Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Lomography představuje vlastní systém výměnných objektivů Neptune

Představte si objektiv ze dvou částí. Jedné pevně osazené na DSLR a druhé výměnné s rozsahem ohnisek od 15 po 400 mm. Lomography míří do nové éry se systémem Neptune.

Neptune je nová rodina objektivů od Lomography, které jsou konstruovány tak, že mají společnou část a mění se pouze přední komponenta objektivu. Jakou na „základnu“ nasadíte, takovou budete mít ohniskovou vzdálenost. Ač by systém mohl evokovat, že jde o předsádky, není tomu tak. Samotná základna je k ničemu, je jen částí objektivu.

Celým názvem Neptune Convertible Art Lens System plánuje velké věci. Nyní v prvním kroku představila Lomography tři základní objektivy:

  • 35 mm f/3.5 „Thalassa“
  • 50 mm f/2.8 „Despina“
  • 80 mm f/4 „Proteus“

Konstrukčně jsou objektivy realizovány tak, že společná základna nese clonový kroužek a je možné do ní vkládat plíšky upravující tvar kroužků bokehu do takových těch obvyklých „lomo-šíleností“ jako jsou hvězdičky apod. Přední výměnná část je vždy tvořena čtyřmi čočkami.

Jak je dnes zvykem, Lomography na tento systém spustila Kickstarterovou kampaň. Ráda by vedle výše uvedených objektivů nabídla i další ohniskové vzdálenosti od ultra-širokoúhlých 15 mm až po 400mm teleobjektiv. V tuto chvíli je systém Neptune v plánu v černé a stříbrné verzi pro Nikon F, Canon EF a Pentax K - a samozřejmě s adaptérem i na bezzrcadlovkách díky jejich menší registrové vzdálenosti.

Lomography by ráda zhruba v listopadu dodávala omezené množství Neptune kitů s tím, že výroba se naplno rozeběhne v únoru 2018. Cena za kit tří úvodních objektivů je stanovena na 980 dolarů s tím, že ti nejrychlejší na Kickstarteru mohou dosáhnout na cenu 600 dolarů. Kit obsahuje základní část, tři nástavby a šest clonových plíšků. Kampaň je úspěšná, žádala částku 100 tisíc dolarů, přičemž již nyní, více než měsíc před koncem se už vybralo přes 300 tisíc dolarů.

Neptune vychází ze systému výměnných objektivů, které ve 30. letech 19. století přinesl francouzský optik Charles Chevalier.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Lomography představuje vlastní systém výměnných objektivů Neptune

Pátek, 12 Květen 2017 - 01:30 | Slanej Taťka | Takže za cenu dvaceti tisíc dostanu tři pomalé...

Zobrazit diskusi