Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mainstreamový úsporný Meteor Lake otestován: Konkurence pro Phoenix, ale pozdě

7+3+11+19+77/1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No popravde receno, to tluste hnusne praseci hovinko bude stat za problemem intelu. Tlusti fekalnici v ceskem it neumeji nez opotrebovavat zdroje. Bud je tlusty clovek s iq 150 nejschopnejsim inzenyrem v tymu, ktery pak ridi nebo je to tlusty parazit, ktery vysava firmu a zdroje. Problem intelu je na te fotce, to curakovka jakym zpusobem drzi ten procesor. Za to si vsak intel muze sam.

ryzen 8950 HS 16 jader enterprise segment to je presne co tu tvrdim rok, amd dodava do retailu cpu vyhradne na pocitacove hry a benchmarky a bude trvat nejaky cas nez se to zmeni. Ja vsak herni laptop kupovat odmitam. To jsou doslova pocitace urcene na kratky nekolikahodinovy rezim. Druhy den rok po nakupu zasednete k laptopu a nefunguji vam spustene aplikace dokud nerestartujete pocitac. Podela se vam ovladac zvukovky pred meetingen, protoze jej pravidelne kazdy den nerestartujete. Je to sice hodne problem windows, ale to na veci nic nemeni.

A na vic z testu je viditelne, ze 7945hx neni az zas tak skvele laptopove cpu. Je otazka co vse bude chybet laptopove 8. generaci ryzenu 8940, zda to amd nedoda az u 9940.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Někomu v Bohnicích povolily vycházky? o.O #slovníSalát

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Coze? Nejste trochu drzy? Kolik je vam let?

Mohl bych vam sefovat a jeste byste byl rad.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Nejste trochu drzy?"
.. nejste drzy spis vy, kdyz tady postujete takove salaty? Kde jste prisel na nesmysly jako tohle
"ryzen 8950 HS 16 jader enterprise segment to je presne co tu tvrdim rok, amd dodava do retailu cpu vyhradne na pocitacove hry a benchmarky a bude trvat nejaky cas nez se to zmeni. "
Vzdyt vy tady pisete jak naprosty lama, ktery nahodne sklada pojmy dohromady.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jste hovado. Zasloužíte ban.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

39 let. A pokud vy někomu šéfujete, tak je mi ho docela líto. ¯\_(ツ)_/¯

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

@ g6free: "Coze? Nejste trochu drzy? Kolik je vam let? / Mohl bych vam sefovat a jeste byste byl rad." <= Sebevědomí nechybí, soudnost bohužel ano.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby se neohradil tou námitkou o věku, tak by to málem vypadalo, jako u 95% těch, co mají někde kolem jména titul MBA (*)

* Mladý, Blbý, Agresivní

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Ani to však nebude zcela objektivní, protože proti sobě tyto produkty reálně stát nebudou."

To je fakt. Nakonec reálně jsem teď hledal noťas známému a žádný postavený na AMD, který by mu v jiných ohledech vyhovoval, jsem nenašel. Takže ne, reálně to proti sobě fakt nestojí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak u mě shoří na jednom z nejklicovejsich parametru = thunderbolt. Kdyz ho budu chtít oželet, tak budu.muset hledat, co všechno a jak usb-c konektor umí a že je to často dost problém vyčíst, v případě max. podporovaného rozlišení to není snadné ani pro ten tb, člověk musí lézt do manuálu/detailniho spec sheetu. A leckdy se to ani vyrobce neobtěžuje psát. U tb alespoň to 2x4k jistotu má.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Už je to pár let, co jsem si přál u AMD TB. Každopádně v PC světě 90% lidí neví, co to je, a 99% žádnou TB periferii nemá. Takže u tebe může shořet co chce a jak chce, pro drtivou většinu potenciálních zákazníků je to nepodstatná informace. :-)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Mel bych to podobne, TB je asi tak priorita 0.0001 ktera mne na notebooku zajima :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Hele nevite, zda pres USB-C jde protahnout fireware? Mam dojem, ze pres TB to jde, ale neoveroval jsem to.

Hodilo by se mi pripojit pres USB-C nejaka FW zarizeni, ale pripada mi, ze to nejde.... :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Hele nevite, zda pres USB-C jde protahnout fireware?"
.. to opravdu netusim. Mel jsem externi FW disky. Dopadlo to tak, ze jsem je rozebral a pouzil jako Interni a nebo 'predelal' na USB.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

USB-C uz je ve verzi 4. Gen 1 a gen 2x2. Gen 1 to uplne to same co TB3, v4 Gen 2x2 by mel byt o neco rychlejsi format nez TB4, tusim cca 60 GB/s, pokud si dobre pamatuji.

Musite dobre hledat, USB-C v4 najdete vyhradne u laptopu s AMD. Pak neni problem k laptopu pripojit egpu, standard je kompatibilni s TB3.

Problem je vsak v latenci, protoze Intel ma kontroller integrovany do CPU, zatimco AMD pristupuje k usbc4 pres cipset. Vseobecne si myslim, ze implementace vysokorychlostnich standardu jako jet tb je u Intelu nejkvalitnejsi na trhu.

Intel mozna nema nejefektivnejsi CPU v pomeru vykon/watt, ma vsak jine prednosti, ktere mohou byt mnohem dulezitejsi pri kazdodennim uzivani.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

eGPU mne nezajima, zajima mne, zda by na tom slusne bezelo firewire.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

USB4 garantuje jen 20Gbit. 40 může ale nemusí podporovat.

A k usb4 nejde připojit TB zarizeni které podporuje pouze TB protokol - věc řadiče v zařízení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takze. Je tazke zistit, co USB-C vie na konkretnom laptope a co nevie. Ale je to v podstate dost problem aj u TB. Ale iba s USB-C je to problem. TB je ale taky killer feature, ze ho 99% ludi potrebuje a preto cokolvek s AMD je nepredajne.

Rozumiem tomu spravne?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

USB-C nemusí vůbec nic, ale bývá minimálně 3.1, tzn 5Gbit/s, může 10 nebo 20. Pokud 4 20 nebo 40. Může, ale nemusí mít Power Delivery 15W+, jen 7,5W 5V. Může ale nemusí podporovat DP Alt mode, když podporuje, tak to může být DP 1.2 nebo 1.4, může, nemusí MST. U TB4 máš jasný DP 1.4 a 2x 4k@60Hz,

Jasně jsem psal že pro mě je absence TB problém, to jestli to je nebo není problém pro jiné s tím souvisí jak, mé potřeby to nijak nezmění?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

... tvé potřeby jsou většině ostatních uživatelů naprosto buřt. Tak se s tím smiř. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A proč mi to píšeš? Komentuje ve vláknu kde jasně píšu ze potřebuji tb a proto je pro me amd ze hry.
Pár jedinců chtělo vědět proč tb.

Nikde nepíšu o potřebách kohokoli jineho

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

K čemu je to TB dobré? Mám, dnes už trochu postarší Lenovo T485 s Ryzen 7 3700U s USB-C (ani nevím jaká verze). Normálně přes to v práci jedu na 34" dellu na 3440×1440, doma 2x2560x1440 včetně nabíjení. Parametry šly dohledat bez problémů, tak jsem si neobjednal 2 4k monitory ale jen ty 1440p. To je tak to jediné v čem mě to "omezilo"..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A jsou ty monitory Thunderbolt nebo jen USB-C? Jak připojíš dva monitory jedním kabelem bez dokovačky? Kolik dat pak ještě přeneseš, když máš připojené dva monitory? Jak rychle vlastně přenášíš data?

Pokud máš USB 3.1, tak už 3440x1440 při více jak 60Hz znamená omezení ostatních dat na USB 2.0 rychlost. Přes TB si v pohodě jedu přes 2GB/s

Jak připojím Thunderbolt zařízení, které nemá podporu USB protokolu na USB?

Je fajn, že si vystačíš s USB protokolem a v ničem tě nelimituje, Mě to omezuje a proto nechci počítač bez TB portu, jeho absenci akceptuji u herního desktopu, neherní desktop má hned dva TB4. TB3 dnes najdeš i na tabletu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To bude mat znamy velmi vycibreny vkus a hodne specificke poziadavky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někdy stačí taková "drobnost", jako třeba slušný displej a 2 sloty na RAM, aby šla časem vyměnit. Ale jo, najde se.
//slušný displej = IPS (nebo podobný), 2k+ (něco lepšího, než jenom full HD) v 15 či 16 palcích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaký rozdíl je mezi 2k a FHD? 1920 vs 2048 něco mění? Jsou 2,2k displeje, tzn nějakých 2200 bodů do šířky, ty jsou typicky 4:3 a mají bídné PPI, lepší jsou 2,5k displeje - 2560x1440, ale pokud chceš nějaký rozumný obsah a vykreslení, tak je to malé PPI, když neškáluješ, tak i na 16-17" je to malé, 2,8k už se na 13-14" dá, ale pořád je ten obsah při 200% škálování bída, ideál 3,5k, to už dostaneš přes 1700 bodů škálovaného obsahu na šířku.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Zatím není známo, kolik budou notebooky s Core Ultra-U stát. U předběžných cen modelů s Core Ultra-H, které jsou chystané na prosinec, to totiž vypadá, že modely s mainstreamovým Core Ultra 5 135H (od 32 tisíc) budou dražší než notebooky s top modelem Ryzen 7 7840HS (od 28 tisíc)."

Těch 28 vs 32 je ten samý identický model ktery se liší v jediném parametru a to procesor? Cena pocitace na ceně procesoru závisí minimálně, jeden stroj je za sotva 20 a druhý se stejným cpu i ram klidně za 60.

Navíc kategorie kolem 30k je pořád jen nižší stredni trida plná kompromisu. A 4 tisice rozdílu s daní je reálné bezpredmetny rozdil, který sám osobě v te cenove kategorii nerozhoduje. Jestli 28 nebo 32... je to += 30

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

takhle by se dalo uvazovat, kdyby za ty prachy nebyl u jedny znacky mainstream a u druhy hi-end.. a k tomu navic 4 litry priplatek za ten mainstream..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

JirkaK v diskusích už dávno dává najevo, že je mu cena úplně volná, takže pak jsou všechny debaty zbytečné. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cen mu tak úplně volná není.
Telefon MUSÍ mýt za alespoň 30 tisíc českých peněz.
Jinak je ti šunt pro plebs.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Fakt? Mám dva telefony
iphone 13 mini z druhé ruky, bezmála před rokem, 14 tisic.
S23U, pronájem na dva roky včetně pojištění na rozbití a krádež, 19200 (800 mesic).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Navíc kategorie kolem 30k je pořád jen nižší stredni trida plná kompromisu."

Poprosím ten výčet hromady kompromisů třeba u tohoto neherního notebooku, ty kompromise. Klasicky neschopnost rozlišovat kategorie a individuální požadavky. JirkaJáJáJá *<:o)

https://www.alza.cz/lenovo-yoga-7-14arp8-storm-grey-celokovovy-aktivni-s...

Nebo stačí přidat "bezpředmětný rozdíl" a nemá člověk kam výš mířit, pokud nechce dedikovaný "přímotop".

https://www.alza.cz/lenovo-yoga-slim-7-14apu8-misty-grey-celokovovy-d784...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Také mě ten komentář překvapil a také čekám na tu hromadu kompromisů.
I Apple je cenově nad tím v podstatě jen s hrubm výkonem APU a kalibrovaným displejem (což ocení jen malá část uživatelů).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

kompromisy..
-malo alu
-chybi jablecny logo
-moznost uzivatelsky volby (spravnej applista si rad priplati za to, ze za nej rozhodne apple)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

-malo alu
.. to ani nezminuj :))
6xALU se presunul na SWH, kde porovnava architektury napric HW spektrem a OS pomoci GB ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je pořád ten stejný člověk ne..?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ted ma pro zmenu prezdivku "Son_of_the_bit"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A k porovnávání serverových CPU s ntb už nepoužívá jen GB6, ale i javascriptový speedometer.
A pořád je to ten samý hulvát.
Z kategorie člověk se vyčlenil sám a dobrovolně svým chováním.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a na cnews pak jim_keller....

Tenhle magor má poměrně jednoduchý digitální otisk :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"a na cnews pak jim_keller...."
.. tam je uz zabanovany

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna yoga 7 jsem mel.

Kompromis minimalne: klavesnice, hrozny zvuk, konstrukce - neotevru prstem bez pridirzeni, prohybani pri zatlaceni, touchpad. U mého modelů reálná vydrz 6-7h, provozni hluk - fan spousti co 5-10 minut i když je na ploše nebo prehravani videa. Pro mnohé také absence vyšší RAM.

Pokud yogu, tak už jedine 9tkovou radu, ale yoga 7 je v dané cenovce ok stroj, proste stredni trida

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takže jenom subjektivní "mlácení" nebo vyloženě nesmysly. Maniakální hnidopich. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jaký hnidopich, najdi si recenze. Třeba klávesnice Yoga není Thinkpad, zvuk Yoga 7 je výrazně horší než u Yoga 9, konstrukčně je také o něco lepší a koukám že Yoga 9 Pro má MiniLed nikoli OLED, OLED je fajn, ale ty 400 SDR a 550 nit HDR jsou fakt minimum, MiniLED má v HDR na 9 Pro 1200 nitů,,

Ano jsou to drobnosti, ale ty drobnosti se projeví v ceně a v ceně kolem 30 tisíc máš střední třídu, ne prémiové modely, tedy top daného výrobce/produktové řady a klidně v tom může být stejné CPU, CPU není zdaleka to klíčové co by dělalo cenu celého stroje. Proto jsem také psal zda je ten rozdíl 4 tisíce u identického modelu ve kterém je rozdílné jen CPU.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Aneb jak se dostat od "nižší stredni trida plná kompromisu" k "jsou to drobnosti". :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano drobnosti = kompromisy = není to top.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nezapomen ze se bavis s chudym milionarem, ktery, kdyz se mu to hodi tak 20k sem tam neni problem. Kdyz se mu to nehodi, tak 500,-kc je rozdil cele tridy :)
Je proste flexibilni ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pro tebe není krom TOP s Apple silicon a TB nikdy dost dobré. Proč tu vůbec diskutuješ? Tvé komentáře jsou naprosto odtržené od reality.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kde si to vzal?

Přečti si o kousek vys, měl jsem yoga7 - levna stredni trida samozrejme s tb, yoga 9, premiovy segment, top v yoga řadě. Psal jsem ze kdyz bych znova vybral yoga, tak 9 a ne 7.

Ano Apple je pro me top, ale kdyz chces treba konvertibilni design, tak je apple ze hry. To je důvod proč jsem šel z macu prave do té yoga, a snesl nektere kompromisy (byl to 4 stroj v rade kterym jsem zkousel nahradit air, tri jsem vracel). kdyz jsem dokázal oželet konvertibilni konstrukci, šel jsem zase do apple. A nebráním se zase přechodu na něco jiného. Takový surface pro nebo dell xps 2v1, kdyz dostanou oled nebo mini led, budou velká výzva neodolat. IPS už nechci, kromě stolního monitoru mám jen oled nebo mini led displeje

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To jsou U procesory, navic AMD. Ty maji male mnoztvi jader. Prijatelny pracovni nastroj pro programatora zacina na 40k. Levnejsi se sehnat neda mimo nejake slevove akce jako black friday. Pocitam nakup noveho aktualny rady primo v obchode. Vemte v potaz, ze potrebujete prijatelne chlazeni pokud mozno s DGPU akceleratorem (staci klidne nvidia mx aby chlazeni melo pokud mozno alespon +45 W rezervu), dale potrebujete alespon trochu odolnost pri padu, potrebujete operacni pamet, optimalne alespon 32gb, potrebujete pocet jader nejlepe alespon 10 jader. A zde se pod 40k dostanete jen velice obtizne. To co ukazujete je mozna dobre jako studentsky laptop, ale ja fakt nevim, co bych delal, pokud bych nemel CPU se 14 jadry, asi bych byl pekne v haji. Dnes vsechno zere, chrome uz take neni co byvaval, mate otevreno 40 zalozek, to je 40 threadu a takhle to jede ze dnes neni problem i pri relativne normalnim uziti si sahnout bez potizi jen tak na 4 a vice jader byt narazove.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak teď váhám, jestli to je (trapný) pokus o trolling nebo prostá kombinace zoufalé snahy o pozornost a Dunning-Kruger efektu. Ani jedno není pozitivní.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

".. ja fakt nevim, co bych delal, pokud bych nemel CPU se 14 jadry .."
Sice si neumí představit život bez alespoň 14 jader, ale 16 je mu málo.
Potřebuje to ještě nějaký jiný komentář?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jako, mimo jiné, programátor mi v práci stacietita 6700 a nebrzdi mě. Ale bohužel, včera jsem měl tel. od it, že mají pro mě, z důvodu přechodu na w11 nový stroj. Zítra ho donesu. RIP skylake, čekal jsem to až za rok při konci podpory w10, ale vše pro něco dobře, konečně nebudu muset používat w10, w11 mi chyběly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ako môžeš mať Meteor lake menšie IpeCe? i5-12400 pri 4,4 GHz má 2275 bodov, u5-135U pri rovnakej frek. má len 2174 bodov?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebude to (nižším) počtem (výkonných) jader, která mají to IPC taha nahoru?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

IPeCe nie je závislé na počte jadier. IPC je výkon 1jadra/MHz. Čiže ak má 2jadro SC výkon 1000 bodov pri 4 GHz a 20jadro SC výkon 500 bodov pri 2 GHz, tak IPeCe majú rovnaké, lebo 1000/4 je to isté ako 500/2, t.j. 250 bodov/GHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu, pokud jde o ST výkon.
Ale i tam může někdy sheduler hodit vlákno na "efektivní" jadro se všemi důsledky z toho vyplývajícími.
MT snad rozvádět nemusím.

lubo uvedl výsledky, takty, ale neuvedl název testu.
Jde o CPU užívané v ntb, tak výkon může být ovlivněn dalšími faktory:
- energetický limit (neměl by se projevit u ST)
- limit chlazení (opět by se nmelě projevit na ST, pokud to to není šizené hodně)
- jiné omezení kvůli "katování kostů"
- kombinace výše uvedených

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ma nenapadlo, že by bol scheduler schopný hodiť záťaž na efek. jadro, ale je to málo pravdepodobné, lebo výkon nie je extra malý, resp. je dosť podobný ako u i5-12400, čiže Alder lake. Skôr mi dáva logiku, že Meteor lake väčšie IPC nemá. Min. to ukazuje Geekbench 6.
Názov testu je v článku: Geekbench 6. Predsa nebudem vychádzať z Orthos testu keď článok píše o GB6.
- ako píšete - limit by u ST záťaži byť nemal. U-135U by malo byť schopné bežať na deklarovanom takte 4,4 GHz, lebo pri ST by nemal byť problém CPU uchladiť.
- detto - hádam v NB nebolo tak mizerné chladenie, že frekvencia šla dole.
- was ist das „katování kostů”?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cut costs, strecu... :-P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čiže okresanie nákladov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.