Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Linuxový desktop je jen sen, ale sní jej i Linus Torvalds

Opravdu ziram jak moc se toho dá vyvařit z jedné vtipné reakce zakladatele linuxového jádra. Napriklad u tohohle clanku jsem vubec nepochopil o cem je. Linus chce vetsi rozsireni linuxu, to je novinka? Nekoho to prekvapuje?

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Me zas pobavila veta "Linus chce, aby Linux kraloval i desktopům, poslední odolávající tvrzi." ..... kterymze to tvrzim kraluje? Na serverech je to, pokud vim, plichta, tak nevim o jakem kralovani mluvi:o))

+1
-45
-1
Je komentář přínosný?

"Na serverech je to, pokud vim, plichta, tak nevim o jakem kralovani mluvi:o))"

Ty jsi ale veselá kopa.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

"Ty jsi ale veselá kopa."

JJ hodne pobavilo, ale spis si myslim ze se splet v tom co je plichta :)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Definice slova plichta může být klíčem k pochopení celého vyjádření :)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Plichtou jsem myslel to, ze jak podle W3, tak treba podle netcraftu maji jak windows, tak linux prakticky stejne zastoupeni .... zatim vedou o malicky zdibecek linuxove servery, ale podle nastoleneho trendu uz jen par mesicu. Ve firemnim prostredi je to vcelku jednoznacne, tam se snad ani na infrastrukturu nic nez windows nepouziva, tak by me fakt zajimalo, kde ze ten linux za posledni tyden zacal udajne kralovat:o)))))

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš dodat konkrétní zdroj dat pro své tvrzení? Třeba nedávno se rozutekla statistika webserverů z netcraftu, která je lehce matoucí, protože byly součástí např. i zaparkované domény, viz :
http://news.netcraft.com/archives/2014/02/03/february-2014-web-server-su...

Aktivní weby mají takovouto statistiku (v odkazu výše se nachází dole):
http://news.netcraft.com/wp-content/uploads/2014/01/wpid-graph3.png
Milion nejnavštěvovanějších webů pak takovou to :
http://news.netcraft.com/wp-content/uploads/2014/01/wpid-graph4.png

A spíš to vypadá, že podíl Apache ukusuje nginx, než IIS. U Web serverů to tedy vypadá na jasného vítěze.
U top 500 big serverů je jasný vítěz také.
Také mi není známo, že by někdo na trochu vyšší úrovni provozoval třeba Oracle na windows serveru a nejen oracle, ale i spoustu dalších serverových systémů.
Co je mi známo je, že se ve velkém používá AD + File Share na windows serverech, ale to se bavíme jen o dvou službách z desítek běžných. Třeba v malých firmách se nepoužívá ani Exchange a lidi si vystačí s klasickými hostingy a popkou. Třeba mi Exchange používáme, asi 320 CALů, ale pro naší další dceřinku již nebylo schváleno nasazení Exchange a nasadil se na CentOS KerioConnect, který je asi tak 100x míň náročnější na HW, 8x levnější a umožňuje vše, co Exchange + něco umí líp, něco hůř.
A musím říci, že siruace u GroupWare začíná být silně konkurující a Exchange začíná být silně doháněn (možná už je dohnán, ale nemohu posoudit, jelikož jsem neměl poslední verzi v ruce).
Zdar Max

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Pana Hulana BTJ, fanatickeho zastance jedineho a praveho boha na zemi a v celem vesmiru - microsoftu, nezajimaji zadne fakta, jde tu o viru.

Souhlasim s autorem ze tlacit linux do desktopu za kazdou cenu nema smysl, ja jsem rad ze mam na vyber, provozuju oboji a oboji ma svoje plusy a minusy..

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To je sice pravda, ale také je pravda, že webserver a mailserver nejsou jediné servery, které se vyskytují :) je pravda, že jich bude většina, ale furt tady máš situace, kde se musí použít windows :)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Webserver jsem zmínil právě v reakci na netcraft, o němž mluvil předřečník ;-).
Mail server jsem zmínil zase kvůli tomu, jako ukázku, že už i klasické služby v podání MS mají značnou konkurenci, a tudíž je tu další možnost odlivu k jinému řešení a né naopak.
Stejně tak se sambou4 začíná být ten "základ" v podání AD + File share docela už slušně zastupitelný.
Samozřejmě existuje tuna věcí, u kterých je MS nezbytnost, to samozřejmě nepopírám, ale počtem služeb je to kapka v moři.
Zdar Max

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

stejně, ve výsledku to jsou žabomyší války. Už jen kvůli tomu, že linux je zdarma (pokud nežádá něco specialního) a na serverech to je kur*a znát, obvzlášť, když si MS nechá zaplatit tvrdou pálkou každýho uživatele navíc, každý cpu navíc, každý uprdnutí navíc. A když se nějaká korporace rozhodne šetřit, tak na serveru se bude snažit všude volit linux, neboť co server to ve výsledku rok platu admina, takže když jich má firma třeba 10, tak se jim zaplatí klidně i na těch 10 let dopředu, což v kombinaci 5leté obměny serverů a licencí docela ušetří nemalé prostředky.

u desktopu je ta situace opačná - tám zaplatí firma 2 tácky za pc a už neřeší žádné další poplatky, pokud nechce nějaké rozšířené podpory (a v tom přípádě stejně neušetří, neboť i na linuxu se platí :) ).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

A to vite, ze pokud mate server na netcraftu od M$, tak vam M$ plati el. proud ;-)) ... smlouvu jedne firmy mam jeste naskenovanou ;-))

Az tak zoufaly M$ je, reklama, plati lidem naklady, windows jim davaji zdarma ... a nestaci to na OpenSource ... jo a vse krom IIS bezi taktez na nixech, casto linuxech.

Dokonce i sam M$ pouziva Linux ... viz akamia, ktery jim zajistuje rozhazovani na ty jejich ISS, takze vam pak nmap rekne, IIS na Linuxu ;-)) ... je logicke, ze firma akamai pouziva linux.

A co cisco? ... IOS uz neni IOS, ale linux ;-)) ... spise je otazka, kde jeste zustal VxWorks ... dnes je linux fakt vsude i v blbe TV a mobilu ;-))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mobil s linuxem byl tusim jeden pred x lety, ostatni jenom blabol .......

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, a jak to tedy je? Pokud je mi znamo, tak nikdo na poli serveru nemá nejakou jasnou převahu (něco jako 3:1 ci něco podobného)
Ale mozna se situace za poslední roky co to nesleduju nejak zasadne zmenila, jak to tedy prosim je?

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

http://www.top500.org/statistics/list/
vylistuj si to podle OS

Trebas to neni typicky priklad firemnich serveru obecne, ale o ledascem to vypovida...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

LOL ... vypovida to presne o jedne jedine veci ..... ze serazene podle OS, to nevypovida absolutne o nicem:o) To je asi jako seradit 500 aut s nejvykonnejsim motorem a divat se na znacky vyrobcu ..... o cem ze to vypovi? O nicem? Bingo!:o)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Jo, zmenilo se to celkem vyrazne, uz je to 1:1.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Servery Windows kralují především coby doménové řadiče (+vše, co k tomu patří) pro Windows tam by už bylo na pováženou, kdyby tomu bylo naopak. Ve všech jiných oblastech zase kraluje Linux.
Není to tím, že by byl nějak výrazně lepší, ale kvůli menším nákladům.

Je to tak, že není důvod pro Windows, tak se tam nasadí Linux. Práci odvede stejně a ušetří se desítky až stovky tisíc na licence (na jednom stroji!).

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

na serverech to plichta neni ;-)) Linux je vsude, kde o neco jde, nbo je tam UNIX.

To ze pidi firmicky maji M$ Small business a jeste ne vsechny je vec jina .... za cenu windows maji instalaci, pritom k M$ ji musi zaplatit taky ... a support na linux je levnejsi a kvalitnejsi, dela to kde jaka firmicka a neni problem se supportem prejit, kdyz zanikne.

Podivejte se na top500.org ... a tam je videt, kolik clusteru bezi na Linuxu ;-))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Uz jenom podle nazvu toho top500 by ti melo byt jasne, ze to nic neukazuje .....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Absolutne nechapu, za to dostavam minusy, kdy se ZEPTAM, jak to tedy je. Za dotaz minusy? Wow, to sem koukam chodej zajimavy....no...lidi.
To same BTJ dostane minusy za něco, co je absolutni pravda. Koukam, ze tady většina lidi nemá chut diskutovat, něco se dozvědět a něco nekomu vysvětlit, ale chodi si sem lecit sve komplexy, jinak to nechapu.
To co psal BTJ je jednoznacne spravny priklad. Není prece mozne vzit top 500 neceho a z toho rict, ze situace je takova a takova, když tech pripadu není 500, ale radove vice.
To je jako kdybych se zeptal: Jezdi vic aut na benzin, nebo na naftu? A odpověď by znela: Hele, vem si top 500 aut podle ceny. Vidis, drtiva většina z nich jezdi na benzin. Takze z toho vyplyva, ze většina aut celkove jezdi na benzin.
Ehm....není to trosku blbost?

Jinak z grafu, které jsou zde prezentovany, tak nejak vyplyva, ze z nich nic moc nevyplyva, protože velmi zalezi na tom, jaky segment se vezme, co za službu se sleduje a podobne.
Tedy jestli se jedna o web servery, nebo ja nevim, o mail servery a podobne.
Ja osobne jsem mel na mysli spise servery pro podnikove vyuziti, tam by me to vazne zajímalo, ale obavam se, ze asi zadna cisla moc nepujdou sehnat. Kdysi jsem chvili delal pro Oracle, a pamatuju si, ze se rikalo, ze například databazove servery mají Oracle a MS tak pul na pul (v podnikove sfere).
Pripadne například mail servery a vůbec cely systém firemních reseni emailu - takovy Exchange je dnes docela bezna věc, jede na tom mraky firem. Ale fakt by me uprimne zajímalo, kolik % firem jede na Exchange a kolik na necem jinem. Jen tak ze svedavosti, když uz se tu o tom bavime...

Myslim, ze tu nikdo nepochybuje o tom, ze na určitých - velmi specializovanych - vecech je nasazeni linuxu ci neceho podobného absolutne dominantni. Ale nezda se mi prohlaseni typu "linux je dominantni na serverech".

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Moc dobře to zjistit nejde. Třeba u SQL databází to vypadá takto :
http://db-engines.com/en/ranking_trend
s tím, že se používají tyto metodyky :
http://db-engines.com/en/ranking_definition

Pak tu také je ještě jedna věc. Ono statistiky webserverů jsou sice nedostatečné, ale ve finále to nedělá zrovna málo a když se k tomu připočítají velké housingy a serverové zázemí velkých firem, které mají servery v desítkách tisích a všechno linuch, nebo unix, tak to dělá ve finále dost. Stejně tak nabízená VPS apod.

Pokud se ptáš na nejpoužitelnější systém v malé, nebo středně velké firemní sféře, tak ano, tady bych ten windows viděl, ale je to podle mně kapka v moři, když se na to člověk podívá celkově, o čemž je v komentářích řeč. Navíc pro tuto sféru sílí konkurence, jak už jsem popsal výše, což neznačí, že by měl jít podíl MS výše.

Dále MS zrušil SBS, nějakou verzi má, ale s úplně šíleným limitem na maximální počet uživatelů, čímž ho podle mně zabil. Takže levné řešení MS-AD+FS+SQL+Exchange už asi moc nebude.
Malé firmy podle mně začínají mít NASka + maily na hostingách, což je pro ně nejlevnější řešení. NAS je klikací a stojí 10kkč, jen licence na Windows Server bez CAL licencí, které už MS nedodává se serverem, stojí 15kkč a k tomu je potřeba ještě koupit server + CALy.

Osobně to vidím tak, že nevidím důvod, proč by MS měl nějak růst.

Pokud jde o Oracle, tak to jsou fakt idioti. Ceny přestřelují, servery od SUNu zabili (klienti utíkali k IBM, což je skoro symbol drahosti) a vím, že nějaké velké firmy kvůli tomu měly plán přechodu na DB2.
Jinak my máme ve firmě asi 13x Oracle (+ to samé v testovacím prostředí) a 2x MS SQL s tím, že dřív nám běžel Oracle na MS, ale migruje se postupně na linux (lepší podpora ze strany Oracle + menší nároky na údržbu a hw).
Zdar Max

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Asi takhle - kde je potřeba doménový řadič pro doménu s PC, na které jsou Windows, tam je použit Windows server. Na to ostatní tu je Linux, BSD...

Doména s PC s Windows lze mít na doménovém řadiči s Linuxem, ale prostě to není ono. Většinou to tedy vypadá tak, že je server s rolí AD a mail serveru, často má i roli DNS a občas i IIS... Ale tím to končí.

Kde jinde se se vyplatí nasadit Windows server? Možná tak pro pár hostingů, co nabízí ASPX. Ale tam to stejně vypadá tak, že většina serverů jsou LAMP a pro těch pár webů, co má ASP mají Windows Server.
Win se jim na všech serverech nevyplatí.

Linux má ve webserverech absolutní převahu... Specializované servery běží skoro vždy také na Linuxu....

Lidem se totiž nechce platit za licence na samotný OS a pak ještě za licence, aby na ten server mohli přistupovat další uživatelé.

Boj Linux vs Windows je nesmyslný. Chytří používají, co se pro ten účel nejvíce hodí a na nějaké války kašlou.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o použití Windows jako doménového řadiče tj. Active Directory, to má smysl opět jen pokud provozujete služby Microsoftu, tj. servery s Windows, Exchange apod. kde máte tuto funkci v ceně Windows serveru a nemá smysl ji nahrazovat. Pokud jde o adresářové služby jako takové tj. flexibilní distribuovaná databáze uživatelů, hesel atd. tak je dobré se podívat na nabídku Novellu od kterého se Microsoft při tvorbě Active Directory "inspiroval" (já bych řekl, že to počátkem 90. let obšlehl). Jejich eDirectory je daleko flexibilnější a hlavně univerzálnější na serverové straně si můžete použít jak Linux (Red Hat & SuSE) tak Windows a některé Unixy a je to připravené k provozu i velmi rozsáhlých nasazení (geograficky i počtem objektů ve stromu). U nás tuto technologii používají mj. checkpointy i IZIP.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak lojzo, nebud blbej, tu jsi pod jezkovym fanclub clankem:o))))
Treba tech top 500 je taky pekny priklad zaslepenosti, tam zadny linux nebezi:o) Linux je operacni system. Tam bezi mozna nejake silne modifikovane pidijadyrko, firmware, spis jen takovy stavovy automat, ktery prijima a odesila zpracovane vypocty jednotlivych pidiserveru, ktere pak tvori ten superpocitac, proste ZADNY linux. Stejne tak windows, asi se da jen tezko chapat duvod, proc by na kazdem z tech desetitisicu servriku mel bezet plnotucny system ... mozna az to finalni gui, ktere rozdeluje tu praci, tak je napsano pro nejaky operacni system, ale to bude jeden ridici centralni pocitac .... cili opravdu to nic nevypovida ..... ale jo, jsem pod jezek-fanatic-club clankem, tady minus, vetsinou znamena plus, takze v pohode:)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Linux ale uz ma velky podil v Desktopu ... Android je linux ... a ted ma mnoho lidi doma tablet misto PC ...
Linux je jednoduchy, mnohem jednodussi nez windows, vetsiou vse funguje hned, zadne tahani driveru ... kdyz tak na grafiku si zajisti samo.

Uz mame i steam na zabavu ....

Ja uz mam linux na desktopu vice nez 10let a se servery delam od kernelu 2.0 ... s linuxem jsem si ale hral uz s kernel 0.x ... takze znam i slackware i Monkey ;-))) ... ale navazno jsem zacal nasazovat az RedHat, predtim jsem na relane veci meli Decy nejdrive na 32bit, pak 64bit Aplha ... Tru64 jsme mel rad ... a linux se mu hodne podobal ... takze ano, i velke 20" CRT MONO jsem mel na VS ;-))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Android NENI linux ..... nema s linuxem jako operacnim systemem absolutne nic spolecneho. Ma jen silne modifikovane a zjednodusene jadro, ktere nahodou pouziva i linux, proste jen tu nejmensi cast ... to je asi jako tvrdit, ze android je windows jenom proto, ze oba jsou posixove kompatibilni.

Az do toho tahani driveru jsem myslel, ze to myslis vazne, ale timhle jsi me dostal ...... pekna ironie:o)))))

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

a není ve výsledku u prdele, kolik má linux desktopů? Nikdo ti nebrání ho používat. Ale promiň, to co píšeš už je vnucování tvého názoru, že linux je nejlepší. Není. Ani windows není spása, ale mnohem víc se používá na desktopu a nemyslím si, že by se to mělo někdy změnit, možná v daleké budoucnosti. Přes 20 let se říká, jak je linux budoucnost, ale v desktopu to určitě není :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.