Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k LG uvede smartphony s 20Mpix snímačem s optickou stabilizací

Přeci víc pinďíků, víc Adidas, takže UHD displej proč ne, marketingově se to využije určitě.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja si počkám na 120 zvitok do mobilu...

Ale nie teraz vážne - čísla predávaju hlavne u laikov čo sa to toho nerozumejú. "Však keď je tam toho viac tak to musí byť lepšie predsa, nie?" :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

20MPX snímač je bez udání dalších technických parametrů dost neúplná informace a tak nelze soudit.
Může to byt blbost ,ale stejně tak větší chip s menším šumem než původní 13.
LCD UHD je skoro jistě nesmysl, opticky by si výrobce jen pohoršil, větší neaktivní plocha) větší spotřeba, větší náročnost na výkon grafik a upřímně už to co je v G3 by chtělo vyšší grafický výkon.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Blbost je to tak jako tak protože ta čočička stěží dokáže promítnout na ten (mikro)čip takové detaily. Ach jo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Extrémní detaily ani nejsou žádané. Optika funguje zároveň jako AA filtr, aby se světlo rovnoměrně rozložilo bezi barevné pixely Bayerovy masky. Výhoda malých pixelů je jemnější šum, se kterým si odšumovací algoritmy snáz poradí.

Nejde o to se koukat na fotky z mobilu při 100% zvětšení. Jde o to zachytit záběr s největším množstvím informace, která se pak zpracuje do koukatelného obrázku na plnou obrazovku (či displej mobilu). A to dnešní lepší senzory zvládají dostatečně, protože se do jejich vývoje investuje nejvíc. Je to logické, mobilních fotomodulů se prodá řádově víc než všech ostatních samostatných fotopřístrojů dohromady.

Nakonec fyzikálně záleží na ploše čipu, kolik světla dopadne celkem, ne na kolik megapixelů se ta plocha rozdělí.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No AA filtr je hezký, ale promítat bod přes desítky pixelů je nesmysl. Jemnější šum možná, ale vyšší intenzita (horší odstup signál šum). Lepší by bylo, kdyby tam bylo 6 Mpx a nešumělo to, než sofistikovaně žehlit jemnější, ale všudypřítomný šum.

Nejde o koukání na vyzvětšované fotky, ale ze sposty mobilů nejde udělat ani fotka 10x15 u když mají 15 Mpx. Vyžehlené bahýnko, tuna megapixeků a skutečné informace veškeré žádné. Bože co mě toho projde rukama a s tím prostě nejde dělat nic.

Ten poslední odstavec je nepravdivý. Záleží kolik světla (množství energie) dopadne na fotocitlivou buňku (které jsou jím buzené). Čím více buněk, tím méně na každou připadne světla. Čím je jich méně, tím každou zasáhne více energie. Proto existují mikročočky a podobné věci koncentrující světlo kde může být užitečné. Málo energie = větší zesílení (pokud je stejná citlivost) tzn. více šumu.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

"No AA filtr je hezký, ale promítat bod přes desítky pixelů je nesmysl."

Ano, pokud nechcete dělat třeba elektronickou stabilizaci obrazu. :-)

"Ten poslední odstavec je nepravdivý."

Tak to se mi zas až tak nezdá.

"Záleží kolik světla (množství energie) dopadne na fotocitlivou buňku (které jsou jím buzené). Čím více buněk, tím méně na každou připadne světla. Čím je jich méně, tím každou zasáhne více energie. Proto existují mikročočky a podobné věci koncentrující světlo kde může být užitečné. Málo energie = větší zesílení (pokud je stejná citlivost) tzn. více šumu."

Ano, a když integrujete signál z více buněk, tak poměr signál/šum zase roste. To je celkem základní teorie signálů, že? (Vždyť takové sigma-delta převodníky jsou uprostřed dokonce jednobitové...) Tady bych neviděl ani tak problém v tom, že ty buňky jsou menší, jako spíš v tom, že tady je (v několika paralelních analogových kanálech) větší potenciál pro analogový šum za buňkou a před převodníkem. Ale zase to nabízí mj. mnohem lepší možnosti resamplingu (a tvorby výřezů/zoomu, a stabilizace), takže se vliv těchhle protichůdných faktorů na výslednou kvalitu neopovážím zhodnotit kvantitativně. Klidně to může to být o něco lepší nebo o něco horší.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chcete digitálně stabilizovat, potřebujete hlavně větší plochu čipu, než na kterou se obraz promítá. Případně pohybovat výřezem v dané ploše. Přemrštěné rozlišení tomu nijak zvlášť nepomůže.

No já bych nechtěl být úplně mimo, ale u fotografie jde o každou buňku zvlášť, ne? Neměříme celkové množství světla procházející objektivem. Není mi jasné proč integrovat signál z více buněk, když (ideálně) chceme na každý pixel jinou informaci (pomíjím bayermasku).

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Potřebujete o něco málo větší plochu, případně musíte o něco málo zmenšit efektivní zorný úhel. A pokud jde o tu integraci z více buněk, jde o to, abyste mohl vzorkovacím filterem pohybovat na subpixelové úrovni (z pohledu finálního obrazu). Jinak zase je možná v dnešní době možné použít nějaký ten MEMS závěs - a možná je dnes to i lepší - ale pořád ještě tu zůstává převzorkování (digitální zoom), které se tím neřeší. No nevím, ale já měl pocit, že na té Lumii 1020 to funguje docela pěkně.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"další políček do tváře odpůrců megapixel war" - tak dobre som sa uz davno nezasmial.
Mr. Jezek ako fotograf by mohol asi najlepsie vediet, ze to co lezie aj s tzv. fotomobilov je odpad na urovni prinajlepsom kompaktov z pred viac ako 10 rokov. Ci to ma 2 alebo 20 megapixlov je pritom irelevantne ked samotny obrazok je k doblvaniu.
Pride mi naozaj vtipne ze moj mobil ma viac megapixlov ako moja zrkadlovka... ale iba do chvile ked sa pozriem na vysledok.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Je tohle odpad z fotomobilu? http://evan-theelectricalengineer.blogspot.cz/2013/10/nikon-d800e-vs-nok...

Ano, fotomobily (až na pár výjimek) nemají zoom a nejsou na focení sportů, ale při běžném použití je kvalita daleko lepší než odpad, často srovnatelná s klasickým foťákem. Záleží hlavně na velikosti čipu, 1/1.5'' je úplně jinde než 1/4'' z obyčejnýho levnýho mobilu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kurnik, vidim ze se da sehnat za 8:)
Kdyby 1030ka mela stejne kvalitni fotak, dual SIM (a idealne i LTE), tak bych za ni i tu desitku asi dal:)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jane, dufam ze mi nechces teraz tvrdit, ze mam zahodit zrkadlovku, lebo je to skoro jedno. Prepac ten sarkazmus na uvod.
No taaaak. Zopar kuskov relativne slusnych fotiek robenych s jasnym ucelom prove of concept (nebudem spekulovat co vsetko pouzili a kolko zaberov asi urobili aby sa dostali k tej jednej obstojnej) nevyvazi tie miliony blvancov co sa vyprodukuju pri realnom pouzivani.

Ano, na velkosti cipu zalezi ale slovicko hlavne by som vynechal. Je totiz tiez rozdiel ci na dany cip s danou velkostou date 5 megapixlov alebo nadrbete 20. O kvalitnej optike sa tam uz neda hovorit ani v stave tazkej opilosti.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.