Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k LinuxConsole 2.4: lehoučký linuxový odvar pro slabší stroje

Kde su tie casy, ked som pustal X na 8 MB ram a 486 :)

A prekvapivo to slo:)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

SVGA Tseng s 512kB VRAM, 386 a 4MB a běhalo to jako z praku.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

1024x768/24bit jako na tom P2 noťasu? tak to kloubouk dolů!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem 486 s 1 MB RAM, šel jsem tehdy na počítačové vrakoviště v Brně, jmenovalo se to Recoma a dostal jsem tam 4 MB SIMM za krásných 40 Kč. Škoda, že ten vrakáč zrušili. Byly tam super věci za pakatel. A s těma 4MB jsem X samozřejmě celkem bez problémů spustil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"zapomete na openbox" ...
ale dyt lxde bezi nad openboxem, muzu si i zapout zobrazovani klasicky openboxi abidky pri rightclicku na plochu ...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

měl jsem napsat "holej čistej openbox", moje chyba ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

By me zajimalo jestli by tenhle system pobezel na Pentiu 233MHz se 256MB SDRAM :-) segra jednou na ten archaicky stroj flakla XPcka a kdyz jsem ho zapnoul cekal jsem celou vecnost az se mi zobrazila plocha :-D pak jsem tam vratil Win98...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pravdepodobne si mal vadnu Ram pamat,dosku alebo disk,mal som P266 Slot A a 256 MB Sdr a islo to prekvapivo svizne s XP Pro,samozrejme SP3 bez zaplat,iba ofline :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Problém operačních systémů schopných <em>chodu</em> (ani nechci říkat <em>běhu</em>) na takto starých strojích je ten, že na tom pojede tak ten OS, ale jak budete chtít pustit něco smysluplného, tak se načekáte. Já dnes za essential hardware považuju něco, co snese aspoň ty DDRka, velmi orientačním rozlišovacím znakem j taky schopnost utáhnout Windows 7. Už ani XPčka běžící na něčem narvaným po okraj SDRAMkama a s SSDčkem nejsou něco, co bych chtěl používat častěji než jednou za čas na předvedení, že to funguje.

Každopádně tohle distro bych rád viděl jako základ něčeho, jako je „lightweight Parted Magic“, neb kernel PM bohužel trvá na PAE (s <code>forcepae</code> sice na mnohých Pentiích M a příbuzných Celeronech běží (překážkou nebyl ani stroj schopný bootnout jen z diskety nebo HDD), ale už jsem se setkal i se strojem, kde bych čekal, že to v pohodě pojede, a ono ne). Určitě vyzkouším, dík za tip ;).

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Onoi samotné UI by mohlo běhat docela svižně, za předpokladu plně funkčních VGA driverů, což ihmo bude asi dost velkej problém, pokud to pojede jen jako ňáká generic komplet CPU emulovaná VGA, tak ano, spustí se to na všem ale použitelné to krom kalkulačky a text editoru nebude v ničem.

Jak je na tom vlastně moderní lunux vs ovladače na starej HW?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak ktery HW. U vetsiny HW podpora kdyz uz se jednou udela zustava, ale zrovna v pripade VGA se muze stat, ze karta ktera je slabych 12 let stara uz nebude fungovat ... http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=OTgzMg ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo ale na 15 rocny stroj (nejaky Duron/Athon PIII 1 GHz) Wokna 7 nandat nejdou, ponivac tam nejsom prislusne instr. sady. Tak tam nandat Wokna XP. Nabuchane 4 moduly 256 MiB SDRAM (dokopy 1 GiB) nevadia, sak tam su, v poho.

Sem tam sa stava, ze kutil potrebuje celkom prve Wokna XP BEZ SERVICE PACKU, t.j. nie SP3, SP2 a dokonca ani SP1. A take Wokna XP (ked si ich zozene) bezia aj na 128-192 MiB RAM. No a zase opacnym pohladom na casovej osi do buducnosti - take Wokna XP bez SP nenainstaluje na HW novsi jak 10 rokov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na Pentium 3 jdou W7 bez problemu. Mam je doma pro radost na 2x P3@800 + 2GB RAM a ten stroj je na prohlizeni internetu pouzitelny. Problem ma s videem na internetu, avicko ve vlc spusti. Jendou jsem tam pro zajimavost dal ISA Trident GPU s 512 kB VRAM a bezelo to na 256 barev a nedalo se to pouzivat, ale byla to legrace :).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak se musím doplnit, protože jsem to konečně vyzkoušel, a to na jednom Celeronu M, jehož noťas taky nehlásí nic o tom, že by PAE uměl. Jsem tam, kde jsem byl s Parted Magicem. Chce to <code>forcepae</code>.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Trápí vás obvyklý problém lidí z oboru. Cítíte potřebu neustále objevovat "to nové" a používat aktuální věci, protože jsou lepší. Jenže ignorujete podstatný parametr výběru a to je účel.

Velice záleží na tom, k jakému účelu se ten stroj bude používat. Před cca 5 lety jsem tátovi, který byl vždycky technicky mimo, seskládal stroj, který měl nahradit psací stroj a i se tak chovat, protože se už nedala sehnat páska do jeho psacího stroje a hlavně ho opravit. Použil jsem starý 300MHz Celeron se 128 MB RAM, hodil jsem tam Slackware zcela bez ničeho, jen s čistýma Xkama. Napsal jsem si v BASHi skript s jednoduchým menu, které vypisovalo dostupné dokumenty, volbu "nový dokument" a "vypnout" a podle toho spouštělo fullscreen OpenOffice a uhýbalo myší mimo okraj obrazovky, aby nestrašila uprostřed.

Fungovalo to bez problémů a krásně se to používalo.

Stejně tak se třeba pro prarodiče na e-mail a Solitaire dá takový slabý stroj v klidu použít. Každý na tom nebude stříhat video a každý nepotřebuje průsvitná animovaná menu, která žerou padesát procent výkonu počítače... Současné OS a hlavně grafické desktopy jsou nenažrané na systémové prostředky až běda. Seberou víc než samotný kancelářský balík a to bez užitku. Efektivitu práce často spíš snižují (viz Metro).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.