Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Lisa Su: Zen 3 i RDNA 2 jdou podle plánu, příští rok bude pro AMD ještě lepší

no uvidíme, spíš se obávám sw podpory kterou AMD oproti konkurenci dost odbývá. Po posledních pokusech o zprovoznění Win 8.1 na Ryzenu mi zůstává akorát pachuť. Už dřívější ATi šla dost na ruku MS a AMD v tom dost pokračuje. Zastaralé W7 se podporuje (navíc už bez ofiko podpory) ale novější systém který by mohl brzdit rozlet W10 se dost tvrdě potlačuje. Ostatně děje se to co jsem psal, začne i tak stoupat podíl W8.1 po ukončených akt. Sedmiček, jenže AMD s Ryzen jej okázale ignoruje. Dostat tam třeba ovladače na RAID co je u nich integrovaný na deskách je záležitost pro velice trpělivého člověka. A podpora GPU jakbysmet, jen doufám že brzy neodstřihnou grafiky na Hawaii/Grenada. Mám takový neblahý pocit že s RDNA2 odříznou vše od Polaris....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna u procesoru jim vycitat nejake systemy, ktere pouziva 5 a pul cloveka, nevim teda, ikdyz je to pravda. V grafikach je to se softwarovou podporou horsi, ikdyz i tady je videt citelne zlepseni.
Ale muj nazor je, ze zustane vse pri starem, teda v procesorech zase vymetou s Intelem, ktery je az na spotrebu jakz takz dohnal po trictvrte roce, ale v grafikach nakonec muzou jit i do otevreneho souboje s NVidii (vyda sve grafiky ve stejnou dobu) a asi az na cenu opet prohrajou. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Az na spotrebu". To je fakt krasne :D Daj Ryzenu 3x vyssie TDP, stejne ako Intelu a uvidis, kto koho rozmete. Aneb zase pises chujoviny.. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Yop, vím o čem mluvíš, loni pořízený A300 + 2400G, snahu dostat tam 8.1 jsem vzdal celkem brzo po pár nesmyslných hláškách. Nebavilo mě to, takže tam šly 10ky, stejně jako celé rodině po ukončení podpory 7ček. Jen já na starém Haswellu počkám, až skončí podpora 8.1 a pak upgrade celého PC. Taky jsem si původně myslel, že podíl 8.1 bude stoupat na úkor 7ček výrazněji, ale tenhle zážitek mé naivní představy zkorigoval.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft nezvládá opravit Win 10. A vy by jste po něm chtěli aby držel podporu pro další systémy. Když M$ vyhlásil že nebude přidávat novinky a soustředí se na opravy, tak jsem doufal že se konečně podaří Win10 dostat do stabilního stavu. No nepodařilo.
Snad až tato koule u nohy v podobě starých OS odpadne. Tak začnou být desítky spolehlivé.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Čo ťa vedie preferovať 8.1 pred 10? Fakt by ma to zaujímalo.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Asi jeho manzelka, ktora taky nesuhlasi s vymenou za novsie auto, pretoze zelena je proste hezka a to nove sa v tejto barve nedela. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neřekl bych oproti konkurenci. Spíš "stejně jako konkurence", u Intela stejného stáří se s 8.1 taky budete trápit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Win 8.1 je sice nejstabilnejsi OS, ktery kdy od MS byl, ale jeho podpora ze strany vsech je uz tak 3 roky uplne nulova. Tj. v praxi pro vetsinu scenaru neprovozovatelne a nejde jen o HW, ale i SW.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Není náhodou nejstabilnější právě proto, že ta podpora je nulová?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

„Po posledních pokusech o zprovoznění Win 8.1 na Ryzenu mi zůstává akorát pachuť.“

Protože Windows 8.1 už nepodporuje ani Microsoft (pokud se bavíme o novém HW).
Navíc ten systém nemá do budoucna žádnou perspektivu a tržní podíl je podobný jako má Linux, ale není tam ta open-source komunita.

„začne i tak stoupat podíl W8.1 po ukončených akt. Sedmiček“

Přecházet kvůli aktualizacím z Win 7 na 8.1 má asi takovou logiku jako přecházet kvůli aktualizacím ze Symbianu na Windows Phone :-)

Celkově nějak nechápu proč by tohle někdo dělal.
Je to akorát způsob, jak spojit dohromady negativa variant „Nechat si Win 7“ a „Přejít na Win 10“.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

"Ostatně děje se to co jsem psal, začne i tak stoupat podíl W8.1 po ukončených akt. Sedmiček, jenže AMD s Ryzen jej okázale ignoruje. Dostat tam třeba ovladače na RAID co je u nich integrovaný na deskách je záležitost pro velice trpělivého člověka."

Copak ovladače RAID na desce jsou úkol pro AMD? Neměl by to být spíš náhodou problém výrobce té základovky, resp. onoho řadiče?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Copak ovladače RAID na desce jsou úkol pro AMD?"
Představ si, že ovladače RAID jsou součást chipset driveru od AMD, stejně jako celé RAID řešení, podporované právě chipsetem. Doba diskrétních řadičů aka HighPoint už před nějakou dobou zmizela v nenávratnu, pokud jsi nezaznamenal...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

RAID dodává výrobce chipsetu nebo desky. V případě chipsetu by se měla AMD postarat právě proto, že nedělá vlastní. V případě výrobce desky s tím AMD nic neudělá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsem zaspal dobu :) Naposledy jsem nějaký raid (mimo diskové pole) řešil.... to bude mnoho mnoho let, tak 10 let? Ani sám nevím.... co si vybavuju, vždy jsem se setkal s řadičem, který by addon na desce a měl své vlastní "GUI". Přes GUI se řadič a potažmo RAID jako takový spravoval. V OS pak už byl vidět jen hotový disk... Ale to už je asi dávno, tudíž pravděpodobně mimo dnešní realitu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezaspal. Tyhle RAIDy od vyrobcu MB jsou desiva blbost. Kdyz ti chcipla deska tak tve moznosti byly, 1) sehnat uplne stejny model desky a modlit se, nebo 2) sehnat desku s presne stejnym radicem a modlit se, nebo 3) bye-bye vsechny data. Trochu vetsi smysl ma PCI-e karty ktere muzes prehodit do jine masiny (a lze koupit stejnou kartu), pripadne jakykoliv hardware kde mas zarucenej "support".

Jinak ale dnes software RAID - ZFS nebo cokoliv jineho. Vykon to ma, bezi to s temer vsemi HDD/SSD, na temer vsech masinach, je to 100x stabilnejsi, flexibilnejsi, a umi toho mnohem vic.

Pouzivat ten RAID od vyrobcu MB ma smysl leda kdyz nutne potrebujes ten vykon navic co s tim dosahnes proti software RAID, a je ti fuk ze muzes snadno prijit o vsechna data.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja se w10 branil zuby nehty, ale zkouset osmicky? to me ani nenapadlo :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

JJ. Zbytečná práce navíc- předpokládám, že in-place upgrade nic moc. Zatím ještě nepřecházím na linux, takže klasická ob-generační obnova. Tedy ne vždycky 95 > 95USB > 98 > 98SE > XP > 7 > 10.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD okázale ignoruje i jiné systémy (např. FreeBSD), ale chápu, že těch "pár" lidí si ignorovat můžou dovolit (proto jsem bohužel "musel" koupit nV)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neni uplne pravda AMD ma otevreny ovladac pro nynejsi GPU (amdgpu modul).
https://wiki.freebsd.org/Graphics/AMD-GPU-Matrix
Ten novy amdgpu nemohu posoudit, ale u tech drivesjsich jsem pro jednoduchost zvolil take NV.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, jasné, já měl na mysli amdgpu-pro - je ale pravda, že amdgpu funguje (na linuxu, na jiných systémech jsem nezkoušel) výrazně lépe, než nouveau

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"obávám sw podpory kterou AMD oproti konkurenci dost odbývá" ... win 7, 8 pripadne XP.

To je jako kdybych si v linuxu stezoval, ze mi na strasim jadre 2.6, 3,4 apod. nejdou ovladace ci jine technologie vazene na soucasny HW.

Tim chci rici, ze HW je vzdy podporovan pro urcite verze platformy. Proste to tak je.

Napr. s atomem jsem mel problemy nejen pro 32 bit ale navic jeste to bylo jen pro win 7 a ja mel XP. Coz by legalne znamenalo zase vydat aspon 2 tis. Kc navic.

Nedavno manik stary HW vhodny tak pro XP ovsem ovladac na iGPU GMA intel nebyl.
Hodil si tam distribuci linuxu kde ovladac je, akorat bylo potreba nakonfigurovat Xka. Coz jako widlar nedokazal (pouzivani terminalu)

Abych se vyhnul vetsine podobnych problemu tak strategicky jedu linux, ktery podporuje dobre stary HW narozdil od Win.
Kde to jinak nejde tak se proste musim smirit ze HW ma podporu jen pro jistou verzi Win.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to ze nove cpu idu iba na w10, je robota M$......
bolo to globalne prezentovane.....!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To že někdo nezmigroval ze semiček to pochopím ale proč někdo nemigroval z 8.1 na 10 mi hlava nebere.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, stejně mají nízkou Cock speed... :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Stejne nepochopim, ze vsichni musite mit nutne Windows 8. Na tech domacich PC to jde lehce zadarmo upgradovat na Win10, takze fakt nechapu, k novemu HW proste patri novy OS.
Jinak ale Windows 10 (Pro s odkladem aktualizaci 30/365) funguje mne perfektne na Nehalemu, Haswellu, Skylaku i Zenu 2. Fakt nevidim problem.
A kdo nechce Windows, tak v linuxu uz ma dneska AMD taky docela slusnou podporu, ikdyz stale v grafikach na linuxu jasne vedou tovarni ovladace NVidie, tak zase AMD ma lepsi ten open ovladac.
AMD se urcite musi i nadale snazit, protoze v ovladacich maji vuci uzivatelum stale dluhy, ale podle me nastoupili dobrou cestu, jen na ni vydrzet, prehnana kritika neni na miste.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

andgpu-pro (ne opensource) ovladač na linuxu mi přijde lepší, jak nV, ale to může být jen můj pocit. opensource amdgpu je jednoznačně lepší jak nouveau...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem zvědavej jestli s GPU zamícha tak jako Radeon 9800 nebo nástup řady HD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No s Ryzenem se vyznamenali parádně proti Intelu, málokdo čekal takový skok, ale u grafik jsem spíše skeptický. Tam by leda museli taky udělat nějaký "restart"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nvidia má obrovský náskok u hráčů. U pracovních strojů je quadro dáno oemem nebo sw. Kdo staví a nepotřebuje přímo n.CUDA, volí už jinak. ATI vidii pokořil 2x, stejně jako Intel. Nevidím důvod proč by to nemělo přijít zas. Zas pak padnou ceny GPU na rozumnou hranici (myšleno z 20 nebo 30 na 10 nebo 15k)...nez se to zas obrátí a tak furt dokola

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.