Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Low-endové Ryzeny 3000 zůstanou 12nm, Ryzen 5 3600 již bude 7nm

Celá je tabulka tady:
https://www.techpowerup.com/250282/amd-3rd-generation-ryzen-probable-sku...
ne?
Ale řada diskutujících se k tomu vyjadřovala, že je to též podvrh. Já tomu moc nerozumím. Tak musím počkat až do příštího roku, co se skutečně objeví. :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, no-xovi asi uniklo, že kompletní tabulku sem linkoval už před 4 dny Slavomir
https://diit.cz/clanek/ryzen-3000-s-pcie-40-cipsetem-x570-na-computexu/d...

Z toho 1pixelového řádku odvodil docela dost, ale třeba počet jader ne. ;-)

Osobně jí příliš nevěřím, i když bych si to tak přál. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Veď je to nezmysel:
1. Duron na 28nm na 4,6 GHz?
2. nebude existovať 6c/12t?
3. 3600 je 8c/16t, 3600G 8c/8t?
4. 32c/64t 4,3 GHz? 1950X 16c/32t ide ledva pretaktovať na 4 GHz
5. o 5 GHz u 64c/128t je asi zbytočne písať
Ale držím AMD palce. Kiež by tá tabuľka bola pravdivá aj keby s vyšším TDP

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AdoredTV o ní v tom videu docela dost mluvil a ukazoval i druhou část a jasně zmínil její původ - "Reddit leak".. Viz https://youtu.be/PCdsTBsH-rI?t=784

Naprostá většina článků od no-Xe se mi líbí, ale toto je poněkud fail.. (bez urážky) Navíc včerejší článek je prezentován až posměšně - "Uniklé" specifikace .. působí nedůvěryhodně, zatímco dnešní titulek je prezentován jako fakt? A to aniž by autor dohledal původ té tabulky a zahrnul ji celou?

Vypadá to dost jako Confirmation bias a navíc zanedbání studia zdrojů (video AdoredTV). Přitom zde byly opravdu pěkné kousky až investigativní novinařiny, například článek o roli Kellera ve vývoji Zenu, které bylo radost číst a přinášely unikátní pohled a souvislosti.

K leaku samotnému.. Zatímco bych si dokázal představit rebrand 12nm čipů na R3 3xxx, jen těžko věřím absenci nového 6core CPU - nejprodávanějšího CPU od AMD. Jinak jsou informace relativně podobné, jen frekvence jsou konzervativnější + info o TR moc nedává smysl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Může se stát. Taky mě to trochu zarazilo, nicméně mám dojem, že vyjma toho videa tahle táblice nikde "oficiálně" prezentovaná nebyla, vždy šlo o diskusi pod článkem. Uvidíme, co nám k tomu No-x řekne (mimochodem, společně s J. Olšanem je to jeden z mála, kdo chodí do diskusí a věcně reaguje)

Osobně si myslím, že video i tahle táblice spolu souvisí více než hodně, a že se jedná o velmi dobře propečenou kachničku. Pokud (pokud!!) to však je pravda, a třeba byť jen z 70-80%, tak se koukáme na docela podstatný problém Intelu a pokus AMD o trhák z pelotonu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„zatímco dnešní titulek je prezentován jako fakt?“

Je prezentován jako fakt, protože je to informace, která koresponduje s oficiální roadmapou AMD. Tedy 12nm Picasso + 7nm Zen 2. To můžu prezentovat jako fakt bez ohledu na to, kterým „únikům“ věřím a který ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsechno je mozne, ale to info o moznem pouziti 12nm pro lowend generace 3000 nezustalo opomenute, ono se to vsude jinde normalne psalo, ale myslel jsem si, ze se ti to nelibi a proto jsi o tom taktne pomlcel.
Mne ale vsechny ty informace, co se vyrojily, prjdou ve stylu jedna baba povidala. Nechapu, ze se fanousci PC pred vanoci nudi a ze nemaji lepsi veci na praci. Ja uz to asi ani dal cist nebudu, protoze se proste rad necham prekvapit. Jsem si jist, ze at to bude jakoli, ze to bude dobre a pozice AMD se pri neschopnosti Intelu dotahnout 10nm proces zase zlepsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si spíše myslím, že tahle fotka obrazovky je původní (fake) zdroj, ze kterého vycházeli všichni ostatní, jen si každý vybral nějakou část, případně si něco poupravil, či domyslel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednou má 3600G 14 CU, podruhé 15 CUs...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak si vezmeme jen ty prvni dve radky:
* AMD neuvadi u Bulldozeru pocet modulu/jader, ale jen jader (v pripade APU do toho micha i GPU jadra)
* frekvence 4.6/4.9GHz jsou jednorazovy skok o 800/700MHz... To navic na 28nm, do jehoz rozvoje se uz moc neinvestuje.
* takovy brutalni lowend nema iGPU?
* nejlevnejsi Bristol stal 47USD, tohle stoji 29USD???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, taky mi to prijde dost divne. temer 5Ghz na 28nm se mi zda velice nepravdepodobne, kdyz to nejsou schopni stabilne dat ani na soucasne 14nm generaci..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dovolim si pripomenout letity FX-9590, ktery mel base clock 4.7 GHz s turbem na 5 GHz. Stavebni stroje vysoky frekvence umeli...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dovolim si pripomenout, ze to byl 32nm proces optimalizovany na "rychlost". Excavator je na 28nm variante optimalizovane na "hustotu".

Dovolim si pripomenout, ze FX-9590 mel TDP 220W a pribaleneho vodnika... To doufam u totalniho lowendu urceneho pro OEM neuvazujes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano 8 jadrovy FX-9590 vydany v roce 2013 mel tdp 220w. Je rok 2018 a ma to byt jen 4 jadro...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:) ja som mal FX 8320 na 5.0 a odpalil som dva zdroje, tri maticne (VRM) :) 600w-650w+GTX1070 a cb15 SC 115, MC 760, žralo to šecko okolo seba

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Frekvence jsou vysoké, ale na ostatních informacích nic zvláštního není: Počet modulů neuvádí AMD jen v PR tabulkách pro koncové uživatele, v ostatních prezentacích se o modulech mluví běžně. Vypnuté iGPU - možnost doprodeje čipů s vadným iGPU, případně snížení množství odpadního tepla, aby mohla procesorová část běžet na vyšších taktech. Cena už jen odpovídá tržní pozici 28nm čipu bez iGPU v roce 2019.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

než frekvence, daleko více mě zaráží ceny. A pak to, že mají vše už takto poskládáno od sklepa až po půdu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nj, frekvence jsou zname na setiny GHz uz ted, pritom launch Ryzenu 3 byl AMD na financnich callech zminovan az po EPYCu - Q2/Q3.

Proc byly vzdy v minulosti frekvence to posledni, co se pred launchem ladilo? Najednou to zazracne neplati.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poslední se ladí ceny. Ale ano, frekvence se upravují podle výtěžnosti. Jenže tohle ani nemají být finální specifikace, ale (podle úvodu) orientační výhled pro OEM partnery.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ok, takze do orientacniho vyledu se uvadeji frekvence na setiny ba tisiciny GHZ - Athlon bude vyhledove za tri kvartaly bezet na 3.925GHz.

Ceny jsou tez na batovsky jeden US Cent.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, interní Excely já neznám. Doprodej vadnych cipu, které dosahují 4.9GHz na 28nm. FYI tohle neni 32nm proces.

Tech jsou urcite plne sklady. Vypnute GPU frekvenci dosahovanou neovlivni. Cena je BS, uz jenom pokud by kvuli tomu navrhovali nove logo a brand...

Btw jake by mel asi tak tenhle OEM odpad TDP? 100W?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Vypnute GPU frekvenci dosahovanou neovlivni.“

Vypnuté GPU způsobí to, že procesorová jádra nejsou ze strany přihřívána grafickým jádrem, ale naopak celou jeho plochu mohou využít k odvodu tepla a jeho předávání chladiči. Nižší teplota = nižší dynamická leakage = vyšší stabilně dosažitelné frekvence.

„Cena je BS, uz jenom pokud by kvuli tomu navrhovali nove logo a brand...“

Logo Duron podle té tabulky nesou i nejnižší Zeny, takže by nebylo navrhované kvůli Excavatoru. Cena je prostě taková, jaká přísluší 28nm doprodejovému produktu v roce 2019. Tam není cílem nic jiného než vyčistit sklady. Za další rok bude mít hodnotu ještě nižší.

Jak říkám, krom taktů na těch specifikacích Excavatoru není nic neobvyklého. Takty klidně mohou být typo, kde markeťák přidal čipům ghz navíc. Není to nic neobvyklého, při konferenčních hovorech nejednou opravovali podobné chyby v údajích a pak se čekalo, až pošlou opravené slajdy k publikaci.

Pokud bych řešil, jestli ten materiál může mít něco společného s realitou nebo ne, tak v první řadě podle toho, zda neodporuje oficiálním informacím (tato tabulka příliš ne), jestli koresponduje cena s očekávatelným výkonem a minulou generací (v tom je tato tabulka reálnější než ona barevná, která slibovala dvanáctivláknová šestijádra jako low-end Ryzen 3) a zda koresponduje typ informací v tabulce s formátem tabulky. Tohle se tváří jako nějaký nástřel pro OEM segment a obsah tomu odpovídá.

Takže na rozdíl od barevné tabulky, která byla mimo po všech stránkách, nelze tuto rovnou smést ze stolu. Může mít reálné opodstatnění, nemusí. Informace, které korespondují s oficiálními materiály, lze považovat za fakta.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky nevidím problém v doprodeji 28nm čipů za minimální ceny (konkurence pro Celerony).. Spíš bych ale čekal, že to nabídnou třeba minulý rok (jako při uvedení AM4 nabídli 28nm APU, než byly k dispozici Ryzen APUs).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.