Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mageia vysvětluje situaci

Ma to systemd, takze nebrat. Doporucuji radeji prechod na Windows 10, tam zadne podobne picoviny nejsou a system funguje bezproblemove.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Win10 že fungují bezproblémově? Pán se ráčil někde klepnout do hlavičky? Já musím mít v práci Win10 a tam například pravidelně ztrácí přehled o puštěných síťových tiskárnách. O tiskárně, která se nevypíná, Win10 tak jednou týdně tvrdí, že je offline. Musím restartovat win10 (rada pro méně zkušené) nebo alespoň službu řazení tisku do fronty (rada pro více zkušené). Tak tomuhle neříkám bezproblémové fungování. A je to jen jeden příklad z mnoha. Nejsem troll propagující linux nebo Windows. Jen kdyby jste raději doporučil přechod na Win7, tak by to nebylo "z deště pod okap".

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo.

Na server Devuan, do firmy Win7 a domu Win10. Spokojenej? :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na server Linux, do firmy Linux a domu LInux. Ja som spokojny (a velmi nebyt systemd)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Flamewar inc. Ale ne, vím v okolí o spoustě lidí co zkoušelo válčit s linuxem na desktopu, válčili fakt dlouho a vzdali to. Také vím o těch, kteří jej využívají a mají můj obdiv. Já ho původně chtěl nasadit na sever, protože virtualizace a paměti. Nakonec jsem to po pro mne neřešitelných problémech vzdal a nasadil okénka.

Server šlape už 4 roky bez většího zásahu (jednou se zbláznil apache a zacpal systémový disk gigantickým logem - server žil dál ale OS byl brutálně pomalej a já chtěl vědět, co se dělo, takže jsem potřeboval ty logy vytahat... jenže jak, když nebylo moc co mazat a volné místo nebylo. Nemluvě o tom, jak funguje OS, který nemá kam swapovat a nemá moc volné paměti).

Desktop je vždycky horší, tam se neustále něco upgraduje a mění. Občas se nainstaluje nový driver, který ledasco rozbije. Perioda občerstvení je tedy přibližně půlrok, na původním HW mi záhadným důvodem po cca měsíci od instalace W7 zlobily USB porty.

Ke své spokojenosti jsem používal Win95, Win98 (v době internetu byl tento OS už trochu problém - zabezpečení), WinXP (s tím bylo asi nejméně problémů, ale fakt je, že jsem na tento OS přešel až kolem roku 2003/4), vistu jsem přeskočil (i když jsem ji krátce používal na desktopu (asi rok), protože jsem na ten OS měl licenci, nebylo to vyloženě špatné, jen se mi nechtělo pátrat po příčině pár nepříjemných jevů) a následně Win7 (subjektivně to má horší stabilitu a záhadné stavy, ale dá se to po objevení pravděpodobné příčiny používat v pohodě). No a Win10 (ačkoli mi temná moc nevadí), tak je tam dost chyb, které mi přijdou otravné. Je to šité horkou jehlou a přechod na tento OS budu oddalovat, jak jen to půjde. Sice by pasoval na můj HW podstatně lépe, ale je tam moc věcí, které mi vadí.

Linuxu/BSD se nebojím, bohužel jsem se často dostal do nějakého zvláštního stavu, kdy nefungovalo hned několik "zaručené fungujících" řešení, od té doby jsem v rámci svého času raději zaplatil (ať již za SW nebo HW).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja uz od Win98 paralelne pouzivam Windows i linux. V linuxu je to hodne o vlastnich dovednostech, pak slo skoro vsechno a komunita postupne narustala a lidi tam byli hodne sdilny, takze kdyz jsem neco neumel, tak jsem vzdy nasel nekoho, kdo to umel.
Dostal jsem se az do stavu, kdy jsem Windowsy udrzoval doma na jednom PC kvuli pocitacovym hram, jinak linux. Ze stejneho duvodu jsem sel do Windows 10 a ano zpocatku tam bylo chyb hodne, mel jsem s prechodem pockat, ale chtel jsem na novy herni PC uz rovnou Win10. Ted uz je skoro vse opravene a slape to OK (Win10 za sebe doporucuji).

Naopak linux se dostal do situace, kdy ho v podstate zacala ridit firma RedHat, ktera lidem na linuxu pravidelne otravuje zivot (Pulse audio, Gnome Shell, systemd, Wayland). Vetsina distribuci tak pod tihou diktatu z RedHatu pouziva jim urcene komponenty a momentalne je naprosto tragicky problem se systemd, ktery se stara o spousteni spravu procesu. Z tohoto duvodu vsude prechazim zpet na Windows, protoze systemd generuje neuveritelne mnozstvi chyb a zit bez nej je slozitejsi nez prejit na Windows. Navic do budoucna hrozi to same s Waylandem a uz tech experimentu RedHatu mam plny zuby. Nechapu proc si lidi od linuxu jako je treba Linus Torvalds nechaji srat na hlavu a aspon symbolicky neukazi Redhatu vztyceny prostrednicek, kdyz to tak kurvi. Samozrejme by si nepomohli, ale aspon symbolicky pro uzivatele jako jsem ja, abych neztracel nadeji, ale nic a proto proste hura zpet na Windows.
(Jeste nechavam na pracovnim pocitaci Ubuntu 16.04 LTS, kde sice systemd taky je, ale jakz takz to beha a Canonical jako jedinny vzdoruje RedHatu aspon s grafickym prostredim.)

Jeste poznamka, ze to neni jen muj nazor, protoze hodne pravovernejch linuxaku prechazi na Devuan nebo MX-16, coz jsou snad jedinne distribuce bez systemd, ale budou to mit do budoucna tezky. Spis tam vidim dobrou funkcnost pro servery, ale na domaci desktop si myslim, ze to casem mimo hlavni proud nepujde bohuzel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle by mělo být aktuální, mám to nahozeno na dellu M4500, který jsem měl spíš jako pracovní a již delší dobu leží nepoužíván.

Jeden takovej vtipnej problém jsou ikony na ploše, kdy mi nelze při FHD rozlišení přesouvat ikony na spodní řadu ikon. Řešením je změna DPI (lupa), jenže pak se rozbije grafika oken. Řeší to reset, jenže osobně mi onen "zoom" na 125% vyhovoval. Druhá věc, co mě teda štvala asi nejvíc - schozofrenie nastavení/ovládacích panelů. Stačí mi, že na nějakém stroji na univerzitě potřebuju přepínat klávesnice. Prostě, proč opravovat (vylepšovat) něco, co funguje naprosto dokonale. To mě na celé politice Win8/8.1/10 kaká.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jakkoliv souhlasim s tim, ze RedHat linux jen sabotuje, neverim tomu, ze je linux se systemd horsi nez Windows 10. I kdyz osobne to zkouset nebudu, Ubuntu 14.04 LTS budu nahrazovat Devuanem a v Gentoo systemd nastesti moc nehrozi.

Priznavam ovsem, ze po dlouhe dobe klidneho doporucovani xubuntu/lubuntu si nejsem jisty, co bych mel doporucit BFU kdyz se ptaji jaky bych jim doporucil linux ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, Gentoo jsem zapomnel, dalsi bez systemd. Na doma mi byl doporucen MX Linux, nezkousel jsem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechapem ze ked je minimalny alebo nejaky problem s nejakym Linux,tak hned prejdi na Win ten je ok,ved skus Xubuntu 14.04.5 LTS s 8 GB RAM ,tam nie je vyrazny problem vyse 2 rokov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A cetl jsi muj komentar? Tady neni minimalni problem, tady je soustava problemu, ktere vypousti RedHat a dostanou se skoro vsude. Nejnovejsi Ubuntu LTS je 16.04 (se systemd), pouzivanim starsiho jen problem oddalujes, ale on nezmizi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hlavni vyhoda GNU/Linuxu je jeho otevrenost, svoboda a nepotreba se upsat EULA (a vzdat se tak vlastnictvi svejch dat)... pokud kvuli systemd delas navrat na Windows a to jeste Windows10, tak si jednak nepochopil nic a jeste ses uplne blbej ;) (vem si to osobne, protoze je osobne myslene je)

pouzivani *buntu 14.04.5 LTS neni umele oddalovani problemu, ale racionalni nechani si dostatku casu, jestli mas problem se sytemd tak jen dement by instaloval 16.04 kdyz s 14.04.5 ma jeste pres 2roky podporu...

ohledne prostredi, ze nechapes GnomeShell je tvuj problem, i to ze se vezes na vlne hateru, ja GnomeShell pouzival nejakou dobu na zacatku, ted uz dlouho pouzivam Xfce, ale nadavat na GnomeShell bych si pripadal jak ano dement... ;)

jinak v Ubuntu 16.04 kde je systemd, kdyz podrzis ctrl nebo shift pri startu aby se zobrazil Grub, tak v nabidce advanced mas polozky pro start s upstart, tedy bez systemd...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdo se drží RH/Fedory či Ubuntu, ten si koleduje o problémy. Proč? Protože čím složitější, tím hůře spravovatelný OS + DE. Opravdu nechápu ty, co chtějí vše vymazlené až pod nos a zdarma. Od Redmarxe bych čekal již nějaké zkušenosti za ty roky, ale ono je to spíš horší a horší... Inu lenost nesklidí, protože nezasela...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Haha, z blata do houna. Za jedno, BFU je nějakej SysD u zadnice. Neví co to je, hlavní je, když jim ten fujbuk běží a maj tam všechny potřebné aplikace. Za druhý, když chci Linux, mám pro to důvod. Ano, SysD je satan chlupatý smradlavý, ale to nijak neruší (alespoň mé) důvody k používání Linuxu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo. Čtu si tady nářky neschopných uživatelů OS. První parta neschopných si koupí Windowsy a je celkem happy, dokud nezačne skutečná práce se systémem, nedej bůh s heterogenním prostředím. To se pak může i letitý windowsový admin zbláznit. O bezpečnosti nemluvě. Druhá parta zase obíhá pouze něco s KDE nebo s Gnome, protože jinde není žádná gui konfigurace. Kdo pracuje s Archem, zjistí, že systemd není problém, problémem jsou některé aplikace, které naštěstí mají alternativy a pokud ne, dá se napsat jiná dle ctěné libosti (za čas schopného nebo za peníze méně schopného). Takže kdo pracuje s Archem, ten se naučí řešit i to, o čem jako o problému jinde ještě ani netuší. Právě bugreporty archerů jsou po těch z Fedory asi nejvýznamnější, protože nejpřesnější a vedou k rychlé nápravě. Ubuntisté a jiní KDEčkaři a Gnomaři jen čekají, odkud padne a pak brečí, že jejich OS je nepoužitelný. Takže místo nadávání na systemd račte pochopit jeho strukturu a autorovu ideu a využijte těchto vědomostí, pak se vám jádro odmění brutální spolehlivostí a funkčností. DE? Stačí lehké, protože neobsahuje tolik vzájemných závislostí, v nichž se dělá nejvíce chyb. Ostatně to je problém i Win 10 plynoucí ze snahy naroubovat na vlastní proprietární kostru linuxové svaly. Mladá generace zpohodlněla a myslí si, že za jejich neschopnost odpovídají jiní. Jejich problém a jejich náklady. Think!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.