Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Lisa Su: Nesmysl, v AMD nekončím, to nejlepší teprve přijde

Dobrá zpráva.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jeste je tu treti moznost, ze pravda je uprostred. IBM koupi AMD a Lisa Su bude dale ridit AMD jako divizi IBM. Takze formalne z AMD neodejde, ale zaroven se stane zamestnancem IBM. :D :D :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Anebo 4 moznost, ze AMD koupi IBM

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jakože si koupí IBM železo?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Koupí to Samsung.
Ona bude vedoucí CPU divize a ten novej bude vedoucí GPU divize.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Samsung nekoupil AMD ani v dobe, kdy se to vyplatilo, kdyz mela patenty ktere by mu pomohli a cenu akcii 92centu.

Tedka kdyz si Samsung licensoval pouziti nekterych patentu od AMD, kdyz maji akcie AMD cenu ~ 32$ to dava asi takovy smysl, jako manual k japonskemu videu.

Ale chapu, ze prazdna mysl jede jako kolovratek a toci tech par nesmyslu co ma furt dokola :D

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

IBM má tržní hodnotu asi 120 Mld USD. AMD Asi 37 Mld. (Pro srovnání: intel asi 200 Mld.) Tak kdo koho asi kdyžtak koupí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se nepletu, AMD a IBM mají historicky spolu prsty v Global Foundries. Na jak dlouho má IBM smluvní dohodu s Lenovem, že IBM nebude prodávat PCčka ? A do jaké míry teď Amerika s Čínou kamarádí ? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Global Foundries není zase tak dávná historie a byl to víceméně dobrý tah z původní nouze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jim Keller není manažer proboha. Je to CPU architekt/inženýr, který má na triku desítky patentů a položil v AMD základy Zen1, Zen2, Zen3 a ARM Skybridge.

Taky neodešel v nejlepším, ale doslova v nejhorším (2015) před vydáním Zen1 (2017). AMD z jeho práce bude žít ještě dlouho. A to nejlepší bude příští rok Zen3. Tento poslední CPU navržený Kellerem bude patrně nejvýkonější x86 CPU v historii, 4-way SMT (Keller pracoval v DEC, kde se taky vyvíjela nikdy nedokončená EV8 s 4-way SMT). Jinak Zen3 v tuto dobu je venku z labu a začíná probíhat samplování, takže jeho skutečný výkon v AMD znají. Lisa Su by musela být hloupá aby odešla před tím hlavním, a to vydáním Zen3.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je rozšířený mýtus.. Keller měl na Zen naprosto minimální vliv (slovy manažerky i tech leadera Zen týmu) a zabýval se hlavně ARM architekturou a platformou jako takovou. ARM byl zahozen (což je dost možná důvod, proč odešel) a hlavní ovoce jeho působení je pravděpodobně Infinity Fabric a chipletová architektura.

BTW, v AMD byl Keller manažer a obecně každý na vedoucí pozici je manažer.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Verim, ze mel velky podil, ale...

V pozice ktere byl se hlavne resi "yay/nay". Ukolem takovych manazeru je mit dostatecnou znalost systemu, zkusenosti a vhled (insight) aby dokazali ukocirovat talentovane inzenyry. Za to se jim plati velke penize. Vzasade nadhodi zakladni rysy a pak jenom zahazuji bullshit, osekavaji tuk atp.

Sam jsem byl nekolikrat svedkem stavu, kdy inzenyri vymysleli uzasne hodinky s vodotryskem, manazer se jich bal (nebo se je bal ztratit), nebyl k nim dostatecne kriticky a prijal bez vyhrad navrhy.

Pak se to cele slozilo, protoze dostat uzasny, ale slozity prototyp do funkcniho stavu se ukazal jako velky technicky orisek a kdyz uz se to nakonec podarilo, tak penize a usili do toho vlozene absolutne neodpovidali puvodnimu zameru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A office managerky jsou taky vedoucí pozice? :))))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Keller měl v AMD manažerskou pozici, nikoli inženýrskou.
2. I z této pozice pracoval na architektuře, ale ne na x86, ale na ARM K12, kterou AMD nevydala.
3. Sám řekl, že návrh Zenu nechal na týmu AMD.
4. Šéfinženýrem Zenu byl Mike T. Clark.
5. Šéfinženýrem Zenu 2 byl David Suggs.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Jim's official title is Corporate Vice President and Chief Architect for CPU Cores, and he will report directly to Mark Papermaster."

- Keller byl "Chief Architect for CPU Cores" - tedy šéf architekt všech CPU v AMD v té době - tedy jak x86 tak i toho serverového ARMu. Tedy navrhoval Zen1, Zen2 i Zen3.
- je snad samozřejmost že týmy nemůže šéfovat osobně, ale budou delegovány jednotlivým zodpovědným šéfinženýrům. Stejně tak Zen3 i ten ARM měl svého šéfinženýra.
- Keller pracuje nyní v Intelu protože je to špička v oboru. Nebo si někdo myslí že by Intel zaměstnal lůzra co tři roky zevloval v AMD jako manažér, s x86 Zenem neměl nic společného a jeho jediný úspěch byl ten zrušený ARM? Takového neúspěšného člověka by nezaměstnal nikdo, a určitě ne Intel. Nedělejme z Kellera poloboha, ale na druhou stranu takové okaté očerňování jeho osoby si rozhodně nezaslouží.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Heh, zaprve nemas absolutne zdani o tom, jak funguji korporaty, kdo se kam a za jakych podminek dostane.

Zadruhe, to ze byl "chief architect for CPU cores" absolutne nijak nevylucuje to, co psal no-X, tedy ze on sam si delal na ARMu a ZEN prenechal ostatnim a jen konzumoval reporty, ktere predaval Papermaister (mimochodem, uzasne prijmeni pro nekoho, kdo maka na vrcholnych pozicich v korporatech).

Zatreti, i kdyby se podilel nejak na ZEN krom hrubeho nastrelu architektury, tak nemohl absolutne davat nic o ZEN2 a ZEN3. Nezapominej, ze byl jeste ZEN+ mezi.

Zactvrte, kdyz nesefoval tymum, nepodilel se na navrhu. Jen vytycoval zasadni body, ktere podle nej meli vest k architekture schopne konkurovat Intelu. Realizace, tedy vlastni navrh, byl na sefech vyvoje. Tedy tech, co ti vyjmenoval no-X. Takove jsou informace a nikdo, vcetne Kellera je nijak nezpochybnuje.

Zapate, nikdo z nej nedela neuspesneho cloveka. Nevim, kde si na tohle prisel. Jen lidi rozporuji jak velky vliv mel na ZEN. I bez prispevku do vlastniho navrhu ZENu byl porad zodpovedny za to, ze tym mel jasne mantinely a cile, ze byl motivovany a mel "klid na praci", coz je zasadni na takovych vysokych pozicich. Pozice, ktere maji primo prsty v architekturach (produktech) se jmenuji uplne jinak. Evidentne nemas absolutne zadnou zkusenost s praci pro vetsi firmy. Cim vys je clovek na zebricku, tim mene se dotyka primo produktu.

Jednou za dva tydny sel na demo tymu, kde mu rekli, ze pohnuli s blokem na FPU a tedka maji teda teoreticky odsimulovanych X IPC a ze jsou si dostatecne jisti, ze to bude lepsi nez Bulldozer. On jim podekoval a sel zavolat Markovi, ze jsou jejich premie zase o neco bliz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

- Jednou byl Keller Chief architect for CPU cores, a hotovo. Tedy těžko měl někdo větší vliv na architekturu Zenu než sám Keller. Za jeho působení se rozjel zcela jistě vývoj Zen2 a s největší pravděpodobností i Zen3. Pokud to opravdu bude SMT4, tak na tom museli začít makat od 2013-2014. Keller odešel 2015.

- Právě vím jak to funguje v korporátech z vlastní zkušenosti, jak v amerických, tak německých. To ty tady šíříš bludy že Keller jenom reportoval události z meetingů Papermasterovi, staral se aby byli kluci motivovaní a měli klid na práci.... prober se.

- Zen+ byl die-shrink a ne nová architektura. Jestli máš problém tohle rozeznat, tak se není čemu divit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hadate se kluci zbytecne, ono totiz zalezi, co se pod tou funkci skryvalo v realite. Pokud to znamenalo, ze mel mensi tym lidi, radove treba 10, kteri opravdu byli odpovedni za design, tak tady sice nebude resit nejake detaily navrhu architektury, ale urcite v takovem kolektivu jednak odsouhlasuje navrhy, jednak sam treba dava nejaky high-higher level design, ktery se pak rozpracovava tim tymem dal. Takze tady by mel na navrh architektury urcite celkem vliv.
Pokud ta pozice ale znamena, ze ma pod sebou nekolik desitek az stovek lidi, kteri ppd nim pracuji, tak max muze schvalovat neco na high levelu. Na nic jineho mu v takovem korporatu nebude zbyvvat cas, protoze pujde stejne od meetingu k meetingu, vyrabis report za reportem..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak logicky, když Rory Read uprosil legendárního CPU architekta aby přišel do AMD jako Chief Architect for CPU cores, tak ho asi nenechali vyrábět reporty. To by ani sám Keller nikdy nedělal, a šel jinam jako to udělal v 1999 když začali osekávat vývoj jeho K8. To je jako koupit Mesiho a pak ho nechat na střídačce roznášet pití. Naprostá utopie.

To že Keller je skromný člověk a nechvástá se tím co udělal jako Jobs (ten si přivlastňoval běžně i cizí nápady a vydával je za své), jej v mých očích staví ještě o to víš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Keller se na toto téma vyjádřil, je to zdokumentované. Koresponduje to s tím, co při vydání řekl Clark, co řekla Plummer. Kdo byl architekt Zenu i kdo vedl tým, bylo známé ještě v době, kdy Keller v AMD pracoval a kdyby s tím v jakémkoli ohledu nesouhlasil, mohl to uvést na pravou míru. On naopak prohlásil, že dal týmu zcela volnou ruku a řekl jim pouze to, ať dělají, co sami uznají za vhodné a využijí toho nejlepšího, co se naučili na velkých i malých jádrech.

Vše ostatní jsou jen nepodložené spekulace, které nekorespondují s vyjádřením Kellera, nekorespondují s vyjádřením Clarka, který byl architektem Zenu, nekorespondují s vyjádřením Plummer, která tým vedla a nekorespondují ani s oficiálním stanoviskem AMD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Krapet OT, ale kdyz jsme u AMD, a jak pry bude stale lepe...

"" AMD is aware of new research claiming new speculative execution attacks that may allow access to privileged kernel data. Based on external and internal analysis, AMD believes it is not vulnerable to the SWAPGS variant attacks because AMD products are designed not to speculate on the new GS value following a speculative SWAPGS. For the attack that is not a SWAPGS variant, the mitigation is to implement our existing recommendations for Spectre variant 1. "

https://www.bitdefender.com/business/swapgs-attack.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prečo tak blbý zdroj?
Originál je na
https://www.amd.com/en/corporate/product-security

A to ste zabudli na nVidia-u, nie je lepší čas na uvedenie Epyc-u 2 na Hot chips, teda pokiaľ si intel nezaplatil otravu účastníkov

vidia GPU flaws could enable denial of service attacks on Windows PCs
Stop sniggering at the back, Radeon fans Roland Moore-Colyer
06 August 2019 Other problems include the exposure of data and allowing specifically crafted malicious shaders to bork a GPU's input texture array to cause out of bounds access to the array. Basically, the flaws could lead to some serious problems for Nvidia users, up to effectively borking a computer if a full denial of service attack is executed.
https://www.theinquirer.net/inquirer/news/3080071/nvidia-gpu-dos-flaws

Nvidia flaw makes VMware Workstation bug even worse
7 Aug 2019 at 00:40
https://www.theregister.co.uk/2019/08/07/security_midweek_roundup/

https://www.hotchips.org/program/
Monday, 8/19/2019: Conference Day 1

7:30 AM – 8:45 AM: Registration / Breakfast (sponsored by Intel)
10:30 AM – 11:00 AM: Break (sponsored by Intel)
12:30 PM – 1:45 PM: Lunch (sponsored by Intel)
1:45 PM – 2:45 PM: Keynote 1: “Delivering the Future of High-Performance Computing with System, Software and Silicon Co-Optimization” by Dr. Lisa Su, CEO, AMD
4:15 PM – 4:45 PM: Break (sponsored by Intel)
6:45 PM – 7:45 PM: Reception (Wine & Snacks sponsored by Intel)

Tuesday, 8/20/2019: Conference Day 2

7:30 AM – 8:30 AM: Registration / Breakfast (sponsored by Intel)
10:00 AM – 10:30 AM: Break (sponsored by Intel)
12:30 PM – 1:45 PM: Lunch (sponsored by Intel)
3:45 PM – 4:15 PM: Break (sponsored by Intel)

Ako keby si v Inteli poplietli kremíkové čipy a pikantné zemiakové/bramborové chipsy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To neni zdroj, natozpak blby. To jsou dve ruzne informace.

Prvni je citace od AMD, nepotreboval jsem citovat a zaroven davat link na stranku, kde by to same bylo napsane. Takovy spam je tvoje domena.

Link je naopak na informace o SWAPGS utoku. O nem se nijak specificky na strance AMD nepise.

A co se tyce nVidia, tak to jsem uz vubec nemel potrebu motat dohromady s CPU dirou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

@Richie Rich
Dobrej pacient,...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.