Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Lomography získalo 1,2 miliónu USD na výrobu 170 let starého Petzval objektivu

Tak oni sú riadne drbnutí. Vyberú desaťnásobok toho, čo potrebovali na rozbehnutie výroby, ale objektív chcú predávať za 500€. To by som chcel vidieť, koľko by stál, keby vybrali len 200 tisíc. To by ho snáď predávali za 2000€? Tak toto je fakt úžasná logika.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

zapomínáš jak KS funguje. většina z těch, kteří na tohle přispěli, dostanou ten objektiv za dotovanou cenu. začínalo to tam od 300USD. takže ano, vybrala se hromada peněz, ale kromě rozjezdu výroby si tím již lidé zaplatili svůj objektiv, který naopak dostanou daleko levněji.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

S KS žádný problém, ale i tak je ta výsledná cena na mechaniku s čtyřmi optickými členy trochu dost... náročnost výroby asi nebude vysoká, tady jde o nápad...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzivote som o tom doktorovi profesorovi inzinierovi nepocul. Co nas v tej skole ucili ? Hovadiny same asi.

Inak super ks projekt, fotograficka obec je hodne bohata, nadsena do toho svojho hobby, vacsinou aj vzdelana v tej svojej oblasti. Takze vytahat z nich peniaze na taketo haluze, no udreli klinec po hlavicke.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono to není jen o chtění a blbnutí. Dnešní kamery a objektivy holt kreslí nechutně realisticky a špatná technika má zase vady, které je težké vyžít kreativně.

Dovedu si představit, že s tím půjdou pořídit fotky plné zasněné nálady bez hodin práce v Photoshopu. Jednoduchá skla v tomto mají obrovský potenciál.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jenze srovnatelne sklo jde koupit za 100 Kc. Ale neeee, lomografista si MUSI koupit to sve - lomocertifikovane - za 500 Euracu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Přesně to jsem chtěl napsat - mám 25/F1.4 a 35/F1.7 po cca 300Kč (nové i se shippingem z Hong Kongu) plus redukci na m43 (neměl by diit zájem o recenze? :-) a tady o toto bych tím pádem asi zájem neměl - bude to fotit podobně a cena je úplně někde jinde. Pokud bych měl dát podobné peníze, tak půjdu radeji do toho Noktonu F/0.95, který na plnou díru kreslí asi tak "stejně blbě" (anglicky "dreamy"), ale jinak je to aspoň seriózní objektiv. Ale fetiš je tady to lomo pěkný, to se musí nechat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak jako jo, já bych to také nikdy (za tu cenu) nekoupil, ale svůj obchodní potenciál to má a holt si na tom pár umělců udělá lomomarketing. :-) Proč ne, lidi utrácí za větší blbiny. Tohle majitele přežije.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To ma i Ljubitel 166 za krasnych 300 Euro. Videl jsem na vlastni oci jak p. Pazdera neprodal holce ten fotak za 200 Kc, s tim ze si ten plastovy sunt radsi koupi ba lomography.com za 300 Euro (naprosto ten samy fotak).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

prosimtě, že si děláš srandu?! :-O

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dej odkaz, co se toho Hong Kongu týče...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?
+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Díky za odkaz, ale to asi nelze použít na běžném Canonním těle s APS-C čipem, že ?
U jednoho píšou, že je určený pro čip velikosti 1/2".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hihi, kdybys z toho foťáku vyhodil to zrcadlo a zasadil ten objektiv hodně dovnitř, tak by to mohlo fungovat. Ale i potom by s tím byl problém, protože by to vypadalo dost směšně - zkoušeli jsme to nasadit na Panasonic G1 a i když to je střízlík mezi "zrcadlovkami", tak to pořád vypadá srandovně. Na PENu už je to rozumnější a není to jako pěst na oko. Ta pětařicítka je dost větší a v kombinaci s PENem vypadá trochu jako staré dálkoměry od Leicy (teď se omlouvám za rouhání - přirovnávat něco takového k Leice :-).

Co se týká určení pro 1/2" čipy - ano, je to tak, C-mount má většinou čipy okolo této velikosti, ale některé objektivy kreslí mnohem větší "kolečko", pětadvacítka pokryje skoro celý m43 čip a pětatřicítka ho pokryje už krásně - tím se stala "slavnou". Vinětace tam pořád je, ale tak to má být. :-)

Jestli chceš vidět, jak fotí nový objektiv za 300Kč, tak se můžeš mrknout ke mě sem:

http://fotky.stodulkovi.cz/

Pětadvacítka jsou ty fotky s černými rožky, pětatřicítka bez, ale jsou tam fotky i ze setové 14-42 a z Lumix 14mm. Myslím, že to jde rozeznat bez problému, tady ty čínské mají nezaměnitelný "charakter". :-)

BTW fotím mnohem víc pětatřicítkou - má lepší bokeh, fotím asi nejvíc lidi a různé akce (pro svou potřebu a pro ty lidi na dané akci, samozřejmě ne profesionálně s takovou výbavou :-), ale to nedávám public.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ta teorie ohledně posunutí objektivu dozadu se mi nějak nezdá... podle mě by v takovém případě nebylo možné zaostřit.

Jak to vypadá je mi jedno, podstatné je, aby to fungovalo :-)
Fotky vypadají zajímavě.
A co to má vlastně za bajonet ? Píšou tam, že je u toho redukce na m4/3, ale neuvádí tam, jaký je ten původní.
Jde mi o to, jestli by se to na zrcadlovku vůbec dalo uchytit... s tím, že bych si z fotky pak udělal výřez.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejmne ze nejde posunout objektiv dozadu. Takhle to dopada kdyz nekdo nedava ve fyzice pozor co je ohniskova vzdalenost a nevsimne si ze pole hloubky ostrosti se nemeni se zvdalenosti, ale se zaclonenim.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já mám tělo PEN E-PL2, takže Micro 4/3. Objektivy jsou "C-mount". To je formát, který se používá pro bezpečnostní kamery (pokud jsem to dobře pochopil), je to šroubovací závit. Samozřejmě mám redukci Micro 4/3 na C-mount, je to prakticky vylisovaný kus plechu a uvnitř závit - žádná elektronika, stojí okolo 5€ a přijde mi dost předražená. :-)

Jinak zajímavých C-mount objektivů je celkem dost, když se podíváš na ebay, asi dokoupím ještě nějakou další supersvětelnou pětadvacítku nebo něco okolo, ale už ne tady v tom šmejd-endu, ale někde okolo řekněme 100€, aby to bylo jakože serióznější.

Konstrukční vlastností těch objektivů je, že konec objektivu je prostě blízko ke snímači - v místě, kde je u zrcadlovky zrcátko. Kdybys ho dal až před zrcátko, tak nepůjde vůbec zaostřit - když otočíš ostřící prstenec až do "nejdelší" polohy, tak pořád ještě nebude rovina ostrosti ani před objektivem, nebo by z toho možná bylo něco jako ultra makro, že by to ostřilo třeba do maximální vzdálenosti 1cm od objektivu.

Proto jdou tyto objektivy použít s příslušnou redukcí jenom u mirrorless systémů - Micro 4/3, NEX, NX, Nikon 1 apod. Rozdíl mezi 4/3 a APS-C není až tak dramatický, aby ty výsledky byly diametrálně odlišné (jakože kolečko uprostřed) - ta pětadvacítka už je hraniční i u 4/3, na APS-C je to ještě trochu horší, ale pětatřicítka zvládá i APS-C celkem v pohodě. Na flickru se dá najít spousta fotek, mě ke koupi přesvědčila tato:

http://www.flickr.com/photos/23788131@N07/5617915807/

Přes všechny negativní vlastnosti to těch f1.7/f1.4 prostě má a osahat si doslova za pár stovek něco takového mi přijde velice zajímavé, v kontrastu k tomu setovému objektivu, nebo pancakům, které fotí prostě jako kompakt. Kdybych pak chtěl koupit "parametricky zcela shodnou" (25mm F1.4) Leicu pro M43, tak už vím, do čeho jdu. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, díky za info.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"To je formát, který se používá pro bezpečnostní kamery (pokud jsem to dobře pochopil)"

Kdyby jen bezpečnostní kamery. To je formát, co se používá mj. pro 16mm kinematografii. Takže pokud chcete mirrorlessem natáčet videa nebo přímo filmy, koupit C-mount objektiv nejspíše není špatný nápad.

Ale bacha: některé věci, které koupíte z druhé ruky jako "C-mount objektivy", jsou opravdu šunty pro bezpečnostní kamery. Jiné zase jsou pro strojové vidění. Další se používají v mikroskopii. Existují různé objektivy pro různé velikosti a vzdálenosti senzorů. Takže to, že se vám náhodný objektiv podaří našroubovat na závit, ještě neznamená, že dostanete filmovou kvalitu obrazu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Neslyšelo o něm hodně lidí, kteří se fotografii věnují. Mám to štěstí, že polovinu rodiny mám z města kde se tento člověk narodil a kde je krásné muzeum fotografické techniky. Anžto jste Slovák, tak šup na Spiš do Spišskej Belej :-), od autobusové zastávky směr Stará Ľubovňa to je cca 250 metrů.
Tento člověk sestavil matematický model objektivu, platný dodnes, klobouk dolů před ručními výpočty s vynikající přesností v období před kalkulátory.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já se o Petzvalovi dozvěděl, když mi bylo asi tak devět. Jednoduchý důvod: četl jsem dětské naučné knihy. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz uz jsme u toho, opravte si nazev te ruske firmy - to ze je ten nazev spatne jinde, neznamena ze je to nutne opisovat - fabrika se uz par desitek let jmenuje KMZ (Krasnogorsky Zavod).

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.