Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Maďarská vláda couvá, po masových demonstracích odkládá internetovou daň

Moc by mě zajímalo, zda by něco podobného již zvedlo lidi do ulic i u nás... nebo by jsme si nechali opět v klídku sr*t na hlavu? ... jako u "výpalného"...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

v dobe kdy se resilo vypalne tak tohle tema nikoho moc nezajimalo. lidi meli jine a dulezitejsi starosti. nerikam, ze dan z internetu je neco zasadniho, ale dotyka se vsech a trochu psychologicky to zdanuje neco na co si kazdy mysli ze ma narok zcela svobodne. prirovnal bych to treba k tomu kdyby chtela vlada zdanit pocet hovoru v mobilu nebo jak jeden chytrolin kdysi navrhoval tak zpoplatnit emaily. proste v dnesni dobe informacnich techologii uz takove myslenky neprojdou. pred petadvaceti lety mel pocitac a vypalovacku jen fakt bohaty clovek

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pred 25 lety nemel vypalovacku doma nikdo, protoze cena zacinala na cca 100.000 USD.

Prvni vypalovacky pro domaci pouziti byly az v letech 1993-1994, kdy cena klesla na uz dostupnych 100.000 Kc. Warezakovi stacilo vypalit asi tak 200 CDcek s hrama a vypalovacku mel zaplacenou.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pokud prodaval, tak to nebyl poradnej warezak.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

No co vim, prodaval kazdej, kdo si to koupil (beru bezne lidi, nikoliv firmy).
V Liberci si tenkrat koupil vypalovačku za 100 litru 1 clovek, prodaval 1CD za cca 4-5 stovek, pro zname za 3.
Ona to ale byla uplne sranda, kompy tehdejsi doby skoro nestihaly dodavat data, vypalovani muselo byt kontinualni, zadne cache nebyly, všechno muselo byt idealne SCSI, takze taky drahy jak prase...
KAzdou chvili se CD vypalilo blbe, vypalovani trvalo 3/4 hodiny.. :-)

Ale ten clovek, co ho znam (znal jsem, uz je to peknych par let) na tom skutecne docela solidne vydelal, to zase jo...Akorát pak nastaly ty doby, kdy tyhle lidi zacali zavírat a tak :-))

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu jak obrovsky se zvedly daně nebo zavedli nové daně za posledních 25 let, a lidé v ulicích nebyli, tak by se to bez dramatických protestů obešlo i dnes nebo zítra. Dlouhodobě vychází v průzkumech, že lidé jsou ochotni dávat státu další peníze, jen když jim zachovají nějaké pofiderní jistoty. Takže není otázka o kolik se daně mohou ještě zvýšit, ale kolik dalších peněz vůbec lidé mohou vydat, aby mohli normálně žít. Na druhou stranu ono není ani tak podstatné jak jsou ty daně vysoké, jako to co se s těmi penězi děje pak, a jak rozumně jsou vráceny do ekonomiky. Takové ty sny o nízkých daních alá C&K mocnářství jsou při současné úrovni naší civilizace jen neproveditelné fantazie. Spíš bude nutné vyřešit základní princip fungování a redistribuce nové ekonomiky co se sem dávno tlačí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ted o tom mluvim :-)))
Lidi si to uz ani neumej představit, ze by se jim stat o vse nestaral. Hezky jsi to napsal, takhle tu uvazuje cca 95% všech lidi.
Znovu napisu - nejakych 90% vseho, co stat financuje, je dane zákonem. Duchody, zdravotnictvi, skolstvi...az po platy statnich uredniku, kterých se je asi pul milionu.
Z tech zbylých 10% se občas něco rozkrade / slo by to pouzit lepe. To jo. Tak procento toho, s cim stat hospodari, by v ramci zakonu slo pouzit lepe. A to je dost optimisticky odhad.

Ty na jednu stranu napises, ze jistoty nabizene statem jsou pofiderni, a na druhou stranu napises, ze nizke dane je neproveditelna fantazie. Moc to nechapu. Ty si uvědomuješ, ze stat je na hovno, ale tvrdis, ze to jinak nejde?

Ty tvrdis, ze je jedno, jak jsou dane vysoke, ale ze se musí ROZUMNE vracet do ekonomiky?? Co to je prosimte za nesmysl?
Stat člověka obere rekneme o 60% z toho, co si vydela. Mas dojem, ze stat vi lepe nez ten clovek, do ceho ten clovek ty peníze chce dat? Jiste, u par procent lidi to tak je. Ale DRTIVA většina lidi by nakonec prisla na lepsi způsob, jak ty peníze utratit, nez na co prijde stat. Tim si jsem zcela jist.
Ale oni nemohou. Protože jim to stat vezme a ty peníze nacpe urednikum na platech, a ti urednici pak toho člověka buzeruji a skodi mu. Takze stat vymyslel, ze nez abych si za sve peníze koupil nejake věci, které chci, tak to teda ne, ja si za ty peníze kupuju urednika, co me buzeruje.
Uzasny svet, jen co je pravda.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já vím proč to píši, přeci jen ve svých 47 letech a mnoha letech podnikání mám nějaké zkušenosti a dívám se na svět realisticky, bez nějakých ideologických brýlí. Skoro všechny dnešní "sociální" jistoty jsou velmi pofidérní a velmi drahé. Snad kromě průběžného systému důchodů. Všechny ty sociální dávky nebo to socialistické zdravotnictví "zdarma", to půjde velmi rychle do kytek. Ovšem podívejte se na to selským rozumem, sám píšete že 95% voličů to žádá. Tak proč by to mělo být jinak? Ty voliče vystřílíte, nebo zavřete do lágru? Změnit myšlení lidí je skoro nemožné. Další věc je již probíhající přerod ekonomiky, prostě ta automatizace, internet, robotizace a nové technologie vše převrátí na ruby. Proč by někdo zaměstnával lidi, když stroje to dokáží neskonale lépe, bezpečněji, precizněji a levněji? Velmi brzo nastane doba, kdy na spoustě silnic bude zakázané ruční řízení aut. Současně se dramaticky prodlouží doba života, je velmi nízká porodnost a velká část obyvatel kašle na své sebevzdělávání a seberealizaci, a to včetně současné mládeže. To chcete řešit jak? Návratem feudalizmu, nebo přechodem na 150 let starý model? Víte jak příroda zachází s těmi, co zblbnou a myslí si že vše se dá odrbat a překroutit? Tím netvrdím, že současný stav je ideální a nejde zlepšit, ono se to zreguluje samo, logika přírody a ekonomiky si poradí sama.

Současný svět je opravdu úžasný a krásný, jen mi uniká, proč lidé, kterým se v ideálních podmínkách moc nedaří, co nejsou spokojeni se svým životem, proč věří hlouposti, že když se vše dramaticky změní, a přejde se na dravou džungli, tak že oni na tom vydělají a bude se jim dařit lépe. Opravdu zvláštní logika.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja vim, jak to dopadne...viz http://www.csfd.cz/film/185578-absurdistan/
Vrele doporucuji, povazuji to v podstate za dokument...

Jinak tady nejde o dzungli, ci snahy se mit lepe. Jde o snahu mit spravedlivy svet.
Totiž: V dnesni době to funguje tak, ze nejaka skupina lidi rozhodne a skrze stat me (a nejen me, samozrejme) pod pohrůžkou nasili (=vydirani, jinak trestne) vezmou peníze a pouzijou je na něco, co ja vůbec nechci. A nebo me nejak omezi. A nebo mi mozna dokonce i pomůžou. Ale copak někdo muze mit radost z toho, ze mu stat pomohl, když ten clovek vi, ze na tu jeho pomoc musel ten stat obrat další miliony lidi o peníze? Ja bych teda radost nemel.
Muj sen se svet spravedlivy. Osobne verim v to, ze clovek je od prirozenosti nadan svobou rozhodovat o sobe a svém tele, a také ze je od přírody nadan pravem vlastnit majetek.
Znamena to tedy, ze by nikdo nemel byt omezovan, pokud drive on neomezil nekoho jiného, a nemelo by mu byt sahano na jeho majetek, pokud ho on drive nezcizil nekomu jinému. Strucne receno.
To mi prijde spravedlive.
A od toho se odvijeji me další myslenky na to, jak by mela vypadat idealni společnost, a jak se k tomu alespoň pokusit priblizit. Idealni nebude nikdy nic, ale soucasny systém je zalozen na nemoralnim jednani a to se mi proste nelibi.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

To máte pravdu, že to není spravedlivé, ale to je prostě život a civilizace, to nikdy nemělo nic společného se spravedlností. Mě se také nelíbí jak hrozně plýtváme se svým potenciálem, ale nebudu plýtvat svým životem na naivní snění co by bylo kdyby, já raději věnuji svůj čas abych žil ve spokojené a šťastné rodině, vydělal dost na své záliby a fungovalo širší příbuzenstvo a kamarádi.

Naštěstí žijeme v příjemné a svobodné době a každý co je přiměřeně zdravý se může zařídit podle svého. Takže sice jsou ty daně zbytečně vysoké, ale hlavně se s nimi neskutečné plýtvá, ale současně každý schopný a přiměřeně kvalifikovaný člověk je schopen si vydělat velmi slušné peníze a užít si spokojený život. Nižší daně a rozumnější fungování státu si přeje bohužel příliš málo lidí, tak proč s tím zápasit?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale to mi pridje takove, jako ze...
Vsichni vime, ze drobni zlodejickove vykradaji auta a trhaji z nich autorádia. Holt se to deje, ale prece nebudu plýtvat svůj cas na zapaseni s takovyma drobnostma - auto mi nakonec obvykle neukradnou, tak co. Porad se ještě mame dost dobře na to, abych si autoradio koupil nove, tak proc to vůbec resit.

No, ja jsem mozna naivni idealista, ale podle me bychom měli mit moznost zit svobodne a nenechat se okrádat, ani v tom malem. A pokud nas někdo okrade, měli bysme mit moznost si to s nim vyridit.

Osobne osudim, ze vůbec nezijeme v prijemne době, a uz vůbec ne ve svobodne.
V prijemne a svobodne době zije ten, kdo nevycuhuje z rady, zobe systemu z ruky a nedela nic, o by se systemu nelíbilo. Ano, potom si clovek zije prijemne a se zdanim svobody. Ovšem to mel za minulého rezimu také, ze.

Co se tyce dani, tak nejhorsi na tom je, ze se s nima zas az tak neplytva. Ty dane jdou tak z 95-98% PRESNE na to, na co lide chteji, aby sly. Jo, něco malo se rozkrade. Jestli se rozkrade 10 miliard, 50 miliard nebo 100 miliard, to je tak trosku jedno - porad to jsou "drobne" oproti celkove castce, kterou stat disponuje (a která mu nestaci).

A zas a znovu to uzavru jakymsi moralnim apelem - to, ze se dneska "mame dobře", v mnoha pripadech zavisi ciste a jen na tom, ze stat nekde nekomu vzal peníze a za to jinému "udelal dobře".
A ja NECHCI, aby mi stat delal dobře na ukor toho, ze okrade jiné lidi. TUHLE cenu za sve "dobro" nechci platit a nejhorsi je, ze mi ted nic jiného dost dobře nezbyva. (A samozrejme naopak, ja platim dobro nekomu jinému).
Prijde mi to moralne extremne zavadne a proti tomu bojuji.
Ano, nikdy nevyhraju, ja vim. A budu za blazna a kdesi cosi, mozna se se mnou kvůli tomu rozvede manželka. Ale pro me je ten princip extremne dulezity.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak dramaticky jsem to nemyslel, jasně že se musíme snažit to zlepšit a přesvědčovat o tom druhé lidi. Já měl na mysli nějaké dramatické revoluční počiny, nebo bláznivé nápady budu volit SSO, oni v tom mají jasno, vše dají do pořádku. Protože jediná cesta vede přes myšlení a morálku většiny aktivních občanů v zemi. Prostě posunout se k vyspělejší zemi, a to je běh na dlouhou trať, spíš na několik generací. Protože ten kdo se chce dnes bránit vysokým daním, má na to spoustu prostředků, naprosto legálních. Jen mi uniká fakt, že lidé co pracují jako zaměstnanci neustále řeší kdejaké kraviny a vzájemně si okopávají kotníky, místo aby se velmi aktivně snažili omezit opravdu brutálnímu zdanění. Přitom jim to nic nepřináší.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Mohu se zeptat, jak se legalne mohu bránit například proti DPH? A jak se mohu legalne bránit proti spotrebni dani z benzinu, například?
Jak se mohu bránit proti povinnému zdravotnimu pojisteni (=dani)?

A mohu se zeptat, koho volit? Konkretne prosim...koho, když ne Svobodne ?
Btw uz davno nejsem zamestnanec. Protože když jsem byl zamestnanec, tak stat sebral asi tak 80% z toho, co jsem si vydelal, coz bylo uz opravdu neusnosne a neuzivil bych ani rodinu :-(
Ted jsem nekde tak na 50%, coz je sice méně spatne, ale porad je to ještě priserne.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Proti DPH se bráníte tak, že se stanete plátcem DPH, takže u spousty věcí mě zajímá pouze cena bez DPH, včetně toho vašeho benzinu. Spotřební dani nebo daním spojeným s autem se nemůžete bránit, ale když by vás to extra moc trápilo, tak přejdete na LPG. Bránit se zdravotnímu pojištění? To myslíte platit ještě méně než většina vyspělého světa, kde nižší výdaje na zdravotnictví v EU má už jen Bulharsko? Už se těším jak konečně dojde doktorům a střednímu zdravotnímu personálu trpělivost a vystaví vám reálný účet za svou práci. To bude vřískotu a vzpomínání na staré dobré levné časy. A tak se dá dlouho pokračovat. Máte drahé koníčky? Utrácíte desetitisíce, statisíce za kola, potápění paraglajding, ...... Zkusil jste si nastudovat zákony kolem družstevnictví a sportovních klubů. Víte že vám stát za tyto výdaje vrátí veškeré DPH a nemusíte se přitom stát plátce DPH, můžete zůstat jen normální občan. Vyděláváte dost peněz a investujete to do nemovitostí, víte že naprosto legálně a čistě vyloučíte daň z převodu nemovitostí? Nebo jinak, máte starý barák a vydí vám naprosto idiotské zákony o odpisech a nákladech v případě rekonstrukce nebo výstavby? Opět stačí nastudovat zákony o bytových družstvech. Chcete vynechat ze zdanění třeba 300.000 Kč každý rok? Opět zákon o družstevnictví.

Co se týká volby SSO, je to OK, jsem poslední kdo vám to bude rozmlouvat. Po pravdě je to morálnější volba než TOP09 nebo ODS, po tom co předvedli. Jen to nikam nevede. Problém není v SSO ale jejich vedení, co dělá z lidí blázny, tak jako to dělal Klaus nebo Zeman. Bojují proti něčemu, co se ve skutečnosti živí, a co by jim podrazilo nohy, kdyby to prosadili. Já mám navíc ještě problém s programem, jednak fandím EU a Euru, protože nevidím a nežiji jen na českém hnojišti. Ale především, když vezmu jednotlivé body programu (mimo ty s EU), tak řeknu ano, to je rozumné. Ale nejde to dát dohromady a chtít to jako celek. Četl jste někdy pohádku jak Pejsek a Kočička vařili dort, co bylo hlavní chybou? Prostě mám již nějaké zkušenosti a podnikám, tak dokáži posoudit co je reálné a životaschopné. To poslední je že jediný způsob jak něco mohou prosadit je dostat ve volbách 55% hlasů, což je nereálné pro jakoukoliv partaj v ČR, natož pro SSO.

Jo to uznávám, ztráta 50% výdělku bolí a není to dobře, ale ono to samo uhnije, takto stát nemůže fungovat dlouho. To se určitě spraví i bez zásahu politiků.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Boze muj.
Tohle je fakt sila, jsi evidentne clovek, který ma potencial premyslet, a vymyslite tohle:-((
Proti DPH se nemohu bránit tak, ze se stanu platce DPH, neboť si kupuji především potraviny a další věci, kde mi stat jaksi proste DPH nevrati. Dále - ono jako je mozne, aby 10 milionu lidi v CR se jako ze stalo platci DPH a razem měli všechno bez DPH, nebo jak je to mysleno? Opet zde vidim myslenku: Ja si to nejak zaridim, a ti ostatní, ti at si plati (a zaplati mi to). Ne, ja to takhle proste NECHCI! Nechci, abych si ja něco zaridil a ostatní to za me zaplatili. Fakt NE. Je to spatne, je to nemoralni a clovek, co takhle premysli, je pro me moralni zruda. Tecka.
LPG pravda. Sice s tim jsou nejake problémy, ale je pravda, ze pro nektere lidi to muze byt reseni.
Co se tyce zdravotnimu pojisteni - co je kurva komu do toho, jak ja si to zaridim? Mozna CHCI, abych si všechno proste zaplatil hotove, no a co? je to moje věc, ne? Ja osobne, pokud jsem nemocny, si stejne koupim všechno za svoje a k doktorovi nejdu. To, s cim chodim k doktorovi, by me stalo tak v prumeru litr mesicne. (Je mi 38, beru dlouhodoby prumer). Ja si klidne risknu, ze si tu zlomenou ruku zaplatim hotove. KEZ BY to slo (za podmínky, ze bych nemusel povinne platit zdravotni pojisteni).
Drahe konicky nemam - nemam na to peníze. Nejspise i proto, ze mi jich stat moc nenecha. Jsem rad, ze uzivim rodinu. Nejsem zadnymilionar - ve sve podstate, co se tyce prijmu, se pohybuju nekde mirne nad průměrem. Kdyby chtěl, asi bych to cele umel ochcat a vydojit ze státu nejake peníze navíc. Mohl bych delat uplne na cerno, psat to na nekoho jiného, sam byt na pracaku, zadat o příspěvky na bydleni...spousta lidi to tak nejak podobne dela. No to bych se musel ale nejdriv jit zastřelit, protože takovej kripl, abych zil z penez, které předtím stat ukradl nekomu jinému, teda nejsem. Nez abych zadal o jakoukoliv davku, to radsi budu zrat korinky.

Ale tak dodelal jsi to tim EU. EU je vyssi level socialismu, nez mame tu. To co mame tu je jen slaby odvar EU. Co se tyce Eura, tak samotne Euro je zodpovedne za likvidaci celych státu, a bude ještě hur. Euro je jedno z velmi velkych zel tohoto světa.

A ten zaver - ono bude samozrejme cim dal tim hur. Zdaneni se neustale zvysuje, a zvyšovat se bude i nadále. Mimo jiné i kvůli lidem, jako jses ty. A az se tu zavede Euro, dostane to cele novy naboj. Souhlasim s tim, ze to takhle nemůže fungovat dlouho. Otazka je, co je to dlouho. Ja se VELMI obavam, ze moje generace ještě nezazije krach. Ze ho zaziji az naší potomci. Osobne se budu snazit v zivote deti vychovavat tak, aby mi pak nechodili plivat na hrob, jak jsme jim zkurvili život.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu - vláda proste ty peníze proste "nejak" od tech lidi potřebuje dostat.
Jak tu potvrdi mnoho i zde se vyskytujících diskuteru, proste bez toho státu by to neslo (a neslo by to ani kdyby se ten stat vyrazne osekal). Nastala by cochcarna, duchodci by umirali na ulicích a vůbec by nastal DOOM...

Takze je logicke, ze stat potřebuje dostat z lidi peníze, aby mohl financovat to všechno, bez ceho bychom se vratili do praveku.
Ty svine lidi tomu státu ale z nejakeho mne neznámého duvodu ty peníze nechteji odevzdávat. Sice se muzou posrat, ze by snad zdravotni pojisteni nebylo povinne, pac by miliony lidi chcipali před dverma nemocnic, ale zaroven nechtej platit na pojisteni a na danich tolik penez, aby se ten systém utahl.
Osobne to pricitam tomu, ze většina lidi jsou debilove, no to je jedno.
Rozhodne - najaka madarska vláda potřebuje vice penez, a tak je nejak musí z lidi dostat. Nechapu vůbec, proc se tomu lidi brani, vzdyt je jedno, jestli to vyberou dani z internetu, nebo dani z chleba. Nakonec ty peníze z nich nejak stejne dostanou.
Akorát to teda udelaji nejak méně napadne, no, priste uz se poucej.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Proč? Vždyť každá internetová společnost už odvádí daně. Tak proč něco danit 2x ??

to je prostě nesmysl. Některé věci by se zdanit neměli. Stát na některých věcech nemá vůbec žádný podíl, tak nevidím důvod, proč by se to mělo danit.
S takovou by jsme se mohli dočkat "daň za sluneční záření", "daň za dýchání vzduchu", atd.

Jako by nestačilo, že stát už bere třetinu našeho platu a pak stejně ve všem co nakupujeme je další přirážka v podobě DPH.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Stat nema zadny podil na vetsine veci, ktere dani. A uvidis co se bude dit kdyz po statu skusis neco chtit, treba aby chranil tvoje prava kdyz uz mu ty dane platis.

DPH je socialisticky nesmysl ktery by mel byt zrusen, divime se jak prosperuje Asii - no samozrejmne ze prosperuje, kdyz nemaji ke vsemu petinu az tretinu za nic navrch a jeste navic makaji 12 hodin denne 7 dni v tydnu. To same USA - v nekterych statech je sales tax, ale jen par procent. Jakmile se neco doveze do EU, tak je to automaticky nejdrazsi na celem svete krome Australie, Antarktidy a par dalsich ostrovu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Líbí se mi, jak každý kovaný "pravičák" všemu, co zde tzv. pravicové vlády zavedly, říká "socialistický" (nesmysl). Pravda je bohužel taková, že ty pomlouvané levicové vlády daně snižovaly (Paroubkova dokonce snížila stav úředníků o cca 7500), zatímco "pravicové", ve skutečnosti mafiánsko-zlodějské vlády, daně zvyšovaly - aby bylo co rozkrádat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Uprimne receno, nevim o zadne pravicove vlade zde.
Mozna v 91 roce tu byl nejaky pokus, ale rychle skončil.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tohle by bylo në dvoují ale třetí zdanění za sebou, zdaní mi příjem, zdaní mi koupenou konektivitu, a pak ještě zdaní tu samou konektivitu za přenesená data a to nemluvím o dani z ceny za koupený přenost dat/úložný prostor někde na cloudu/úložišti?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem psal jinde - je třeba se na to divat tak, ze stat ty peníze proste NEKDE vybrat potřebuje.
Je jen otázka kde a pod jakou záminkou. Bud je vyberou za data, nebo za chlast, nebo za to, ze moc sviti slunicko. To je uplne jedno, nekde je vyberoou.
Takze boj za to, aby to nebylo ZROVNA u internetu je ciste boj za to, aby nezdalini vice me, ale aby zdanili vice souseda.
Coz mi prijde pomerne....pokrytecke a nemoralni :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Proc? Protože proste ten stat ty prachy POTREBUJE.
Pokud tohle clovek nechape, tak potom vůbec nechape, jak funguje soucasny svet a jak funguje soucasny stat (nas, nebo madarsky, to je uplne jedno)

Otazka pouze je, KDE se ty peníze vezmou. Zdaníme jablka, internet, chleba, vodu, vlaky, letadla, chlast? Je to jen otázka, CO zdanit.
Je to fakt jedno. Nezdanili internet? Ok, zdani něco jiného. Cokoliv. Protože ty peníze potrebujou. Mozna naparej vyssi dan zivnostnikum, mozna bankam, mozna cyklistum - je to fakt jedno. Někdo to nakonec stejne zaplati, protože to logicky někdo zaplatit MUSI.
Samozrejme castecne si to ten stat financuje tak, ze si nekde pujcuje, ale to se neda v neomezene mire. Takze castecne si pujcuje, a castecne to taha z lidi. Tak to je a znovu opakuji - není otázka, jestli ty peníze vytahne, otázka je jen "od koho".

K tomu co pises v posledním odstavci - nestacilo. Podivej se, s jakym schodkem hospodari například nas stat. A není třeba zacit vykladat, jak se "všechno rozkrade". Ooo nikoliv. Nejvetsi procento statnich vydaju jsou proste vydaje, které jsou ze zákona predepsane, muzeme zacit od duchodu, a nakonec dojit například k financovani statnich uredniku.
I kdyby se rozkradlo 50 miliard rocne, porad to defacto nic extra neznamena. Stejne by to tomu státu nevyslo.
Jak jsem psal uz mnohokrat - lide to pozaduji. Pozaduji ty miliony věci, které za ne stat resi a oni se o to nemuseji starat sami. Pokazde, az si prectes, jak hrdinny hasic sundal nebohe babce kocku ze stromu, tak si u toho rekni : A ja jsem to zaplatil....Protože to tak je.
Lidi chteji socialisticky zit, a mit kapitalisticke peníze, ale ono tyo dost dobře nejde. Staty celého světa se snazi svým obcanum vsugerovávat, ze to mozne je a ze se to dokonce deje, ale ono to mozne není a nedeje se to.

Tedy zaverecne shrnuti: Tva veta, ze "Některé věci by se zdanit neměli. Stát na některých věcech nemá vůbec žádný podíl, tak nevidím důvod, proč by se to mělo danit" svedci pouze o nepochopeni toho, jak to funguje (nic osobního - tohle si ostatne mysli spousta lidi).
Stat ty peníze potřebuje, a nekde si je proste vezme.

Spravne by ta veta mela znit: Stat by nemel vybirat dane.

Az si lide TOTO uvedomi a zacnou se podle toho chovat (se vsemi dusledky), potom se to tu muze zacit posouvat nekam dal. Jelikoz se to ale nejspíše nikdy nestane, tak se nesmíme divit, ze stat od nas vybira peníze. Vzdyt tomu tak chce většina...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám takový dojem, že ačkoliv jste to popsal přesně, Váš závěr není správný. Pokud stát nemá jiné příjmy (třeby z ropy), vždy bude vybírat daně (asi těžko bude fungovat z darů). Ochota lidí platit daně spíše souvistí s tím, zda jsou vybrané peníze utráceny účelně. Osobně bych také uvítal nižší podíl státu na řízení společnosti, ale bohužel moc vzorů nevidím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Idealni by bylo, kdyby stat NIC nerozhodoval a neridil.
No, jelikož to není mozne, tak tedy kdyby rozhodoval a ridil alespoň pouze ty nejkritictejsi věci, a do ostatního se nesral.
Umim si představit statni:
Armada
Soudy
Policie.

tecka.

Vse ostatní soukrome s tim, ze se do toho stat NIJAK nesere.
Tedy vyhazet tak 95% statnich zamestnancu, zrusit všechny povinne odvody/pojisteni, nechat lidi, at si to delaj, jak uznaj za vhodne.
Dane by pak mohly byt realizovane například tak, ze jedina dan by byla DPH ve vysi tak 1-2% a to by uplne stacilo.
Samozrejme problém není v tom, ze by to neslo. Problém je v tom, ze to lidi nechteji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kam vede soukromé školství, to už vidíme - tisíce zbytečných doktorů sociologie a podobných, kteří neznají ani český pravopis a jsou naprosto nezaměstnatelní. Jak kdosi pravil - je mi jedno, jestli mě taxíkem veze polární ekolog nebo doktor obojího práva... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Soukrome skolstvi? No, moc ho tu není. Vlastne nevim o zadne skole, která by byla ciste soukroma a stat ji nekecal do toho, co tam uci.
Jinak dneska je problém v tom, ze mame statni skoly a k tomu par soukromych. Tedy logicky ty soukrome vyzobou ty nejlukrativnejsi zalezitosti (idealne nenarocne, zato dobře placene).

Pokud by bylo skolstvi ciste soukrome bez zasahu státu, tak by se pomerne rychle ukazalo (v radu let), která škola generuje lidi pouzitelne pro nejakou praci, a která ne (nezapomínejme, ze dneska se lemplove nakonec uchytej ve statni sprave, coz by v pripade absence statni spravy jaksi nebylo mozne, takze pokud by ti lide nechteli chcipnout hlady, tak by se nakonec nejakou praci museli naucit delat)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem je pane Suchanku, ze jste hrozny idealista a jeste k tomu hodne veci vidite jen cernobile.

Napr. u tech lemplu vidite jen 2 moznosti - bud se nauci nejakou zadanou praci, za kterou dostanou penize, nebo umrou hlady.
Ja vidim minimalne dalsi 2 moznosti:
- utecou do nejake jine zeme, kde jeste funguje socialsmus (napr. vetsina zapadnich zemi)
- aby neumreli hlady, tak proste budou krast (a klidne i s vrazdou) tem, co neco maji - treba vam pane Suchanku. Proste pravidla dzungle a zakon silnejsiho. Policie by vas v tomto pripade neuchranila (reps. nekdy ano, ale mockrat ne). Jiste v v idealni anarchii si budete moct platit pro kazdeho clena rodiny clena soukrome ochranky, ktery na ne bude dohlizet kdykoli opusti betonove bezpeci vaseho bytu - pevnosti. Ale obavam se, ze by to jaksi drazsi nez tech 50% daniu, co vam berou ted. A navic ti chudaci zlocinci se tomu mohou prizpusobit a budou utocit ve vetsich skupinach, kde vam jeden clen ochranky nepomuze.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Boze, z ceho usuzujete, ze neznam další moznosti? Moznosti je spousty.
Utecou do jiné země - super, nemam s tim problém. Jejich rozhodnuti
Budou me chtit okrast - v pripade, ze by se do obrany obcanum nemontoval stat, potom by dotycny zlodej musel pocitat s tim, ze svůj majetek budu "nejak" chranit.
Mozna s pistoli v ruce, mozna si nekoho najmu, aby me chranil (viz takovy serif kdysi davno za velkou louzi. Clovek, kterého si lide najali, aby je branil), mozna nejak jinak. Rozhodne by to bylo ucinejsi, nez když nas dnes "chrani" policie, protože co si budem povídat, policie dnes proti krádežím nechrani NIJAK (ano, nekdy vyjimecne pak i nejakeho zlodeje chytnou...POTOM)
Rozhodne proc se zlocinci neprizpusobi a nesdruzuji se uz nyní do skupin, které by policisty likvidovaly na pockani? Protože to není az tak jednoduche.
A co se tyce nakladu - viz ten serif. XY lidi se slozi a nekoho si zaplati. Jak jednoduche.
Rozhodne nejlepší je, jak každý VI, ze BY TO NEFUNGOVALO. Mozna, asi. Nejspis.
To, ze dneska to nefunguje 100%, to jaksi budeme ignorovat. To je jedno.
Kdo zastava soucasny rezim je dobry clovek, i když tento nefunguje. Kdo chce jiny rezim, je debil, protože by MOHL nefungovat.
Tak urcite....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Rozhodne by to bylo ucinejsi, nez když nas dnes "chrani" policie"
Velmi vtipný předpoklad, právě proto, že to moc účinné nebylo , tak vznikla modernější a účinnější forma -> policie...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Coz ovšem NENI pravda.
Policie nevznikla proto, aby bránila člověka před okradenim, vrazdou a podobne.
Policie NASLEDNE vypatra vynika (v idealnim pripade, ale rekneme, ze ano) a preda ho k nejakemu potrestani soudu.
Rekneme, ze v tom muze byt policie i dobra, nebudu se hadat, třebas i vrazd to docela jde...

No, ale tomu mrtvymu uz to je docela houby platny, ze. Toho uz to nevzkrisi a okradenému to peníze nevrati, obvykle.
Policie resi az následky, nikoliv priciny. A stat obcanum VELMI brani, aby ty priciny resili sami.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Opicie jako ozbrojený dráb chrání v prvé řadě režim, tedy jeho papaláše, už tak prá staletí. Pak taky dohlíží na výběr výpalnýho a zničí ty, kteří by se snad chtěli cukat. Pokud si myslíte, že opicajti jsou tu pro občany, jste tuze naivní pane.

Ten šerif vznikl dočasně když došlo k jisté anarchii na nových územích dnešních USA, pak se papaláši zase chytli moci a zavedli si zpátky svoje dráby. Tentokrát však poddaným vymyli mozek, aby ti si mysleli, že jsou tam snad, hahaha, pro ně…

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ale ono by to opravdu nefungovalo, Právě divoký západ byl skvělou laboratoří. Proč si myslíte, že ta města postupně přešla od najímání si ochránců k šerifům a normální policii? Protože spousta běžných lidí neměla šanci si nikoho najmout, najmout si někoho totiž znamená, že musím vydělat ještě na jednoho člověka navíc. Takže spravedlnost fungovala pro majitele velkých farem, kteří si ji mohli zaplatit, ale už ne pro ty menší.
Soukromá policie je klasický tržní podnik - tak jako někdo má na Mercedes, jiný na Trabanta a někdo musí chodit pěšky, stejně funguje i soukromá spravedlnost. Plky na d-fens jsou úvahy nadšených teoretiků, kteří v rámci své ideologie popírají reálné fungování trhu ve všech ostatních odvětvích. Přitom trh velebí jako svatou krávu, ale odmítají jeho reálné projevy.
Dnešní policie sice taky nefunguje ideálně, ale aspoň je jasné, že policista, který vyšetřuje dle svého prospěchu, tak činí mimo zákon a je za to postižitelný. V tržní policii by to naopak bylo pravidlem - nemáš peníze, nemáš šanci na spravedlnost.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Divoky zapad..hmm...
Slysel jsi někdo něco o Pinkertonech?
Pinkertoni byli mezi zlocinci skutecne obavani, z policie si většinou delali prdel.
Najmout si nekoho muze znamenat, ze se na to i slozim. Ostatne cela dnesni policie funguje tak, ze se na ni VSICHNI skládáme. Akorát ze povinne a neda se z toho vyzout, cehoz samozrejme dotovany subjekt LOGICKY zneuziva a vůbec mu na "zakaznicich" nezalezi, protože tito nemaji sanci, jak za jeho služby neplatit.

Jinak jsi predvedl obvykle uzasne kategoricke blaboly bez jedine znamky neceho konkretniho. Ono by to nefungovalo..proste proto, ze jsem to řekl, to je prece jasny..a kdo říká něco jiného, je nadseny teoretik, protože jsem to řekl. A když jsem to řekl, tak to je ten dukaz.

Uz byste mohli prijit někdo konecne s necim konkretnim, nejakyma dukazama, vypoctama, nebo ja nevim cim. Necim, s cim by slo skutecne diskutovat. Sorry, ale s nejakyma dojmama a pocitama se diskutuje blbe

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Takže ještě jednou. Trh funguje v mnoha odvětvích - to jsou ty konkrétní příklady. Nemusím snad lovit ze statistik, kolik lidí nemá na auto nebo třeba na bydlení. Trh funguje tak, že se mi zboží dostane podle peněz, které mám. Ano, může se složit víc lidí, tak jako v případě družstevního bydlení, ale i tak je tu spousta těch, kteří ani na takovýto byt nedosáhnou. Proč by zrovna spravedlnost měla být v tržním prostředí výjimkou? Samozřejmě že nebude, bude dostupná zcela stejně jako jakékoliv jiné zboží na trhu.
Pinkertoni jsou dobrý příklad - velice efektivní pro velké případy, nepoužitelní pro ty malé, kdy částka na Pinkertona byla vyšší než částka ukradená. Ovšem tomuto stavu lze těžko říkat spravedlnost.
Vy obhajujete volný trh, který není rovnostářský a zároveň tvrdíte, že tržní spravedlnost bude pro všechny. To je prostě popření principů, jak trh funguje a těžko to můžete přejít tím, že jsou to jen dojmy. Radši mi ukažte libovolné odvětví trhu, které zajistí jakoukoliv službu/zboží všem zájemcům bez rozdílu jejich příjmů.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Vůbec nechapu, proc by všichni lide bez ohledu na svůj prijem mit stejnou službu.

Jinak co se tyce takových odevtvi, kde dokonce jde o život, dovoluji si poukázat například na odvetvi prodeje potravin.
Lide mají ruzne prijmy, presto malo kdo dneska umre hlady. Někdo si kupuje kaviar za tisice korun za kelímek, a někdo si kupuje testoviny za 5 korun pytlik. Prislo by asi i tobe divny, kdybych řekl : Je potřeba, aby stat vyrabel všechny potraviny a daval je lidem zadarmo, pricemz peníze na ty potraviny by mel vybirat na danich.
Pokud ti toto prijde ulitle, proc ti neprijdou ulitle obory, které nejsou zdaleka tak kriticke, jako potraviny?
To same energie, voda, cokoliv...

Ja obhajuji volny trh proto, ze je spravedlivy. Cokoliv jiného je nespravedlivy pripad, kdy jeden clovek vydelava na tom, ze mu někdo jiny něco zaplatil, aniz by to ucinil dobrovolne.

zamysli se na timto prikladem: Stat ti rekne: Ja každému cloveku v CR vezmu každý mesic 1kc at chce a nebo ne, dohromady se tedy vybere 10 milionu kc a ty peníze ti dam. Chces ty peníze?

Ja osobne bych odpověděl NE, NECHCI.

Pokud by někdo odpověděl Ano chci, potom takovy clovek je pro me moralne uplne na stejne urovni jako zlodej, který me prijde okrast.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Vůbec nechapu, proc by všichni lide bez ohledu na svůj prijem mit stejnou službu."
No tak to řekněte hned a nemějte kolem tisíc keců. V tom případě by spravedlnost byla jen pro někoho. Je to ovšem v rozporu s těma povídačkama, co jsou na d-fens. Nejspíš proto, že takový systém by se propagoval těžko, byl by to návrat někam k absolutistickým monarchiím, v určitých právech asi ještě dál.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak to je snad pochopitelne, ne?
Copak dneska je to jiné?
Dneska, když budu chtit pravnika, tak bud mam na ucte par set tisíc, spise teda par milionu a mam na Sokola, a nebo na ucte mam par korun a musim vzit za vdek nejakym "noname" pravnikem, na nehoz nemam ani zadne reference.
Proste to tak je, bylo a bude vždy.
To neznamena "spravedlnost jen pro nekoho". To je něco naprosto jiného.

Btw - zlata absolutisticka monarchie, oproti dnesni demokracii. Kdyby to slo posunout alespoň tam, tak bych byl nadmiru spokojen, i když by to samozrejme do idealu mělo porad ještě daleko.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže platba za právníka je jedna věc a obecný přístup ke spravedlnosti je věc jiná. Zatím jsem si nevšiml, že by policie nevyšetřovala vraždu bezdomovce, protože stejně nikomu chybět nebude a nikdo z něj už nic nevytříská. Což by u té vaší soukromé policie bylo zcela tržně správným rozhodnutím.
Jestli se vám líbí absolutistická monarchie, tak už chápu tu přítulnost k Putinovi. Jenže si račte uvědomit, že kromě osvícených monarchů tu byli i ti méně osvícení nebo přímo blázni a pak by se vám taková monarchie asi rychle zprotivila. A samozřejmě to předpokládá, že naivně očekáváte, že byste byl v pozici šlechty. Protože být v absolutistické monarchii běžným poddaným by asi nechtěl nikdo.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Clovece, když pises ty písmenka, premyslis u toho?
Jak bych mohl mit jako pravicak pritulnost k Putinovi? Proboha?
Jinak bych klidne byl poddany v absolutisticke monarchii V DNESNI DOBE. Me se zda, ze totiž se rekne monarchie a ty si představíš 18 stoleti a podle urovne života v te době soudis, ze by to dnes bylo stejne.
Ja mluvim o zpusobu vladnuti. Tam je alespoň nejaka sance, ze panovnik bude skutecne osviceny a zem bude prosperovat. V demokracii mame 100% jistotu, ze to bude stat za hovno, takze nic moc horsiho uz byt nemůže.
S tou vrazdou bezdomovce to je vazne zajimava věc. Predne se jedna o takovy ten "emotivni utok", kdy vezmeme nejakou zcela minoritni věc a udelame z ni hlavni neprekonatelny problém. A jinak - ona je otázka, jestli by takovy bezdomovec chtěl, aby se jeho pripadna vražda vyšetřovala. Co když mu to bude jedno a dobrovolne se tehle moznosti vzda? Potom povazuji za zcela v poradku, když se tak dle jeho vule ucini a nikdo to resit nebude. Pokud takovy bezdomovec bude mit zajem na tom, aby se pripadne jeho vražda vyšetřovala (a nejen to), potom NAPRIKLAD - a samozrejme ne vyhradne jen takto - muze prodat sva prava nekomu, kdo bude stat o to tuhle věc pripadne resit.
Je třeba si uvědomit, ze v takovem systemu, kdy by "tresty" nebyly predepsane zákonem by pravdepodobne mohlo docházet i k dohodam o trestu mezi vinikem a poskozenym (v pripade mrtvého potom poškozeného zastupuje ten, kdo na to ma pravo - například pribuzni, ci ten, na koho takove pravo delegoval).
Bezdomovec tedy deleguje pravo na reseni takových věci například nejake "bezpecnostni agenture". Ta pak bude hledat vraha a to samozrejme ciste proto, ze z toho chce mit zisk.
Je to jedna z moznosti

Btw, co je lepsi - soucasny systém, kdy vraha stat zavre na 20 let do vezeni a poskozeni z toho nic nemaji (ještě mu ten pobyt za mrizema sami musí povinne platit!!!), a nebo kdyby se mohli poskozeni s timto dohodnout (například si umim představit něco jako "chceme 100 milionu korun jako odskodne, pokud je dotycny nemá, bude pro nas pracovat 24 hodin denne za 100kc za hodinu, které mu budeme strhávat z dluhu"). Pro me osobne by bylo lepsi, kdyby mi někdo zabil manželku, tak aby si musel do konce svého života tento cin "odcinovat", nez ho proste zavrit, za 10-20 let vyleze ven a muze se mi vysmat do obliceje.
A SAMOZREJME pro nekoho jiného by bylo lepsi něco UPLNE jiného.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

S Putinem jsem si vás možná spletl s jiným "pravičákem". Protože někteří vždy vystoupí proti čemukoliv, co zastává EU. Ta přece buduje socialismus, zatímco Putin ten pravý kapitalistický ráj :-)
Pokud jde o tu monarchii. Vůbec nejde o životní úroveň 18. století. Jen vám připomenu jiné radosti té doby. Stěhovat se jen se souhlasem šlechtice. Studovat taktéž. Změna zaměstnání skoro nemožná, počet řemeslníků pevně stanoven. Nemožnost vlastnit pozemek, vše v pronájmu od šlechty a z toho vyplývající důsledky. 2 povinné dny roboty + všechny další daně + církevní desátek. Z toho máte zdanění vyšší než dnes, přitom tehdejší stát vám za to nezajistil vůbec nic. Snad jen armádu, ovšem ta vás často víc vyžrala než chránila.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Když někdo kritizuje EU (coz mimochodem delam také a v mire maximalne mozne) ještě to nutne neznamena, ze ma rad Putina, ne?

Radosti z te doby byl nechal v te době...Není důvod to tahat sem. Je to to same jako rict, ze v puvodni demokracii vlastnili lide otroky, tak proto je demokracie dnes spatna, protože urcite také mame otroky.
Ona demokracie spatna je, ale otroci jsou davnou minulosti...
Btw bych mohl rozebirat ty věci o robota tak , on clovek nesmí cerpat informace z Jiraska...Ale to je zbytecne, at to bylo jajkoliv, dneska je jina doba a i takova monarchie by vypadala malicko jinak.
a jak rikam - rozhodne to není idealni zrizeni, ale je méně spatne, nez demokracie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že kritizovat EU lze i bez lásky k Putinovi. Věcí, co se mi na EU nelíbí, je taky dost.
Jen se poslední dobou vyrojilo dost bláznů, kteří si myslí, že podporovat Putina je OK, protože tím jsou proti EU. Jen jim nedochází, že je to stejná blbost, jako když někteří podporovali Hitlera, protože udělá pořádek.
K monarchii jsem skeptický. Je to systém bez zpětné vazby (pokud neuvažuji vraždu panovníka :-) ) a tak to, že se na trůn dostane blb, je jen otázkou času. Nakonec to ani nemusí být blb, stačí člověk bez představivosti. Rakousko Uhersko by asi taky dopadlo líp, kdyby si Franc Josef v roce 1848 stále nemyslel, že je bohem vyvolený a se stejnou ideou pak nevládl přes 1/2 století.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

x

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

ze dne na den by to neslo ani nahodou, kdyz pominu moznost revoluce a s ni spojene odstraneni vsech vyzirku / tim nemyslim duchodce, invalidy, studenty apod. /, vyhlaseni neutrality, odstoupeni ode vsech byvalych zavazku vuci svetu / mimo dluhu-pohledavek / a zustanem sami samojedini proti celemu svetu...
to by jsme asi neustali a drive nebo pozdeji sezrani nekym vetsim ...., i kdyz ja bych obranu resil stylem Svycarska/Izraele s obcasnou hrou obcanu na vojaky, at neztrati fyzicku a nezapomenou jak se strili...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ze dne na den urcite ne. Cesta, která je docela realna je postupne osekavani státu spolu se zmensovanim dani.
Lidem by zustavalo vice a vice penez, které si vydělají a zaroven by měli vice a vice zodpovednosti za svůj život. Kdyby to bylo postupne, tak i ti největší lemplove by si na to postupne zvykli...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Což bohužel, jak dokazuje Higgs a další, asi jen tak nepůjde, protože režim sktuečně JE hydra, která po vypuštění začne požírat všechno a všechny. Teorie, že jakýsi monopol sám sebe začne omezovat, je asi dost utopická. Takže jediná schůdná možnost je, že se začnou občané starat o její omezení, nebo počkají, až se to zase příště zhroutí. A to už nebude dlouho.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja nejsem takovy optimista :-( Ja se obavam, ze nase generace ten krach fakt ještě nezazije, ze se nam podari zplundrovat a vysat to cele az do sucha, coz ještě bude docela dlouho trvat...Odserou to az nase deti a jejich deti :-( Coz je na tom vsem imho uplne to nejhorsi :-((

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Benzín, alkohol, cigarety a nevím co ještě už platíte minimálně dvakrát, v itálii ještě víckrát. Takže žádný precedens, to tady dávno je a vohnouti tomu ještě pleskaj.

Třetinu platu? To jste z levnýho kraje. Sociální daň, zdravotní daň, daň ze mzdy. Jen tady to zpravidla začíná na 40 %. Pak ty spotřební daně, DPH, spousta dalších přímých a nepřímých daní a ještě kamion byrokracie a poplatků. Dneska se už jako podnikatel, nedejbože firma ani nevyserete bez milionu bumážek. Většina lidí je zdaněna 50-90 %.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak proti sociálnímu a zdravotnímu pojištění nic nemám. Sice je to minimálně nějakých 2300kč měsíčně (pro normálně pracující lidí je to víc), ale tohle platí doktory a důchody. To všechno ostatní navíc problém.

"Třetinu platu? To jste z levnýho kraje."
Za prvé: daně jsou na území celé ČR stejné.
Za druhé: já mluvil o přímých daním na platu, a to doopravdy odpovídá cca třetině platu. Bordel je, že kromě těch daním a poplatků, co nám strhnou z platu přímo, ještě platíme daně znovu ve všem dalším co si koupíme.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ja proti zdravotnimu a sociálnímu pojisteni, jak je ted, docela mam. Mam proti tomu, ze je to povinne. A ještě k tomu to není pojisteni (protože tam bych si mohl nejak smluvne urcit, kolik budu platit), ale je to dan (protože je to urcene nejakym procentem z prijmu, tedy klasicka dan).

Pokud by takova věc nebyla povinna a pokud by v te věci existovala bezna konkurence a pokud by se do toho stat vůbec nesral, potom bych řekl, ze je samozrejme každého věc, jestli, jak a kde se pojisti a je to tak v poradku.

Například ja bych nechtel platit vůbec zadnou socialni dan - samozrejme s tim, ze bych nechtel zadne davky, podporu v nezamestnanosti, ani duchod a nic podobného. Bohuzel to ted platit musim, a duchod nakonec stejne zadnej mit nebudu, protože se ho bud nedoziju, a nebo za tech 40 let uz ty peníze dojdou uplne a na duchody proste nebude.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to daň, protože to spadne do kanálu a v životě z toho nic neuvidím. Kdybych teď šel jako OSVČ na sociálku, tak mě pošlou do prdele, byť bych podle jejich tabulek byl pomalu bezďák co nemá ani existenční minimum. akže sociální daň úplně na nic, zdravotní ještě řekněme, ale jelikož chci ročně tak něco od zubaře a možná jednou-dvakrát něco u doktora (a to zpravidla papírování co si platím extra), ale na druhé straně jsem ještě bezplatnej dárce krve, takže to je zase + navíc co do toho dávám, tak to taky velmi těžce přeplácím.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

S takovou by jsme se mohli dočkat "daň za sluneční záření", "daň za dýchání vzduchu", atd.

Daň za vzduch už platíš, taky je tu srážková daň ( co ti naprší na pozemek podle průměrných srážek za rok) a pod. Nevim jestli to platí i soukromá osoba, ale podnikatel určtě ano :-). Nikdy jsi neslyšel o "vzdušném" např. na horách ? Pochybuju že ten poplatek ten vzduch udrží čistý, spíš naopak, protože lidi co ten poplatek koncově inkasují, si díky tomu pořídí vysokolitrážní auta aby byly víc cool, celej náš systém je postavený na palici, ale ono se to časem zase přeskupí, jako se to už stalo mnohokrát a ještě mnohokrát stane kein stres :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Daň ze vzduchu?? Kde jste na takový nesmysl přišel. Pokud dobře vím, tak Kalousek to kdysi nahodil, ale nikdy to neprošlo parlamentem.
Možná jste si to spletl s daní za znečišťování vzduchu (uhlíková daň)

Jinak některé horské kraje něco takového mají (Plzeňský), ale to je jenom jejich vlastní iniciativa a platí to jenom pro turisty (platí se to v ceně hotelové postele v které spíte) a ty peníze se "prý používají na propagaci daného kraje" (ale kdo ví, kam se to ve skutečnosti ztrácí)

jinak s tou srážkovou daní. Je to vskutku postavené na hlavu, ale aspoň nějaké odůvodnění to má. Pokud vlastníte velké průmyslové parcely, tak vám tam opravdu bude odtíkat hodně vody kanalizací (narozdíl od rodinných baráků se zahrádkami, které jsou schopné něco vsáknout). Někdo tu kanalizaci musí udržovat a nechcou, ať to dotují normální lidé z poplatků za vodu.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

I daň za sluneční záření už v podstatě platíme ve formě dotací majitelům solárních panelů nebo třeba pěstitelům řepky, od kterých musíme povinně vykupovat tu biosračku přimíchanou do paliva.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"salámová metoda" funguje spolehlivě. Bude se pomalu ukrajovat a ukrajovat, a až lidem svitne, kam to už došlo, bude pozdě prskat ..

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Stejně jsme ovce.
Na demonstraci přišlo asi sto tisíc lidí. Řekněme, že v průměru stahuje každý z nich asi 50GB měsíčně 50*13,55 = 677,50-Kč. Za rok by to dělalo 8130,-Kč/os (ve skutečnosti měl být od začátku zřejmě daný strop max. 90Kč/os). Za předpokladu, že je na tom Maďarsko podobně jako ČR, tak náklady na korupci jsou kolem sto miliard korun ročně. To je ročně asi 10 000,-Kč na každého občana. Proč nikdo nedemonstruje proti korupci? Jak říká jeden můj známý: Jsme ovce - dokud neuvidíme přímo ruku, co nám sahá do talíře, neuděláme nic.

P.S. Prosím Lojzu Suchánka, aby moje příspěvky ignoroval.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Proti korupci protestuji pouze ti, kdo nikdy od nikoho nevzali nic za to ze neco pro nej udelali. A tech zase tolik nebude. I cokolada nebo svesticky ze zahradky jsou korupce, jenze to uz kazdemu prijde jako normalni. To same lobbismus - kazdy, kdo po nekom neco chce je lobbista.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prakticky každý občas v životě udělá něco špatného. Kdyby kvůli tomu nemohli lidi protestovat, to slovo by snad ani nevzniklo. Na lobování nemusí být nic špatného, pokud je v zájmu všech lidí.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Hahahaha, v zajmu všech lidi.
To je skvely :-D

To by me zajímalo, co presne je v zajmu všech lidi. Ja jsem presvedcen, ze v mem zajmu je většinou pravy opak toho, nez co je v zajmu drtive vetsiny lidi v CR. Takze to, ze je něco v zajmu "všech lidi", tak to je obvykly blud, kterym se zastituje kde kdo.

Jo, v zajmu vetsiny - to jo. Tak to tu ale funguje uz ted. To, co tu ted mame, je v zajmu vetsiny. Jinak by prece logicky ta většina nevolila opakovane ty politiky, co ty věci provadej, no ne?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Protože demonstrace proti korupci toho hrozně zmůže, áááno. Chleba bude hned druhej den levnější, hlavně když lůza pekárny po cestě vyrabuje a podpálí jak potáhne městem…

Zapojte mozek, pak vám dojde co je PŘÍČINOU korupce. Proč nikdo nedemonstruje za menší stát? Proč nikdo nedemonstruje proti stále větším daním, zadlužováním režimu (= nás všech, kam si asi režim přijde pro prachy na svoje dluhy)? Proč nikdo nedemonstruje proti STOVKÁM zbytečných úřadů a pololegálních na režim napojených institucí (OSA, BSA, zvukaři, ČKP)? Asi protože ani neví, že existují, že? Proč nikdo nedemosntruje proti tomu, že režim se stále do všeho víc sere skrz zákony, vyhlášky, nutné certifikace, bumážky, hajzlpapíry i na prkotiny jako že umíte vyměnit žárovku apod., výsledkem čehož je, že je to akorát horší? Protože leniví a blbí vohnouti si rádi nechají nakecat, že se vo ně někdo jakoby stará a voni teda nemusej nic dělat, že.

Padělanej chlast krásně ukázal, jak se režim stará - vo to, aby byly zaplaceny daně. Že by se lidem rozsvítilo? Ani hovno, politikouni naslibovali, udělali o něco jiný kolky, zavedli absolutně nehorázně fašistický podmínky, v důsledku čehož lehly DESÍTKY malých firem a na trh s alkoholem se nasral Babiš. Co je ještě horší, lůza si toho fašistu zvolila jako vládce, to je naprosto nehorázný. Za čtyři roky až se to jeho sdružení kariérních zmrdů rozpadne jako TOPka skončíme v ještě daleko horším fašismu, na začátku strmé části dluhové spirály ze které už NEBUDE návratu, ale Babiš a podobná svoloč už budou pěkně napakovaní. NE, NEBUDE LÍP a na nějaký vohnouty pěkně serou. Tragický, že dřív byl potřeba volební guláš, teď už si vystačí s koblihou co ani není z mouky.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Chybí ti sebekritické myšlení. Bez něho jsi ty ta lůza, pro kterou je typické hledání neustálé viníka. Bez sebereflexe nemůžeš postoupit v myšlení dál. To ty budeš první rabovat.
Vytáhni si hlavu ze zadku a přečti si něco o korupci, ať se alespoň orientuješ v problematice než začneš plácat.
Stát má být velký tak jak je potřeba. Iracionální kydy o malém státu nemůžou obstát před realitou. Je to jen pohádka lidí co problematice nerozumí.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

LOL
Tedy clovek, který jako jednu z nejdulezitejsich zasad cti nedotknutelnost soukromého majetku pujde první rabovat :-D :-D
Co hulis, cece?

A kdyztak nas pouc o te korupci, jak je to teda spravne podle tebe...

A mimochodem, jak je potřeba, aby byl velky stat? Vezmi to s ohledem na CR. Mame tu dost velky stat, nebo je potřeba ještě vetsi?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No nevim, jestli je nas stat dost velky, ale rozhodne nema dost nerostneho bohatstvi. Potrebovali bychom nekde zabrat nejaka ropna pole. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To se ty asi nikdy nedozvíš, protože každého inteligentního člověka co by ti byl schopný odpovědět urazíš. Jasně tím ukazuješ svoji zbabělost a zabedněnost.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ale ty bys mohl zkusit místo těch urážek nějakou odpověď, ne? Sice nepatříš mezi inteligentní lidi, ale to už nějak překousnem.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Stát má být velký tak jak je potřeba. - Naprostý souhlas, jenže jak se mám dohodnout s nebožákem jako jsi ty, který potřebuje velký a všemocný stát, aby se nemusel o nic starat, když mně by stačil malý, který by se mi hlavně moc nesral do života?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ta dohoda se realizuje při volbách, zatím nikdo nic lepšího nevymyslel. Protože všechny ostatní systémy se vždy zvrhly ve "stát jsem já".

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Jednak to není pravda, a jednak - ono se to nedeje i ted v tom state?
A ve volbách se realizuje nejaka DOHODA??? Proboha, a jak to funguje?
Ja uz asi 15 let pravidelne volim strany, které nemaji sanci cokoliv ovlivnit, protože nemaji zadne zastupce v parlamentu. Ale i tak - systém, kdy urcita skupina lidi nasilim donuti jiné lidi delat něco, co tito nechteji, je podle me proste spatny a vždy bude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, že vaše vyvolená strana neuspěje ve volbách je ale tak akorát problém váš a té strany, holt o ni není zájem. Všechny ostatní systémy jsou založeny na tom, že velmi úzká skupina ovládá většinu lidí, to je jistě lepší řešení :-)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

No a pak tu mame systémy, kdy nikdo neovlada nikoho, pokud tento dobrovolne nechce...to je jiste lepsi reseni...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A kde takový systém funguje, kromě divokých teorií? Teoreticky by fungoval i komunismus, jen lidi by bylo potřeba vyměnit za roboty.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Komunismus nefunguje ani teoreticky, pokud nemas neomezene zdroje, coz nemas nikdy, vždycky bude spousta zdroju vzácných - od surovin, energie po lidskou praci.

Aktualne takovy systém, který chci, ve velkem nefunguje nikde (funguje často na lokalni urovni v určitých spolecenstvich lidi). A je tomu tak proto, ze většina lidi jsou nejen debilove, ale především většina lidi jsou svine, co jim nevadi, ze stat nekomu nasilim vezme peníze a jim z toho něco zaridi/daruje/a podobne.
Lidem to nejen ze nevadi, lide to dokonce vyzaduji. Takze proto lide deleguji na staty pravomoce- a dokonce primo i pikazy - k tomu, aby staty obraly lidi o peníze a jim samotnym z toho něco "zdarma" zaridli.
Ti lide povětšinou nejsou schopni dohlednout toho, ze většina z tech, co schvaluje okradani cizích nakonec je sama okradena nejvíce. Co oci nevidi, srdce neboli, asi proto. Ti lide vůbec nerozumi nejakym danim a podobnym vecem, tak je to netrapi, ze systém, který podporuji, nakonec nejvíce okrada je samotne.
Jim bych to i pral, mají co chteji....horsi je, ze to odserou i ti, co by s tim idealne nechteli mit nic spolecneho.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Lidi jsou svině, protože se skutečně chovají podle základní pravicové poučky, že rozhodující je zájem jednotlivce, ne nějaké vyšší "kolektivní" dobro. Jen nechápu, jak může pravičáka štvát, že ta poučka platí :-)
Komunismus samozřejmě teoreticky fungovat může, ale právě jen mezi těmi roboty. Tam o vzácné zdroje nenastane žádná hádka, robot moudře usoudí, že svou smrtí prospěje kolektivu a naopak kolektiv zdroje spravedlivě rozdělí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je videt, ze vůbec netusis, o cem tak "moudre" pises.
Jak muze "kolektiv" spravedlive rozdělit zdroje, to nechapu. Dam ti priklad, na kterem to pochopi každý:
Mame omezene mnostvi pracovni sily. To mame vždy. Mame omezene množství surovin. To mame vždy... Jeden clovek rekne: Je třeba letet na Mars, to je strasne dulezite a je to nutne realizovat!!! Druhy rekne: Je třeba do roka najit lek na všechny nemoci na svete, je to absolutni priorita! Další clovek rekne: Je potřeba postavit milion novych tanku, abychom se mohli lepe bránit! Další rekne: Je potřeba postavit 100 novych prehrad a udelat tam elektrarny! Atd atd.
Tak se to spocita a zjisti se, ze nemame dost lidi na to, abychom VSECHNY tyto věci vytvorili a z neceho se bude muset slevit. No jo, ale Z CEHO? Vsechno je to tak potrebne pro společnost, pro lidstvo. Vsechno je stejne dulezite, co ted?
V tu chvili musí prijit někdo, a ten rekne: Toto se udela, toto se udela později, toto se neudela.
Ten clovek, který to rozhodl (respektive nejaka komise, nejspíše) bude rozhodovat bez znalosti sirsich souvislosti a bude rozhodovat znacne subjektivne.
Nakonec rozhodne například, ze se poleti na Mars, protože to pro lidstvo je nejlepší. Například.
Za rok se ukaze, ze lidi chcipaj hlady, protože pro samy vylet na Mars se jaksi nedostava dost lidi pro to, aby slizeli obili na poli (například).
To je zakladni problém komunismu. Ze systém NENI schopny urcit, co je pro lidi nejlepší.

Volny trh oproti tomu zcela presne urci, co je pro lidi nejlepší. Nejlepsi je to, za co jsou lide ochotni platit peníze. Mozna se ukaze, ze lidi vůbec nechteji letet na Mars, proste na to nikdo neda ani korunu, ale chteji mit super rychly internet, takze za toto budou davat nejvíce penez, a odvetvi bude prosperovat.

Co se tyce tve poucky o tom, ze rozhodujici je zajem jednotlivce. Ano, zajem jednotlivce z jeho vlastního pohledu je nejdulezitejsi (a to i v dnesni době, tak to proste je, vždy. Dokonce i když se jednotlivec obetuje za "vyssi cile", tak si tim plni svůj vlastní zajem - například chce, aby se o nem navždy mluvilo jako o nekom, co něco zachranil, mozna mu to udela dokonce radost, ze muze polozit svůj život za vyssi cile a bude umírat s blazenym pocitem...rozhodne jednotlivec VZDY uvazuje, co je pro nej nejlepší. Například i pro me muze byt nejlepší blaho mych deti...)
To ale neznamena, ze "to nejlepší pro me" lze realizovat "na cizi ucet". Protože mezi zakladni stavebni kameny skutečného pravicového systemu patri: 1. Každý clovek je svobodny v rozhodovani o sama sobe, pokud tim neporusuje prava nekoho jiného 2. Každý clovek ma pravo vlastnit "majetek", vcetne prava vlastnit sve vlastní telo, a nikdo jiny nemá pravo bez jeho souhlasu toto pravo poškozovat.
Pokud se tak stane, ma poskozeny plne pravo se bránit, samozrejme.

Takze skutecny pravicak nikdy nepujde a nikoho jiného neokrade. Také neprijme například dar, kdy bude vedet, ze se jedna o ukradenou věc nekomu jinému. A neprijme peníze, o nichž bude vedet, ze jejich puvod je statni, kdy stat ty peníze z nekoho jiného pod pohrůžkou nasili vymohl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že mi ten komunismus vyvracíte klasickým příkladem socialistické plánované ekonomiky. Jenže to zrovna není model vhodný pro roboty, kde není potřeba čekat na x-té zasedání ÚV, na to, jak se generální tajemník vyspal atd.
A ten konec sám za sebe je spíš vyznání víry. Jen by mě zajímalo, jak ze skutečných lidí uděláte "skutečného pravičáka"? A co s těmi, co takoví nebudou - převychovat, zavřít, zastřelit?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jezisi, ty nepochopíš ani takovy jednoduchy priklad?
Mas OMEZENE zdroje...a NEKDO/NECO musí ROZHODNOUT, na co se pouzijou.
Jak se rozhodne nejaky "robot"? Robot VI, co chteji jini roboti? Pokud se bavime o biologických bytostech, pak nikdy 2 bytosti nejsou zcela identicke a chteji - alespoň castecne - ruzne věci.

Takze - komunismus by mohl fungovat mezi stroji, které se ridi ciste 1 a 0, programy a nicim jinym.

Skutecny pravicak vznikne ciste a pouze tak, ze dotycny clovek si uvedomi, co je v zivote spravne a co není, a rozhodne se dobrovolne, ze nechce delat nespravne věci.
Toho se da dosáhnout bud samovolne (muj pripad), pripadne tak, ze mu o tom někdo bude povídat a dotycny si na zaklade toho uvedomi ....
S temi, co takovi nebudou? Jak v jakem rezimu. Dneska s temi, co se chovaji jako svine a okradaji me obvykle prilis mnoho nemuzu udelat.
V pripade, ze by se mi stat do toho nesral, tak bych například takovou svini, co me prijde domu vykrást, NAPRIKLAD skutecne zastrelil. A nebo třebas něco jiného, zalezelo by na okolnostech.
Rozhodne ale povazuji za potrebne takovym lidem vysvětlovat, ze není spravne se chovat jako svine a ze je spravne se chovat spravne.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Hned na začátku jsem napsal, že komunismus by mohl fungovat, kdybych lidi vyměnil za roboty. Vy mi to dlouho vyvracíte a píšete, jak jsem nechápavý, abyste nakonec sám dospěl k tomu, že "Takze - komunismus by mohl fungovat mezi stroji, které se ridi ciste 1 a 0, programy a nicim jinym." :-)
Zastřelit zloděje na svém pozemku můžete i v US. Ovšem odstrašující efekt to nemá, kriminalita je tam vyšší než u nás. Navíc zloděj ví, co může čekat, tak si taky vezme zbraň. Pak je to jen o tom, kdo umí líp střílet a kdo koho překvapí. A v tom obvykle internetoví teoretici nevynikají :-)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Nemuzu se zbavit dojmu, ze skutecni pravicaci dle uvedeny definice narazi na stejnej neresitelnej problem jako idealisticti komunisti (myslim ty pohadkovy "podle svych moznosti a potreb", kteri by skutecne dokazali obetave a nesobecky pracovat pro blaho vsech a popisovany problemy s prioritama by u nich nemohly nastat). Co delat se vsema ostatnima lidma, kteri danou vizi nejenze nesdili, ale hodlaji ji ze zistnych duvodu v ruzny mire sabotovat? Kdyby jich byla mensina, slo by je treba nejak usmernit, ale ona jich bude drtiva vetsina. Treba se rozhodnou, ze zalozi stat a zacnou vybirat dane. A kdyz jich na kazdyho skutecnyho pravicaka bude deset...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No, v takovem pripade se stane to, co se tu ted prave deje, a deje se to všude mozne...
Teda pomer tu je ještě horsi, nez 1:10, to by bylo ještě dobre:-)

Jak jsem psal jinde - svet je plny svini, co jim vůbec nevadi okrast nekoho jiného a sam si tim pomoct. Nemaji s tim moralni problém.
Nekteri mají moralni problém udelat to napřímo, ale uz nemaji moralni problém udelat to neprimo přes stat. Pripadne si sami sobe dokazi tak dobre lhat do kpasy, ze sami sebe presvedci, ze svine nejsou. I takovi tu jsou mezi nami.
(Ostatne i ja jsem kdysi byl podobny a pouze tim, ze jsem nad tim premyslel a tim, ze jsem si sam sebe chtěl vazit, jsem se rozhodl tuhle cestu opustit a snazit se zit "spravne". Je to kurevsky tezke, když kolem sebe clovek vidi priklady lidi, co ten stat proste podoji a mají se dobre, no snazim se, ačkoliv vůbec nejsem dokonaly...)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Díky neschopnosti, hlouposti a aroganci redakce DIIT si může zde v diskuzi kdejaký primitivní vošoust blekotat co chce. Proto sem už normální lidi nechodí. Přispívat na zdejším hnojníku je masochismus. Např. příspěvky Suchánka a Behemota jsou tak mimo, že nejsem schopen se s nimi bavit o ničem jiném než o jejich duševním stavu.

Davide Ježku tohle tě přece nemůže bavit. Napíšeš článek a pod ním je místo diskuze psychiatrická léčebna!!!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak se vrat na pokoj a neotravuj tu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejvíc sprosťáren jsi tu zatím vyprodukoval ty, kanále.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele nikdo tě nenutí "vošousty" číst a už vůbec ne na ně reagovat...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Navrhuji všechny, co tu daň navrhli okamžitě zavřít na doživotí o chlebu a vodě. Krást se jim zachtělo šmejdům?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problém je že není pro podobné jedince dost cel...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že za internetové přípojky platím i DPH a nejdená se o něco čím by státu vznikaly další náklady, tj není to kouření, akohol či dálnice, které by stát stavěl či udržoval, tak zdanění internetu je normální neodůvodněné svinstvo a je nesmysl tvrdit že lidi prostestují jen kvůli tomu že považují internet za něco na co mají nárok...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.