Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k LG 43UD79 kombinuje velkou úhlopříčku s 4k rozlišením a FreeSync

Je fakt, že 32" 4k LCD mě přinutilo konečně začít nosit brýle (škálování nechci použít páč mám vedle ještě další LCD a to pak nefunguje dobře ani ve win10).

Ale 43" to už je fakt moc. Kdybych chtěl číst něco u kraje, tak to bych potřeboval také brýle = na dálku ;-) Nemluvě o tréningu krčního svalstva, toho si raději užívám při sledování tenisu :-p

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem 43" monitoru za 18k jsou vlastnosti obrazovky. Totez bude platit, ale i pro tento. To ze bezne 32" stoji i pres 30k ma sve duvody, bohuzel. V praci jednu z tech levnych 43" 4K mam. Tam mi to staci a vyhovuje, ale domu na multimedia bych to nechtel ani za nic a s velikosti to nema nic spolecneho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omezení všech freesync na jeden DisplayPort je nějak technicky podložené, nebo si výrobci jenom dělají srandu? Jinak jak znám LG, tak ty HDMI budou sice 2.0, ale tipuju bez freesync, takže freesync bude dohromady jeden port...

Tento problém není nijak umělý, doma mám PC a chtěl bych si připojovat ještě notebook, který má DP a přehazovat to. PC připojuju přes DP kvůli freesync a notebook potřebuju na DP kvůli tomu, že má DP. Asi si koupím tu aktivní redukci DP - HDMI 2.0 pro notebook, protože 30Hz na pasivní redukci je pro masochisty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by dobre podotknout ze diky , dle me nejmensi velikosti z blizka - 43" (ja mam leta 42" UHD IPS TV s 8bit+frc jako PC monitor) je vyhoda ze se nemjsite hrbit a ostrit do 30-40cm... ale pohodlne se oprit a osgrit prirozeneji cca do 50-60cm kdy je tedy auz pri 42" stejna elikost texku a hlavne hlasek aplikaci jako na 21" FullHD :-)

tedy se text a ikony a text hlasek a tlacitek a nabidky se zvetsi jiz tou velkou obrazokou :-) aniz by jste museli menit skalovani :-( (napr min na 150% u 32" az 200% h mensich kdy hlasky aplikaci toto stej ak neakceptuji a jsou dribounke az necitelene!...) kdy nejlepsi je samoze nastaveni nativni - 100% (1:1) :-)

Ale cumet na 4k na mensim monitoru je jako cumet na FullHD napr na 15" monitorku a tedy s pidi textem a ikonami...

A jako TV ze 3 m z gauce na filmy a priridu zejmena kde ne i na realistickou reprodukci pixelu nikdy dost natoz na prezentaci fotek (fotime do desitek MPX! tak proc je degradivat jen do2Mpx - FillHd nebo dnes max 8Mpx-4k, vystupem - obrazovkou???...) nebo aby jste vubec precetli text Windows (nazvy slozek) a darili se am to z gauce jiz dnes na 42" FullHD (me leda az na 60" ze 3m!) durazne doporucujj 4k obrazovku analogicky (koukani na 4k na 42" dle me akuratni z 0,6m) az 6x! vetsi (cili minimalne 250"!!!... Ale mateli posezeni (polezeni) blize jak 3m vytezite detaily z 4k obrazu i "jen" ;-) z 100" .

Nedelam si prcu! Jinak je investice do 4k zbytecna a staci vam stale FullHD... To (4k) by chtelo leda uz projetor ne? A stele by ibraz pres celou stenu obyvaku z gauce byl ostry :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedobře se na to díváš. :-) 4K je po letech stagnace krok směrem k hiDPI, takže tady ty velké obrazovky jsou jakoby krokem zpět - ale na druhou stranu díky za ně, určitě mají své opodstatnění. Umožní výhledově zbavit se aliasingu a podobných technik.

Tvrdit, že škálování nad 100% nemá smysl, protože je jeho současná podoba špatná, je jako tvrdit v době páry, že benzínový motor nemá smysl, protože současné (soudobé) parní stroje mají větší výkon. Jo, je to aktuálně (někde) špatné. Ale dokud se to nezačne používat a dokud to se pro to nezačne ladit software, tak to špatné bude pořád. Pokud je to někde už optimalizované - jako příklad uvedu třeba webové prohlížeče nebo Unity, tak je to výrazný posun a radost pro oko.

Takže já už to používám. Na notebooku 125% (FHD 14"), na desktopu 150% (4K 32") a nikde bych nešel zpět. Na notebooku není kam (1366x768? ha ha), na desktopu by to šlo, ale přijde mi to zbytečné, protože současný stav už hodnotím jako dobrý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Předně se omlouvám za chyby psané utahanej jen z mobilu...

Nepsal jsem že škálování nemá smysl, naopak - u malých displejů s 4k je to nutnost! (jak ostatně níže uvádíte) Myslel jsem jen že je to nevýhodné(!) - že je lepší namísto toho zvětšit text a grafiku windows i zmešené fotky z fotowebů, samotnou velikostí dospleje - jakože koupit min 32 -42"!

Neb zejména se pak pro web zmenšené fotografie musí webprohlížečem... velmi a nějak (umělepřepočtem - kdy se z mála Mpx udělá více... , čili velelztrátově zvětšit počet Px a tím i velikost na malém dospleji a ten prohlížeč tomu dá korunu - neb je silně rozplizne,. rozostří... na rozdíl od editorů, kde je toto více pod kontrolou natož když je zvětším koupí většího UHD/4k displeje - čili bez přepočtu je vidím nativně (pixel obrazovky odpovídá přesně půvdímu(!) pixelu fotky) a nejostřeji!!! :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja se divam na svoji 4k 40" telku aka monitor asi z metru a skaluji myslim na 150% abych dobre videl vsechen text a prvky windowsu. Stejne mi tech 40" prijde porad trosku vysokych, bral bych asi neco jako 18-19:9 pomer stran, udelal bych z toho vetsi nudli :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

40" je jen 4x20" čili o stejné pixelové hustottě jako má 20" FullHD :-) To je takový problém si otevřít wokno nebojiné aplikace klidně i těch 20" nebo jinou velikost (v Px) např 24" nebo 30"??? A zbylou plochu mít na odkládání nebo na to že si mohu vlastně posunovat obraz nahoru a dolu jako bych měl mechncky stavitelnej menší monitir ;-) Nebo otevřít klidně i 4 wokna současně s různými (nebo i stejnými aplkacemi) vedle a nad sebou?

Menší okno , fotečka, video, jde udělat vždy, i díky pixelové hustotě jde udělat snadno - horší to bylo jen u FullHD kde dokonce i 32" byl moc velký monitor neb pak hrubé rozlišení... a nešlo víc zmenšit text bo se rozsypal do moc hrubých kostiček... :-(, naopak - na 20" monitoru větší obrazu nevykouzlím :-))

Větší nudle existuje, sice "jen" 31" ale opravdu 4k a né "jen" UHD, jen jediný dostupný monitor od LG (LG 31MU97), a je sice i 2. - od Eiza, ale tuším za 150.000,-kč...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.