Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k LG uvádí 27palcový IPS LED-LCD s rozlišením 2560×1440 a USB 3.0 hubem

OT: Zajímalo by mě, jestli se někdy dočkám cenově dostupného 30" 2560x1600 (taková rozteč bodů zhruba odpovídá 24" FullHD, které používám na výšku po stranách... a uprostřed kvůli ceně bohužel zatím také jen 24")

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas pro současný stav. Osobně čekám na dobu "retina" monitorů, Unix s tím problém tolik mít nebude, brzdou pro nasazení jsou windows obecně.
Samotného by mne zajímalo jak si s dvojnásobným DPI poradí desktop win8 (budu hádat, špatně)...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Joo na retina monitory nás čeká víc, ale aspoň to WQUXGA (3840×2400) na 24" (max 30") by bylo pěkných.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jj, retina by měl být další krok, čekal jsem, jestli se něco pohne po uvedení iPadu (3), a nějak pořád ticho po pěšině, stejně jako s OLED... S takovou se lepších technologií dočkáme v důchodu (který teda taky nebude ;), takže přeformuluji "ve stáří" ;))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nasadeniu nebrani Win, ale uzivatelia. Vacsina by ich nebola ochotna zaplatit vyrazne vyssiu cenu. Aky bol pomer pradenych TN panelov a lepsich technologii v casoch ked VA stalo dvoj nasobok ako TN? S tym Win ziadny problem nemal, ale 95% zakaznikov voli podla ceny a tomu sa prisposobuju aj vyrobcovia.
Ale samozrejme to by ste nemohli byt Vy, aby ste za vsetkym zlim nevideli MS.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ono se špatně nakupuje když monitory nejsou a i kdyby byly tak nejsou pomalu k čemu připojit.
Druhá věc je cenová politika. A je to jen politika, výrobně je to cenově při masovce furt na jedno brdo, dělají to furt (jen) stroje. Drahé je akorát zavedení výroby protože se musí upravit/dokoupit stroje, ale to by byl při desetimilionových seriích detail. Bohužel si zase řeknou NE, bude to premium za premiovou cenu = neprodá se ani desetina = cena na trhu bude pěkně mastná = pro mě to je jakoby nic nebylo :-/ ono taky není...
Klasičtí výrobci jsou prd inovátoři, v každém blbém tabletu bude retina a na desktopu buď nic nebo pár výjimek potvrzujících pravidlo. A úpadek desktopu bude pokračovat...
No a pak klasičtí výrobci zjistí že by už sice retinu prodávat chtěli ale není komu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Není pravda, že je to cenově stejné. Díky vyšší zmetkovosti je produkce násobně dražší. Ale za čas, až se proces vychytá (a je tu pár zajímavých zlepšováků, možná nás čekají displeje s random pixely, tedy bez přesné pravoúhlé mřížky) tak cena klesne na úroveň přijatelnou pro desktopový trh a z odřezků se budou vyrábět displeje pro tablety a mobily za ceny v podstatě pod výrobními náklady. Ale je třeba také zvýšit výkon grafických karet, pokud nechceme aby byla použita hrubá síla ve formě vektorové interpolace. A tak nějak to zatím vypadá, že to víc vázne u výrobců GPU než u výrobců panelů.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Proč si myslíš že by byla větší zmetkovost ? Procesory jsou úplně někde jinde, počtem prvků i jejich velikostí a stejně se to za přijatelnou cenu dá vyrobit, i tam jsou zmetky ale že by to byl nějaký zásadní problém o tom nic nevím. Každopádně jsou ty technologie náročností IMHO nesrovnatelný a stejně...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale za procesor velkosti 200mm^2 zaplatis ako za display s uhloprieckou 24" A velka cast z tej sumty pada na vyrobu, takze si skus predstavit aky je tam rozdiel v narocnosti vyroby.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A říkám snad něco jinýho ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na tom nic logickýho není, retiny se zcela jistě dělají na jiných strojích.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi zaměstnán v čínským LG a Samsungu(kde se nesmysl zvaný "retina" vyrábí) že to tak "zcela jistě" víš?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No tak ať to někdo kdo má kontakty potvrdí nebo vyvrátí, já je nemám. Jenom vím jak vypadají běžné obráběcí stroje a že je nesmysl, když už stroj teda podle vás pracuje na hranici své přesnosti (zmetkovost) chtít po něm násobnou přesnost, u těch obráběcích strojů je tohle chtít kravina jako bejk.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

:) Retina se vyrábí buď vylepšenou UV litografií (s ale vyšší zmetkovostí než klasika) nebo trochu jinou technologií u které se začíná leptáním Si substrátu louhem (zatím dost nevychytané). Klasické LCD se tiskne postupným vytvrzováním a vyplavováním světlocitlivého barviva UV litografií v mřížce na skleněném substrátu (black -> UV -> rozpouštědlo rozpustí neosvětlené plochy a pak to samé pro -> red -> green -> blue).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi také zaměstnán v Samsung Dsiplay LG Display nebo AU Optronics?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Podívej se tady http://auo.com/?sn=442&lang=en-US
nebo na tohle videjko http://auo.com/?sn=441&lang=en-US
A zjistíš, že běžné obraběcí stroje to nebudou ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To se takhle baví mamlas s ... :-D jsem čekal kdo to zas vezme doslovně.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mno, z té webové prezentace se nedá zjistit nic technických údajů těch strojů, jsem čekal že na tom videu budou alespoň záběry strojů z reálné výroby a ona je to jen CG animace :-/

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A toho zdroje který potvrzuje velkou zmetkovost se dočkám ? Já bych to šacoval spíš na fakt že výrobci chtějí co nejvíc vydělat a tak prodávají i kusy se špatnýma (sub)pixelama. Což může vytvářet dojem velké zmetkovosti.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Máte chybku v příčinné souvislosti. Samozřejmě, že je prodávají protože chtějí co nejvíc vydělat, ale neprodávají je aby vytvářeli dojem velké zmetkovosti, ale protože jim skutečně už jako zmetky vylézají z výrobní linky a nějak je udat musí.

80-90% (podle úhlopříčky a PPI) vyrobených panelů má alespoň 1 vadný subpixel. Aby splňovaly alespoň Class 1, tak můžou mít max až 5 vadných subpixelů nebo 1 celý pixel. Je to popsáno podrovněji v normách ISO 9241-30X které byly vytvořeny na základě reálných možností výroby (jen cca 10% panelů je bez vady, to jsou ty za > 10k Kč) s přihlédnutím na akceptovatelnou cenovou politiku (i ty "moc" vadné panely totiž zaplatí zákazník při koupi Class 1 a Class 0 LCD). Kdyby byla norma přísnější, ceny panelů by byly klidně trojnásobné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zdroj ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

vždyť ti to tam napsal, ISO 9241-30X
http://en.wikipedia.org/wiki/ISO_9241

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ale mě nějaký iso nezajímá mě zajímá zdroj té zmetkové statistiky. IMHO si výrobci takové údaje hlídají.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem mám obyč TN za pár, a vadný nemá ani zblo. Mám ho jít vrátit abych nenarušoval statistiku ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo tohle mi taky moc nesedí, máme doma 5 LCD TN panelů (nejstarší BenQ 17, Samsung 20, 2x LG 24, Acer 24), 2 notebooky s TN, macbook s TN, 3 tablety s androidem s TN (7, 8, 10), 4 smartphony... a na žádném nepozoruji vadný pixel, ale ani subpixel.

Vím, že ta norma je, a že bych v případě nutnosti vracel zboží do 14 dní při objednávce na dálku (i když vadné subpixely se mohou objevit i v průběhu života panelu), ale osobně jsem s tím problémy nikdy neměl. U známých nebo v počítačových učebnách jsem ale takové výjimečně viděl.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nesedí to vůbec, u mně ne.

Já - vadné (sub)pixely:
NB ACER 15 TN 2 roky 0 chyb
LCD LG 19 TN 4+ roky 0 chyb
NB PB 12 TN 3 roky 0 chyb
TV LG 42" (ne TN, široké pozorováky) 0 chyb
NB ASUS 15 TN 1 rok 0 chyb

Brácha:
NB PB 15 TN 1 rok 0 chyb
Monitor ACER 24 TN 4+roky 0 chyb

A tak bych mohl pokračovat se sousedama a pod. Proto bych rád znal zdroj té statistiky, jestli je to nějaká stará, nějaká příkladová z nějaké série jedné továrny atd.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Aha tak proto. Tyhle malé úhlopříčky se dělají z větších bloků, které mají vadu (prostě se vyřízne "čistý" obdelník), proto tam nic nemáte. A navíc to jsou skoro samá TN, to nejlevnější a nejjednodušší na výrobu (ano TN mají menší zmetkovost, ale proboha kdo by si koupil TN když by nemusel, monitor je nejdůležitější část PC, protože na ni koukáte furt, na tom by šetřil jen *** (nic osobního, jde o osobní přesvědčení). TN je dobrý tak max pro děti na CS. 0:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vyroba nebude za jednu cenu. Vzdy bude drahsi panel s viac pixelmi. Viac elektroniky na riadenia, vyssia chybovost. A dokazom, ze rozhoduje cena su prave IPS a VA panaly v porovnani s TN. Rozdiel uz nie je ako byval, ale vsadil by som sa, ze aj pri rozdieli 20% siahne vacsina ludi po TN. Vacsina ludi nevnima technologiu za tym. Tak isto ako nevnimaju pocet pixelov. Pre nich je to nejaka 24ka. Je im jedno ci si domov donesu 16:9, alebo 16:10, ale nech je to lacne.
A uzka skupina ludi zbehlich v IT nie je dost, aby to firmy presvedsilo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No tak z toho mají udělat mainstream a na starou technologii zapomenout, po CRT už taky ani pes neštěkne.

Víc elektroniky... nevím tak proč, prostě místo švába A tam bude šváb B, a žádná extrémní složitost v tom nebude, beztak jsou to všechno ASIC... s např. GPU nesrovnatelně jednodušší.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Aha a miesto jedneho subpixelu budete jednim tranzitrom spinat 4 subpixely. Je to akyby ste tvrdili, ze vyroba Core i7 predsa nemoze byt drahsia ako vyroba Atomu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty ASIC jsou oproti CPU dost jednoduchý, přechodem na menší proces se to vyrobí ještě možná levněji i při nárůstu obsluhovaných pixelů. Tady je rezerva jako bejk bo tyhle obvody jsou vyráběný na "zastaralých" nm.
Stejně tvoří jen zlomek ceny monitoru.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ty o tom nic nevíš

Ty ASIC pro monitory/tv bývají nejčastěji MIPS nebo ARM procesory
tady MIPS http://www.st.com/internet/imag_video/product/254282.jsp
a ARM http://www.st.com/internet/com/TECHNICAL_RESOURCES/TECHNICAL_LITERATURE/...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"450 MHz for advanced HD video decoding (H.264/VC-1/MPEG2/…) "
Jakej LCD monitor přehrává bez počítače video, to je nějaká horká novinka ?

Jak to tak sleduju tak o tom víme stejný hovno, já jen vím že do videoprocesorů se k obvodům zpracování obrazu přidává i nějaký CPU, to ale většinou nepracuje přímo s obrazem ale řídí systém, dělá OSD, komunikuje s PC (ID, rozlišení) atd...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Monitor sa dá zohnať za 730€. Ak chcete využívať Frame Rate Control je nutná grafická karta čo to podporuje (Firepro V4900 a pod.) a samozrejme aj kompatibilné aplikácie.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jsem fanda eLDží, 12 let jsem měl jejich skvělé CRT Flatrony a nyní čučím do/na LG.Display LM240WU4-SLB1 i když v rámečku s nápisem DELL. Ale poměr stran 16:9, porty směřující do zdi a případně chybějící čtečka karet, to by mi teda tvář nerozzářilo.

PS pro redakci, celou: Stejně tak jako pomáháte vytvářet povědomí o minoritních platformách/výrobcích jako je linux, AMD, ATI, ... nebylo by od věci tak trochu pomáhat i jiným poměrům stran než je zrovna ten 16:9? Jinak bude za chvíli problém jiný typ sehnat. :) Neříkám že o jiných nepíšete, ale vychvalovat 16:9... to je hereze! 0:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, pro malé rozlišení je ideální poměr stran 16:10, přesto se dlouho se v desktopu neohřál - http://cs.wikipedia.org/wiki/Zlat%C3%BD_%C5%99ez -> zlatý řez.

Problém 16:9 je především v menším počtu vykreslených řádků u dnes nejprodávanějších notebooků, tedy u dementního 1366x768 s předinstalovanými windows (u win7 je lepší naučit se používal panel vlevo místo dole). V takovém případě máte využitelných jen 700px na výšku mínus proporce rámečku s titulkou mínus v prohlížeči výška adresního řádeku mínus...

Osobně bych si uměl představit práci i s monitorem 21:9 (na filmy ideál, vejdou se 2 dokumenty), ale počet pixelů na výšku by musel být minimálně 1200 a takový zatím neexistuje...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No kdyby potlačili displeje na principu kvantových teček tak díky možnému pidirozměru (sub)pixelu by ten monitor mohl mít klidně 21000x9000px. Trochu overkill ale teoreticky to možný je. Pak by se dalo nastavit cokoliv, i mikropísmo by bylo prokreslené... nebylo by tak důležité nativní rozlišení protože i resampl by vypadal stejně ostře jako nativ (chyby interpolace by spadly pod rozlišovací schopnost oka)...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U Windows 7 není potřeba dávat panel doleva a přeučovat se na to. Ten panel dole se umí schovávat, takže máte celý displej k dispozici pro okno aplikace (teda minus 1-2 pixely nebo jak to tam je). Ale v prohlížeči se hodí hodit otevřené záložky na stranu to zas joo. :)

A s posledním odstavcem naprosto souhlasím, bohužel chybovost při "tisku" panelů je tak velká, že se musí krájet na menší kusy a my se "dvou monitorů v jednom" (za přijatelnou cenu) asi jen tak nedočkáme. :(

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"bohužel chybovost při "tisku" panelů je tak velká" zdroj ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No lebo 95% uzivatelov nemaju PC na nic ine len na pozeranie filmov. Detto notebooky.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Odkud to má to "LG.Display LM240WU4-SLB1 i když v rámečku s nápisem DELL" ty Damel?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jaký zase tomato? Píše ti, že má Dell (nejspíš U2410)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja som velmi spokojnym vlastnikom korejskeho monitoru Achieva Shimian, je to 27" 2560x1440 S-IPS, vlastne ten samy panel co sa nachadza aj v apple cinema 27", tiez v lesklom prevedeni bez povrchovej upravy. Okrem slabej ergonomie podstavca nemam co vytknut. Monitor dokonca neobsahuje ziadnu vstupnu elektroniku, iba priame spojenie dual-link DVI, takze prakticky nulovy intput lag, co kompenzuje pomalost IPS technologie. Rovnako funkcia samokalibracie cez EDID nechyba. Kupil som ho za 7500Kc. ;) Obdobne kvalitne monitory sa pohybuju v okoli 20K. http://www.avforums.com/forums/monitors-webcams-external-video-devices/1...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

...jo a len dodam, ze niektore revizie slapali aj 120Hz 8)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

pche jen ubohých 120hz :-P panasonic televize jedou na 1600Hz a plazmové TV dokonce 2500Hz. Kdo z vás to má?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

LED-LCD nebo LCD-LED? :-) co je lepí mít lcd-led nebo led-lcd? :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

lcd-led, kdo by se natahoval pro kostky ledu za monitor...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

+1

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.