Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Lite-on pro Acer vyvinul prapodivné superrychlé duální SSD

Zatímco běžná notebooková SSD dosahují přenosové rychlosti okolo 500 GB/s, tato novinka nemá daleko k 1 TB/s - přesahuje i 900 GB/s.

Celkom by mi stacilo tych 500 GB/s ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jojo, acer mam za podradnou znacku ale timto fofrem v mych ocich dost stoupli :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky bych to bral - konečně něco, co by ucpalo i Thunderbolt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A využití? Produkuji a pracuji s pořádným množstvím dat ale rychlost HDD nebo SSD mě tedy v dnešní době určitě nelimituje. Jasně je pěkné když dám kopírovat adresář se zakázkami jednoho zákazníka, a ono by mi to těch 120 GB překopírovalo o minutu rychleji, ale na co to bude? Když si jdu vařit čaj, tak uběhne víc mého pracovního času.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

120 GB by to překopírovalo za necelých 15 sec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je mi jasné, je to řečnická otázka. Je mi to jasné u velké databáze, u distribučního serveru, ale v normálním pracovním počítači? Jakmile to vše bude za stejnou cenu, tak OK, pak se vždy sáhne po lepších technických parametrech. Ale já i dnes kupuji klasické HDD místo SSD, právě proto že pracuji s velkým množstvím dat a i s HDD nemám problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no, ono hlavne v puvodnim clanku byl preklep 500 GB/s :))
takze asi tak :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SSD je viac menej luxus, je to o tom ze necakam 5s ale len pol sekundy na skopirovanie suboru, vyhladanie niecoho na disku alebo spustenie programu. Naozaj to usetri cloveku max. tych 5 minut denne, ale clovek ma konecne pocit z vyrazneho narastu vykonu. A osobne som za to rad a 256GB SSD disk mi stoji aj za tych 5 tisic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pouzivam SSD a aj klasicky HDD a rozdiel nieje taky markatny aby ma to odradzalo spusat z HDD aplikacie.
Tu je tazke hodnotit lebo kazdy ma ine PC, iny OS (inac zasvineny) a pouziva rozen aplikacie, takze je to neobjektivne hodnotenie z tvojej strany. Aj na kasikom HDD sa mi apliakcie spustaju rychlo a oproti SSD nestratim spusru casu.
SSD je pokrok ale je to v podstate len medzistupen k lepsej technologii, ktora bude ta prava pre SSD. SSD maju pred sebou este nejaky ten rok vyvoja aby boli na kvalitativne rovnakej urovni ako klasicke HDD. A to zpohladu HW ale aj SW.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Že by se pomalu začalo blýskat na lepší časy? Uvidíme, co bude ten "okolní" pajšl zač.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bolo by zaujimva si vediet zvolit ci chcem pouzit raid 0 alebo raid 1 sice ak odide elektronika tak asi tazko dostanem z toho tie data ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mám tušení že jakmile odejde u SSD elektronika tak jsou data fuč - a vůbec to nemusí být v RAIDu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O to zajímavější by bylo vědět, jak dlouho vydrží takové SSD trvalé zapisování dat ... 22 dní jako rekordman v nedávno odkazované tabulce?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Diky moc, velice zajimavy vlakno, to tady dlouho chybelo. Vsude se akorat clovek docte, kolik to da superuzasnych MB/s, ale uz ne to jak to chcipne. Docela me zarazi, ze se nekere SSD prestaly uplne detekovat, WTF!? Korektni chovani po flash wear outu by melo byt zahlaseni SMART failu a pripadne uplne zablokovat zapis a nechat disk pouze pro cteni. Ono ale u rady SSD se asi projevi kurvitko zvane BGA+bezolovnata pajka a odsere se cely radic, tudiz vsechna data papa....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to spis neni odflaknutym firmware, ktere se neumi vyrovnat s tim, ze mu nejaky blok fyzicky odesel ... pravdepodobne nejaky blok s informacemi kam se premapovali ostatni bloky nebo tak ... bezolovnata pajka je sice dobre kurvitko ale odchazi pozdeji, po zaruce :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Propána, zkusil jste někdy přepsat 5000x HDD, navíc v jednom zátahu?
U toho Vertexu jde o 500 přepsání, ale je to úlet, ostatní dosahují plus minus 5000 přepisů, a to v jednom zátahu, to by HDD taky nevydržel.
Osobně to vlákno hodnotím naopak jako důkaz, že životnost SDD obecně je na tom celkem dobře. Já na SSD jedu už několik let, já je tedy průběžně střídám, ale zrovnamůj první ode mě koupil kamarád, je to Kingston 64GB bez TRIM a dodnes mu jede skvěle, tak prosím nešiřte paniku.
Ostatně, HDD jsou oproti SSD levné, je takový problém to občas celé zazálohovat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo zkusil. Nezapomen, ze na HDD neni zadne premistovani sektoru kvuli wear levelingu - protoze to neni ZAPOTREBI. Pokud pouzivas FAT, velice snadno dosahnes tisicu zapisu do prislusnych sektoru pri beznem kopirovani. To je samozrejme nic proti tomu, jaky zahul predstavuje databaze. Jenze pocet moznych prepsani jednoho sektoru HDD (ktery je mimochodem 512 nebo 4096 bytu velky, ne pul mega jako u SDD) jde do MILIONU (ne-li miliard), takze to nikdo nemusi resit.

(PS: Ano, disky obvykle maji nejake rezervni sektory pro realokaci z vadnych sektoru, ale ty se pouzivaji az kdyz dojde k problemu a byva jich jen par, ve srovnani s 30% na SSD s preventivni snahou rozkladat pocet prepisu pres celou kapacitu.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám tušení, že až začnou u jedné poloviny tohoto disku odcházet paměťové buňky, smrt raidu 0 bude velmi rychlá. Aby se na to dalo spolehnout, musel by to být raid 10, což by ale zase zdvojnásobilo cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SSD jsou dnes vcelku spolehlivé, pokud má např. jeden SSD spolehlivost 99.99999%, tak 2 SSD v RAID0 mají spolehlivost 99.99998%. A taky - raid není záloha, jestli chcete mít jistotu, že o data nepřijdete, tak musíte zálohovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ovladač Intel RST od letoška podporuje už i TRIM pro pole RAID!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To WIFT.: Niesom ziaden odbornik, takze len velm opatrne. Pri pohlade na toto SSD ma napadlo, ci to nevyuziva to ze, mSATA moze byt kombinovany s mPCIE ( ak som skopal skratku, prosim o odpustenie ). Takze na tej karticke by mohol byt/je PCIE/2xSATA_Raid_Radic + 2xSSD. Teoreticky by sa to mohlo javit totozne ako to co je popisovane v clanku, a nejednalo by sa o ziadne nestandardne zapojenie. V principe take nieco uz existuje do "velkeho" PCIE slotu na desktope. Stastne a Vesele...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Sice je to starší článek ale kdyby to někoho zajímalo, tak to SSD je 2x SATA a není problém ho strčit do jiného notebooku / externího boxíku - jen bude vidět jen jedna část toho SSD - otestováno na 2 čínských reukcích msata/usb a msata/SATA a v notebooku DELL precision M4700

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.