Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Linus Torvalds vzkazuje: v Linuxu není NSA backdoor, vy ignoranti

pokud bude existovat unik informaci, tak i openssh nebude bezpecne..., natoz linux, ci jiny libovolny OS...
toto neni o virech, keyloggerech, phishingu atd...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono jenom proto, ze /dev/random je bezpecne, nejde rict, ze je bezpecny i konkretni server s openssh a hromadou aplikaci ... ale platil by opak: kdyby /dev/random bezpecne nebylo, tak by ten konkretni server nebyl bezpecny i kdyby nakrasne vsechny aplikace bezpecne byli.

Klicova otazka je, jestli je bezpecne openssl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jedina bezpecna vec od nepameti je SMRT, vse ostatni je jen takovy "balast" okolo....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SMRT se blbe pouziva pri sifrovani, i kdyz je pravda, ze se jedna o jednosmernou funkci ... a jiste pouziti pri utajeni ma take.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mno keď už je reč o tomto IE používa SSL implementáciu s proprietárnou licencou

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Wow. Petice s 5 lidma a vyvola to reakci a tady clanek. Tolik lidi da dohromady snad kazdej, vymyslet hloupou petici je bez problemu, tak cekam zaplavu podobnych clanku.
Nebo je v 5 lidi v linuxu velky pocet? :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zalezi na tom KTERYCH pet lidi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby nektery z nich byl nejak vyznamny, tak je to snad v clanku zmineno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co je to za otazku kam je to tlacis? chces aby priznali ze celych 50% uzivatelu linuxu podepsalo petici ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Fakt: Linux je nejrozšířenější operační systém na světě.

Zdroj: Gartner

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mezi jeho uživatele počítáš i moji máti během použití pračky, tak ano :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže díky tomu NSA neví, kdy máti pere povlečení :-)
Pravděpodobnost, že by se zde váš příspěvek objevil čistě cestou Windows je čistá nula.:-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No jo, problém je v tom, že všichni takoví, jako Shal tady například, si myslí, že operační systém je to, v čem klikají myší na notebooku/počítači a pod pojmem "rozšířenost operačního systému" si představuje "Já mám Windows, Lojza od vedle má taky Windows, to znamená, že všude je Windows", ale že drtivá většina stránek, na kterých si v těch Windows a slavném Internet Exploreru kliká běží nějakým způsobem na Linuxu, BSD, etc... a to nemluvě možná už o tom routeru, co mu leží hned vedle těch super Windows na stole, si prostě neuvědomuje.

Tak, tolik k sarkastickému rýpnutí do těch, co si myslí, že Linux používá 10 lidí, když jej používají všichni a funguje tak dobře, že si ani neuvědomují, že jej používají. Pokud jde o stopení petice tak brzy, že jej stihlo podepsat jen pět signatářů, tak jde spíš o to, že ta petice byla už jen špička ledovce diskuse na toto téma, která Linusovi už nedala a reagoval jak reagoval (dle mého názoru moc hezky =)).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"No jo, problém je v tom, že všichni takoví, jako Shal tady například, si myslí, že operační systém je to, v čem klikají myší na notebooku/počítači.."

Jasně protože v pračce je firmware a ne OS :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nereagoval ani tak na tu pračku, jako na zastoupení obecně. Navíc to si myslíš ty, že v pračkách není OS, už existují "chytré" pračky, ledničky nebo mikrovlnky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Až mi předvedete dvacetiminutový film, sestříhaný s prolínačkami na vašem routeru, pak vám ty pomalé, hnusné firmwary uznám za OS. Do té doby ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4 Petyy ... tak aby ste z tejto diskusie odchadzal aspon i nieco "vzdelanejsi" reagujem na ten Vas vyrok "Až mi předvedete dvacetiminutový film, sestříhaný s prolínačkami na vašem routeru, pak vám ty pomalé, hnusné firmwary uznám za OS. Do té doby ne."

1) definicia OS podla wikipedie (zaujimava je hlavne posledna veta ... a hlavne k Vasmu kontextu) : "systém (OS) je softvér, ktorý spravuje zdroje počítača a poskytuje programátorom rozhranie na prístup k týmto zdrojom. Operačný systém tiež spracúva systémové dáta a vstupy od používateľa a odpovedá alokovaním a spravovaním úloh a interných zdrojov počítača ako služby pre užívateľa. OS vykonáva základné úlohy ako kontrola a alokovanie pamäte, pridelenie priority systémovým požiadavkám, kontrola vstupných a výstupných zariadení, umožnenie pripojenia do siete a správa súborov. Operačné systémy môžeme nájsť takmer vo všetkom, čo obsahuje integrované obvody, od osobných počítačov, cez internetové servery, mobilné telefóny, hudobné prehrávače, routre, switche, herné konzoly, digitálne kamery, až po šijacie stroje či teleskopy."

2) pokial viem ani DOS nedokazal prehravat "filmy" a to uz ani nehovorim o to ze by ste ich tam "zostrihal" ... kazdopadne pre to ze to tam nefunguje bol DOS "jednym z prvych OS". (co na to wikipedia : "Bol to jeden z prvých operačných systémov určených pre jednoduchú obsluhu bežným používateľom. Neobsahoval ešte grafické prostredie, príkazy sa zadávali v textovom režime pomocou príkazového riadku.").

hmmm ... takze s toho jasne vypliva to co ste spominal vyssie a teda "Až mi předvedete dvacetiminutový film, sestříhaný s prolínačkami na vašem routeru, pak vám ty pomalé, hnusné firmwary uznám za OS. Do té doby ne."

... skuste sa nad sebou zamysliet ... a ked uz chcete reagovat na neake "prispevky" najskor si o tom nieco nastudujte ... a potom mozete oponovat ... a "vymyslat" Vase tvrdenia (nepodlozene faktami).

PEACE

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Dulezite je tam to slovo "pocitac". Protoze to automaticky vylucuje vsechny routery, pracky, kavovary a televize, kde uzivatel nema moznost si vybrat na cem bude zalozen firmware.

Vydavat firmware prumysloveho zarizeni za plnohodnotny operacni system je pouze finta jak zvednout zastoupeni linuxu z 1%.

A kdyz uz sme u toho - co kdyz tam ten firmware zalozeny na jadre (ano, POUZE na jadre!) linuxu nechci? Co takhle nejakou hromadnou zalobu k EU? Uzivatel prece chce moznost vyberu, vzdyt ten linux ma v podstate monopol, ze? Nebo snad monopol ma pouze Microsoft?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

akoze ste precil prvu vetu a viac nie ? ... a hned "angry reakcia" ... ani nedocitate ? ... a co tak najst v texte vetu ... "Operačné systémy môžeme nájsť takmer vo všetkom, čo obsahuje integrované obvody, od osobných počítačov, cez internetové servery, mobilné telefóny, hudobné prehrávače, routre, switche, herné konzoly, digitálne kamery, až po šijacie stroje či teleskopy."

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

a navyse nieje to len o linuxe ... je ich na vyber totiz viac ... GNU/Linux (iOS, android, solaris, ubuntu, fedora, ...), BSD (FreeBSD, OpenBSD, DragonFly, ...), DOS (MS-DOS, DR-DOS, FreeDOS, ...), EPOC (symbian ...) a samozrejme Windows ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a este nieco co maju "cinania" a este aj to co maju "severo-korejci".

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pocitac je v podstate CPU, RAM, sbernice a k ni pripojene periferie. Budete si muset vymyslet nejakou fikanejsi omezenejsi definici abyste dokazal co potrebujete. To s tim ze si uzivatel nemuze vybrat je dobry pokus, ale pak budete treba tezko hledat nejvetsiho vyrobce otackomeru protoze ty se montuji do ruznych zarizeni a clovek si to vetsinou nevybira - a tim padem se to nepocita, ze?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A není to jedno? Linuxové jádro možná běhá ve spoustě zařízení, ale to linuxu (desktop, server) více uživatelů nepřinese. Je to jenom honění čísel.

Zajímalo by mě kolik těch zařízení (pračka, router:-) má v sobě procesor Ivy Bridge a používá generování náhodné funkce. O čemž byl původně článek a petice!

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No tak v principu se da cekat ze se tato instrukce rozsiri do dalsich CPU, ty do dalsich zarizeni (smartphony, tablety, routery/cache, NAS) a ty uz budou chtit komunikovat a sifrovat a generovat nahodny cisla a to je to o cem se bavime. A pak se muzem bavit o tom kolika userum pres to behaji data. Vzhledem k obsahu clanku je zuzovani debaty na zastoupeni linuxu na desktopech ponekud offtopic a neduvtipne (slusne receno).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"No tak v principu se da cekat ze se tato instrukce rozsiri do dalsich CPU, ty do dalsich zarizeni (smartphony, tablety, routery/cache, NAS) a ty uz budou chtit komunikovat a sifrovat a generovat nahodny cisla a to je to o cem se bavime. A pak se muzem bavit o tom kolika userum pres to behaji data."

Pak ano.

"Vzhledem k obsahu clanku je zuzovani debaty na zastoupeni linuxu na desktopech ponekud offtopic a neduvtipne (slusne receno)."

Vzhledem k začátku tohoto vlákna, kde padají argumenty o pěti lidech, kteří podepsali petici a protiargumenty o nejrošířenější OS světa mi to úplně mimo nepřijde. :-)

Prostě mi přijde divné označovat jednoúčelový program operačním systémem. Je mi jedno jestli je to linux nebo cokoli jiného. Je to spíš o citu.
Nechal jsem se unést diskuzí:-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale stale iba vyvraciate "hole fakty" svojimi "fantasmagoriami" ... akoze mi xcete teraz tvrdit ze MS DOS nieje operacny system ? ... nieje ? ... podla asi miliardy ludi sa mylite ... a to som Vam uviedol "iba jeden z mnohych" jednoucelovych "programov" co su vseobecne povazovane za operacny systemy.

"Zajímalo by mě kolik těch zařízení (pračka, router:-) má v sobě procesor Ivy Bridge"

Podla Vas je teda jediny procesor Ivy Bridge ? ... a co tie pred nim ? procesor 8080 Vam nieco hovori ? ani ten nemal Vami spominane instrukcie ... ale stale je to povazovane za procesor. Tegra ? kolko s Vami "spomanutych instrukcii podporuje tento soc?" ... mozno ani jednu ... no stale sa jedna o "zariadenie typu procesoru" (presnejsie SOC).

Takze to ze vy nepovazujete napr. "Motorola 68000" za plnohodnotny procesor (ktory sa pouzival napr. aj v kalkulackach) je ale Vas problem ... a neznamena to to ze to nieje plnohodnotne CPU (to ze bolo vyrobene v roku 79 a ze jeho vykon je slabsi ako v mojom MP3 prehravaci je uz druha vec ).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Když uvedete ta holá fakta, můžeme se o nich pobavit.
(Tento způsob argumentace mi připomíná jistého jediného objektivního "redaktora")

Ivy Bridge - četl jste článek?

Jak jsem psal výše jde spíše o můj pocit a nevyhrazuji si právo na "holá fakta" či "jedinou pravdu".

Např.: v satelitním přijímači je nějaký operační systém, ale pokud se to navenek chová jako černá skříňka, která mi umožní pouze omezené možnosti(v praxi ovládám pouze nějakou aplikaci běžící v tom OS) a do samotného OS ani nemám přístup, pak jej označuji jako FIRMWARE. V podstatě nemám ani možnost zjistit, že tam je nějaký(jaký) OS.

Totéž lze aplikovat na mobilní telefon. FIRMWARE je z principu operační systém, který obsluhuje hardware. Ale z uživatelského hlediska je nutné to trošku odlišit.

Cílem diskuze snad je rozšířit si obzory a né někoho urážet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

este raz ... a vy to zjavne pochopit nechcete (neviete) ... to ze to "podla Vas nieje operacny system" je FUK ... kedze vsetci ostatny ho za OS povazuju ... to je cele ...

to ze vy mate pocity ze je tam len FW .... a ze podla Vas to nieje OS lebo ho nemozete "modifikovat" ... OPAT ... neznamena ze to Operacny system NIEJE !!!!!!!

To ze Vam pripominam neakeho redaktora je mi suma fuk ... a asi je to len dobre kedze sa na veci pozeram z oboch stran (nie len z mojej, ale aj z druhej).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zjevně se nedokážete smířit s tím, že někdo má jiný názor než vy. Snažil jsem se Vám vysvětlit můj pohled. Nevnucuji Vám ho, pouze poukazuji na to, že svět není černobílý.

Jestli jsem Vám šlápl do bábovičky tak se omlouvám, ale nebylo to úmyslné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

opat trapne urazky ... no relevantne argumenty ziadne ... to je ako bavit sa so skolkarom, ktory ma svojho boha.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

+ este nieco ... viete vobec co znamena skratka CPU ??? ... ak ano tak potom uz viete "co vlastne procesor je" ... a teda je to "cokolvek" (akykolvek cip), ktory interpretuje, vykonáva alebo spracúva inštrukcie alebo dáta programu vo forme strojového kódu.

Takze to znamena ze za "CPU" je povazovany akykolvek CIP, ktory dokaze "spracovat" horeuvedene instrukcie (a nemusi (ale moze, a uz je to aj neaky "standard" ze musi, niektore obsahovat) obsahovat Vami horeuvedene instrukcie).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Takze to znamena ze za "CPU" je povazovany akykolvek CIP, ktory dokaze "spracovat" horeuvedene instrukcie (a nemusi (ale moze, a uz je to aj neaky "standard" ze musi, niektore obsahovat) obsahovat Vami horeuvedene instrukcie)."

Podle této definice by mohl být každý ATMEL automaticky CPU a každý program na něm běžící tím pádem OS.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

definicia podla WIKIPEDIE ... "CPU (skr. z angl. central processing unit, často prekladané ako centrálna procesorová jednotka) je hlavný procesor počítača. Interpretuje, vykonáva alebo spracúva inštrukcie alebo dáta programu vo forme strojového kódu. Dnes sú centrálne procesorové jednotky takmer vždy realizované vo forme mikroprocesora."

A takze este raz ... je to "hlavný procesor počítača", ktory "Interpretuje, vykonáva alebo spracúva inštrukcie alebo dáta programu vo forme strojového kódu", a myslim ze akykolvek CIP dokaze spracovavat informacie vo forme zdrojoveho kodu => ze je to CPU ... a taktiez mu niekto (nieco) tie informacie (zdrojovy kod) zadava ... a teda to ma na starosti OS (alebo podla Vasho firmware, ...).

Este raz to ze VY !!!!!!! nieco nepovazujete za OS ... resp. za CPU, neznamena ze to tak nieje !!!!! ba skor naopak.

PS: ak mate argument ... ktory ma aj "inteligentny zaklad" a nie iba Vase "pocity a domienky", tak ho tu kludne zverejnite ... a "zruste" mnou uvedene "fakty".

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"akykolvek CIP dokaze spracovavat informacie vo forme zdrojoveho kodu => ze je to CPU " ...

musim to poopravit ... lebo evidentne je pre Vasu "hlavu" CPU je nieco ine ako "central processing unit" (pre Vas je to proste procesor typu "IB") ... lenze CPU prelozime ako "centralnu spracovavaciu jednotku" a teda je to akykolvek cip ktory spracuvava "zdrojovy kod" (a teda 0 a 1). Tento cip nemusi obsahovat "novodobe instrukcie" (ako napr. ALU, MMU, DSP, RISC, CISC, ...) ... to nieje definicia CPU (definicia je ze je to chip, ktory spracovava zdrojovy kod).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co je to procesor typu IB?

ATMEL - tím mám na mysli: http://cs.wikipedia.org/wiki/Mikrokontrol%C3%A9r

Takže každý program běžící na tomto jednočipovém počítači je automatick OS?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ANO JE TO AUTOMATICKY OS !!!

este raz ... "Operačný systém spracúva systémové dáta a vstupy od používateľa a odpovedá alokovaním a spravovaním úloh a interných zdrojov počítača ako služby pre užívateľa"

Chcete mi teda tvrdit ze toto napr. FIRMWARE nedokaze ?

a este k tomu linku co ste SAM POSTOVAL ... "Jednočipový počítač nebo také angl. Microcontroller (Mikrokontrolér, MCU, µC) je většinou monolitický integrovaný obvod obsahující kompletní mikropočítač"

zaujimave slovo je na konci ... mikropocitac, ... hmm takze to asi potom nieje CPU ked je to mikropocitac ... hmmm ... takze asi to tam bude no (sarkazmus).

To bol posledny argument ... skutocne ma tu uz nebavi ... niekomu dookola vysvetlovat to iste ... ak mate zaujem urobte si studium na VS a konkretne predmet mikroprocesory, Operacne systemy a logicke systemy ... a potom sa dozviete co je a co nieje CPU a co je a co nieje OS.

PEACE.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"ste raz ... "Operačný systém spracúva systémové dáta a vstupy od používateľa a odpovedá alokovaním a spravovaním úloh a interných zdrojov počítača ako služby pre užívateľa""

Ale v tom právě já vidím ten problém a totiž ten, že jediná úloha, která běží tom Mikrokontroléru (hned to zní jinak než mikropočítač:-) je program, který třeba bliká ledkami a nic jiného neumí. Nemusí umět zpracovat systémová data, vstupy od uživatelů a neumí alokovat a spravovat úlohy a interní zdroje počítače.

Máte představu jak ten mikrokontrolér funguje a co umí? Nebo vycházíte z překladu "jednočipový počítač" a wiki?

Kontrolní otázka? V kalkulačce je OS?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ale samozrejme ze viem ako to funguje ... a nie jeden som uz aj progamoval ... a to akoze napr. za uzivatelsky vstup vy nepovazujete ten kod, ktory tam ten uzivatel musi "napalit" ... a to podla Vas nieje OS (firmware) ... ktory riadi tie LED diody ? ci ako ? ...

... vy si myslite ze tam date "svab" (mikrokontroler) pridate LEDky ... ale nezadate vstup (ten naprogramovany kod) => mikrokontroler nema OS (firmware) ... a budu Vam tie LEDky len tak same od seba svietit ? ... to ste naznacil Vasim prispevkom nad.

NIE NEPOJDE TO ... musi tam totiz zadat ten OS (firmware, resp. ten uzivatelsky vstup (a teda ten zdrojovy kod a teda 0 a 1)).

INAC TO NIKDY NEPOJDE, NIKDY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ano v kalkulacke je OS (firmware) ktory riadi jednotlive funkcie a aj tie niekto musel naprogramovat a potom na ten mikrokontroler "napalit" a kto iny to urobi ako uzivatel (a to uz je ten vstup uzivatela, ktory Vam tak naramne chybal). Predsa aj funkcie tych "tlacidiel" niekto naprogramovat musel => ustup od uzivatela. Logiku vypoctou taktiez niekto naprogramovat musel => dalsi vstup od uzivatela ...

... ci ako vy si myslite ze toto vsetko sa do kalkulacky ako dostane ? ... si myslite ze to tam napalil "SAMO" ... alebo ako ... alebo si myslite ze ta kalkulacka sama o sebe vie ze je kalkulacka ... a tym padom sa sama naprogramuje a sama si "nastavi" logiku programovania (pocitania) vysledkov (ako +, -, *, / ????) a to nehovorim o funkciach ako su odmocniny, mocniny, nasobky, zlomky, nebodaj graficke funkcie, sinus, cosinus, ... atd ... mozem pokracovat dozajtra ...

A nasledny vystup z mikrokontrolera (mikroprocesora, CPU, APU, ...) je na displayi tie cisla.

.. aby som to zhrnul ano AJ V kalkulacke JE "CPU A OS" ... nieje to take "sofistikovane" ako CPU typu IB resp. OS typu WINDOWS ... ale stale je to urcity tym mikroprocesoru (CPU) a operacneho systemu (OS, Firmware, ...).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle Vás je OS úplně vše. (V HC7400 je OS, protože reaguje na vstupy a někdo ji tak musel naprogramovat.)

Podle mě je nějaká hranice existuje a to taková, že v OS mohu spouštět aplikace. Tedy v tom satelitu je OS z hlediska výrobce.

Aby to nebylo tak jednoduché tak rozlišuji OS a Firmware z pohledu uživatele - mohu spouštet aplikace - je tam OS, nemohu - je tam Firmware.
Z toho pohledu je v satelitu buď OS nebo Firmware podle možností daného zařízení.
(Zkuste si najít nějaké stránky se statelity a zjistíte, že sami výrobci označují OS v jejich zařízeních za Firmware a je to nejspíše proto, aby uživatele nemátli.)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Podle mě je nějaká hranice existuje a to taková, že v OS mohu spouštět aplikace. Tedy v tom satelitu je OS z hlediska výrobce."

ANO PODLA VAS ... ale z hladiska funkcie ide o take iste "softy" ... to ze je jeden "osekanejsi" ako druhy ... je len "momentalna potreba programatora" ... ale stale je to to iste ... a ma to tie iste "casti a zakonitosti" ako OS ... a samozrejme ze je to aj pomenovane ako OS ... kedze to OS aj je.

Tie nebudem "skuter" (motorka) volat "bycikel s motorom" ked je to skuter (motorka) ... a pri tom to nieje plnohodnotna motorka ... ale nieje to ani bycikel ... a urcite to ma blizsie k tej motorke ako k tomu byciklu => OS bude vzdy os (ci je to firmware, alebo ako kolvek to inac nazvete).

OS je vsetko co dokaze ... spracovat systémové dáta a vstupy od používateľa a odpovedá alokovaním a spravovaním úloh a interných zdrojov počítača ako služby pre užívateľa.

ZNOVA OPAKUJEM : ... To ze VY TO NEPOVAZUJETE ZA OS .... NEZNAMENA ZE TO OS NIEJE !!!

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Podle mě je nějaká hranice existuje a to taková, že v OS mohu spouštět aplikace. Tedy v tom satelitu je OS z hlediska výrobce."

Tím jsem se snažil (asi zbytečně) vysvětlit, že je to můj subjektivní názor. Tento názor i s tím, že se jedná pouze o můj názor jsem psal několikrát a nemám k tomu co dodat.

Mě v rámci diskuze zajímá Váš názor. Kdy se u zařízení jedná o Firmware a kdy o OS?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

uz len posledny post ... opat z linku co ste sam "prilepil" ...

"Jednočipový počítač je integrovaný obvod, který v sobě zahrnuje zpravidla vše potřebné k tomu, aby mohl obsáhnout celou aplikaci, aniž by potřeboval další podpůrné obvody"

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

"Jednočipový počítač je integrovaný obvod, který v sobě zahrnuje zpravidla vše potřebné k tomu, aby mohl obsáhnout celou aplikaci,..."

Přesně a pointa je v tom "aplikaci", protože je to prostě jednoučelový stroj na kterém spustíte právě tu jednu "aplikaci". O běhu OS, který by zvládal úlohy a jiné aplikace si nemůže nechat ani zdát.

Myslím, že opravdu nevíte o čem je řeč a wiki Vám to neobjasní..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a vy si myslite ze OS (napr. windows) je co ? ... vsak to je tiez aplikacia, ktory bezi na niecom ... co sa vola KERNEL (jadro) ... povodne to bolo tak ze OS (napr. win) bezal dokonca na "baze" DOS-u ... takze by sa "s trochou nadsazky" dalo povedat ze DOS mal aplikaciu o nazve WINDOWS.

staci Vam to takto ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V OS mohu spouštět aplikace. W3.11, W95, W98 (W ME nevím) se spoušteli z DOSu.

V tom nevidím žádnou nadsázku. Z hlediska DOSu byla Windows aplikace.
Zhlediska aplikací pro Windows byly Windows OS.

Opakuji, že se jedná o můj pohled na věc...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co to vylučuje? Potom počítačem není ani server či serverové farmy, když jím nemůže být router. Lépe je nejdříve se zhluboka zamyslet.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to nebral tak striktně. Přeci existuje spousta zařízení, které nemají OS už jen z toho důvodu, že správu zdrojů řeší výrobcův firmware a žádný další program k běhu nepotřebuje (pračky, výtahy a moje hifivěž, protože je naprogramovaná v assembleru).

Na druhou stranu existuje spousta možností jak na to zařízení o kterém se bavíme dostat plnohodnotný OS a pustit si na něm vlastní program (openWRT na routeru a další).

Rozdíl je jen v tom, že OS zjednodušuje přístup programátora do systému na rozdíl od firmwaru, který v ideálním případě přístup programátora nesmí umožnit.

Kam myslíte, že patří takový bootloader? Je to OS nebo není?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze muj http://www.pcengines.ch/alix.htm by ten dvacetiminutovy film zvladnul, i kdyz by to trvalo. Neni router jako router.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jakou to má grafickou kartu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

routerboardy žádnou ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tahle argumentace je dost pochybná - to, že někdo tahá data ze serveru přece neznamená, že používá linux. Ten používá maximálně provozovatel serveru, mě jako uživateli je jedno, jestli tam je linux, windows nebo to někdo píše na klávesnici.

To bych mohl zrovna tak říct, že všichni obyvatelé Prahy používají Windows, protože je má na svém stroji nainstalovaný ředitel vodáren a všichni tu pijí vodu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Muze byt rozdil v tom ze reditel vodaren vam tu vodu tema windowsama nesifruje, kdezto ten linux vase data ano.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to uživatele vůbec nezajímá. Toho zajímá, že mu po drátu dolezou data a ne jaký OS si někdo dal do nějakého kusu hardwaru po cestě. Lidé ve vodárnách přes Windows objednávají třeba chlór a platí faktury za elektřinu. Takže každý, kdo pije vodu, používá Windows?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Lidé ve vodárnách objednávají chlor cestou linuxových serverů a jiných prvků. Dodavatele chloru nezajímá, jaký systém má objednavatel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, stejně jako běžného uživatele nezajímá linux v routeru. Takže to není žádný uživatel linuxu. Prostě se tady míchá dohromady používání nějaké věci a používání věci, která interně používá jinou věc.

To je podobné jako tvrdit, že C/C++ používá několik miliard lidí, protože v tom byl napsaný sw a OS zařízení, který používají. Ve skutečnosti je to jenom výrobní prostředek, který použili výrobci sw/hardwaru a uživatele to vůbec nezajímá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ono problem je skor ten ... ze ten co tvrdi ze "pouzivatelia UNIXU/Linuxu" su routre, pracky, umyvacky a televizory, neviem o IT ani prd ... a mysli si ze jediny OS system na svete je MS WIN a jediny procesor je Ivy Bridge (resp. Pentium, lebo to je jedine co mu este rezonuje v jeho hlave, lebo to je jedine co si pamata z pred 10 rokov o pocitacoch).

Boze milujem tuto obmedzenost ludi, ktory ale ani nemaju potrebu sa vzdelavat a potom prezentuju "20 rokov stare "dogmi"" ... napr. defragmentacia zrychli Vas PC (blbost), vsetci pouzivaju windows (blbost, linux/unix pouziva vacsina), pentium su najlepsie procesory (ano mozno tak 20 rokov dozadu) ... a podobne "fantasmagorie".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi procento všech uživatelů :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

muzu ze zeptat, jak se pripojujete k internetu? pres nejaky wifi router? co v nem bezi? Aha? Pripadne, jaky OS ma vas smartphone? jo vy mate nokii...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mobil mám Samsung ještě s Windows mobile :-).

K Internetu se většina lidí opravdu připojuje přes nějaký modem a router. Ale to nejsou uživatelé linuxu (co tam náhodou běží), oni jsou uživateli toho routeru. Linux si tam nacpal pohodlný výrobce, takže uživatelem linuxu je ten výrobce. Většině uživatelů je úplně jedno, jestli tam je Linux nebo běhají trpaslíci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to uz ale nepovazujete za uzivatela ... spravcu siete ? IT admina ? spravcu serverov ? ... to niesu uzivatelia ? to su co roboti ? ... alebo ako ?

akoze prestante by obmedzeny a skuste rozsirit svoje obzory ... a ked tak ucinite, stavim sa s Vami ze uz aj vo Vasej firme najdete minimalne jedno PC (nie router, switch, ... ) kde bude spusteny linux/unix distribucia (ak nieste zivnostnik so svojim vlastnym notebookom s win 8, alebo "*podobnou srackou").

---
* tou srackou mam na mysli windows 8, nic viac

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"(ak nieste zivnostnik so svojim vlastnym notebookom s win 8, alebo "*podobnou srackou").

---
* tou srackou mam na mysli windows 8, nic viac"

Pokud si dosadím poznámku pod čarou vyjde mi toto:
(ak nieste zivnostnik so svojim vlastnym notebookom s win 8, alebo "windows 8, nic viac"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak ako ja neviem ako vsetky "sracky" v OS existuju ... niekto mozno povazuje za sracku win98, win 2000, ... Debian, Suse, .... Solaris, ... co ja viem ... ja vsetkym do hlavy nevidim, ja som to myslel tak ze nech si kazdy za to doplni co xce ... ja som si sam pre seba doplnit W8 (lebo to je sracka podla mna).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

OK.
Osobně W8 vůbec neznám. Co Vám na nich tak vadí?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

no konkretne napr to ze ako dlhodoby uzivatel (spravca) systemov ... od 98 po win7 ... mi tam strastne vadi nepritomnost "startu" ... nie toho klasickeho ... to mi nevadi ... skor to ze nedokazem rychlo a prehladne najst napr. prislusenstvo, po spusteni, a podobne "malichernosti" ...

... uz win 7 bol viac "user friendly" ... co mne osobne strastne vadi (hlavne to vadilo pri prechode z XP na 7, ale naucil som sa s nim zit). A viem ze skoro vsetkym kolegom, z IT sa to taktiez nepacilo ... proste MS ide viac "cestou stupidity" a s tych uzivatelov robi vacsie a vacsie ovce ... ktore nic nepotrebuju nastavovat a ani nic ovladat ... OMG kam to speje ... asi uz len tuna (... http://www.csfd.cz/film/185578-absurdistan/).

Takze pre to ... je to este viac "poskryvany system" ako win7, resp. je este viac user friendly ... a to sa mi vobec nepaci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

evidentne ste ale clovek ... ktory ostatnych "chyta za slovicka" len aby sa s nim ostatny "hadali" ... akoze neviem fakt ak nemate padny argument ... na podobne vyroky radsej ani nereagujte ... a zahryznite si do jazyka.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv, pouze se snažím pochopit Váš text, ale opravdu to není snadné. Kdybyste používal věty a souvětí a ne pouze za sebe řazené výpady, měli by to vaši čtenáři jednodušší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no pisem to tak aby tomu pochopil aj menej vzdelany clovek a aj ked som v problematike zbehli ... je dost tazko nieco taketo vysvetlovat laickemu publiku (aj ked zjavne neake zaklady ovladate, ale nieje to len o Vas).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.