulace" na ARM v podani MS docela vysmech. Z tohoto pohledu krok spravnym smerem.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, mě spíš přišly na hranici absurdity ty interpretace testů... Použít emulaci na encoding videa či jinou úlohu vytěžující CPU na 100% je totiž celkem logicky nesmysl, který prostě bídné výsledky mít musí, kritika se ale vozila právě na tomto. Naopak při praktických testech "normálních" aplikací v emulaci to fungovalo docela dobře a nativní aplikace pro ARM pak vycházely vyloženě dobře.

Sice souhlasím se závěrem o tom, že držet se u avizovaného Surface x86 je dobré rozhodnutí, ale důvody vidím úplně jinde než v těch omílaných benchmark testech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsme kazdy cetli jiny test ;)
https://www.techspot.com/review/1599-windows-on-arm-performance/page2.html
Vzhledem k tomu, ze to ma byt i "nahrada" zarizeni typu notebook nebo 2v1 a cela ta akce windows on arm prave mela resit nedostatek aplikaci emulaci windows aplkaci, tak byl vysledek jednuduse triskni. Ano, nativni aplikace jeli dobre, jenom ze k vuli tomu si to nikdo nekoupi..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nikdy sa nemal riesit nedostatok aplikacii pre arm, mal sa riesit beh windows aplikacii, kedze chceli mat windows na arm. Windows ale nieje ta plocha so spodnym pasom a ikonou start.. windows je, ze si tam nainstalujem moje oblubene programy, presne tie ktore poznam a doteraz som pouzival.. napr. cojaviem autocad. Btw. po arm s win zariadeinach sa zlahla zem, nikde niesu a ani sa o nich nepise.. tak ale kto by sa divil, ked zariadenie za 1000$ ma vysledky v testoch take ako ma, ze CB11 0,3/1,6 :) co je porovnatelne s 250€ notebookmi resp. 10rokov starou strednou triedou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Cena těchto zařízení (v základu) měla být okolo 300€. Jako vývojář, který to chce na ladění nativního software jsem byl, za jeden kus na pokusy, ochotný takových 10, možná i 12 tisíc Kč dát ...ale dvojnásobek, to fakt ne. A i kdyby ano, tak ho stejně není kde koupit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak thr kritizuje skupinu testu, kterymi se meril vykon ARM a vy mu sem jako protiargument postnete testovani vykonu pri renderovani, encodovani videa a herni bechmarky...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to se opet asi divame na jine benchmarky... skoda, ze se nedivate na ty stejny :))
Takze pro Vas.. je tam PCMark8..3x slabsi vykon nez nekolik let stare i5 ULV, mate tam CB15, kde v singlethreadu 4x slabsi vykon nez zminovane ULV, mate tam naprosto tragicky photoshop, mate tam Google Octane s tragickym vysedkem 3 slabsim nez u nativni ARM aplikace, atd.
Za to, ze tam ty vysledky v testu nevidite, za toVam nemohu ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je ale právě ta zavádějící interpretace... Cílem emulace je řešit situaci před vznikem více aplikací nativních pro ARM, nikoli trvalý provoz, typická situace je spíš nějaká podpůrná utilita, klient jiné aplikace atd., ani náhodou není smyslem práce v emulovaném Photoshopu s 288mp obrázkem, na to to prostě není (a právě skvělé by to nebylo ani na žádném nativním ultranízkoodběrovém CPU). Jestliže při nižším odběru a podstatně delší výdrži, než má kterýkoli srovnávaný stroj zvládne i v emulaci v řadě případů podobný výkon jako N3450 (opravdu bídně vyšel jen právě ten Photoshop, jinde nebyly rozdíly zdaleka tak propastné) a u nativních aplikací se sune vesměs před něj, tak to prostě není špatný výkon. Dávat do srovnání i7 už je pak vyloženě mimo realitu, to je úplně jiné cílení.

Jak jsem ale psal výše, sice nesouhlasím s kritikou výkonu ARM, ale přesto to nepokládám pro MS za ideální cestu. Pro mne je ale argumentem spíš pozicování na trhu. Microsoft by se měl držet toho, v čem je silný, tedy velký okruh x86/x64 aplikací pro klasické Windows, v momentu přesunu na ARM a "store aplikace" se okamžitě staví proti iOS a Androidu (a ChromeOS), kde to nutně bude mít strašně těžké. Tak proč se nedržet raději oblasti, kde jsou silní?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Se nezlobte, ale asi jste chybel, kdyz MS "hypoval" tenhle ten novy produkt. Emulace byla presne jedna z veci, na ktere zalozil vubec smysl celeho toho projektu. JInak windows on arm jsme uz tu meli a to skoncilo to na tom stejnym, jako vsechno MS na arm pred tim..na nedostaku aplikaci a male podpore. Slavne Lumie, pohrbenou Nokii a jejch zklamane fanousky nevyjimaje. Tudiz je hezke, ze se chcete zamerit na nativni aplikace, ale kdyz jaksi nejsou, tak je emulace jedina cesta a to taky MS patricne propagoval. Vysledkem je propadak, ktery tu emulaci stezi zvlada.
K tem testum.. ty testy nejsou vubec nesmyslne. Mate v nich celou radu applikaci, pro ktere mel byt ten system delany. Pocinaje tragickym vykonem v simulovanem Chromu, pres tragicky ST vykon, ktery se bude projevovat ve vsech dalsich aplikacich, pres tragicky vykon pro jakoukoliv tvurci cinnost typu content creation az po klasicky PCMark, ktery se snazi nejak mapovat beznou praci na PC. Co chcete jako vice? Srovnani, ktere jsem pouzil na svem prikladu je se 3 roky starou mainstreamovou ULV i5, ktera rozhodne dneska zadnym extra vykonem neoplyva. To ze je v testu i7..na tom neni nic divneho, v testech grafickych karet mate taky rozpeti GF1030 az GF1080Ti a vykonostni rozdil je propastny.
Na tech testech neni nic divneho, spise divne jsou interpretce, ktere si z toho snazi vzit jen to co se jim hodi a to je "dlouhy cas na baterku". Tady se muzu ptat uplne stejne..a jako na co? Kdyz mi celkem bezny notebook da dneska i 8hodin vydrze, na co potrebuji mit vydrz 16hodin, kdyz na tom budu omezeny alikace k pouziti a cena se vubec nelisi od Intelich stroju?
Na to mi pak staci prerostly mobil..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Cílem emulace je řešit situaci před vznikem více aplikací nativních pro ARM, nikoli trvalý provoz," no to je právě ten problém. Lidi, co si představujou, že developer vezme zdrojáky, otevře si je ve VS, vymění target platform z x64 na Arm, zkompiluje a je hotovo, jsou totálně mimo mísu. To se dá udělat právě u těch jednoduchých utilit, u kterých to prozměnu nemá valný smysl. A proč bych měl ztrácet čas a peníze portováním na něco, co nikdo nepoužívá a v podstatě ani používat nechce? Více aplikací pro ARM se prostě nedočkáte.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zakladem mobilni technologie je dnes telefon (mobil). Od toho se pak lide odrazi k dalsim zarizenim s podobnou vybavou jako tablety a chromebooky.

Surface na Windows nikdy nemuze skoncit dobre, kdyz potencionalni zakaznici jsou jen ti, kteri pracuji nejvice mozna az vyhradne na desktopu a notasech s Windows.

Tohle je proste zakladni chyba Microsoftu, ze si neuvedomuje, jak dulezite je obsahnout co nejsirsi zaber produktu.

U tech levnych veci je navic poptavka po Androidu kvuli aplikacim, na ktere uz jsou lide zvykly.

Ja z toho radost nemam, protoze Android je smejd, kterej neumi nic poradne, ale je to tak, Microsoft se Surfacem nic nezmeni, Nadella na to proste nema.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale mobil, nebo tablet je jen na konzumaci dat, naproti tomu notebook či surface je primárně na práci a až pak na konzumaci.
V tom je ten zásadní rozdíl.
Tyhle věci se nakupují do korporátů, kde na těch strojích potřebují widle aby na ně mohly uplatňovat politiky atd ..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pozor ale, s levnym zarizenim Microsoft do korporatu zrovna necili. Kdepak, kdyby to bylo mylsene pro korporat, nemam namitek, ale tady je cilem MS spis to konzumovani obsahu a to nedava smysl na Surface.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To vypadá na další fail ;) Neznám nikoho, kdo by si dobrovolně koupil tablet s Win10.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tohle není fail, pár takových lidí znám, nicméně podobní lidé to kupují z různých specifických důvodů a je to vemi úzce (převážně technicky) zaměřená skupina. Fail je spíš to, že si Microsoft tohle neuvědomuje.

Jinak jsou v podstatě ve slepé uličce, když ten jejich neslavně "veleslavný" OS a svá zařízení vydají s ARMem tak to pořádně nefunguje, a když ho vydají s Intelem tak si ho nikdo nekoupí… Oni to projeli už v době Windows RT, (na které se měli vykašlat a udělat už tehdy to, o co se snaží teď - což byl mimochodem i případ Nokie), lidé měli zájem o Windows na ARMu - ale ne o nějakou ořezanou polofunkční verzi. Prostě MS musí zvládnout ARM dohromady s pořádnými Windows, jinak je v pr… (o tragédii jménem UWP radši ani nemluvit).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A k čemu ti na platlacím zařízení budou "pořádný" windows, když stejně na ně nejsou žádný aplikace, který by se daly ovládat dotykem - včetně těch windows :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je právě to, o čem mluvím. Ti, co jsou ochotni si to koupit, to nepoužívají jako "patlací zařízení" ale jako technická zařízení, u patlačů nemá MS šanci. Malý netbook nebo subnotebook s ARM a Windows (a bez "patlače") si představit dovedu a spousta lidí by za něj byla ráda, ale přesně tohle MS z nějakého záhadného důvodu udělat nechce. No, když nechce, neprodá, lidi si poradí jinak, v MS mají co chtěli - ztráty a naštvané zákazníky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dnes jsem byl vybírat nový notebook. No, když jsem viděl to zaťapané lesklé sklo u Yogy v showroomu Lenova a zkoušel ji chvilku osahávat, tak mě to tabletování zase přešlo a zvolil jsem zastaralou nedotykovou klasickou x86 konstrukci...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

napr ja by som si kupil tablet s i3/i5 a plnohodnotnym windowsom ziadne arm/android prepadaky

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

ono by bohate stacilo, kdyby MS proste vydal vrstvu
ktera umozni beh nativnich Android aplikaci pod nativnim x86-64 i ARM x86-64 Windows OS
coz vzhledem k tomu, ze Android je viceme Linux a Java by nemelo byt nemozne
(vzhledem k napr. Linux subsystemu dostupnem pro W10 i Server 2016)

ony i ty 'proklinane' windows 10 mobile i windows 10 on ARM
bez ohledu na 'klinickou' smrt jsou funkcni a bezpecne systemy (v porovnani s Androidem)
zabil je nedostatek aplikaci, novych modernich zarizeni a vule MS pokracovat
(ironie je, ze tyto OS bez problemu pojedou na vsech modernich Qualcomm procesorech)

tj. stale nechapu proc MS neresi problem aplikaci a resi pitomosti jako Microsoft Store
(ktere je stale naprosty otres k pouzivani na jakekoliv platforme vcetne desktop)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.