Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k MacBook dostane ARM procesor

Apple s par macbooky rozhodne neni pro intel lukrativni segment, aby neco menil. Jinak ten power nap ma byt klasicky connected standby??? Jako jestli vydrzi 60 dni nebo vic (byt klidne milion) s nejakym armem, tak to jiste nebude duvod vyvijet novy procesor. Kdybych si mel tipnout, tak zacinaji chapat, ze trochu zaspali dobu a budou se snazit hodne obskurnim zpusobem nabidnou iOS aplikace na macbooku .... proste tam nacpou jeste i procesor z iphonu a ospravedlni tak dotykovy displej, ktery uzivatelum windows na macbooku (coz jim dela tak pulku prodeju) hodne chybi. Navic treba prodaji i nejake iOS aplikace, takze nemaji moc co ztratit a chybejici dotykovy displej u ultrabooku za 100k je zcela tristni nedostatek a zdroj mnoha (pravdivych) posmesku ....

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

V zásadě jsem nepochopil "klíčovou" absenci dotykového panelu v klasické konstrukci notebooku. Jistě se podělíte o genialitu a ergonomické výhody takového řešení.

P.S.: Macbook a Macbook Pro jsou odlišné varianty pro odlišné zákazníky.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Prohlizeni webu, posunovani stranek .... kdyz delam chvilku na tabletu, tak pak saham instinktivne i na normalni LCD a chci posunout stranku:o) Je to daleko rychlejsi, presnejsi a hlavne pohodlnejsi nez pomoci mysi.
Pokud ti to nestaci takhle, tak je to proste dalsi dimenze ovladani, tecka. U notebooku za 100k je to proste tristni .... absence je dnes tristni uz u notebooku za 15 a nastesti uz se situace zlepsuje.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

:)) BTJ ty nezklames. Klicove absence patlaciho displaye u notebooku :))
Kdyz by jsi napsal treba u Convertible 2v1 zarizeni, tak to beru, ale u notebooku...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

je to velmi návykové... kdo nezkusil, neuvěří

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale veri.... heroin je taky navykovej... z ceho ale jaksi nevyplyva, ze heroin resp patlaci displej jsou idealni reseni :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Bacha, uz se ti hromadi minusy .... ostatne jako u kazdeho inteligentniho nazoru .....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

je mi to celkem volný ... já sám nejlíp vím, co mi vyhovuje ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze nikdo nema nic proti tomu, kdyz ma notebook patlaci display. A ano, pokud jej nekdo pouziva pro "serfovani na gauci" tak se to muze hodit. Na to si ale clovek porizuje male notebooky, 'convertibily' , 2v1 apod. Tvrdit napriklad, ze touch didplay je 'klicova funkce' pro pracovni notebook s 15' uhloprickou je proste nesmysl. Sam mam patlaci display na 15.6 XPS Dellu a po prvnich zkusenostech, jsem mu deaktivoval ovladac ve vidlich, protoze je to ficura, kterou pro praci opravdu nevyuziju, jelikoz jak mys tak dobry touchpad je uplne o necem jinem. A to, abych si na to jednou za uhra sahnul, mi za ten umazany display pri praci fakt nestoji, kdyz se potrebuji soustredit uplne na neco jineho.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"jsem mu deaktivoval ovladac ve vidlich" .... to mela byt hyperbola nebo jsi to vazne udelal? Fakt me to zajima, jestli odinstalujes ovladac jenom kvuli blbosti .....
Nikdo tu nikdy netvrdil, ze je to krucialni ficura u notebooku .... ale rozhodne budu tvrdit, ze je to ZCELA SAMOZREJMA ficura u notebooku od 20-30 tisic nahoru! Stejne jako wifi nebo bluetooth.
Tak to proste je a prodavat dnes nedotykovy displej v notebooku za 100k, to nenapadne nikoho, pouze apple a nemuze si to dovolit nikdo, ani ten apple ....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To nebyla zadna "hyperbola". Ano deatkivoval jsem mu ovladas v USB zarizenich a udelal z toho 'obycejny" normalni display.
Jinak jsi zase trosku mimo.. u Macbook/Pro notebooku za 100k urcenych na praci, urcite neni dotykac ficurou, kterou nekdo postrada. Jeho urceni je uplne jinde.
Pokud jsi aspon sledoval deni okolo vydani novych jablek, tak se resi veci typu chybejici konektory, velikost ram, ulozist a podobne veci. Coz kazdy normalni, kdo ma ten notas na praci chape.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jj, proto tam dodali 1.5cm dotykac a jeste zcela neergonomicky pod displej:o)
Jako zeptal bych se, proc jsi to deaktivoval, kdyz to nepouzivas, cili ti to ani nemohlo vadit, ale ............

A k tomu icrapu za 100k .... supersport si taky nekupujes kvuli vyhrivanym zidlam, ale taky ocekavas, ze je ma, kdyz je ma oktavka za desetinu ceny ..... a jako prave na praci je udajne urcen ten sranda dotykac na macbooku, kde dotykovy displej je o 8 geneaci vyssi technologie. A to ani nemluvim treba o dotykovem peru a podobne ...... ale tak k dobru je tve logice to, ze nejaky macbook si jiste nikdo nekupuje na nejakou profesionalni praci ....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

chci videt profika jak se obejde bez mysi a klavesnice a zustane stejne efektivni za pouziti dotykoveho ovladani prsty ( dotykove pero a alternatvni kombinace pro specifickou praci to je jine kafe :)) kdyz uz jsme u te ergonomie tak dotykac je jeste vetsi prasarna ktera pretezuje cely organismus >>> jasne pro konzumenta ktery parkrat do hodiny na neco smatne to nevadi ale pro nejakou pravidelnou aktivitu to opravdu neni :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ukaz prosimte v cele tehle diskuzi, kdo mluvi o nejake pravidelne aktivite nebo o tom, ze to nahrazuje mys a klavesnici? Dekuji!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

napriklad prohlizeni web rollovani obsahu atd :) (aspon pro cloveka co je chapavy a rychle cte docela casta aktivita - pokud tedy jen nekonzumuje pasivne multimedialni obsah ) :)
to jsi zminil ty a nevim co je snadnejsi jestli sahat a matlat si spickovy display a zhorsovat tak jeho reprodukci obrazu a nebo otocit koleckem na mysi :D pracovat se da snadneji nez smatlanim na display :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele teď zase mluvíš za sebe ;) My jsme doma začínali na 10" 2v1 Asusu a hned jsme si na dotyk tak zvykli, že i "velký" notebook, který se kupoval potom, musel být s dotykem (je to 14" Thinkpad Yoga). No a teď žena dostala 13" Asus Flip, abych měl thinkpad jen pro sebe a mohli jsme se na tom gauči válet a dotykovat oba dva současně ;) Takže na domácí použití za mě dotyk rozhodně ano a vždy. V práci to pravda tak nutný není, ale občas se mi stane, že na ten displej hrábnu a ono se nic neděje...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no ale to porad povidas o "convertibles" potazmo "2 v 1" typu notebooku. A ano, tady souhlasim a to ma/muze mit smysl. Ale to neni notebook klasicke konstrukce a ani typ notebooku napr desktopu, nebo hraciho, atd. Tudiz, nekde to smysl ma, nekde je to maximalne "nice to have" vlastnost

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a sme u toho. Já totiž kupuju convertible jen proto, že pro normální konstrukci dotykáč snad nikdo nenabízí, a když jo, tak to stojí ranec :)

Jinak ten thinkpad je vcelku konvenční stroj, akorát má ty klouby, co jdou otočit o 180 stupňů (což, jak jsem psal, vůbec nepotřebuji a nepoužívám). Já bych dotyk používal i na desktopu na velkým monitoru, přiznávám, že jsem asi postižený :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:) to je v pohode, kazdy jsme nejak 'normalni' ;) Ja jsem zase "mysi" maniac :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak nejak na nejake to smrdlani a tupy konzum je dotyk uplny ideal (az na to postupne zapraseni obrazovky) ac se da porad narazit na UI ktere se s tim trochu perou >>>>ale na cokoliv jineho je kombinace mysi a klavesnice v podstate nutnost proto souhlasim s tim ze u velmi drahych profi/poloprofi zarizeni to samozrejmost byt nemusi tam radeji vidim kvalitnejsi a vykonnejsi HW vc. lepsiho panelu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, pro kategorii "nekonzumnich" notasu, existuje X jinych parametru, ktere davaji daleko vetsi smysl, pro jejich uplatneni v zavislosti na zpusobu pouziti:
- vydrz na baterku
- hlucnost
- kvalita displaye
- konektorova vybava
- rozsiritelnost HW konfigurace
....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale však já beru v úvahu i tyhle parametry (u primárního stroje). Plus navíc vyžaduji dotyk :D Opravdu bych si třeba MacBook kvůli tomuhle nekoupil. Je zvláštní, že zrovna Apple to nenabízí, když jsou to takoví mistři konzumu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Znam par jablecnych uzivatelu a ti opravdu tvrdi, ze s jejich touchpadem nepotrebuji ani mys. Ja tomu sice neverim :)) , ale pokud je to pravda, tak asi fakt dotykac nehledaji...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni ho nehledaji, protoze ho proste nemuzou mit. To je jak narky skodovkaru pod clankem s GLkem, ze by si nekoupili SUV, ze by si nekoupili auto s automatem, ze by si nekoupili auto s klimou, protoze stresni okno je lepsi .... asi tak.
Abych to shrnul, displej mainstreamu v roce 2017 MA BYT DOTYKOVY! Tecka! Stejne jako ma byt barevny a aspon IPS.
A v zarizeni za 100k by me ani ve snu nenapadlo, ze takove bezne veci nema. Pro spoustu lidi (uz jenom tahle diskuze 2vs1) je to proste plus, pozitivum. Ja bych to treba jiste vyuzil ted pro posunuti stranky, daleko rychlejsi nez sahat na mys a to mam monitor pul metru od sebe, ale v dosahu. Nebo v praci pro presunovani oken nebo designovy navrh ... je to uplne o necem jinem. Treba trideni fotek a podobne. Nema vubec smysl diskutovat o tom, jestli dotyk ano/ne. I kdyby to pouzilo 1%. Se podivej, jak tvou lidi kvuli jack konektoru a uprimne ja ani nevim, jestli mi v telefonu funguje a neznam nikoho, kdo by tam nekdy neco mel, ale clovek to proste ocekava! Navic dotyk nic nezabira a je proste uzitecny pro o nekolik radu vice lidi.

A teda fakt jako tvrdit, ze nejaky touchpad (zkousel jsem nejaky z tech prvnich macbooku cca 5 let zpet, co byly ten 1cm tluste a LAN mely v nabijecce) muze nahradit mys je proste kokotina. Touchpad, stejne jako notebookova klavesnice je proste nouzovka, tecka! Ikdyz apple do notebooku za 100k do klavesnice investoval o pajcku vic nez lenovo do notebooku za 3k, tak je to stale nouzovka! A stejne tak zadny touchpad nebo mys nedokaze nahradit dotykovou obrazovku. A naopak. Ale dotykova obrazovka je jen dalsi rozmer ovladani. Touchpady nebo IBM klitorisy jsou jen mrzka nahrada za mys, nic jineho.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Uvědom si, co máš blíž :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jak napsal Deiv proc pretezovat organismus kdyz je jednodussi a ergonomictejsi reseni :)
jen proto ze si BTJ umanul ze bez dotykoveho ovladani nelze existovat ? bohuzel se stavaji urovni SW a implementace AI je efektivni dotykove ovladani (nebo jine alternativy) stale hudbou budoucnosti

rikam od zarizeni kde ocekavam precizni podani obrazu a spickovy vykon by bylo smatlani po panelu spise na skodu ? :D navic dost lidi se zapomina a ukazuje objekty na monitoru a nechteny dotyk by by vyvolal neplanovanou reakci :)
ano trideni fotek je velmi efektivni kdyz si clovek stini tlustou pazourou a namaha zbytecne cely pohybovy aparat :) at zije ergonomie !! :D

no vidis lidi co vyzaduji kvalitni mobilni hudbu bohuzel jack stale potrebuji protoze zadna bezdratova sluchatka zatim nedokazou poskytnou patricnou kvalitu reprodukce ... a ty co uz za neco stoji jsou nekolikanasobne drazsi nez dratova ....
ano souhlas ze veskere dotykove formy ovladani ktere byly zminene vc. dotykoveho displaye jsou nouzovou nahrazkou plnohodnotnych periferii (v momente co nejsou po ruce)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zase na druhou stranu je pravda, že myš nebo touchpad je "lákadlo na karpály", ale zas se natahovat k monitoru a záda natahovat k tomu... ujujuj :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja nevim, ted mam monitor (mereno laserovym dalkomerem:o) 0.583m a jako dosahnu na nej v pohode .... mozna mas kratke ruce:o) Jako ted musim scrollovat nahoru stranku a kliknout na "ulozit" protoze je z pulky skryte ..... musim nahmatat mys, najit ji na obrazovce synchronizovat ruku s ocima scrollnout, zamerit na button a kliknout ... pritom klavesnici mam 10cm pod monitorem, stacilo by mi jen prejet a kliknout prstem. Jak tu nekdo psal o zatezi na organismus. Myslim si, ze dotykove ovladani je vlastne uplne to nejintuitivnejsi, nejlehci a zcela jiste nejvice setrne k organismu, kdyz se na to nekdo chce divat z tohoto uhlu. Je proste "PRIROZENE" nekam kliknout prstem, clovek se uci mozkovou synchronizaci koncetin a oci od narozeni ..... kdezto synchronizace mysi je (PROSTE JE) mnohem narocnejsi a neni prirozena (PROSTE NENI). To, ze se clovek s mysi a klavesnici nauci zachazet bezmyslenkovite skoro jako nepodminenym reflexem, tak to je jina vec .... ale za tim stoji ty roky stravene pred obrazovkou:o) A i tak je to proste vetsi smyslova zatez nez ovladani prstem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pro prumerne inteligetniho cloveka je cinnost kterou jsi popsal naprosto z automatizovana pokud to neni uplny novacek jestli podobne pristupujes i k ovladani vozidla tak potes panbuh divim se ze takovy ridic jeste zije :)
dotykove ovladani formou jakou se dnes pouziva ma s ergonomii pramalo spolecneho >>takze zcela jiste neni a vsechny soucasne tablety NTB a chytre telefony jsou ergonomicky katastrofalni >> jen diky dokovacim stanicim a slusnym periferiim ta ergonomie aspon trochu funguje :)

pro zdraveho jedince je to naprosto prirozena a nenarocna aktivita proto taky muzeme ridit vozidla presne hazet hrat basketbal curat po tme apod. :) navic "smyslova" zatez je pozitivni trenink mozku ale neergonimcka zatez zpusobuje trvale nasledky ....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Srovnavat to s rizenim auta, ehm .... mys nema proste tu zpetnou vazbu, je to proste virtualni, dotyk je dotyk:o) Ale je to fuck, at si kazdy ovlada jak chce.
Mne slo hlavne o to, ze notebook za 100k v roce 2017 ma byt proste dotykovy ..... tak draha vec ma mit vsechno nejlepsi a vsechno, realsense (nebo aspon ctecku prstu), kvalitni displej (dotykovy o tom se tu bavime), dobry procesor, dostatek pameti, dostatek uloziste, premiove materialy, premiovou konektorovou vybavu (ten jeden konektor a 4kg redukci u macbooku je fakt vtip), byt lehky, mit vysokou vydrz ...... proste za 100k ma byt to nejlepsi ..... jakoze v normalnim svete za 50k ma byt to nejlepsi a za 100k ubernejlepsi. Macbook, kdysi leader trhu s hiendovymi ultrabooky, dnes hraje az treti housle, nestaci ani na hiendove firemni notebooky v rozmezi 40-50k .... o surface rade si nemuze nechat ani zdat (ikdyz samozrejme ma sve mouchy, cekal bych moznosti jako 32/64 GB ram a podobne "silenosti" za silenou cenu) ..... navic ta cena macbooku taky uplne mimo, kdyz mnohde presahuje po vsech strankach lepsi surface.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No nejlépe je na tom bmw tuším v nových sedmách, tam to ovládání "rukou v luftě" je fakt "organismFriendly", ale takhle patlat po displeji, eh no nevím, už i tak mi stačí jak matlám po displeji. A jestli ti připadá synchro ruky-myši-to co vidíš nějaké komplikovanější, tak mi stačí drcnout při chmátnutí po myši a už vnímám kde je kurzor, takhle si zakrýváš na displeji prstem/rukou část obrazu. Ale ano - je to o zvyku, o to víc je to jenom o tom, co na tom děláš. Pro práci ten dotyk bude ještě hooooodně dlouho zapovězený, aneb říkej to grafikům kteří mají Pady se stylusem, ale to už jsme fakt sakra jinde.

https://www.youtube.com/watch?v=U4YJTl3k0jA tohle jsem měl na mysli ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo nerika, ze dotyk nahradi mys, je to jen dalsi uroven ovladani, tam presnost nehraje roli a nikdy hrat nebude.
To BMW to je fakt des, kdyz se podivas na video z predvadecky, tak vsude PWM podsviceni ..... to musi byt uplna bomba na to cely den cumet. Nejsou schopni dat proudovy zdroj ani do LEDek pro sviceni (a to ani dopredu a to ani do hlavnich svetel !!!), takze uz nove auta neblikaji jen vzadu, ale i vepredu. Ja to treba vidim a je mi to hodne neprijemne. A neni to nejake PWM na 250Hz, to ma proste snad 50Hz nebo i min, ubohost! Kdyz se pouzije proudovy zdroj, je konstrukce samozrejme jina nez PWM, jestli slozitejsi a drazsi to nevim, mozna ano, mozna ne, spis to ale bude o par haliru drazsi. Ale proc to PWM bezi na par Hz a ne na par desitkach kHz, pro to vysvetleni neexistuje. Dnes i posledni tesco usporka za 30 korun "blika" v radu desitek kHz .... tak proc displeje auta za 4 mice blikaji jak stare CRTcka, to nechapu ......
Mno, zpet k tematu ..... koncept BMW bezdotykoveho se mi moc nelibi, ikdyz zalezi VZDY na implementaci. Treba mi prijde jako zrudnost nastavovat treba teplotu na displeji a za to se jeste priplaci! Brzo bude doba, kdy se bude priplacet za pohodlny ovladac klimatizace s normalnim cudlikem, ktery je asi tak 10000x drazsi nez ten SW xindl v nejakem ubohem tabletu (bezicim snad na lagroidu), ktery ma sekajici se animace jak navigace ze zacatku tisicileti ..... ja rozhodne v tomhle nedam dopustit na tlacitkove ovladani. Velka dotykova obrazovka v aute super, treba na navigaci nebo nastavovani nejakych fakt "advanced customizaci" auta, kdyz clovek nema co delat a ceka nekde na parkovisti, proc ne. Ale jako primarni ovladac je to ergonomicka vrazda.
A treba v dobe, kdy nejaka columbus navigace u skodovky stoji 100k, tak bych videl ten stredovy LCD jen jako mirrorlink z telefonu treba pro nagivaci. Doufam, ze microsoft to konecne uvede, kdyz uz snad pred peti lety to ukazoval a mam pocit, ze to stale jeste nemaji .... mirrorlink (nebo prejmenovane desive znejici android auto, pripadne carplay) je zaklad, ma ho snad uz dnes kazde auto.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když připlácíš za lakované zrcátka, za zapalovač v autě(což by podle tvé logiky mělo být ve všech autech samozřejmost, a tak dále a tak dále, připlácí se za vše), tak i tady se připlácí za fičury. Možná to souvisí se životností, možná s něčím jiným, kdoví. Ale připadá mi lepší v autě jenom mávnout rukou než matlat po displeji nebo lovit tlačítka, ač se známí divili i u mé sociál e39, že to má dvě ledky(ano, má to tuším i superb či jiné auta) nahoře a vidíš ve tmě ruku kam šahá, vím že to nezní zrovna nějak extra, ale i to je docela pomoc ve tmě i přes to podsvícení všeho možného. Ano, můžeš mi opáčit, že to řeši multifunkční volant s tlačítky na přijetí/odmítnutí hovoru, ale to jsme zase u toho "co je blíž" :))) Ono je to dycky o preferencích, jednou chceš ušetřit tak se smíříš s tím, že prostě to tlačítko zmáčkneš, pak jsi zase nadšenec a koupíš si něco, co má všechny moderní funkce(ale pak se budeš muset smiřovat s tím, že to funguje podle nějakého vzorce a ten se MUSÍŠ naučit, aby to fungovalo tak, jak to vypadalo v propagačních videích/materiálech). Volba/nutnost/zvyk :) Nakombinovat dle peněženky a povahy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak za vse se priplaci jen u nemeckych aut. Treba to se mi libi na jinych autech (namatkou hyundai, americke auta.....), ze si priplatis za lak, za kola a maximum jsou dva komfort pakety, tazne a stresni okno. Jinak to ma vsechny bezpecnostni ficury, co tam jdou dat. Ja bych vubec nemeckym autam nedal uADACu ani jednu hvezdu. Testovane je to se vsema asistentama (za to jsou dokonce body navic), se vsema airbagama a pak prijdes a koupis to se dvuma pytlama a maximalne ABS a budou tvrdit, ze to ma pet hvezd ..... proste blbost.
Multifunkcni volant je samozrejme dnes nutnost a nechapu, ze to delaji bez toho. Prijeti hovoru, nastaveni tempomatu nebo zakladni ovladani radia, to naprosta vetsina aut ma v zaklade (krom nemeckych) a povazuju to za nejbezpecnejsi a nejergonomictejsi reseni (mas to primo po ruce a nemusis dat ani ruku z volantu, tezko si predstavit neco bezpecnejsiho). Taky uz se dneska do slusnejsich aut montuje jenom automaticka prevodovka, protoze zijem v tretim tisicileti a je to po vsech strankach daleko bezpecnejsi, jednodussi a hlavne o 8 levelu pohodlnejsi ovladani. Ale samozrejme, nemecke koncerny, to je bida .... sice umi delat auta, ale za trosku prijatelne auto, ne v uplne bide, zaplatis dvou a vicenasobek (to je proste hrozne) ceny zakladniho modelu.
A jeste jedna vec, co me dost desi na tech ovladacich hovaninach, tabletech, androidech, internetech ..... kdyz se ti nekdo naboura do tabletu nebo hloupeho droidphonu, tak co, proste ti vysaje ucet, potaha fotky, natoci te pri choulostivych situacich .... ale v aute ti foukne pytle do xichtu, naboura te, zabije te. V kazdem jinem odvetvi bych se bal, ale u aut jsem vyslovene zdesen .... uz i posledni cinske routery se zbavily univerzalnich admin hesel .... ale ne tak ridici jednotky v aute, ktere stale maji STEJNE login heslo pro staceni kilometru nebo odblokovani imobilizeru .... treba pro cely VW se stejnym principek klice to znamena, ze k ukradeni auta ti staci univerzalni bump key za 150Kc z ciny a kabel za 50Kc z ciny a s vybavenim za dve kila + tablet, dokazes za 2 minuty ukrast libovolne VW koncernove auto vyrobene v poslednich 20ti letech .... a temhle lidem sveris zivot s nejakym sofistikovanym palubnim systemem pripojenym k netu?:o))) Koupit takove auto (v dobe, kdy uz nebude zbyti), tak stravim tyden v garazi, abych z toho odpajel vsechny gsm, wifi a BT anteny, protoze to samozrejme nepude vypnout:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasné, dejme všude automat a buďme jako v emérice... Na každém rohu i*iot, už teď jde na lidech vidět jak jezdí a reagují na krizovky. Ne, manuál na všechny a učit je jezdit bez abs a stabilizace. Však dneska je dopr*ele každá povoláním manželka! To i blbky, které mají k dispozici auto s parkovacími senzory vyjíždějí z místa, kde bych já byl na dvě otočení volantem pryč, tak půl hodiny. To už fakt se všecko má podřizovat vyloženě kre*énům, kteří jsou jen konzumenti, co si udělají řidičák v 18 a začnou řídit ve 40 jelikož "mám tu kartičku tak můžu za to sednout"..? Ne, dneska jsou lidi tak zhýčkaní, až to pěkné není, nejsou schopni pohotově reagovat a čekají až za ně zareaguje elektronika! Nebuď tak rozmazlenej, zkus takzvaně(jak je dnes v oblibě) vystoupit z komfortní zóny, se snažit. Ono je rozdíl jezdit a řídit. Aneb je to i u Macu - chceš nástroj, máš ho, chceš hračku tak jdi jinam. Poldové taky koupí auta, lidi pak nadávaj jak jsou doničené ale je to nástroj, žádná leštěnka, uloženka nebo něco jiného. Je to nástroj, a to samé věci od Apple - nástroje, nestarej se co jak funguje, funguje to(pokud ne, tak si nadávej na helpdesku, možná se to napraví). Nestaráš se o vytížení ram, cpu a jiných částí - prostě koupíš, funguješ. Nic víc tam nehledej, ani se jim nedivím, dneska vyhovovat furt někomu a jeho blbým představám - ne, tady máš a buď se ti to líbí a koupíš, nebo nas*at a běž jinam. Uff, těch piv bylo dost na tohle :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nemuzes myslet vazne s tim automatem, ESP, ABS ...... to je jako tvrdit, ze trabant byl lepsi, protoze nemel ani posilovac volantu, ani brzd. Presne proto, ze jsou lidi blbejsi, tak je pro VSECHNY zucastnene lepsi kdyz maji automatickou prevodovku, ABS, ESP a podobne .....
Muzes byt sebelepsi ridic, ale ABS nebo ESP proste NICIM nenahradis, protoze to proste fyzicky nejde, proto jsou tyhle veci uz v povinne vybave. Automaticka prevodovka je to same, proste zdrzuje, odvadi praci .... i nektere trabanty mely poloautomat!!! ..... automaticka prevodovka je evoluci te manualni ... nekde je maji uz 50 let, u nas je to teprve 50 na 50. Jako koupit si dnes auto nad 200k s manualem muze IMHO jen uplny pitomec, ktereho patrne zblbnul jiny pitomec. Kolik uz jsem slysel stupidnich nazoru, ze automat je pro zenske a podobne, NENI TO PRAVDA. To je asi jak nazor jednoho favoritare, co tvrdi, ze je lepsi stresni okynko nez klimatizace, co na to mam jako rict? Reknu na to to, ze jsem ridil auto se stresnim oknem a klimatizaci a ze klimatizace je proste lepsi = dela to co ma. Stejne tak jsem ridil auto s automatem a od te doby mi je hanba radit fofrklackem jak idiot, protoze je to proste zbytecne, daaaaaaaaaavno daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaavno prekonane. Muzes byt sebelepsi ridic a stejne je lepsi se venovat rizeni nez razeni. Stejne jako se vyvoj posunul od elektonkovych pocitacu, jako je v autech automaticke sviceni, jako uz nemusis resit sytic nebo redit benzin olejem, tak je proste evolucni, ze nemusis resit debilovinu jako je provodovka a razeni. Automat proste zvysuje o dost bezpecnost (zvlast u pitomcu nebo zacatecniku), o neuveritelny kus komfort cestovani a rizeni (jinymi slovy razeni je nekomfortni, tecka) .... proste kdo si chce rizeni auta uzit, tak se venuje rizeni auta a ne kravinam okolo jako saltrpaka, spojka a podobne hovadiny ..... a stejne se najdou lidi (co nikdy s automatem nejeli nebo na auto s nim proste nemaji), co budou tvrdit, ze razeni je pro spravne chlapy, ze automat je pro zenske, pritom zadne zavodni auto uz dobrych 20 let nema manual ..... jednou jsem potkal borce, ktery vykladal, ze by nechtel centralni zamykani a uz vubec ne dalkovy, ze prej si to radeji zamkne sam, ze tomu dalkovemu neveri .... stejni lidi propagujou manualni prevodovku, ktera je ve vyspelych zemich postkomunistickou raritou ....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja nerikam, ze je to pro vsechny, ja jen rikam, ze v roce 2017 je to v mainstreamu zcela bezna vec a u zarizeni za 100k je nepochopitelne, ze to nema, stejne jako treba dotykove pero, tot vse. Jako surface ma dotykove pero, tak jak si muze (kdysi inovativni) apple dovolit takovou strasnou botu v podobe touchbaru??? Proste ma to tam byt, tecka. Ma to byt u pocitace za 20, za 100 o tom nemuze byt ani rec. Kdyz to nema notebook za 5k, tak to jeste nejak chapu.

V poslednim odstavci se pletes, nouzovka jsou klitorisy, touchpady a mobilni klavesnice ..... dotykove (nebo dokonce spis multidotykove) ovladani je "DALSI ROZMER", ktere proste mysi ani klavesnici nenahradis*. Stejne tak nenahradi dotykove ovladani klavesnici* a klavesnice nenahradi mys* ..... ale mys a klavesnice VZDY a O PARNIK nahradi mobilni klavesnice a ty touchpady ....

*aby me nekdo nebral doslova .... tak klavesnici klidne nahradis mys i dotykove ovladani nebo dotykovym se da nouzove nahradit mys (touchmousepointer1501) a jeste nouzoveji klavesnice a podobne, to aby jsi me nevzal za slovo ....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono to není jen o tom vrznout někam dotykovou obrazovku, to je to poslední. Musí to mít hlavně smysl, jinak je to samoúčelné. V případě Mac OS by muselo především dojít k přepracování UI. Tím by se započalo rozbíjení současné ergonomie ovládání vhodné pro klasické periferie a Mac OS má spoustu malých ovládacích prvků, které na tlustý prst prostě nejsou vhodné. Všichni vidí, co za rošádu s tím vyváděl MS, a dodnes nepovažuji Windows v tomto ohledu za jakkoliv ucelené či snad dokončené a velmi pochybuji o tom, že to vůbec jde do nějakého finálního stavu dotáhnout. O žádný takový guláš, kravské ikony a podobné nesmysly osobně nemám zájem, stejně jako nemám zájem o palcování displeje, opravdu ne, ani v nejmenším.

Tvá představa, že na Macu snad má nějaký přínos pro komfort ovládání dotykový displej (třeba pro posunování stránky :-)), že je to nějaká nutnost či snad pro Mac spása, jen ukazuje kolik o tom víš. Vůbec představa, že co chceš ty, chtějí všichni, je veskrze hloupá. Dotykový displej by na Macu pouze zdvojoval to, co už dávno zvládá mnohem pohodlněji trackpad, který je daleko všestrannější. Bohužel nemáš nejmenší tušení o schopnostech multitouch trackpadu pod Mac OS. Představ si, že už od roku 2010 Apple dokonce prodává trackpad jako samostatnou periferii ke stolním Macům, sám jej používám u iMacu místo myši, protože je to maximálně pohodlné a v mnoha ohledech rychlejší. Myš používám pouze na precizní grafické práce, i když to už většinou sahám stejně po wacomu.

Diskutovat to s tebou je ale zbytečné, protože z toho afektovaného vystoupení co tu předvádíš, kterým asi chceš být zajímavý, je evidentní, že jsi troll :-)

P.S.: jo a prosím tě ty znalče, řekni mi ještě pro pobavení, který MacBook co jsi to zkoušel, měl kdy LAN v nabíječce, že tobě se o tom zdálo :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak windows neznas, to je to. Mas tam dva rezimy, bud tablet nebo klasiku. Kdyz mas tablet, pouzivas tablet, kdyz klasiku, tak klasika s mysi a normalni PC, nijak se ti to nemicha. Ale to je fuck.
Dulezite je, jak rikas "Vůbec představa, že co chceš ty, chtějí všichni, je veskrze hloupá", jak uz jsem nekolikrat rekl, netvrdim, ze vsichni, ale cirka pul na pul a u zarizeni za cenu zanovni fabie bych cekal to nejlepsi ...... ale pravda, apple uz nekolik let nehraje ani zdaleka prvni housle.
Priznam se, ze ten "novy trackpad" jsem asi nikdy nezkousel, stejne jako parodii na dotykovy displej v podobe trackbaru (to snad musis i ty uznat, ze je ultrapicovina), ale aby to bylo lepsi nez mys, to je proste blbost .... samozrejme, ze tam mas gesta a zony treba pro posunovani stranky (multitouch s milionem nastaveni ma i muj 5 let stary netbook), ale pokud potrebujes na jeden z tech malych objektu kliknout, tak potrebujes tam najet proste "mysi" (od toho se ten kurzor taky tak jmenuje) a to je proste daleko rychlejsi a presnejsi pomocu MYSI nez jakehokoliv touchpadu, to jsem ochoten se s tebou vsadit.
Zijes presne v tom roce 2010 a prvnich macu, ktere proste byly bombasticke, vazily pulku nez klasicke windows notebooky a mely stejny vykon a dvojnasobnou vydrz, to byla samozrejme bomba ..... o 7 let pozdej se karta obratila a uz to nema absolutne co nabidnou navic, prave naopak vlastne snad ve vsech meritelnych ohledech hodne ztraci a navic za nesmyslnou cenu. Tak to proste je, apple a mac byl vzdy drahy, jednu kratkou dobu byly macbooky (aspon po HW strance) nejlepsi a uz zase nejsou no.
Zijes si proste v macovem svete a nevis, co se deje okolo:)

PS: mam pocit, ze neco takoveho bylo nebo aspon melo byt, urcite jsem to nekde videl aspon na obrazku, ze se to pripojovalo do USB nebo ten magsafe (z dnesniho pohledu jedina dobra vec, ktere se u applu zbavili a pretrvala jen do surface pro:) a v nabijecce proste byl LAN port, protoze se do macbooku ten LAN port "udajne" nevesel, merili jsme to a ve skutecnosti by se tam vesel, nehledne na to, ze mohli udelat miniLAN port s pasivni redukci za korunu (vlastne apple, takze za litr .... mozna proto to neudelali, protoze za litr by to bylo zjevne premrstene a levneji apple nic neprodava:o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Už jen v bodech a naposledy, protože pouze střílíš od boku a hodnotíš věci, které jsi nikdy nepoužíval :-)

1) S Windows dělám 20 let. Dodnes je půlka věcí taká, půlka onaká, půlka zdvojená, půlka aero-like, půlka metro-like, něco chybí tam, něco onde. Vůbec schizofrenie metro/aero je koncept, který dodnes nemá uspokojivé řešení, je to chaos a MS se v tom stále motá. Už proto to nepovažuji za jakoukoliv definitivu či jedinou správnou cestu.

2) Multitouch trackpad přirovnat k nějakým tragický provedeným gestům na tragickém netbooku... prostě nemáš páru o čem mluvíš. Je to asi jako bavorák vs. koloběžka. Není to o tom, že něco má taky gesta, je to vše o implementaci a reálné použitelnosti, což Apple vždy zvládal na jiném levelu než jiní. A na trackpadu samozřejmě nejsou žádné zóny pro scrollování, scrolluji kde mne napadne.

3) "ale pokud potrebujes na jeden z tech malych objektu kliknout, tak potrebujes tam najet proste "mysi" (od toho se ten kurzor taky tak jmenuje) a to je proste daleko rychlejsi a presnejsi pomocu MYSI nez jakehokoliv touchpadu, to jsem ochoten se s tebou vsadit."

-> kurzor myši se nejmenuje myš, ani se tak nikdy nejmenoval. Je to kurzor. Trefím se ti s trackpadem na jakkoliv titěrný objekt okamžitě na první dobrou, jeho vedení kurzoru je totiž diametrálně odlišné od toho, co znáš z Windows, s tím se trefit opravdu rychle nikam nedá. Jo, a tu sázku bys projel.

Zbytek už raději bez komentáře. Dobrou noc :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1) To, ze nedokazali vsechny veci dat do moderniho nastaveni je tristni, ale to, ze je tam i to stare, na ktery muze byt nekdo zvykly, je jen a jen dobre. Kazdopadne nejake nastavovani systemu dela clovek jednou za nekolik let, takze je to v pohode. A pro BFU je i dobre, ze v tom BFU rozhrani nektere rozsirene moznosti nejsou.

3) Uprimne nevim, proc by mel mit apple patent na nejaky "zazracny" trackpad. Jako myslis, ze jediny, kdo umi vyrobit trackpad je apple? Ty desitky firem vyrabejici notebooky, patrne ve stejnych tovarnach jak apple, ze neumi vyrobit trackpad??? Dovolim si proste nesouhlasit i presto, ze jsem zadny novy macbook nezkousel, nezkousel jsem ani ten touchbar, ale ze samotneho principu si proste dovolim to odsoudit. Dokonce zajdu tak daleko, ze reknu, ze ty trackpady jsou prakticky vsude stejne, na tom neni co udelat lepsi nebo horsi .... hybes prstem po nejake plose a hybe se ti kurzor. Neni tam proste ta odezva a presnost jako u mysi ..... PROSTE NENI! Ja nejsem nejaky velky hrac her. Ale obcas vidim nekde nejake video z nejakeho "jakoze profigamingu" a obcas tam sviti logo nakousleho jablka (jak jsem psal, pulka lidi tam ma windows a aji na macu nektere hry bezi), ale NIKDY jsem nikoho nevidel ZADNOU z tech her ovladat touchpadem .... cili toliko k tomu, co je lepsi ....
Ano, pokud pises dlouhe texty ve wordu a jedes vlakem a potrebujes kliknout 2x za hodinu, tak je touchpad lepsi nez s sebou tahat mys, ktera ti bude padat kazdou chvili na zem, to souhlasim!:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak ...... kdyz ma clovek smartphone, tak se mi uz stalo, ze jsem zacal instinktivne patlat i po 42" TV, kdyz se tam vyhodilo nejake okno z menu:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Inteligentniho? .. Cece ty si opravdu veris :D
Na diit by ty intelegintni prispevky uz vydali za sbirku ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Notebook bez dotykoveho displeje...... to je jako ryba bez bicyklu.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ryby jezdí zásadně na monocyklu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby ti dal někdo na ten NB multitouch trackpad od Applu (a k tomu Mac OS), budeš mít vše potřebné na dotyk přímo pod hnátou a na nějaké "pohodlné" posunování stránek palcováním displeje si ani nevzpomeneš. Budeš totiž pohodlně, rychle a přesně ovládat cokoliv tě napadne, tak jako každý uživatel MacBooku už dobrých 10 let. Ale pochopitelně, kdo nikdy nevylez ze své ulity, bude dál mlít svoje :-)

Dotykový displej má logiku na 2v1, kde se v módu tablet jedná o přirozené ergonomické řešení. Na Win NB klasické konstrukce to není přednost, ale z nouze ctnost, která možná tak nedostatečně supluje jejich letitý handicap - mizerný touchpad co každého nutí k myši. A tak holt mají někteří uživatelé pocit, že s dotykovým displejem objevili minimálně kolo, bo jde trochu dobře už aspoň posouvat stránka, prostě nová dimenze ovládání :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"kdo nikdy nevylez ze své ulity, bude dál mlít svoje" ..... mas absolutni pravdu ... jak jinak si vysvetlit vychvalovani mizerneho touchpadu nad mysi .....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zasa sa dostal k slovu vlhky sen medii o tom ako ARM vytlaci Intel na desktope a vsetko bude zrazu ruzove.
Iste Intel ma uz bobky ako ho ARM vysachuje na vykonnom desktope...
A este tu o Karkulke poprosim..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem se zasmál. Ale jo, Apple je dost šílený na to, aby to udělal a má dost zabedněných užovek na to, aby to kupovaly.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vykonny desktop?

Naprosta vetsina prodanych pocitacu jsou dnes notebooky a to ty nejlevnejsi s uspornymi procesory. A to je oblast o kterou jde. Na Facebook a emaily nepotrebujes vykonny procesor.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, hlavně na pokraji doby streamovaných aplikací (her) sebou nikdo nepotřebuje tahat super výkon. A na druhou stranu, taková Nvidia Tegra x1 s 1 Tflops je přesně ten zástupce, který ukazuje že to na ARM jde. Navíc to otvírá báječnou možnost tahat z uživatelů peníze za ty streamované aplikace že? Mě to logiku dává.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Technické problémy streamování her jsou větší, než hrát přímo na mainstreamovém notebooku s výkonným APU. Super výkon není potřeba v obou případech, technicky lepší řešení je to APU. Když vidím co dokáže utáhnout opravdu zoufalý quad jaguar (i levné APU s excavatorem a mnohem silnějším GPU je jiná liga a to je pořád neaktuální architektura na 28nm), tak mi streamování her dává stejný smysl, jako jit do luxusního bordelu a tam onanovat. Možné to je, ale kdo by to dělal...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"ale kdo by to dělal..."
Ten kdo nema penize, v obou pripadech.

Jinak na web je dnes potreba sakra vykonu, flash a java scripty obzvlast + streamovany video ktery plynule nejede snad nikde

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Streamovany video jede plynuje ve dvou pripadech:
1) mas dost vykonej CPU aby to dokazal dekodovat softwarove a jeste u toho obslouzit nenazranej browser.
2) mas spravnou kombinaci HW, OS, ovladacu a browseru, ktera dokaze zrovna vybrany typ komprese dekodovat hardwarove.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten kdo nemá peníze ani na levný notebook je zákazník pro streamované hraní? Pokud bude zadarmo tak OK, ale i tak musí mít nějaké zařízení a ten výkon toho zařízení...viz můj příspěvek.

Web zvládají i moderní mobily. Existují zkriplené stránky, které jsou náročně, ale to je vyjímka. Třeba já i na web občas používám Pentium 4 Prskot 3GHz a nemám zásadní problém. Dnešní quad arm v mobilu za dva litry je pro web díky novým instrukcím a počtu jader vhodnější. IMHO.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, verim, ze ARM jednou bude konkurovat i3,i5,i7-U notebookum a rad si takovy notas na net a kancelar zakoupim. Samozrejme nikdo nikdy nemluvil a konkurenci k notebookovym i5,i7-HQ nebo dokonce k desktopovym i5 a i7 procesorum. Tam staci, ze Intelu zatopi RyZen.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

K cemu je to dobre? Nerozjedes na tom ani poradny OS, o SW ani nemluve ......
.......
.......
.......
Ono by se mohlo zdat, ze myslim windows (jako jo), ale tady klidne i ten linux. Ta multiplatformita linuxu taky neni nijak slavna, naprosta vetsina SW je pro x86. O ovladacich ani nemluve. Takze na tom pobezi jeste mene HW a taky SW nez na klasickem linuxu ..... to je bomba! Navic za 90 USD se da sehnat i slusna masina s X5kou, dotykovym displejem a plnyma windows (nebo treba linuxem). Treba chuwi hi8 pro ..... kde se da za 150Kc v kauflandu koupit klavesnice:) ..... a jiste za takovou cenu bude spousta klasickych netbooku, ktere budou o dva rady vykonnejsi a po vsech technickych parametrech lepsi nez tohle osekane raspberry PI s LCD a klavesnici ......

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hocijaky notebook s i3 alebo i5 je oproti beznemu ARMu kruto vykonny desktop. Este aj ich mobilne varianty su uplne inde. Mozno tak Core M by mohli najvykonnejsie army konkurovat, len potom sme uz zasa niekde inde zo spotrebou. Ono to sice vyzera strasne cool ze Snapdragon ma 4 jadra na 3GHz lenze realne tie SoC bezia v mobiloch 90% casu tak na tretinovom vykone aby sa nezapekali a necucaly baterku. A aj ked MS s Qualcommom ukazal ze mozno pobezia Windowsy na novom Snapdragone 830, zazracny vykon to nebude a neda sa ocakavat ze teraz zacnu vsetci prepisovat aplikacie pre ARM z Intelu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je klamstvo. V ziadnom vlajkovom mobile mi zatial ARM *nikdy* nethrotloval anipri umelej syntetickej zatazi ako Antutu a pod. Takze.. kecas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft si už s ARMem hraje docela vážně, už mu na něm běhají x86 desktopové aplikace. Tak proč by nemohla média snít?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ocividne jsi necetl clanek, na ARM se prepne az/jen v rezimu polospanku ;)

jinak vlhke sny mas asi ty... obecne smer je jasnej v tom ze pro konzumovani lide casteji vic a vic sahaji po telefonu a/nebo tabletu kde ARM je od pocatku a naopak Intel s x86 mel snahy se do toho dostat tim ze prodej Atomu dotoval prodavajic je pod cenou, ale stejne mu to nebylo platne a nakonec se na to vykaslal... ani Microsoft se svejma ojeb&vacima pakama nic nezmohl a na telefonech s ARM nakonec zkousi resit x86 emulaci...

na stejne konzumovani medialniho a internetoveho obsahu doplnene kancelarinou by v desktop, resp. laptopu ARM urcite bohate stacilo, koneckoncu spousta lidi ma vykonejsi CPU v telefonu/tabletu nez v pocitaci/laptopu :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

cital som clanok a narazal som na posledny odstavec, ako sa ma Intel obavat ze bude vysachovany. Tieto predpovede citam uz 3 roky o tom ako ARM bude vladnut na desktope a kde nic tu nic. ARM nieje zly ale nebol ani stavany ani navrhovany primarne na vykon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak si precti posledni odstavec jeste nekolikrat aby jsi pochopil co je v nem napsan... neni tam ze ARM ovladne desktop, ale ze Intel pokud zacne mit obavu aby nebyl v budoucnu vysachovan implementuje ARM NEBO male x86 jadro do CPU... takze v nekolika dimenzich je to v rozporu s tim co pises...

nicmene i tak:
- Intel uz se jednou jak sem psal predvedl jak ma strach, tedy kdyz mu doslo ze jeho Atom do telefonu/tabletu/high_routeru/setopboxu/atd/atd nikdo nechce, tak DOTOVAL jejich prodej a sel do financni ztraty kvuli tomu jak se ARM bal, ale nakonec to stejne vzdal jako porazeny a ARM zvitezilo

- intel planuje ARM vnorit do x86 CPU:
http://www.pcworld.com/article/3127788/intel-looks-beyond-x86-puts-64-bi...

- Apple historicky pouzival PowerPC procesory nez presel na x86 a PowerPC narozdil od x86 bylo RISC architektura CPU, stejne jako je ARM, takze by slo v podstate jen o navrat na RISC

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud k tomu dojde, vykašlu se na multiplatformní vývoj a budu podporovat pouze Windows.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

good luck with that...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to rovno zavolaj BTJ a mozete si ist spolu opiect spekaciky so slaninkou, urcite si mate spolu co povedat ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je zase konina, šetřit každej pšouk energie, když tu máme vždy pohotové telefony, které se taky synchronizují. Když už je lid tak zlenivělý a zhýčkaný mobilitou, že se vymyslela věc jménem tablet, tak teď něco takového ještě chtějí nacpat do už tak osekaného "notebooku" (pokud se to tak ještě dá nazvat). Já v tom vidím akorát možnost, jak obhájit opět navýšenou cenu (která je už tak mimo) a vytvořit mnoho dalších děr a exploitů. Achjo

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takze v notebooku bude jeste mene hardweru nez tady
http://macbookprorepair.in/wp-content/uploads/2016/06/macbook-pro-2015-r...
takze to bude velky jak normalni 15" notebook a vevnitr bude hardware jako v 3" telefonu. No super a jako vzdy kdyz to onalepkujeme nakousnutym jablkem tak to bude stat 3x vic

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zkusme to pocitat, ke stavajicimu x86 CPU se prida ARM CPU a bude tedy mene HW? zkus to zpocitat jeste jednou misto 1 CPU budou 2 CPU, to je vic nebo min?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak je to spíš o tom, jak ono přídání ARMu bude vypadat. Jestli to bude 2v1 zařízení, tedy tablet železo a x86, které, jak jsem psal o pár postů níže, bude přepínáno. Nebo vedle x86 bude bokem něco, co bude moci přistupovat na společnou sběrnici. Fantazii se meze nekladou.

Jsem ale fakt zvědavej, jak se poperou se zabezpečením. V případě serveru existuje kopec remote managment SoC, kde běží mnoho různých variant "FW". Tohle by plošně moc napadnout nešlo, mimo to, že to logicky má běžet pouze na interní síti, nemělo by se to routovat někam ven, do internetu. V případě hrušky bych to viděl tak, že to právě bude muset mít přístup do internetu, tedy to bude napadnutelné. Proto bych tu takové rovnítko nedával a zároveň bych z toho na větvi fakt nebyl. Už takhle má člověk trochu paranoiu z toho, co ME u intelu může.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mas pravdu. Uz jsem to navic psal, IMHO chcou to jen pro iOS aplikace, k nicemu jinemu to nebude. Intel ma connected standby, takze jako vzdy je to clanek stylem JPP. Stejne jako novy iphone bude mit displej pres celou predni stranu ....... protoze ....... to nekdo rekl? ...... ne ...... ne! ....... protoze si apple kdysi patentoval, ze pod prusvitnym OLED displejem muze byt kamera ....... to je sice patent jak noha, ale budiz ..... ale vyvodit z toho zaver, ze pristi iphone bude takovy nebo makovu, muze jen uplny blb.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to jsou zase psoukokecy... predstav si ze tve Windows by se ti diky druhemu CPU v pocitaci dokazali aktualizovat kdyz by byl pristroj v uspornem ale zivem polospanku a bez toceni vetraku... a neotravovali by s tim kdyz otevres viko a potrebujes s tim pracovat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na Windows si lze představit lecos, ale že by proběhly aktualizace v režimu jisté aktivity hluboce uspaného systému bez hukotu ventilátorů se představuje opravdu těžko. :-) Většina lidí zná všechna jádra na 100 %.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V to vpravdě opravdu nevěřím. Ten ARM by se s tím pral sakra dlouho, pokud by ovšem nevyužili nějakého modulu v CPU (jednoúčelový), který by se staral třeba o kompresi/dekompresi toho balíku dat a zároveň to dokázali "optimalizovat", aby se ona aktualizace moc nehrabala v registrech, ale především pouze nahrazovala, přidávala nebo odebírala soubory/knihovny. Jenže co tak znám instalačky v podání MS, tak jakýkoli update/upgrade je peklo. Příklady:

Měl jsem dva stroje, na kterých jsem před oficiálním ukončením free upgradu na W10 provedl onen upgrade. Jeden je zotac SD-ID 18 (Celeron 1007J - 1,5GHz DC bez HT a turba, WD black 500GB/7k2 ve 2,5" s 6GB RAM), druhý je můj dell precison M4500 (i7-740MQ (myslím 2,7GHz v turbu, ve kterém běží prakticky non-stop), 8GB RAM, 256 GB SSD (M550)). Na obou dvou mašinách upgrade trval kolem 8-10h, to železo je výkonem od sebe astronomicky daleko, ale přesto to na obojím trvalo pekelně dlouho.

Druhý příklad za všechny - .Net balíky, i na nejnovějším železu a NVMe disku, co má brutální zápisy/čtení po 4k to trvalo pekelně dlouho. Tohle by ten prťavej ARM dělal do konce života.

Ale zpět k tomu co jsem především chtěl. Pokud to budou prakticky 2 počítače v 1, vidím opravdu mnoho potenciálních děr, které by se daly zneužít. Například, to zařízení bude sdílet jeden display, klávesnici i touchpad (pochybuju o dotykovosti). Co to znamená? Bude tam někde pravděpodobně přepínač, nebo to poteče přes toho ARMa. Každopádně tam bude něco, co tohle bude řídit a pokud to zblbneme, tak by bylo možné po bootu zobrazit obraz z té x86 části, ale klávesnici/touchpad mít přiřazen k tomu ARM železu. K čemu je to dobré? Na kradení loginu, protože BFU si řekne, že se to prostě jen "hryzlo", je to divné, ale když to psal podruhé, tak to přeci fungovalo, nu asi nějaká chybka. No a moc dobře víme, jak BFU, managoři a podobná "havěť" ráda používá různé hesla, takže tak. Pak už se to jen někam uploadne a je to. Samozřejmě čím bližší bude propojení nějakého datového prostoru obou polovin HW (x86, ARMu), tím lépe se s tím dá manipulovat... nemluvě i o chybovosti, kdyby ty obrazové data fakt tekly přes ten ARM a ten nějakým způsobem zlobil... no, nechtěl bych to používat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proc by tam jako melo byt druhe CPU? Tak snad ani u prvniho se nemusi tocit vetrak ne? Musi se ti snad u i7ky tocit vetrak? Tak se snizi spotreba na 2W a nemusi, v cem je jako problem?
A kdybys windows pouzival, tak vis, ze existuje neco jako connected standby, kde se aktualizace stahnou a pak probudi defaultne ve 3 rano pocitac, ktery se aktualizuje a zase vypne .... to, ze to nevis a/nebo si to rozjebes, je tvuj problem:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejprve počítače Apple běžely na Motorolách, tj. 1. generaci procesorů. Pak skočili na třetí generaci s PowerPC. Když se s IBM nepohodli vrátili se na 1. generaci s Intelem. A teď na druhou generaci s RISC procesory ARM. Je to sice legrační, ale na druhou stranu mají funkční (na 50 let starém Unixu založený) OS, kde mohou celkem snadno migrovat na jiné procesory. Microsoft svoje Windows na ARM zrušil?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Microsoft svoje Windows na ARM zrušil?

Zrusil a pak vzkrisil, protoze manazment mobilni divize MS nejlip vystihuji slova kure s useknutou hlavou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to neni pravda, prvni apple bezeli na mosteku, MOS6502 , pak az Motorola 68k

Btw. Windows podporovaly x86, x86_64, armv7 , ARM8, IA64, SPARC, Alfa

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Migrovat na jine procesory muzou v klidu. Treba microsoft, ktery dnes bezi jenom na x86 a ARM (ale bylo jich v minulosti mnohem vic a vsechno pochcipalo na ukor x86 - NASTESTI! Bylo vyslovene nestesti mit nejenom milion operacnich systemu, ale i dalsi milion HW platforem, fuj, strasna to doba) a taky ten system ma tak nejak univerzalni, ze se muze v klidu prepinat. Kdysi jsem byl na prednasce a bylo to docela fascinujici, co NT kernel vsechno umi, ale v realu pouziva jen zlomek. Kazdopadne nikdy nebyl problem portovat system na jinou architekturu ..... to je uplne to nejmensi. Nejvetsi problem jsou samozrejme ovladace a programy, coz je 99.9% celku .....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak x86 a ARM můžou v pohodě koexistovat v jednom zařízení. Podívejte se na PS4 - hlavní procesor je x86, ale south bridge je armový SoC, který se právě stará o updaty, když je PS4 "vypnutá".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

stejne tak to bezne maji serverove desky, hlavni CPU je x86 a pro remote management (IPMI) je pritomen druhe ARM CPU s vlastni RAM na ktere bezi GNU/Linux a umoznuje pomoci web a ssh rozhrani pristup k HW provadet vypinani/zapinani/monitoring hw...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pouziti ARM je dano predevsim cenou, velikosti a taky to, ze to nemusi ani pasivne chladit ...... a zadny GNU/Linux tam nebezi, kdyztak Linux. A teda nevim, jestli nekde vubec nejaky linux bezi, treba ILO ma vlastni OS (nebo spis parodii, co by clovek dal za linux:o).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Presne takhle funguje PS4.
AMD na beh her a ARM na aktualizace a instalace na pozadi, kdyz je AMD vypnuty.
Nevidim duvod proc by to tak nemoh mit i Apple.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mohl, ale Apple je schopen jim tam dát jen ARM. Uživatele už připravil když i u nejdrašších modelů PROčka dává jen 2 jádro a málo RAM, Apple už jasně řekl sorry v našich laptopech výkon nebude, takže tímto stylem tam za chvíli může ihmo nasadit i ARM.

Problém bude aplikační kompatibilita. Když přecházeli z PowerPC na x86 tam měli emulátor v kernelu, kterej to sice s ránou pro výkon, ale rozchodil, Intely měly tehdy ale skvělej výkon, což Arm mít nebude tzn x86 aplikace tam budou jak slimák. Apple ale může taky říci "fuck off" a starší apliakce vám nebudou fungovat vůbec, jen nová ARM kompilované verze. Ovce Applu už jsou zvyklí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to bych zrovna netvrdil ze ARM na to nemaji vykon. Uz ted jsou appli arm SoC na 90% IPC Haswellu.

Ale vykonny ARM = zere stejne jako Vykonny Intel

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v realite kazdy novejsi AMD cpu ma v sobe i jedno a vice ARM Cortex-M jader :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.