Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Lisa Su: Máme našlápnuto překonat 30×25, do roku 2027 stoupne efektivita 100×

Krásný, ale osobně bych trochu raději, kdyby měli našlápnuto ke grafikám výkonu RTX 4070, 4080 respektive RTX 5070, 5080 s alespoň stejnou energetickou efektivitou jako konkurence. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Třeba to s letošní půlgenerací klapne.

Píšu půlgenerace, protože jí vydají jen půlku. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Herní GPU jsou teď kvůli AI na druhé koleji u AMD i Nvidie. Vylepšují je, produkují, ale nesoustředí se na ně tolik jako na AI akceleraci.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Druhá kolej u NVidie je ok, když nebudu počítat s druhokolejným napájením grafik, které výpočetní grafiky této firmy nemají, tam je obvykle napájení zajištěno prvotřídními osmipiny.
U AMD bych rád, kdyby se posunuli na onu druhou kolej NVidie, zatím mají grafiky spíš někde na konci třetí koleje. :-/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

naco? aby si mal lacnejsiu RTX 5070/5080? :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

RTX 5000 ještě nebyly vydány, netuším, jestli budou splňovat mé požadavky, ale každopádně moje herní grafika musí být výkonější než RTX 3080 / RTX 4070 a nesmí žrát víc jak 300W. Pak mám ještě důležitý požadavek na 2x8PIN napájení grafiky, což pro NVidii je úkol, se kterým má velký problém, trochu spoléhám na AMD, ikdyž moc nevěřím, že z nich něco zajímavého vypadne. :-/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

od AMD mas 2 karty, 7900GRE, a s prizmurenim oka 7900XT (ta v defaulte ide na 315W, ale so zapnutim AFMF alebo CHILL vie ist na 250W)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jsou grafiky, které těm mým kartám konkurují, já přemýšlel o něčem, co by mi přineslo víc výkonu kvůli VR. Takže vlastně jediná možnost RTX 4080 (Super). Už jsem jí chtěl koupit, ale kvůli 16pinu nekoupil. No a jsem rád, protože musím řešit bydlení a ty peníze by mi chyběly. Nicméně počítám s tím, že bych mohl jít časem do RTX 5070, která by mi mohla také přinést kýžený výkon navíc. Zůstane problém s 16pinem. Proto bych rád, kdyby příští rok něco na téhle výkonové úrovni ukázala i AMD a pokud možno stále s 8pinama, maximálně dvěma. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jasne ze vydaju nieco take, Navi 48, urcite bude na 8pinoch, pravdepodobne v tej performance rovine, ktoru pozadujes, ale aj tak si zdovodnis, preco kupis nvidiu navzdory 16pinom :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mi odejde zdroj, koupim si nový se 16 pinem a klidně půjdu do NVidie asi RTX 5070, ale musí mít pod 300W, kde je 16pin zcela bezpečný.
Nicméně já mám kvalitní zdroj, nepoužívám žádné papírové zdroje vždy Gold a vždy renomovaná značka.

Takže ne, pokud bude zdroj ok, nebudu ho měnit, ledaže by NVidia + nový zdroj stála stejně jako grafika od AMD a to se s jistotou nestane.

Jinýma slovama nechci tu slibovat, že grafiku jen od AMD, ale pokud bude mít ty předpoklady a zvládne to se 2 osmipinama, které mám i teď v PC, tak jí dám přednost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"..ale musí mít pod 300W, kde je 16pin zcela bezpečný."

Mě se zrovna včera povedlo odpálit relé relé 5V se zátěží 1,24A tak, že z něj byl černý škvarek. Do 300W jsem se vešel tak nějak v pohodě a měl jsem smůlu. Chtěl bych mít tvojí víru v tuto zajisté magickou hodnotu :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Se do toho nemáš vrtat. :-D Ok, za běžných okolností, pokud se vše udělá správně, tak do 300W se to nepřehřívá a netaví.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zapomenul jsi na mávání křídel motýla někde v Hong Kongu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je trochu blbost. Všechny fotky, co jsem viděl, ukazovaly, že se to tavilo na konektoru v té grafice a redukce na to moc vliv nemá. Prostě a už se to probíralo mockrát, ten konektor je mechanicky poddimenzovaný. Každý normální člověk, co něco víc ví o elektrice, potvrdí, že na velký proud je potřeba tlustý drát a velká styčná plocha. Tloušťku tady nahrazuje počet drátů, ale ten konektor je prostě blbě udělaný. Plocha je malá a ještě vydrží jen omezený počet zasunutí. Tu možnost špatného zasunutí jakože tedy opravili... Absence redukce maximálně zlepší přechodový odpor, ale přímo na ten 16. pin to nemá vliv. A ani nemůže.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je reakce na mě? Píšu totiž to samé a nemohu než souhlasit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne to je výš. Tady se ty reakce řadí, no řekněme poněkud podivně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ten konektor se tavi prave kvuli prechodovemu odporu...

Na jeho vyvoji se podilel Intel, AMD, nVidia, IBM a spousta dalsich, co jsou v PCI-SIG. Vas argument s kazdym elektrikarem mi nesedi.

Videl jste protokol Power Delivery 3? Az 240W pres USB Type-C? To bylo panecku kecu, jak ten konektor nic nevydrzi a uz tech 100W bude problem. Pritom je oproti 12VHPWR vylozene titerny.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

".. Na jeho vyvoji se podilel Intel, AMD, nVidia, IBM a spousta dalsich, co jsou v PCI-SIG .."
Intel, AMD, IBM a spousta dalsich sice v PCI-SIG mají zástupce, ale návrh vypracovala a předložila nVidia.

".. Videl jste protokol Power Delivery 3? Az 240W pres USB Type-C? .."
A víte jaký je rozdíl mezi tímto a 12VHPWR?
Jakým způsobem to protlačí ty watty skrz konektor?

Mažte zpět do školy a zopakujte si fyziku šesté lidové.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Takže tvrdíte, že to nVidia prosadila jim navzdory? Nebo co tím chcete říct? Navíc mám dojem, že ho plánoval využít i Intel.

Skrz ten pidi konektor protlačí tuším 6A (?). 12VHPWR 50A. Pak si srovnejte velikosti těch dotykových plošek. Jednu věc měl 12VHPWR oproti Type-C konektoru jinak, a to stejná délka signálních a silových vodičů. V nové verzi už to je. Pokud tedy odpojujete konektor, signální vodiče se odpojí první, vypnou napájení, a nedochází k jiskření. Ale když si prohlédnete stykové plochy Type-C a 12HPWR, tak ten rozdíl je zásadní.
Navíc Type-C kabel zapojuji denně. Několikrát. 60W nabíjím i telefon. Narozdíl od 12HPWR, který se zapojuje maximálně několikrát za život.

Fyziku jsem studoval docela daleko, bez urážel bych byl raději. A ještě lepší by to bylo, kdybyste i napsal, co konkrétně máte na mysli. Mimochodem nevím, co jste se v šesté lidové učili o přechodových odporech a opalování kontaktů vy, my nic. Toho jsme se na základce nedotkli vůbec.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba to že 12HPWR prochází jen 12V, zatímco USB-C může jít i napětí o dost vyšší. Takže při stejném příkonu 12HPWR roste logicky proud, zatímco přes USB-C nemusí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže s novým zdrojem ti 12 pin vadit nebude? To si můžeš přece koupit 12pin kabel. Pro můj Seasonic stojí necelé 4 stovky

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsou tam uvedené dvě podmínky:
1. Grafika nesmí mít TDP větší jak 300W.
2. Musím mít 12/16 pin kabel od zdroje ke grafice.

Na tom PC, kam by ta grafika měla jít, nemám Seasonic a popravdě Seasonic je dost výjimka, většina výrobců na to z vysoka .... Ale dobře, že to zmiňuješ, potvrzuje to kvalitu Seasonicu. Mám ho v druhém PC, ale znamenalo by to toho překopávat mezi PC víc. :-/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zvolit kvalitní zdroj je fajn, ale problém konektoru to pořád vůbec neřeší. Taví se totiž u grafiky zpravidla proto, že zde není dost místa a kabel je ohnutý. Jo kdyby přímo ze zdroje šel kabel s úhlovým konektorem, to by mohlo něco řešit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On tam nějaký přechodový odpor navíc při použití redukce bude a nezapomínej na tu podmínku 300W jako maximum.
Teď fabuluju, ale například s použitím redukce se to začne tavit na 320W a bez použití na 350W. Pro grafiku na 400W je obojí smrtelné, pro grafiku do 300W ani jedno, ale větší jistota je bez redukce. :-)

Jinak asi jo, kabel s konektorem na 90 stupnu zase o něco lepší, ale hlavní problém bude v obecně malém průřezu kabelů, které to prostě v problémovém místě ohybu nedají. :-/

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ta redukce na tavení nemá vliv, protože vytváří přechodový odpor v místě té redukce a ne v tom konektoru. A protože konektory v té redukci jsou robustnější, tak by mne vůbec netrápily. Maximálně bych je zajistil proti uvolnění, pro sichr.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To jo no, mimochodem, většina těch redukcí požaduje nesmyslně 3x 8PIN. Zajímavé je, že když to lidi zkoušeli a dali tam redukci 2x 8PIN, tak grafika nenaběhla. Jednalo se o 4080S (TDP 320W), u které není důvod, aby nenaběhla se 2x 8PIN.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na zapojení, pokud při 3 konektorech jde napětí do 12 pinů (přestěji asi do 6, protože 6 je zem neboli minus), tak do kolika asi jde při dvou konektorech? Vidím, že elektrice fakt rozumíš.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Teď nevim, jak to myslíš.
Nezapomněl jsi náhodou, že většina zdrojů má napájení pro PCIe 6pin, respektive 6+2pin a ty poslední dva jsou prostě vyvedené z dalších dvou. Takže právě 2x8 pin je ideální, prostě použiješ těch prvních 6 a potom je poměr 1:2 teda ideální. Jasně, zapojíš tam i ty dva poslední pro zdroje, které mají skutečný 8 pin a těch zase tak moc není.

Mně jde spíš o princip, redukce 12pin na 2x8 pin na grafiky s TDP 320 W bezproblémově stačí, ale prostě to výrobci komplikují, aby to uměle nestačilo. Buď tajný agenti ve službě AMD nebo prostě kriplové. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

navi 48 nedošáhne na 4080

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

RedMax ale 4080 nespominal
btw nema Navi48 byt v performance 7900XTX, ktora je rychlejsia ako 4080?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To jsi se špatně koukal, jde o výkon RTX 4080, myslím si, že podobný výkon by mohla mít RTX 5070. Určitě moc níž nemám zájem, když RTX 3080 / RTX 4070 na VR úplně moc nestačí, respektive kompromisně.

Navi 48 má jít snad někam k 7900XT, ale spíš za příznivých okolností, asi to nebude ve všech případech, obávám se že ta řešením není, počkám až na další generaci grafik. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je otázka, zde se to srovnání s Navi 48 netýká jen rasterizace, protože RT jednotky mají být řešeny poněkud jinak. Tím pádem by mohly být větší změny i v dalších částech a já hádám, že minimálně paměťový systém projde taky větší změnou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Určitě moc níž nemám zájem, když RTX 3080 / RTX 4070 na VR úplně moc nestačí, respektive kompromisně"
Kdy vysel Oculus Rift CV1? (Melo v tu dobu neco vykon jako 4070?)
Fura VR her mela jako optimalni grafiku 1080Ti. Radeon 7900XT je lehce nad urovni 3090,. Chces rict ze do podzima 2022 se nedalo VR pouzivat?
Ja bych si tiplul ze VR bude limitovat i velikosti VRAM vic nez normalni hry, takze z toho duvodu bych nVidii moc nebral v potaz.
Prijde mi, ze posledni dobou se na VR nejak kasle, jak optimalizacema tak vubec vydavanim VR her. Alyx je graficky porad top a funguje na na podle tebe uplne lowend HW. Proti tomu Beam NG se ve VR neda pomalu ani rozjet at mas HW jakejkoliv (teda je pravda ze je to experimentalni novinka)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

PICO 4 VR a "hraju" jen Automobilista 2, na plnej kotel to nestačí. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebo nejsi cílovka VR a nesleduješ. Například simulátory jsou pro VR asi top využití a tam to funguje skvěle, pořád vychází nějaké addony které samozřejmě myslí na použití s VR protože bez toho by se jich mnoho nedalo ovládat.

A ano VR se mnohdy nedala používat kvůli výkonu, pokud si nechtěl radikálně redukovat nastavení

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

".. Pak mám ještě důležitý požadavek na 2x8PIN napájení grafiky .."

Tak se konečně rozhoupej a něco bez 16-pinu kup.
Dokuď ještě jsou.
Další už nebudou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť to píšu: mám RTX 3080 a RTX 4070.
Chtěl jsem RTX 4080 Super kvůli VR, ale zabalil jsem to a protože teď není nákup grafiky na pořadu dne, tak čekám, jestli něco v týhle výkonový třídě vydá AMD s osmipinem v době, kdy zase na novou grafiku budu mít. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak si kup 4080, jsou to stejné karty a na 4080 ještě asi nějaké 8piny najdeš. Ale 4070 nebo 4080, to se bavíš o rozdílu kolika 20-25%? to není nijak zásadní rozdíl. pousta lidí vracela 4080S/4080 a šla raději do 4070S, výrazně levnější, rozdíl téměř neznatelný, tam kde 4070S nezvládá, nezvládá pořádně ani ta 4080/S

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"... s alespoň stejnou energetickou efektivitou jako konkurence" <= AMD vyrábí čipy, které jsou energeticky efektivnější než RTX 4070, 4080. Jakou budou mít EE RTX 5070, 5080 zatím nevíme, nicméně AMD se na to jako jedna zmála společností navrhující čipy mimo ARM systematicky zaměřuje. Ano, nepíšu o dGPU, je mi to jedno, nezajímá mě to, na rozdíl od tebe ... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Krasne, ale radeji bych, aby jejich net margin dosahl poloviny hodnoty nVidie podle poslednich vysledků, tj. 57%/2.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Am286 mělo 16 MB cache? V tom jsme se za těch 40 let tak moc neposunuli ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to jen nekdo moc brzo zmacknul shift.. nemelo tam bejt 16MB ale 16mB.. ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Marně pátrám, zda Am286 vůbec měly cache. Dozvěděl jsem se leda, že to záviselo na motherboardu - což by znamenalo cache externí. Že 386 cache měly, to si pamatuju, Intel snad 32 kB, Cyrix 1 kB.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V tom slajdu buďto mělo být 16 MB RAM (=podporované maximum) nebo 16 kB cache (volitelná, na desce, určitě existovaly i desky s 32 kB, ale co bylo tehdy obvyklé, netuším).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V té době bylo obvyklé, že to každý výrobce měl úplně jinak :-D
Došel jsem vedle do kumbálu a ta moje by měla mít 4kB což je divná hodnota, ale snad jsem žádného švába nepřehlídl (momentálně je ve staré bedně 486ka tak to nemůžu pustit a přehazovat se mi to nechce).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Wot?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je nějakej renonc na tom slajdu, Am286 cache v CPU nemělo, mohla být na desce, ale to tak 16-256 kB...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Am286 mělo 16 MB cache? Nemá to spíš být 16 MB RAM? Tím spíš že tady byla ještě cache na základní desce.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby se jim radeji konecne podarilo prosadit (klidne uplatit jednoho z vyrobcu :D ) agresivnejsi cestou v noteboocich..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějak jsem nepochopil to míchání APU a výpočetních karet, ale budiž.

Trošku si rejpnu do marketingu. Číselně to vypadá bombasticky, ale prakticky to znamená, že AMD zpomaluje a za chvíli bude jako Intel:-) :
30x za 5 let tj. 1,974x za rok
3,333x za (další)2roky tj. 1,826x za rok

A teď úlitba zdejším nonAMD hejtrům: jinak samozřejmě pěkná práce AMD, ne jako ti slibotechny Nvidie a Intel co to dělají jen pro prachy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nepochopil? To je přece marketing... 😃

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

'' Nějak jsem nepochopil to míchání APU a výpočetních karet ''

to bude kratka pamet.. 2014 amd nemela nic jinyho nez apu.. tak musela srovnavat efektivitu 2014 vs 2020 na apu.. no a 2020 uz meli vypocetni karty.. to je i jejich nejzravejsi produkt, kde posun vykonu brzdi efektivita.. takze 2020 vs 2025 srovnavaj vypocetni karty..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pamětí to není, je to marketingový nesmysl.
př.:
V roce 2014 jsem neměl nákladní auto. Dnes ho mám a je mnohem efektivnější v převozu těžkého nákladu. Co to říká o vývoji efektivity v automobilovém průmyslu? Nic, je to míchání jablek s hruškama.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mno, když se podívám jak dopadla RDNA3 a jak stoupají nároky nových Ryzenů na napájení, tak bych řekl, že je to moc hezká omalovánka, co nám v marketingovém centru AMD nakreslili :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kluci a holky se uci od tech nejlepsich.. Intelu a NV ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud AMD používá stejné triky, znamená to, že AMD zparchantěla na úroveň těch dvou zlých a máme tu teď tři zlé firmy? Nebo budeme hrát hru na "menší zlo"? Kam se vlastně podělo to dobro z AMD? Přeskočilo do jiné firmy? Pokud ano, do jaké? Jaké výrobky budou kupovat ti zásadití zákazníci, co nákupem podporují dobro?

Samé otázky...
:-P

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

".. Jaké výrobky budou kupovat ti zásadití zákazníci .."

Budou kupovat to, co nejlépe supokojí jejich potřeby dle kritérií, které si sami určí.
A při placení se budou tvářit kysele ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To su grafy pre HPC / AI akceleratory. Je velky rozdiel ak podobna masina od AMD zerie 20 a od Intelu 40 MW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak dopadla RDNA 3?
Kvůli špatnému návrhu tam je v herní zátěži bottleneck, takže chip jede v optimálním pásmu. A proti konkurenci je velice efektivní.

Jak stoupají nároky nových Ryzenů?
8700F i 8400F mají 65W

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

65W je co reálná spotřeba v max zátěži nebo nějaká papírová hodnota TDP.

Moc dobře víme že AMD ty hodnoty snadno překračuje když jsou splněné podmínky, kdežto Intel má striktně dané PL1 a délku trvání PL2. spotřeba je při dlouhodobé zátěži daleko bliží TDP u Intelu než AMD.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Bez s tema kydama o dodrzovani neceho Intelum, tam kde slunce nesviti.
Ty jsi snad jediny blb tady, ktery doposud nepochopil, ze jednak Intel tyhle silene limity sam zavedl a jednak celou dobu tlacil vsechny do nastavovani prave tech vyssich limitu, aby byl schopny vykonove AMD konkurovat.
AMD je proti tomu zlate, i kdyz je jeho "TDP" taky papirove.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.