Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Lumina 1.4 nejen vylepšuje témata vzhledu

Desktopové prostředí Lumina, které si pro své potřeby vyvíjí tým kolem TrueOS (dříve PC-BSD) v nové verzi implementuje výrazně pokročilejší možnost témat vzhledu prostředí a aplikací.

Dílčí část desktopového prostředí, která za to zodpovídá, se jmenuje Lumina Theme Engine (a s ní související konfigurační utilita). Tento engine je novou komponentou v jádru desktopu, který zodpovídá za vzhled Qt5 aplikací (sluší se připomenout, že Lumina staví na frameworku Qt5). Backendem je zde standardní plugin témat pro Qt5 toolkit, změna v podpoře témat ve výsledku znamená konečně sjednocený vzhled aplikací a prvků přicházejících s desktopem samotným.

Znamená to ale také, že starší témata vzhledu v Lumina 1.4 nefungují, nicméně existuje patch, který umí staré téma překlopit do nového.

Další novinkou verze 1.4 je Lumina PDF Viewer (lumina-pdf). Jde o novou samostatnou aplikaci, která je určena k zobrazení a tisku PDF dokumentů. V pozadí používá standardní knihovnu poppler-qt5, napsána je vícevláknově, což urychluje načítání PDF.

Další inovace potkaly konfigurační nástroje, spouštění prostředí (brání kolizi s dřívějšími grafickými sezeními), podpoře fluxboxu v pozadí, správce souborů (je nyní výrazně vícevláknový, zejména výrazně rychleji načítá náhledy souborů) či přehrávače médií ad. A samozřejmě došlo i na spoustu opravených chyb.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Lumina 1.4 nejen vylepšuje témata vzhledu

Žádné komentáře.