Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Loňské čipsety X470 nebudou podporovat PCIe 4.0

Dneska obvzlaste vypecene. Nikdo nesliboval pci-e 4.0 pro x470. To ani neni technicky mozne, kdyz ten chipset ma v kremiku 4 pci-e 3.0 linky pro komunikaci s chipsetem a 8 pci-e 2.0 linek pro zarizeni. Byla teoreticka moznost pci-e 4.0 na starsich deskach (s jakymkoliv chipsetem) pro linky vyvedene z procesoru u procesoru co pci-e 4.0 umi. Pro linky ktere chipset uplne mijeji. A "budoucí 10GB/s síťová řešení" se taky povedlo :o)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

skoda, ze to tam nenechaji jako experimental feature, kterou musi uzivatel explitine povolit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten plan fanousku na jednu desku nejdriv za 10 let a mezitim tak 3-4 procesory se povazlive rozpada. :-)
Muj problem to neni, jsem na Intelu, tudiz tak jako tak si desku na RyZen musim koupit, ale pockam si na B550, pak se rozhodnu, z vybavy X570 potrebuju akorat to vetsi mnozstvi SATA portu, mam trochu vic disku.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

A co se stane kdyz na procak co umi PCIE 4.0 pripojis 3.0 zarizeni? Zpetna kompabilita te podrzi ne? tak kdyz mam starou desku tak taky nebudu do prvniho slotu cpat PCIE 4.0 HW ... chipset me stejne orizne na bandwidth 3.0 verze takze klid... starou desku budu moct stale pouzivat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

co to meles? (: o deseti letech nikdo nemluvil.. fakt je, ze do am4 desky ze zacatku roku 2017, kdy intel nemel v desktopu vic nez ctyrjadra, muze dat v lete 2019 uzivatel dvanactijadro nebo za pul roku klidne sestnactijadro.. zpetnou kompatibilitu pcie4 nikde amd neslibovala.. jen tak mimochodem intel nema pcie4 vubec.. (:

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Psal jsem, ze AMD neco slibovala?
Proc vsude strkas co ma Intel? (Ten cednik uz stejne nikoho nezajima.)

Ja jen psal co tu basnili fanousci a ono nic. :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to asi tezko.. tohles to napsal jenom ty.. (: schvalne, hod linky na ty fanousky, co tu psali neco o deseti letech, uvidime.. ((:

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Intel měl v roce 2017 v desktopu 10 jader... i9-7900X

A AMD neslibovali zpětnou kompatibilitu pro různé nové featury a to je právě ono, nové desky dostanou nové featury, staré desky nikoli

Ano PCIe 4 není žádná hitparáda pro drtivou většinu lidí, ale jde o princip, proč mít několik let starou desku k novému CPU...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jiříku, ty si asi nepamatuješ roadmapy intelu, které se hned po vydání Zenu/ryzenu najednou začaly rychlě překreslovat, stejně jako se "urychlil" "vývoj" X299, které by pravděpodobě nastalo tak o rok, možná dva roky později (řekni mi jedinný důvod, proč by intel zabil X99, tedy platformu s Haswellem-E a broadwellem, když v consumer desktopu měl skylake a KL vyšlo začátkem roku 2017 (tam se už tolik nespěchalo, ale nějaké pošťouchnutí vzhledem k povedeným 10nm se konal)). Navíc X299 ze začátku nebylo plánováno na řekněme víc jak 10C, protože pak už moc rostla spotřeba, teplota a celkově nároky na patici a všechno to okolo... což se samozřejmě začalo bortit, stejně jako bylo sakra znát, že X299 nebylo řádně testováno a odladěno (vybavíme si první desky s X299?). Takže bych celou HEDT na X299 raději nejmenoval a posunul tak o rok, protože to rozhodně nebylo v utěšeném stavu (a to bylo povyku u ryzenu s pamětma, přitom to byl jedinej problém, proti tomu kolik problémů měl intel s tím vším co narychlo vydal).

A ne, nemám na levé půlce vytetováno logo AMD a na pravé ATi, mám X99 kdybych věděl jak se trh vyvine (vzhledem k tomu že bylo AMD avizováno, že vzdávají velké výkonné CPU jádra), tak bych ty peníze strčil o něco později do něčeho zajímavějšího. A X299 rozhodně není nástupce, protože kvalitou absolutně neodpovídá to, čemu odpovídala předchozí platforma.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zadny problem neni. I kdyby povolili na starsich deskach pci-e 4.0 pro vsechny linky z procesoru tak to znamena:
Jeden 16x slot. Tam je typicky grafika, ktera rychlosti pci-e 3.0 netrpi.
Jeden 16x slot s 8 pci-e linkama. Kolik lidi ho pouziva ?
Jeden m.2 slot. Tady pro pouziti zatim nejsou dostupny patricny disky. Neco je ohlaseny, ale zatim docela odpad. Otazka je kdo je tak sileny, aby riskoval data pouzitim pci-e 4.0 na desce co na to nebyla navrhnuta?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co přesně se rozpadlo na plánu člověka, který si pořídil řekněme desku s X370 (samozřejmě s adekvátní podporu v BIOSu) a do ní zastrčil Ryzen 3000? :-)
Nebude to fungovat?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vyroce neosidil velikost pameti BIOSu, tak to fungovat bude, jen nevyuzije PCIe4, coz je skoda. Jednoduse holt se nezlepsuji jen procesory, ale i desky a tak novejsi deska = lepsi funkce uplne stejne jako u procesoru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Otazka je, co se pocita jako osizena velikost biosu. Kdyz se pred casem zminovalo postupny vypousteni podpory starsich procesoru u am4 desek, tak se konkretne mluvilo o 128 mbit (16 MB). Asrock tech 16 MB ma u vetsiny b350/x370 a zatim to podporu procesoru nijak nezasahlo...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že i ASRock vyhodil, nebo bude vyhazovat podporu pro ta Excavator APUčka, což asi stejně nikoho netankuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prave, ze zatim nevyhodil. Pokud se teda nepocita, ze asrock desky s b450/x470 je nepodporuji od zacatku...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem uživatel, který výhledově uvažuje osadit stávající crosshair VI desku s potenciálním, nadcházejícím 16C Ryzenem nové generace - v čem konkrétně by mi měla chybět absence pcie4? Grafiky pcie3 nijak nelimituje, přenosové rychlosti nvme na pcie3 stále žádný sw nedokáže efektivně využít, nenapadá mě jedinný, limitující faktor proč nezůstat na stávající desce.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

já si počkám, až nad národním divadlem proletí rakev...

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=redmarx+diit+%22pocka...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

To je bohužiaľ dôsledok ťažkej schizofrénie. V jednom článku hejtuje AMD a o pár dní zase procesory Intel. A príspevok končí konštatovaním že už konečne vie čo si kúpi.
A pri grafikách AMD vs. NVIDIA je situácia úplne rovnaká :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pekny. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To teda. A vies aj, ze je to o tebe? :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja mu nahodou tu jeho trpezlivost zavidim. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepsi jsou ty diskuze 2+ roky zpet :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Red má vůbec spoustu hezkých slov. Třeba "nekoupím" má taky rád - i podle Google ;))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Ten plan fanousku na jednu desku nejdriv za 10 let a mezitim tak 3-4 procesory se povazlive rozpada“

Plán kterých fanoušků? Někdo tohle reálně chtěl udělat?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

rozpada jakoze si vsihni mysleli ze ve stare desce bude fungovat PCI-E 4.0, ktere nejakou dobu stejne nevyuziji?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Gb - GB, hodinky - Holinky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Treba ma no-x nejaky insider informace a opravdu nejaka "budouci 80 gbit sitova reseni" budou ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.