Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Linus Torvalds: ještě jeden IT pisálek se zeptá, proč chci menší fonty a začnu...

Když koupím televizor/DVD přehrávač/satelitní přijímač/router a on mi funguje a je použitelný k předpokládanému účelu, jde také o "v EU zakázaný, ale tiše tolerovaný" vázaný prodej přístroje se softwarem?

A nevykládejte mi, že v noťasu je obdobou BIOS, jinak mi budete muset předvést, jak vám funguje třebas GIMP nebo MS/Libre Office na noťasu jen s BIOSem.
A nevykládejte mi, že si na noťas můžete nainstalovat jiný OS a do routeru nebo DVD přehrávače ne - v obou mám totiž alternativní firmware, takže vám to nebudu věřit.

Mimochodem, máte možnost chtít vrátit licenci firmware routeru, protože jej nevyužíváte? U Windows OEM ta možnost, pokud vím, je.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takže z druhej strany:
Koľkokrát si už videl, že by firmware alebo operačný systém na dané zariadenia predávala nejaká firma, ktoré nie je ich výrobcom?
A prečo kladieš operačný systém na úroveň firmware? Predsa firmware je riadiaci program pre mikrokontrolery, operačný systém je určený pre zariadenia podstatne zložitejšie a s podstatne väčšími možnosťami. Takže aj zložitosť OS je rádovo vyššia.
Ja by som si kúpil tiež notebook s Windows, ale keď sa Windows predáva aj samostatne, nevidím dôvody, prečo by predajcovia mali robiť obštrukcie, ak tam tie Windowsy nechcem. Keby sa Win predávali len s notebookom/PC a boli by pre normálnych zákazníkov nedostupné, to by bolo niečo iné. Takže podľa mňa ak predajca robí problémy s vrátením peňazí, tak to je viazaný predaj.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je přesně kernel psa ... právě proto, že se Windows (funkčně i právy uživatele ekvivalentní přibaleným) prodávají samostatně (GGK komukoli, OEM výrobcům/prodejcům PC), tak jsou oddělitelnou položkou narozdíl od BIOSu, který je napsaný tak, aby vytvářel rozhranní mezi specifickým hardwarem a libovolným operačním systémem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vrátit OEM licenci Windows? Nenech se vysmát, to se u nás ještě nikomu nepodařilo i přes tahanice u soudu. BTW. poté co se o to začali lidé snažit a někteří (v zahraničí) i uspěli, tak MS upravil EULA tak, aby to už nešlo. Chtělo by to pěkně mastnou pokutu od EK.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Klidně k tobě přijdu s jedním DVD a ukážu ti ten GIMP, Office, Firefox a klidně další věci :-) Stačí mi PC s BIOSem a HDD si můžeš klidně vyndat.

Na oplátku tě čekám s jedním DVD u své televize.

Jo vrátit licenci, to je super: http://www.abclinuxu.cz/blog/dumblog/2012/11/lenovo-refundace-win7-nekri...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

O DVD jsem nenapsal ani slovo. Chtěl jsem vidět, jak to spustíš na BIOSu. S DVD nebo fleškou to umí každý blbec, ať už tam má Live linux nebo Windows PE.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsme se zase pekně vybrečeli ohledně linuxu že. Tak si to nekupujte a kupte si jiný notebook, nikdo ho nenabízí bez win softwaru ? Čím to asi bude ? Konečně si uvědomte, že linux je vhodný na servery a pro pár nadšenců. Na desktopu to normálně použitelný neni.
Co se týče rozlišení - 1366 x 768 na 15,6" uplně bohatě stačí, nikdy jsem neměl s čímkoliv problém, tak ani nechápu proč by tam měl někdo cpát vyšší rozlišení. Vyhlazenější fonty ? K čemu proboha, stejně si toho všimne člověk akorát poprvé tak jako u HD videa.
Tenhle názor jen kopíruje obecné dogma dnešní doby - forma je důležitější než obsah, což je samozřejmě naprostá blbost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1366x768 je pěkné utrpení. Třeba i hloupé prohlížení webu s tímto rozlišením je jaksi úplně na kýbl a weby tečou ven ze všech stran nehledě na čtení nějakých delších článků.
Pokud tam má člověk novější windows a nějaký ten ribon (office), tak je použitelná plocha na hodně malé úrovni. Taktéž jsem se setkal s programy, kterým 768 nestačí a ovládací prvky mají jaksi pod spodní lištou.
Produktivita práce / ovládání je při malém rozlišení sakra malá oproti rozumnému rozlišení, což by u 15" monitoru mělo být NĚCOx14XX.
Malé rozlišení je prostě nepřehledné.
Navíc už před hafo lety se vyráběly 15" notebooky s pěkným rozlišením (vyšší třída), bohužel, situace se na tomto poli tak nějak zastavila :-/.

To, že jen linuxovou distribuci Ubuntu používají desítky milionů uživatelů jaksi značí pravý opak vašeho tvrzení. A všichni víme, komu je Ubuntu převážně určeno a pak tu máme další uživatele jiných desktopových distribucí.

Zdar Max

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Také nesouhlasím s větou, že linux není na desktopu použitelný. Je. Sice stále hůř, než Windows, ale lepší se to.

Ale není mu to nic platné. Za poslední rok klesl jeho podíl z 0,95% na 0,87%...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Není to náhodou tím, že počítají i telefony a tablety, kterých je víc a víc, a ty počítají zvlášť, ačkoli hromada z nich má v podstatě linuxové jádro (a to nejen Android)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Linux nepoužitelný na desktopu ... prosím zkus jinou písničku. Je to už únavné.

2 NTB, oba 15"+ Můj má 1920 x 1200 a manželky pracovní 1366x768. Prvním poznatkem je fakt, že menší velikost fontu je opravdu špatně čitelná a nepomáhá ani AA. Fotky na to vypadají úděsně, protože mřížka je jasně viditelná. U větších fotek z více detaily musí člověk zoomovat, protože zanikají v rastru a práce s nimi pak nepřehledná.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Konečně si uvědomte, že linux je vhodný na servery a pro pár nadšenců. Na desktopu to normálně použitelný neni."

Aha. Takže pro důchodce, který nikdy neměl počítač a je pro něj stejně uživatelsky náročné používání Windows 8 i Ubuntu 12.10 a pokud jde o jakoukoli správu, tak stejně mu bude všechno dělat příbuzný nebo zavolaný technik, je podstatně výhodnější koupit za 10tis. Kč počítač a za cca 2tis. Windows (počítám s předinstalovaným OEM samozřejmě) než počítač za 10tis. Kč a nechat si tam od syna nebo vnuka, co to bude kupovat doinstalovat zdarma Ubuntu a rovnou nainstalovat všechny potřebný aplikace a upravit nastavení pro co nejsnažší používání, což by musel i u Windows.

Mimochodem. Umí Windows například zvětšit jednu konkrétní ikonu na libovolnou velikost? To se mi u již postarších rodičů velice osvědčilo. Já osobně třeba používám Windows jen kvůli několika málo aplikacím, na který je krátký i Wine (linuxový emulátor WinAPI) a taky kvůli orientaci v bohužel nejrozšířenějším OS.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Wine Is NOT an Emulator :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

0/10 fail troll

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Děláš trola, nebo to fakt nechápeš? Mám na noťasu rozlišení 1920 x 1200 a vůbec by to nebylo špatné, kdyby:
- to nebyl TN (zjevná změna odstínů směrem k okrajům displeje) panel s CTFL podsvícením (není úplně rovnoměrné). IPS + LED by bylo báječné
- jsem nemusel používat Win32 applikace, které neumí slušně škálovat velikost prvků a písma. Malé písmenka nepřečtu, velká z ovládacích prvků kamsi vytékají.
- hodně webových stránek nemělo oprasený fixní návrh a šlo bezvadně zvětšovat.

Jemně vykreslené písmo se mnohem lépe čte, byť někomu přpadá, že písmenka v rastru 8×8, 5×7 apod, sestavená z malých kostiček jsou taky fajn. Ale to možná platilo o ZX Spectru a zobrazení na klasické CRT televizi. Dneska má i "blbá" televize Full HD (ač sám takovou nemám) 1920 × 1050 a písmo se vykresluje podle křivek. Takže by to až takový problém být neměl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LED podsvícení samo o sobě ti rovnoměrnost nepřinese, CCFL má sice vyšší spotřebu ale z hlediska věrnosti barev je lepší než white LED (to je v naprosté většině "LED" monitorů).
Veškerá nerovnoměrnost podsvícení je způsobená šetřením výrobců.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Záleží na umístění trubic, nebo LED. Pokud jsou LED v jednom řádku (a že jsou, měl jsem taková LCD rozebraná), tak je to prašť jako uhoď ... někdy i horší kvůli barevnému spektru levných bílých LED.

Vyráběly se LCD s trubicemi do U pod plochou displeje (EIZO) a ty nerovnoměrností podsvícení taky netrpěly (jistě, byly drahé, ale drahé jsou i LCD s LED pod celou plochou). Notebook je spotřebák (bohužel), proto na tom bude vždy hůř (nebo dražší) než stolní profi monitory.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Menší psychologický průzkum, děkuji.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ked tomu nerozumies ty, neznamena to, ze aj ostatny tomu nerozumeju.
Ked to tebe netreba, neznamena to, ze aj ostatnym to netreba.
Ked si lama, neznamena ze kazdy je lama.

Kopa kecov nic viac.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě je problém i ve Windows, které na takových noteboocích většinou běží. Mnoho desktopových aplikaci nezvládá dobře vyšší DPI a jejich oprava je také běh na dlouhou trať.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Lol, tak clanek zacal o nejake Linusove hlasce a skonci kravinou v podobe vazaneho SW:o)
1) urcite jde v linuxu nastavit vyssi DPI u fontu? Pobezi to na vsech enginech, co muzou na linux desktopu byt v jednu chvili? Nebo to bude tak jak jsem zkousel pred lety .... a sice, ze jedna aplikace bude necitelne mala, druha bude mit fonty ok a treti ani nepujde pouzivat, protoze ma 72px fonty:o)
2) vazana licence neni EU zakazana, nikdy nebyla a nikdy nebude .... proc taky ze? to je asi jak kdyby sis zadal prodat nove auto bez kol nebo bez motoru .... i kdyby to nakrasne nejaky hovnohlav v EU zavedl, tak se proste budou dodavat s windows a budes je moct vratit a vrati ti penize .... ale to by muselo platit pro apple, pro telefony a pro vsechno, coz je ale opravdu TOTALNI UTOPIE! ... myslet si, ze si kazdy bude OS obstaravat a instalovat sam .... no a takze po vzoru aut bez kol ti tam sice ten OS/kola nedodaji a vrati ti odpovidajici cenu .... coz bude, troufnu si tvrdit NULA, 0, NIC:o) Zkratka reknou, ze je to tam zadarmo .... pak se clovek leda ztrapni, kdyz bude psat nejaky ty root like clanky typu "jak jsem vracel licenci windows", ktere jsou sice pro zasmani ... do doby nez cloveku dojde, ze ten ubozak to mysli vazne:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pri kúpe auta nemusím odsúhlasovať nejakú EULA na pneumatiky.

Ak si kúpim notebook s Windows a pri prvom spustení neodsúhlasím EULA tak je pre mňa notebook nepoužiteľný do času inštalácie iného OS. Čiže použitie notebooku s Windows je VIAZANÉ na odsúhlasenie EULA. A platí to aj v prípade, že by som aj Windows chcel, ale EULA mi nevyhovuje a nesúhlasím s ňou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Njn, ale tak to je jen tvuj problem, nikoho jineho. Kdyz si koupis auto s levostrannym rizenim a budes trvat na tom, ze chces sedet pri rizeni v pravo, jinak nebudes jezdit, tak si muzes stezovat leda tak na lamparne ..... a kdyz s nejakou eulou nesouhlasis, tak te nikdo nenuti ... tak proste nesouhlas, nainstaluj si tam co chces, mas tu moznost. U telefonu ani tu moznost nemas, tam kdyz nesouhlasis, tak si ho muzes strcit leda tam kde zada ztraci slusne jmeno ......

Tohle je jen takova ta mladicka utopie hulanovych pubescentnich onanistu, ale to te prejde:))) Kdyz chces ridit auto, tak musis taky souhlasit s eulou CR, ze nebudes jezdit ozraly, v protismeru a budes jezdit vpravo .... tise nesouhlasit sice muzes, ale to je asi tak vsechno .....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Máš to popletené. Nejde o to či má auto volant na pravej aľebo ľavej strane, pneu Goodyear alebo Continental, ale o to akým spôsobom sa bude vec používať. A Microsoft mi v EULA nebude diktovať ako mám svoju vec používať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Drobné nedorozumění: Hardware si kupuješ, na software si najímáš licenci. Majitel má právo požadovat po tobě odsouhlasení smlouvy o tom, jak budeš či nebudeš používat jeho pronajatý majetek, a v případě, že nechceš dodržet jeho podmínky, má právo ti licenci nepronajmout. Stejně tak tebe nikdo nenutí si hardware s Windows kupovat, v obchodech je výběr noťasů bez OS nebo s některým linuxem, někteří výrobci ti dodají i FreeDOS za korunu. Můžeš si nakoupit harware a smontovat si nebo dát si smontovat libovolné pecko bez OS.

Horší to je asi s železem od Applu, ale tam kupodivu nikdo neprotestuje, že je na tom operační systém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Preco linuxova komunita nebojuje aj na poli applu. Ten takisto predava hardware zviazany s operacnym systemom. Preco nechcu linuxaci kupovat macbooky a dat si na ne linux ;-) ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi proto, že Apple prodává právě jen železo svázané se systémem. Nikdy neprodává jen samotné železo nebo jen samotný OS. Zatímco PC je univerzální stroj a Windows jsou samostatně prodávaný systém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Toto je skor problem oem vyrobcov. Asus takisto nepredava windows. Predava len hotove notebooky s windows, presne ako apple macbooky s osx. To ze si windows mozes kupit u obchodnika ktory predava aj notebooky asus je len koincidencia, nie pravidlo. Volba je prakticky len na oem vyrobcovi, akym systemom osadi svoje vyrobky a jen len na tebe ci ich kupis alebo nie. A trh ukazuje ze sa to takto zatial dobre predava. Ak si myslys ze je nevyplnene miesto na trhu, mozes kludne prist so svojimi vyrobkami, ktore budu ponukat alternativu. Tak ako ked si kupujes auto, mas na vyber par moznych motorov, ale ked sa budes dozadovat V12 alebo nebodaj wankela, tak ti nebude vyhovene.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pri koupi auta souhlasis ze nebudes zasahovat do jeho SW a HW vybavy nad urcity ramec a budes dodrzovat pravidla servisu ktere stanovil vyrobce, pokud ne, tak ti na nej pada zaruka

pokud chces dat nejaky priklad, tak si priste vyber alespon neco min hloupeho nez jsou pneumatiky :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je fuck, ja chtel jen uvest svuj point:o)
Ze na jedne strane jsou lidi, co si koupi pocitac se SW a pak si stezujou ze ho tam maji a vsemozne se snazi za nej dostat prachy zpatky ....... no a na druhe strane jsou pracovnici technickych podpor, co se s nima bavi, misto aby je poslali rovnou nekam .....
Jedine co se maximalne stane, kdyz bude pitomcu pribyvat, je to, ze jim firma proda uplne ten samy notebook za uplne stejne penize, akorat "bez systemu" ... coz se projevi tak, ze k tomu navic dostanou listecek "nepoustejte instalaci Windows, ale preplacnete si to vlastni srackou dle libosti" .... a kdyz se budou chtit jooo moc namahat, tak jim strhnou i COA stitek:) Ale levnejsi to mit rozhodne nebudou:o) Bude zajimave sledovat blogy tech trotlu, co se jim nebude dal libit:o)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Až to budou nabízet, tak se o tom můžeme bavit. Ve většině vyspělých zemí je běžné, že si zákazník nakonfiguruje laptop přímo u výrobce jak chce a ten je mu pak doručen. U nás takřka možnost konfigurace neexistuje, a když, tak povinně s okenním odpadem. Je tedy jen nasnadě, že se toho člověk chce zbavit v rámci JEJICH VLASTNÍCH podmínek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je pěkné že každý požaduje lepší ppi na notebooku, ale proč jsme sakra zamrzli na těch 100 ppi u klasických monitorů? To je snad víc než deset let, snad od počátku LCD monitorů a celou tu dobu žádné zlepšení. Větší rozlišení než HD sice dnes seženete, ale jen za cenu větší úhlopříčky. Já nechci obří monitor, u kterého je potřeba otáčet hlavu, abych viděl na všechny části obrazovky, já chci alespoň 200 ppi za rozumnou cenu a klidně to může zůstat na 24 palcích. Nemluvě o tom, že 16:9 je rozlišení naprosto nevhodné na cokoli jiného než sledování filmů, na což je dobrá televize a ne zrovna monitor k PC.

Vemte si jako příklad font zde na Diit: http://imgur.com/ZIt9t
Ano, většina písmen je pouze 6 pixelů vysoká. Teď si to zkuste schválně vytisknout a porovnejte to. No jaký je to rozdíl? Pěkně vykreslené písmo versus kostrbaté pixely téměř jak z nějakého textového displeje před 20 lety. To je přece hrůza.

Pokud někomu vážně stačí 100 ppi, tak prosím, ale většina by po porovnání jistě brala větší rozlišení.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No proč asi zůstávám u high-endových CRT monitorů, že? :D (1920×1440 při 22")

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

no jo keby aspon to 1280x800 nevymrelo.. u 15,6" je na vysku kazdy pixel naviac dobry

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spíš 1440×900, 1280×800 je právě obdoba toho toho dnešního smetí 1366×768.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Wow, ted si tomu dal korunu ..... 1440 i 1280 jsou oba 16:10 .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neříkám, že nejsou 16:10, šlo mi o rozlišení, 1280×800 bylo to nižší z nabízených, jako je dneska 1366×768.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ked uz sme pri tom linuxe a grafike, neviem ci som jediny ale jedna z veci, ktora mi vadi na linuxovych destopovych prostrediach a gui programoch je typografia. Velkost pisma mi casto krat pripada az prilis velka / dost prerastena. Tiez renderovac fontov pismenka na okrajoch rozmazava, napr. na windowse alebo na macu to nie je citelne ale na linuxoch mi to vadi. Neviem ci je to vecou xorg alebo nejakej renderovacej kniznice. Toto je jedna z veci, ktore by si mal dat linux do poriadku, ak chce byt viac graficky pritazlivy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vychozi velikost fontu (v gnome) je zbytecne velke, to souhlasim. Lze zmensit z 11pt na 9. Nejspis vyvojari v gnome delaji s retina rozlisenim :)

No vidite, ja mam zase problem s vyhlazovavim ClearType pod Windows, kdy nektere fonty jsou nechutne rozmazany (typicky <small/> u vychoziho 8pt pisma => 0.8*8pt = 6.4pt).

V Linuxu lze nastavit "Hinting style" na Full, pak je pismo ostre. Samozrejme lze take nastavit DPI, u mne pri 24" s 1920x1200 to vychazi na realnych 94 DPI. Samozrejme lze nastavit i velikost pisma, vetsinou na 8pt az 9pt ...

V KDE4 je to pod programem systemsettings, v gnome3 (unity) nejak takto -> http://askubuntu.com/questions/194697/ugly-fonts-in-12-10-even-with-anti...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mne by ani tak nevadilo to ze si zaplatim system, keby mi dodaju instalacne dvd, dvd s ovladacmi a doplnkovym sw a nainstalujem si to podla seba. ale ide ma rozdrapit, ked k notebooku s win, za ktory si zaplatim nedostanem nic, este za svoje peniaze si musim spravit rec. dvd ktorych je stale viac a viac a aby toho nebolo malo, tak 1 TB disk rozdelia na na systemovu a obnovovaciu part. a tym to konci. chrapuni

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Které levně se prodávající 11" tablety mají 2560x1600 jak tvrdí autor?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ad "Linus samozřejmě nevolá po menších fontech či menším GUI obecně, takto si to může vykládat jen omezenec neznající nic jiného než 96dpi nastavení z Windows".
Nevim jakou zkusenost s tim maji ostatni, ale ja kdyz nainstaluju Windows 7/8 (instalacka z MSDN) na NB s FullHD 15,6" tak mi to nastavi automaticky pri intalaci vetsi dpi. Ze vetsina monitoru neposkytuje informaci o fyzicke velikosti neni chyba OS :-) .

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.