Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Linux pohání 100 % superpočítačů v žebříčku TOP500

Nejsem systémový inženýr ale modularita a transparentnost LINUXu je asi úplně někde jinde, než u M$ Widlí...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono hlavne na linuxu (kernel) byla udelana spousta prace, jak na realtime, tak na skalovatelnosti, z cehoz profituji vsechny ty stroje v top-neco.... MS by musel udelat spoustu prace na kernelu, a kdovi jestli by se to vyplatilo...

Navic temer kazda z tech hracek v top 500 je jedinecny kousek, a support delaji lidi primo u toho stroje... prakticky kazdy stroj ma kernel + software skompilovanej primo pro nej.

Dalsi vec je, ze pokud mas stroj za par desitek mega, tak asi ho budes chtit mit pod kontrolou, v kteremzto pripade poustet na tom OS ke kteremu nemas zdrojaky, asi neni nejlepsi napad :)

proste top 500 jsou specialni pripad, kde moc veci krom linuxu smysl nedava..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

K té bezpečnosti - ještě by tam neměly být procersory od Intelu :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale zase tu hrozne placas.

"Nejsem systémový inženýr ale modularita a transparentnost LINUXu je asi úplně někde jinde, než u M$ Widlí..."

Ja si teda nejak top pocitac na Widlich vubec nedovedu predstavit. Jasne svuj herni pocitac jedinne Windows 10, nemenil bych za nic jineho. Ale server to proste musi bejt nejakej linux, unix, bsd, solaris, .... Windows to pusobi vyslovene usmevne a neni to snad jen o modularite a transparentnosti, ale uplne o vsem. :-)

"K té bezpečnosti - ještě by tam neměly být procersory od Intelu :)"

Jako sorry, ale AMD v tomhle je to same v blede modrym, opravdu v tomto se jeden od druheho nelisi, abe firmy maji v procesoru umisten sledovaci cip.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S Widlema jsem se vždy setkal u menších a středních firem skrz intranet jinak nikdy, mám kámoše který dělá servisní tickety u VW(6 levelů), servery neustále padaly, přešli z opteronů na xeony a linux a bylo po problému. Malá firma to není.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jj, widle na tyhle sitovy servery nejsou a nikdy nebyly vhodny, je nesmysl o necem takovem vubec mluvit. Osobne jsem zazil na Windows postavene jen aplikacni servery, proste nadtim bezi nejaka serverova aplikace pro Windows a nema zadny smysl to virtualizovat pres linux.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A třeba další důvod: cena licence na jádro

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jestli ono to nebude tím, že to nejsou "normální" počítače. Každý z těchto strojů potřebuje, dovoluji si říct, OS zkompilovaný na míru. A zřejmě tvůrci těchto strojů neměli potřebu psát si jádro OS vlastní. Kdo by vynalézal kolo, že?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

The Sunway TaihuLight uses a total of 40,960 Chinese-designed SW26010 manycore 64-bit RISC processors based on the Sunway architecture.[6] Each processor chip contains 256 processing cores, and an additional four auxiliary cores for system management (also RISC cores, just more fully featured) for a total of 10,649,600 CPU cores across the entire system.[6]

To je rachot! :D

Podle výsledků TOP500 (léto 2016) má nejvíce superpočítačů (nebo nejvýkonější) čína a USA, zbytek světa >10%

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

POHÁNÍ??? Opravdu? Já byl dosud přesvědčen, že software na hardwaru běží.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.