Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k LG Touch 10 LCD - ovládání deseti prsty pro Windows 8

Přesně na únavu páteře a svalů jsem se chtěl taky zeptat - ostatním doporučuju pokus s předpažením - pokuste se takto ruku držet 20-30 minut.

Tahle dotekománie IMHO skončí ještě dříve, než reálně začne. Dotekové LCD monitory se totiž hodí jen pro krátkodobé použití (kiosky, infopanely, apod.)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. + především u malých mobilních zařízení, kde není prostor pro myš a klávesnici.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tim se neda nesouhlasit. Ale napada me jedna rebelska moznost. Co kdyz nebudu drzet ruce nonstop ve vzduchu, ale budu mit loket na stole? Podle vzdalenosti od uzivatele, velikosti monitoru a delky rukou by se tak dalo pracovat cca s 2/3 plochy dotykoveho monitoru a imho s minimalni unavou ruky.

Krom toho je dotekove ovladani pouzitelne jen pri cinnostech jako browsdani na netu, ovladani prehravaneho videa (pauza, posun, zmena hlasitosti...), potazmo spousteni aplikaci pres ikony nebo prochazeni menu. Tedy cinnosti, ktere nikdy nedelate vic jak minutu v kuse.

Takze ikdyz sam jsem proti Metru na desktopu a na dotekove ovladani stolniho pocitace se v nejblizsich deseti letech nechystam, tak nemuzu poprit, ze male mnozstvi operaci to muze ulehcit a navic by to pomohlo zlepseni stavu svalstva na rukach, ktere je vlivem pouzivani klavesnice a mysi znacne oslabeno. (samozrejme jak pisu, pocitam s neprilis castym pouzivanim po dobu radove 30 vterin v kuse.

A jeste k upatlanymu monitoru... jelikoz otisky na monitoru jsou vice mene slaba tukova vrstva, nepomohlo by naneseni te latky, co planuji davat do lahvi s kecupem na snizeni prilnavosti? Teoreticky by tak ve svisle poloze mohly otisky z monitoru stect. :-D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já mám lokty na stole i když píšu na klávesnici. Na monitor tak rozhodně nedošáhnu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lokty na stole pri psani na klavesnici? ehm. jak daleko prosim mate klavesnici od hrany stolu? ona vetsina lidi totiz ma pri psani na klavesnici na stole jen zapesi a lokty bud na operkach kresla, nebo ve vzduchu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám v práci hluboký stůl, takže si to můžu dovolit. Doma už mi to tak nevychází.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Doma už mi to tak nevychází."

Asi jako většině lidí. Děkuji. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Schválně, jak daleko od sebe máš 23" monitor pro pohodlnou práci a jak dlouhé máš předloktí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

schvalne. s jakou uhloprickou se budou nejcasteji prodavat dotykovy all-in-one do domacnosti? dival jsem se ted na Alfu a do 17tis. je to az na nejaky tri nebo ctyri 23" skoro vsechno 20-21,5".

ja si to zkousel na cca 18" LCDcku ktery mam asi tak 75cm od ramen. a ikdyz mam slaby ruce, tak 20 vterin se zvedlou rukou a dotykanim se prstem monitoru ani nepostrehnu. a tak dlouho v kuse tu ruku mit zvedlou nebudes skoro nikdy.

btw vetsina tech all-in-one ma pevnej a dost nizkej podstavec a display se nachazi cca 7cm nad deskou stolu. ne jako vetsina LCDckem 15-20cm nad deskou stolu.

ale stejne jsou to jen uvahy. akorat myslim, ze nez si neco vyzkousim, tak je lepsi hledat nejenom zapory, ale i mozny reseni. a az si to vyzkousim, tak k tomu pristupovat objektivne a nehledat za kazdou cenu jen ty vady. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Schválně. Jakou úhlopříčku má monitor, o kterém je tento článek?
A je zajímavé, jak se z původního "loket na stole" a "2/3 plochy dotykoveho monitoru" stalo "20 vterin se zvedlou rukou"...

Ale OK, ať každý má co rád, třeba za pár let taky přijdu na to, že je lepší zahodit myš a ťukat do obrazovky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sice jsem mluvil vseobecne o dotykovych all-in-onech ale fajn. I na 23" monitor plati co jsem rikal. Doma mam 21,5" LCDcko a jak jsem si vyzkousel, s loktem na stole bych mohl dotykem ovladat vic jak 90% plochy. Takze ikdyz vezmu v uvahu vetsi uhlopricku a s tim souvisejici nutnost vetsi vzdalenosti od monitoru, tak 2/3 bych imho pokryl i s loktem na stole a mam pocit ze jsem psal i o tom, ze vic jak minutu nebude mit clovek nikdy ruku ve vzduchu. A pokud se nezmenilo poradi cisel a prevody vterin na minuty, tak 20 vterin se do jedne minuty jeste vleze. ;-)

A rozhodne nerikam zahodit mys. Na nektery veci je mys lepsi nez dotykac. Dotykovy monitor by mel fungovat jako doplnek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to máš buďto extrémně dlouhá předloktí, nebo extrémně blízko (pro mě) monitor, případně musíš lokty výrazně posunout po stole dopředu.
Přiznám se, že na 70 cm hlubokém stole prostě nemám při pohodlném sedu šanci dosáhnout kamkoli jinam než na spodní hranu 23" monitoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TyDýTe ty si stále myslíš, že dotykové displeje se musí nutně ovládat s nataženýma rukama :D Davidovi zase vadí cca 4mm vyčuhující čudlík jakoby všichni měly displeje naražený úplně ke stolu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak by s ti líbilo, kdybych tě nazýval třeba Močmondem? Asi ne, že? Tak se zkus příště trošku chovat slušněji.

BTW, s počítači pracuju >8h denně. Z hlediska ergonomie je opravdu hodně velký nesmysl používat displej určený k použití ve vzdálenosti cca 40-60cm od očí jinak, než přibližně v této vzdálenosti. Jednak kvůli (na blízké použití nevhodnému) rozměru, dále pak kvůli jeho hrubému rastru a s tím spojeném nízkém DPI.

P.S.: "všichnI mělY" - taky dobrý...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hrubý rastr? IMHO ok, navíc nijak výrazně nevybočuje ze standardu jako třeba 1366x768 na 15.6" notesu. Taky nezapomínej na to, že někdo při práci ocení spíš kulatější písmenka a někdo naopak potřebuje vidět pixel - holt každý jsme jiný a máme jiné preference

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"zákazníci budou ovládat svůj desktop šermujíce rukama před sebou" - tak k tomu mě nikdo nepřinutí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč si pořád všichni myslíte, že si musíte tohle koupit domů nebo do firmy a pak po tom 40 hodin týdně patlat? Jak malý kluci...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Opět bych poprosil spíše IT orientované osoby (mě nevyjímaje), pro které celý svět začíná a končí "uvnitř" virtuálna běžícího software, začít uvažovat spíše v dimenzích M&R - měření a regulace. Dovedete si představit takový krásný monitor pro kontrolu nějaké továrny? 2-3 takové kousky a mám celou továrnu jak na dlani... Je pravda, že je trochu otázka, jak bezpečně řešit vstupy (chybné ťuknutí a máme nový Černobyl), ale myslím, že právě velikost monitoru tomu může výrazně pomoci. A ten technik do toho nedatlí jak programátor, on tu a tam po něčem šáhne ... a protože donedávna takto sahal po výrazně větších přístrojových deskách, myslím si, že lidská physis je na tenhle princip práce určitě připravená (i když toho knoflíku/přepínače se tak trošku přidržel, což u monitoru nejde, ale to už ukáže až čas).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když se podívám na Start obrazovku na prvním obrázku, tak je zcela zřejmé, že Justin Harrison tento monitor používá pro uvedený účel :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To no-X: Výrobci si nic takového nemyslí, jen vy jim to tvrdošijně vytýkáte.

Vážně je takový problém rozlišovat "možnost" od "nutnosti"? To že mám možnost ovládat aplikaci zobrazenou na monitoru dotykem přeci neznamená, že musím ovládat vše a celý den dotykem.

Výrobci tato zařízení dodávají na trh, protože existuje určitá poptávka po možnostech (ne nutnostech!), která tato zařízení přinášejí.

Ad továrna: V jedné co jsem viděl na něm mají plexisklový kryt na pantech, který operátor v případě nutnosti zásahu do procesu jednou rukou otevře (nahoru) a druhou provede úkon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě zaráží, že i tak prudce inteligentní jedinec jako je no-X si jako napotvoru zvolí ten nejdebilnější způsob ovládání s nataženýma rukama a ne a ne přijít na něco komfortnějšího, přirozenějšího :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já teda nevím, ale když si představím, že bych měl svou 24" placku ovládat dotyky, tak vlastně musím učinit volbu...

1. Budu mít monitor jako teď, ve výšce očí, svisle, abych těch dest hodin práce zvládnul a dobře na něj viděl. Pak na něj ale z opření nedosáhnu, na dotyk se musím předklonit, natáhnout ruce a něco pachtit. Fakt ne.

2. Monitor si přitáhnu až k hramě stolu (tam co teď hnízdí klávesnice), spustím dolů pod výšku spuštěných loktů (hm to ten držák asi neumí a hranu stolu už na to mám dost vysoko) ruce položím na boční okraje monitoru a pak by se po tom nějakej čas šmudlat dalo. Ovšem zase na tom nic moc neuvidím, taková plocha z blízka není nic moc, pixely obrovské asi to bude i dost hřát, když je to IPS...

Hlavně většina lidí má na myši akceleraci, takže ty kilometry co najezdí po velkém monitoru, se rovnají nepatrnému kvrdlání myší na podložce. Představa, že z rohu do roku je to pomalu půl metru, to je fakt slušný sport při máchání rukama.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm.. já se pamatuju na doby, kdy všichni fungovali v MSDOS a jeho derivátech. Už tehdy existovala třeba firma Kye (dnes Genius) a dodávala myši. Jenže v té době to byla zařízení, na které všichni pohlíželi jako na totální zbytnost, použitelnou pouze v CADech a tehdy extravagantních Windows 3.0/3.1, spouštěných jen jako "kratochvíle" a důkaz toho, že "tam mám opravdu půlmegovýho tridenta, co umí 256 barev při 800x600, i když jen loženě." A tehdy byly tyto myši srovnané úhledně mimo dosah pracovníka tak, aby nepřekážely v práci (i když i v DOSu se daly používat - viz NC/VC/M602 atp.), protože klávesnice byla řádově rychlejší a ergonomičtější. Pokud tedy jimi byl počítač vůbec vybaven.

Ne že bych si nedokázal představit člena facebookového stáda patlajícího prsty po cca půlmetrovém monitoru výhradně v Metru, ale je to představa tak legrační, že ji raději nebudu rozvíjet dál. Spíše si dokážu představit běžného uživatele PC, který pracuje v desktopu, tam ale jakýkoli přechod od keyboard/mouse ovládání na touchscreen a zase zpět mi připadne nejen jako naprosto neergonomický, ale také totálně neefektivní. Vždyť i dnes, v době klikacích GUI je při psaní nejrychlejší ten, kdo si osvojí klávesové zkratky.

Ad výrobci: dnes je to trochu jinak - výrobci neplní požadavky trhu, oni ty požadavky přinejmenším stimulují, spíše však je rovnou vytvářejí. Viz MS a jeho Win8, Office ribbon apod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro stádo to asi význam mít nebude, paradoxně to stádo bude kupovat nejvíc. Já třeba pro touchscreen využití mám (ne sice přímo pro tyhle), stejně tak jsem na tehdejší poměry využíval myš (3dstudio pod dosem, adobe a fractal design painter na textury). S těma klávesovýma zkratkama je to ovšem tak, že třeba ctrl+c je na touchscreenu šikmo-nahoru, ctrl+v šikmo-dolů už od xpček (plus si můžeš udělat vlastní). Na klávesnici nebo myší taky na link neklikneš (resp. nenajedeš) rychlejš než na touchscreenu. Zkrátka něco je na touchscreenu rychlejší, něco naopak ne...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proto už mám objednanej Galaxy Note II, po kterým nemusím patlat, ale múžu použít péro :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dodnes SMS a některé osobní emaily píši rukou - perem po displeji - z čistě nostalgických důvodů. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle Microsoft neprotlaci k masam ani kdyby za marketing dal vsechno svoje jmeni..
Nema to ani jednu jedinou vyhodu oproti mysi a klavesnici. Jedine snad, ze budu frikulin, kdyz to budu mit na stole. Ale to by muselo byt od Apple a ne od M$.. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak schválně, co přijde příště? Ovládání deseti prsty + nosem?

Btw. natažené ruce jsou mýtus - s 24" Dellem nemám problém ruce opřít loktem před klávesnicí a bez problémů oběma rukama dosáhnu na horní okraj i když je monitor mírně sklopený a dolním okrajem pár cm nad stolem. Tj. s opřenýma rukama bych dosáhl skoro po celé ploše monitoru. Nicméně pohodlné to stejně není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.