Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k LG nechtěně prozradila Apple iMac s 8k obrazovkou

To srovnání nahoře je hezké, větší rozlišení je hezké, ale díky nechci, nedívám se na monitor z 20 centimetrů.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Mě by - mimo cenové excesy u 8k monitorů - taktně zajímalo, jakou grafikou na tom mám rozhýbat hry a zdali vůbec takové rozlišení hry běžně podporují.

Mám obavu, že HW, který by rozhýbal hry v 8k rozlišení buď ještě neexistuje na světě, anebo bych musel prodat přítelkyni na orgány, abych na něj měl s tím, že ten PC pak ani neuvaří, ani neuklidí :-/

(chci tím žertovněji naznačit, že nevidím nějak moc velký smysl pro 8k rozlišení za současné stagnace výkonů procesorů i grafik)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jedna grafika hry na tomhle nezvládne ještě hooodně dlouho, pokud kdy výbec (možná někdy bude kvantová grafika chlazená tekutým dusíkem co bude mít neomezenej výkon). Ale několik grafik zaráz to už si umím představit... Sranda pak bude odvod tepla a účet za elektriku :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dnes se počítá v 1920*1080 často s několikanásobným antialisingem, což znamená, že se interně počítá s vyšším rozlišením. Rozlišení toho displeje je tak velké (a pixely tak malé), že by se AA dal vypnout (provede ho oko) a výkon by hned narostl.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

2 až 4 výkoné grafiky jsou třeba na "jen" 4k, nebo leda teprve budoucí poslední model Titan X ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To už bude ta kvantová o velikosti krabičky sirek a kolem toho chladící agregát velikosti ledničky plus vlastní fůzovej reaktor velikosti baráku, nebo ZPM ze StarGate??? :-D
(původně jsem chtěl napsat přípojka rovnou na Temelín, ale když už jsme u těch kvantovejch serepetiček tak proč se držet zpátky...)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

8k pro hrani her neni zadnej problem, zvladaji to mainstreamove grafiky, sak staricke AA to tak delalo, a dnes se to jen naziva jinak, treba DSR

ja takto hraju hry vpodstate v 5k, na svem monitoru 2560x1440 a grafika to pocita jako 5120x2880

a smysl 8k, ne hry to nebudou a urcite ne u iMacu, smysl je tedy v pracovnim nasazeni treba pro editaci fotografii, videa, proste obrazu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

8K je určený pro smartphony. Víte, jaký to je odvaz sledovat 8K na 4 palcích v tramvaji? :-)

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

:-))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zkoušel jsem jen tak ze srandy, na fullHD 22" LCD od sebe rozeznám ze tří metrů dvě černé čáry na bílém podkladu, které jsou široké jeden pixel a vzdálené od sebe jeden pixel. Na stejném displeji vidím v pohodě ze dvou metrů i čáru o šířce jednoho subpixelu (na bílém podkladu), a blbě ji vidím ještě na tři metry. Co už je pro mě totální magie, je, že vidím naprosto jasně i čáru tlustou jeden subpixel na pět metrů, pokud je to červené, zelené nebo modré na černém (tam už to asi má co dělat s tím, že se světlo částečně rozptyluje v plastové vrstvě nad ním). Na vzdálenost hajlující paže přečtu písmo, jehož výška odpovídá na tom 22" panelu dvěma pixelům. Když na to přijde, vnímám na běžnou vzdálenost i barevnou krupici, kterou na displeji dělá matná vrstva (a tam jsou ta zrníčka mnohokrát menší než samotné pixely).

Z toho všeho mi vychází, že 8K je s ohledem na to, co se dá na běžnou vzdálenost vnímat, tak akorát na 22" LCD, ne tak na větších úhlopříčkách.

Když se kouknu na 28" 4K displej a zabloudím očima pod něj, tak je ostrost reálného světa s panelem absolutně nesrovnatelná. Bude to ještě hodně dlouho trvat, než se monitory dostanou na úroveň toho, co je schopné poznat a rozlišit oko s minimem dioptrií.

8K na 27" je lehce přes ušmudlaných 300 ppi. Pokud od sebe okem nerozlišíte 300 a 600 dpi na vzdálenost větší než 20 cm, tak vás upřímně lituju.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ja zas uprimne lituju lidi, co maji potrebu masturbovat nad tim, kolik DPI rozlisi z X cm....

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Já nemasturbuju nad tím, kolik DPI rozliším. Mně to naopak vadí. Vadí mi, že když vybírám mezi dvěma fotkami tu lepší, musím to vyzoomovat na 400 %, abych mezi nimi na displeji viděl rozdíl, který mezi nimi je (a který třeba uvidím, když to vytisknu, nebo když z té fotky udělám výřez).

Vadí mi to i u grafiky. Vadí mi alias na mírně šikmých hranách, vadí mi pixel crawling u pohybujících se objektů. Vadí mi, když se dvě zužující se černé čáry vedle sebe slejí do šedého fleku, protože to na displeji líp zobrazit nejde. Vadí mi, když dvě stejné tenké čáry, které jsou blízko sebe, vypadají každá jinak, mají jinou tloušťku a mají jinou barvu, protože se náhodou každá z nich jinak trefila mezi pixely (a je jinak interpolovaná). Vadí mi třeba to, že je prakticky nemožné udělat na displeji slušnou barevnou faviconu s rozměry 5×5 mm, i když stejně velké logo zmenšené třeba na propisku vypadá dobře.

Vadí mi, že když dělám grafy na web, do kterých je potřeba narvat trochu víc informací, musím na popisky metodou pokus omyl zkoušet různé velikosti různého písma po desetinách bodů, protože každý font a každá velikost písma je na ty pixely interpolovaná a rozmazaná jinak (a někdy je to obtížně čitelné a někdy líp). Exemplární příklad války s pixely je i můj jízlivý avatar vedle tohoto postu.

Otevřete si na monitoru tento reschart přes celou obrazovku:
http://www.graphics.cornell.edu/~westin/misc/ISO_12233-reschart.pdf

a pak si to vyzoomujte, co na něm doopravdy je.

A to se ani neodvážím pomyslet na uplně idiotský příkladu z reálného světa, to už je na sebelepších současných displejích totální scifi.

https://vimeo.com/17436894#t=642

Prostě mi to jenom pořád u něčeho vadí a u něčeho mě to omezuje. Pořád. A to i přesto, že už pamatuju mnohem horší časy.

Býval jsem nadšený z toho, že fotky konečně vypadají jako fotky, když jsem měl na PC pod VGA 256 barev místo těch šestnácti, co jsem míval na C64. Jako včera si pamatuju, když jsem před jedenadvaceti lety rozběhal na Win 3.11 na 14" CRT ovladače na VGA se 640×480 a 16,7 mld barev, takový to byl zážitek. Byl jsem nadšený z 1280 × 960 v truecoloru na 19" CRT (a slintal nad 21" trinitronem za 70K). Kdysi jsem byl šíleně rád za obrovskou plochu širokoúhlého 21" S-PVA s 1680×1050. Byl jsem rád za vyšší rozlišení 22" fullHD TNka, které jsem si k němu pořídil. Byl jsem rád, když jsem místo té dvaadvacítky s CCFL koupil jiné fullHD s TN a LED, a byl jsem rád, když jsem k tomu pořídil druhou takovou. Byl jsem rád, když jsem dokoupil 24" fullHD S-PVA s LED podsvícením. A nedávno jsem byl stejně tak rád za to, když se mi povedlo k sobě nějak rozumně naskládat ty čtyři fullHD s různou úhlopříčkou. Jen nedávno jsem byl rád za to, že jsem pak prostřední monitor vyměnil za 27" 1440p. Teď se těším, až ho budu měnit za nějakou 28" 4K.

A tuším, že pokud mě z těchhle diskuzí nešvihne, tak budu za nějaký čas stejně rád přecházet na nějaké 30" 8K a stejně tak to snad ještě nebude konečná.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Nestěžuj si na hardware, ten se pořád vyvíjí a postupně zlepšuje. Přesně jak píšeš dole, před 25 lety jsme slintali nad 320x200 v 256 barvách. Teď je k dispozici cca desetinásobek v každém směru v 24- nebo i 30-bitových barvách. Nevím co bude za dalších 25 let, ale dnešní technika nám taky asi bude připadat zastaralá...

Buď rád, že máš opravdu dobrý zrak.

Já mám problém řídit v noci auto; rád fotím, ale v zrcadlovce nemůžu použít manuální ostření, protože prostě nepoznám, kdy je *opravdu* zaostřeno; na 3 metry na 40" TV prakticky nepoznám rozdíl mezi SD a HD videem, atd...

BTW, nepochopil jsem spojitost s Červeným trpaslíkem. Chybí ti v očích zoom? ;)
BTW2, 24-bitové pixely mají 16,7 milionu možných barev, ne 16,7 miliard. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zoom mi nechybí. Ale když chci líp vidět nějaký detail, je pro mě jednodušší, přirozenější a rychlejší natáhnout krk, než se učit dvacet různých způsobů, jak v různých aplikacích rychle zoomovat a posouvat obraz.

Ještě logičtější je takový postup u displeje tabletu nebo mobilu, kde většina lidí tak nějak kalkuluje s tím, že na čtyřicet centimetrů je ten obraz dokonalý, víc nepotřebují, a za vrchol přirozenosti a ergonomie považují gesto pinch to zoom. Ale už si neuvědomí, že by jen stačilo prostě ten displej strčit na chvilku blíž ke ksichtu, kdyby měl vyšší rozlišení a k něčemu to bylo. Ale to je jen tak na zamyšlení :)

ad 24b barvy, samozřejmě. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám 32" 4k monitor tj. tak 130 DPI tj. asi tak jako můj 17" FHD ntb. Pro mě dost dobré , pro tebe asi ne. Jenomže ti trochu unikají fyziologické a individuální možnosti lidí. Ještě před deseti lety, kdy moji vrstevníci už bez brýlí nedali ani ránu, tak jsem neměl problém číst piditexty (tj.1,5mm písmo) na vzdálenost natažené ruky, ale dnes je to o jiném. A to mám zatím jen +1D na čtení. Takže tvoje argmenty můžou fungovat, ale jen pro omezenou skupinu lidí - buď rád, že zatím tak dobře vidíš. Až se přiblížíš důchodovému věku, už to nemusí platit a pokud ano, budeš si blahopřát k jackpotu.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Taky se bojím, že v době, kdy to 8K bude běžné, už ten rozdíl neuvidím.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

nebyl by ten obrazek v necem jinym nez v .pdf ? nemuzu tak nazoomovat na 100% protoze pdf nepodava informace o zvetseni. Ani nevim jak obrazek vypreparovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to ve vektorech. S jakým rozlišením, to netuším. A snad to ani nemá žádných 100 %. Jde o to, jak to vypadá, když se to vykreslí na monitoru přes celou obrazovku a jak to vypadá, když si to zvětšíte a podíváte se, co na tom ve skutečnosti je. Slévají se tam linie, vzniká moiré, vypadá to, že tam jsou jiné vzory, než tam ve skutečnosti jsou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak píše Adams - je to vektoroví grafika, zvětšení je omezené jen SW který použiješ na zobrazení. Používám FoxitReader a tam není problém si to vyzoomovat tak ,že ty drobné číslice jsou přes celou obrazovku.
Ten PDF je určen k tisku a už jenom záleží na schopnostech tiskárny co s tím udělá. Je možné, že pokud použiješ nějakou starší laserovku, vznikne ti moaré (dost záleží na inteligenci a HW tiskárny).

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Diky tak to potom jo, ja se bal ze je v tom pdf vlozen obrazek jako bitmapa. Uz s tou bitmapou tak nejak pocitam, protoze to takto nekteri "odbornici" hlavne urady delaji.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

v konecnem dusledku se da rici "zlaty analog"....

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

chteji tim snad minusari rici, ze digi rozliseni je lepsi nez analogove, nebo ze digi pocitace jsou lepsi nez analogove?
pro masy asi jo...

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

No čistě teoreticky můžeš mít 8k i na tom tvém "analogu" - takže mínusáci spíš nechápou co si tím chtěl říci.
Důvody proč nepoužíváme analog ale digitál jsou dneska asi jasné:
- nižší výrobní náklady
- nižší napětí
- lepší snímková synchronizace
atd - určitě se tady najde někdo kdo to bude umět vysvětlit lépe než já ;-)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

- na "analogu" neexistuje neco jako pixel, i kdyz se da polemizovat o "zrnu", ci ekvivalentu k digi rozliseni...
- 8k je porad malo v digi aby to bylo srovnatelne s "analogem" a porad tam budou videt pixely, v analogu max. nake zrno nebo "plynule maznuti" rozhrani obrazu
- 8k asi bude nesrovnatelne s 70mm filmem, tj. 8k je zalostne malo pro kvalitni obraz na velke plose, i kdyz porad o hodne lepsi nez SD, HD Ready apod...
- na online prenos to bude mit vysoke naroky na kvalitu linky i v pripade HEVC..., tj. je otazkou, jak budou data prenasena a v jake kvalite / ztratova komprese /....
IMO se jedna spise o PR a prouzky Adidas, obdoba s 20Mpx fota v mobilech....
jinak s tvymi duvody souhlasim, ale porad to jeste neni to prave orechove, jo pokud by obraz byl vykreslovan napr. laserovym paprskem, bylo by to asi o necem jinem...

BTW: a k tomi digi x analog pocitaci, ukaz mi jediny digi pocitac s odezvou v realnem case...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná by bylo dobré zamyslet se nad tím, co je to analog. I stará černobílá televize je ve vertikálním směru digitální. Při rozložení obrazu prostě něco jako analogový přenos neexistuje. Poslední analogové zařízení, které jsme používali, byly dva kelímky se šňůrkou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nebo promitacka?

BTW: stinitko B&W TV ma luminofory, tj. obraz se "mazne" a pixely nevidis, radky uz jo...

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Pixely nevidím proto, že analogová kamera snímá řádek kontinuálně, nevzorkuje.
Pokud je obraz snímán/vytvořen digitálně, tak je při převodu do analogu použita za převodníkem dolní propust. Pokud tam není, tak pixely začnou být vidět - měli jsme ve studiu zubatý obraz z prvních CCD kamer Sony, kde si technici ušetřili práci a propust byla použita jen v jasovém a chrominančním kanálu, nikoliv v té době málo užívaných RGB výstupech.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

uz je tam ten prevod, coz je "problem"...
ale jasne, nebyt digi techniky, tak by nebylo takove rozsireni medii do domacnosti, takze jednoznacne prinos, ale ta 8k zobrazovadla me zrovna nak moc neberou, pro me hodne diskutabilni prinos pro bezne domaci pouziti vzhledem k ostatnim narokum...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě, jak ten displej bude velký. 48" při retinových 200 dpi? Víc dpi nemá (?) smysl, nekouká se na to z takové blízkosti jako na telefén. Tak velké rozlišení a rozměry u stolního monitoru by znamenalo riziko ukroucení hlavy :-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Co tak 29", 300dpi a přepočítávání 1:3 (resp 1:9)?

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Otazka je, pres co se bude 16xFHD zivit a jak na tom bude HW .... je smesne sledovat ruzne nesmyslne tutututu benchmarky v telefonech, ale nikdo uz nebere v potaz, ze ten telefon bude ve skutecnosti daleko pomalejsi nez jiny, ktery nema tak vysoke "PR" rozliseni .....

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Osobne myslim, ze pomalsi nebude, skor, ze bude cca na tom podobne, kvoli novsiemu HW.
Takze prinos "v hrubom" vykone clovek nepociti (lagovat vari nebude), potesi sa akurat veciam, ktore ho odlisuju od predch. modelov. Integracia nejakych standardov, co ja viem, rychlejsie wifi, mobilne siete, BT, navigacia, tam mozno vykon bude poznat?
Prosto podobna analogia, ako sa to kedysi hovorilo (hovori? :)) pri OS Win - ze je sice novsi, "lepsi", ale ma aj vyssie naroky na system (HW) a nazvys toho vykonu mu oproti starsej verzii zas tolko nezostava.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

V článku je řeč o telefonu?

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, to je fakt. :D Ale namotal som sa aj ja dobre. :-)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

To chcete říct, že vám to nebylo při uvedení jasné? Četl jsem původní článek a vysloveně mi tam chyběla jasná věta "LG vyrobí kromě 8K pro Apple také vlastní display"
Kde by to asi Apple vyráběl? V kancelářích se smažkami?

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

taktak LG vyrábí IPS displeje pro jablkový telefony.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Klasický marketing. Čím víc proužků tím víc adidas... Podle nich se člověk na monitor asi kouká zásadně lupou s 20x zvětšením... Momentálně nevidím přínos pro nic s takovým rozlišením, kromě monitoru přes celou stěnu. NA notebooku stačí 17" "Full HD" na deskopu 27" 2560*1440.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Na to, aby člověk poznal přínos vyššího rozlišení, si stačí dát na monitor i debilní tabulku v excelu a trochu odzoomovat. A vedle toho si dát normální papír vyjetý na 600 dpi se stejně malým písmem.
2560 ×1440 na 27" opravdu nestačí. Dá se s tím žít (to se ostatně dalo i s VGA rozlišením na 14" CRT, ze srandy si to dejte do okna 1:1, jak to dnes na monitoru vypadá), ale rozhodně se nedá říct, že víc nemá smysl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím proč bych si měl vyjíždět něco na papír v 600 dpi, Na ten půlmetr až "třičtvrtěmetr prostě nikdo 1mm písmenka nepoužívá a detaily vidí ostře. A nikde jsem netvrdil , že by vga někdy na něco stačilo (ve smyslu nebylo třeba víc), není nic vtipnějšího než nadhodit něco co druhý neříkal a pak to "brilantně" vyvracet..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vyjeďte si půlcentimetrová, no. Prašť jak uhoď. Vemte si ostrou fotku, dejte ji vedle monitoru, a zkuste si na toho půl metru nějakou podobnou otevřít na LCD, jestli to uvidíte stejně ostře. Cokoliv.

ad „Nikdo 1mm písmenka nepoužívá a všichni už detaily vidí ostře.“ To je taky argument jak noha. Já napíšu, že malé písmo je na tu vzdálenost na displeji obtížně čitelné, zatímco vytištěné se dá normálně přečíst, a vy mi na to odpovíte, že 1mm písmo nikdo nepoužívá. To je brilantní argumentace. Mimochodem jsem nepsal nic o milimetrovém písmu, to mi pro změnu podsouváte vy.

Takhle po zvětšení vypadá na 28" displeji s rozlišením 2560 × 1440 písmo vysoké 4 mm (a to už je poměrně sloní velikost). „A“ je vykreslené na ušmudlaných patnácti pixelech na výšku. Nad tím je 600 dpi (plus mínus, počítal jsem na to LCD 100 ppi, v reálu má 105 ppi).

http://i.imgur.com/mqvzls1.png

Jsou tři možnosti:

- nevidíte mezi tím rozdíl, pak ale ne, že vidíte ostře všechno, ale nevidíte ostře nic
- nepoužíváte cleartype ani žádný jiný AA na úrovni subpixelů, pak vidíte dokonale ostré černé čtvercové pixely, ale u fontů musíte jednoznačně vidět alias (zubaté hrany)
- vidíte to rozmazaně, a nevíte o tom, nebo si to odmítáte připustit.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Je mi líto ale ty více jak 4 pixely na milimetru délky prostě na tu vzdálenost člověk běžně nerozliší. Navíc tohle nejsou b/w noviny. Momentálně mám na 24" 1920*1200 a už to je pro mne více než slušné. Když nebudu mít co dělat můžu si vzít ten 9,7" tablet s "retina" rozlišením co mi tu leží. Ano na blízko je to super ostré, ale na 0,5-0,75m se obraz prostě mázne stejně a nic extra to nepřináší.. Abych viděl body musím dát hlavu tak 30cm.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Už v tomto argumentu se utíkáte ke zlehčujícímu "běžně". To není jen otázka rozlišení dvou pixelů od sebe a toho, jestli člověk vidí pixelový bod.

Netvrdím, že vidím celý obraz takto ostrý (ale na monitoru se nedívám do jednoho fleku). A netvrdím, že když je taková čára s AA, dokázal bych spočítat a odlišit od sebe jednotlivé pixely. Ale prostě už to nevnímám jako ostré.

Jednu černou pixelovou tečku na dva metry na fullHD displeji nevidím. Jakmile tu neviditelnou tečku protáhnu na čárku, tak ji už vidím (i přesto, že by zdravým selským rozumem mělo platit, že když nevidím 1 px velkou tečku, nemůžu vidět ani čárku, která je široká 1 px).

Na půl metru vidím, že čtyřiadvacítka s 1920×1080 bodů má mezi pixely mřížku (a o kolik je ta mřížka užší než subpixel!). Dokážu to ignorovat, ale taky to vidím a dokáže mě to rušit. Rozhodně ale o tom monitoru nemůžu říct, že bych na něm viděl jednolitou bílou plochu.

Vytrhněte si vlas, dejte ho před ten monitor, postavte se od něj na metr, na metr a půl, a na dva metry. Podle toho, co tvrdíte, by měl být na metrovou vzdálenost stěží viditelný, (ten vlas zakryje jeden subpixel). A na metr a půl, na dva metry by už měl být neviditelný, protože je to nad rozlišením oka. Já ho na tu dvoumetrovou vzdálenost vidím. Když se dívám jen levým okem, nevidím jej, když se dívám jen pravým, vidím jej stěží, a když se dívám oběma, vídim jej zřetelně.

Když jsme u toho, že to nejsou b/w noviny, ano. Nedostatečné rozlišení se supluje tím, že se rozsvítí pixely s různou intenzitou. Na hranách se udělá antialiasing, aby člověk neviděl zuby. Jenže to pak v praxi znamená, že už nevidím černé písmo na bílém podkladu, ale vidím jen tmavě šedé písmo na bílém podkladu, zhorší se kontrast, člověk to opět vnímá rozmazaně.

Když se aktuálně dívám na písmo, nedokážu na 27" 1440p spočítat, jak široký je tah v písmenech "t" a "i" ve slově antiailasing. Když si to zvětším, vím, že se u obou písmen ten tah rozlévá na dva pixely. Jenže ve finále to vnímám tak, že se mi to „i“ zdá mnohem tenčí než to „t“, i přesto, je jsou obě teoreticky stejně široká a obě teoreticky vykreslená do dvou pixelů.

Ad absurdum stačí i jedno velké písmeno N – přestože s fontem, na kterém na to koukám, má u všech tří tahů stejnou tloušťku, i na tu metrovou vzdálenost, kde už by něco podobného u vyhlazeného písma člověk absolutně neměl rozlišovat, to vnímám tak, že první tah je nejtenčí, šikmý tah je tlustá čára, a třetí tah je někde mezi nimi. Stačí mi to k tomu, abych přečetl, že je to písmeno N, nestačí mi to k tomu, abych neměl pocit, že má každý tah jinou tloušťku (a to i přesto, že se všechny tři tahy rozlévají s různou intenzitou jen a pouze přes tři pixely).

Speciální případ je třeba kerning (rozpal písmen). Stejně velké písmo, které na papíře vypadá dokonale, na mě na monitoru působí tak, že jsou u sebe písmenka nasypaná s různě velkými mezerami. Jednoduše proto, že tah musí vycházet přesně na pixel. Tohle neznamená, že by písmo na displeji nebylo čitelné, znamená to jen to, že se na tom displeji čte hůř než na papíře se šestinásobným rozlišením.

Stejně tak se můžeme do krve hádat, jestli člověk už vnímá 25 fps jako plynulých, nebo jestli už vnímá jako plynulých 50 fps (a jestli je tím pádem cokoliv nad 50 fps zbytečnost a placebo). Přesto lze od sebe naprosto jasně při pohybu rozlišit i 60 a 120 Hz (a to i když se to přefiltruje motion blurem).

Můžete mít stokrát představu, že to člověk nemůže vidět, protože to prostě neumožňuje hustota čípků a tyčinek na sítnici a tak je to jen placebo a marketingový žvást. Bráno jazykem, kterému budete možná rozumět líp, i tady je pár článků, jak se dá se snímačem o určitém fyzickém rozlišení vyfotit obraz s vyšším rozlišením tak, že ten snímač jednoduše posunete o část bodu a pak ty snímky složíte. Vidění je pro mě magie. Když si zakryju levé oko a pravé oko, každým z nich vidím hůř a zdaleka toho nerozeznám tolik. Když se dívám oběma, mozek to nějak poskládá tak, že vidím mnohem líp a vnímám mnohem víc. Zpracování obrazu mozkem je pro mě magie. Vidět to, co oko opravdu vidí v obdobě "RAWu", a jaké jsou jeho schopnosti fyzické, asi bychom se divili všichni.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Hezký wall of text. Nicméně když dám na tu vzdálenost na kterou se koukám na monitor ten "retina" display vedle monitoru tak prostě nevidím (a troufám si tvrdit že stejně jako 90% populace) žádný kvalitativní rozdíl. Rozdíly tam jsou ale díky barevnému podání a nastavenému jasu/kontrastu.
Musím dát hlavu blíž a to prostě při práci/zábavě nedělám.
Nevím proč sem motat 25hz. U tohoto údaje je jasně vědecky prokázáno, že například buňky na kraji zorného pole zvládají rozlišit daleko vyšší hodnoty.
A tvrdit, že daný počet světločivných buněk v oku je marketingový žvást, to už je trochu moc ne? Mimochodem marketing má přece naprosto opačný zájem, uj prodat i to co člověk nevyužije....

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Já netvrdím, že marketing něco vykládá o počtu buňěk, já říkám, že se tady naznačuje, že to, že potřebujeme 8K, je marketingový žvást a že už se kalkuluje, že tohle už jde za hranici toho, co oko rozliší, že jde jen o další megapixel war, a že je 4K "enough for everyone", což není pravda.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

člověče, ty se očividně živíš grafikou, takže chápu tvoje pohnutky, ale v reálném světě pro běžného spotřebitele je to uplně putna - já mám zrak jako ostříž a nevadí mi koukat na FHD ze 3-5 metrů na 50" televizi. Co se týče PC monitoru - kdybych dělal fotky (tím myslím na úrovni), tak bych asi koukal po něčem přiměřeně velké s brutálním rozlišením, ale také s přesným podáním barev. Jenže že jsem běžnej moula, tak mi stačí FHD (možná že bych šel do 2k - ale to tak max) - na bedně, na monitoru i na mobilu (a zrovna u mobilů mi to nepřipadá nějak výhodné mít hyper rozlišení - u ucha to stejně nepoznám). I když pravda že jsem začal používat mobil pro ovládání svého DSLR - a tam by se to občas vyplatilo

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Je to putna... to jsou věci, které i ten normální člověk vnímá a není to na hranici rozlišitelnosti, jen si to za normálních okolností neuvědomuje. A často si to uvědomí v okamžiku, kdy něco lepšího nějaký čas používá, zvykne si na to, a pak se vrátí k tomu, co měl předtím.

Jsou situace, kdy to nevadí (to je třeba film, kde se permanentně pohybuje celý obraz s bambilionem barev), jsou situace, kdy ty limity technologie jsou ještě zatraceně dobře vidět.

Pamatuju z diskuzí desítky lidí, co 19" displeje s 1280×1024 považovali za naprosto dokonalé řešení s optimální velikostí pixelů. Já byl ve stejné době z 20" LCD s 1680×1050 zklamaný kvůli tomu, že jsem na tom všechny fotky a obrázky viděl rozmazané. 19" už jsem si ani neuměl představit – ne proto, že bych na ní viděl pixely, ale proto, že jsem na ní zřetelně viděl masku, měl jsem z toho podobný pocit, jako při koukání z okna přes síťku proti hmyzu.

Zajímalo by mě, co si stejní lidé, kteří si ty 19" LCD nemohli vynachválit, a byli zoufalí z toho, že se to přestává dělat, dnes myslí, když se podívají na stejný panel potom, co si zvykli na fullHD na obdobné úhlopříčce.

Taky se pořád dokážu dívat na televizi v PALu, a HD mi v ten konkrétní okamžik nechybí. Ale třeba jen do chvíle, kdy dole proběhne nějaký text, který je v HD verzi vysílání v pohodě, ale na tom PALu už je nečitelný.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak já myslím, že je logický, že by každej měl chtít velkou plochu s neviditelným rastrem a obřím rozlišením - vždyť by to bylo proti logice chtít něco horšího (i když znám takový případy, který si sice koupil foťák s rozlišením 20+ mega ale stejně fotěj jenom na 3-5 atd, mají FHD televizi s 3D funkcí ale stejně koukaj na 300MB kinoripy ... )

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Ještě bych chtěl dodat, že jedna věc je jestli to člověk pozná, druhá jak moc mu to vadí a třetí jestli existuje obsah ... a ruku na srdce, kromě grafiky a možná nějakejch těch her je dneska obsahu dost pro FHD, ale s vyšším rozlišením je toho opravdu jako šafránu - je to jako s 3D - spousta lidí si koupila vybavení pro 3D obsah a jedniný co z toho maj je občasná bolest hlavy nad holywoodskou slátaninou a jinak stejně koukaj na placatej obraz :-) Já šel radji cestou věrnějšího podání a zobrazovací frekvence.

Jinak souhlasím že rozeznat 25, 30, 60 a 120 Hz není problém - hráči FPS stříleček by mohli vyprávět.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

stejne si jednou kazdy z nas nejaky ten display s 8K koupime, jen ted mame plnou hubu kecu jak je to zbytecny a ze stejne nepoznate rozdil :D

no schvalne kdo tady ma jeste CRT monitor? a kdo tady ma FHD monitor a pred 10 lety piskoval v diskuzich ze FHD je zbytecnost a ze nepozna oproti HD rozdil :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu SACD nebo DVD Audio prakticky propadly, CD stačí. Vždy je určitý limit, za který je možné jít technologicky, ale běžnému zákazníkovi to už nepřináší nic navíc. U zvuku už se našel, je otázka, jaký bude pro obraz.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

u zvuku hraje dnes prim spise digitalni distribuce nez CD, ani z me generace, tedy "ne zrovna mladi" 35+ neznam mnoho lidi co by si jeste kupovali hudbu na CD, takze u mladsi generace to bude pocitam jeste "horsi", u hudby si tedy sve misto nasel kontejner mp3, a vzhledem k tomu co slouzi vetsine k prehravani, tak na kvalite nad rekneme 128-256kb/s as tak nezalezi

u obrazu je tim trendem a mediem vpodstate display LCD, a jeho parametry pak urcuje to co pozaduje masovej trh, a tak jako nebudes chtit mit forky v rozliseni 640x480 tistene v tomto rozliseni na fotopapir, tak zrejne mebudes chtit koukat na pixely na display, zjemnovani displaye ma vest a vede k tomu, ze nikdo nebude mit problem a obraz uvidi tak, ze nerozpozna jednotlive body, a ac marketing muze pusobyt hodne kostrbate, presne to taky ukazuje na onom obrazku (pominme jeho skutecne rozliseni)

je to zvlastni, lide si porizuji bryle/cocky/operace, jen aby dobre a ostre videli, ale pritom nekteri z nich chteji koukat na pixely na monitoru ? ja nevim jak ostatni, ale ja bych byl rad kdyby obraz na monitoru na ktery proste musim koukat rekneme alespon 8 hodin denne, mel obraz krasne jemny a ja nepoznal rozdil oproti realite, zadny zubaty pixely, ale jemnost :)

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

K 3D, presne, staci vypnout vyhlazovani. A kdo nuti nekoho hrat hry full screen? ja mam 4k a nektere hry hraji v okne.

nevidim duvod mit 8k na 32" LCD ... mozna kdyz je uvidim vedle sebe, zmenim nazor, ale stejne si myslim, ze vyvoj se zastavil na lidskych moznostech. Tedy 8k ano, ale pro 60" ... nebo aspon 50"

U mobilu mam retinu, nejakych 200dpi a pohoda, muj LCD na 32" ma 130DPI a jsem uplne happy stejne jako z rozmeru 32", tenhle display uz je na grafiku, nebo misto 2-3 monitoru, takze zadne full streen rotazeni, ale hezky okna jako na starem unixu, kde byly bezne 20" CRT v dobe, kdy vetsina mela 14" ;-))
Lze mit i 2 dokumenty vedle sebe, mnoho moznosti ... idealni jsou jeste virtualni plochy.

Jo a grafika to stiha i takova o ktere se tvrdi, ze stihat nebude: GeForce GTX 750 Ti ... a to prosim grafika zere mene, nez jeji predchudce.

Jo a na 4k i 8k potrebujete DispalyPort, DVI umi jen 30sn/s, DP 60sn/s

Kazdemu kdo jen uvazuje o 32" to vrele doporucuji, je to uzasne ;-)))

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.