Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Majitelé iPhonu mohou získat Galaxy S6 Edge(+) či Note 5 na 1 měsíc za 1 dolar

Jako majitele Note4 mě Samsung s letošními modely příliš neoslovil - ale ten BB Passport bych s potěšením vyzkoušel, kdyby to tedy šlo.
Ale to je vše jen teorie, protože na náš banánistán kálí Bílý tesák a ani ti utečenci sem nechtějí.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Obavam sa ze Samsung nechape jednu vec, ze tak isto ako ostany vyrobcovia Andorid telefonov, dnes to uz nieje o HW. To v pohode dobieha a miestami aj prekonava Cina za polovicnu cenu. Cele je to o ekosysteme a toto je problem Androidu. Cast ekosystemu stoji a pada na Googli a o HW je velmi kolisavy zaujem. Tych zakaznikov co dlhodobo funguju na Appli nepresvedcia lebo maju nakupenych kvantum aplikacii a pravdebodobne aj funguju na MacBookoch/OSX. A zasa novy zakaznik ktory si nedavno kupil iPhone preco by prechadzal na Android ? Zvlast ked z vysokou pravdepodobnostou z neho (pripadne winP alebo BB) prechadzal. Skor sa len ludia s novym telefonom pohraju za nizku cenu ale realna konverzia zakaznikov bude minimalna.
Pride mi to ako Apple Music - na zaciatku velky rast a zaujem, naj streamovacia sluzba. Lenze pomalicky sa konci 3 mesacne obdobie zdarma a zacina im pocet ludi dost rapidne klesat.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Tak nějak. Já bych do iPhonu ani jiných Apple zařízení aktuálně nešel kvůli uzavřenosti z pohledu uživatelské konfigurovatelnosti a přijde mi především OS X hodně chaotický a nepřehledný. Především teda adresářová struktura a práce se soubory ve Finderu. Ale právě ta uzavřenost a celistvost celýho ekosystému umožňuje servírovat uživatelům zajímavý funkce softwaru bez nutnosti něco složitě nastavovat. A v tomhle Android nemá šanci, pokud ty funkce neprotlačí Googlu a ten na spoustu cool fičur kašle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"přijde mi ... OS X hodně chaotický a nepřehledný. Především teda adresářová struktura..."

Zatimco MS Win adresarova struktura je organizovanost sama, ze? :-)

U OS X (tedy ne jen u nej, ale i u FreeBSD nebo Linuxu) to mozna zprvu tak vypada, byt je to dano spis z opacneho duvodu (MS Win to ma uplne jinak) a tedy cerstvy prebehlik v tom nevidi nic znameho. Ale drive nebo pozdeji zjisti, ze to ma dost solidni rad.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Překvapivě ano. I v adresářové struktuře Windows se dá najít nějaký řád. I když občas dělají některý programy bordel v umístění konfiguráků. Pokud jde o Linux, dost dlouho jsem doma měl RedHat a následně po oddělení Fedory jsem na ní fungoval jako na primárním a chvílemi i jediným systému až po verzi 13 nebo 15. To už si nejsem jistej. A i teď občas zavítám nejčastěji do nějakýho *buntu. Takže adresářová struktura Linuxu je mi blízká a v té nemám problém se orientovat. Ale když teď občas řeším něco na OS X a pustím si Finder, tak to se fakt ztrácím. Možná je to tím Finderem. Ale opravdu se mi nedaří si v hlavě představit tu strukturu a provázání adresářů v OS X.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Můžete nějak podrobněji popsat brajgl na OSX? Co konkrétně vám tam schází nebo v čem je brajgl? OSX má co se týká struktury a uživatelské přehlednosti několik vychytávek navíc, oproti Win, které tam postrádám. Hlavně je má přímo integrované do systému, takže když na Win nainstaluji něco jiného, tak po přenesení na jiný stroj to nefunguje. Všechny systémy mají své mouchy, a OSX není rozhodně nejdokonalejší, ovšem právě z uživatelského hlediska a produktivity práce je velmi dobrý.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Právě skrz to, že spravuju jen jeden MacBook s OS X, bych se v tomto systému označil spíš za uživatele co se zkušeností týče a přes to mi přijde ten systém na první pohled hodně uzavřený a z hlediska přístupu k datům vidím nejsnažší cestu přes zmíněný Finder. A právě v tom nevidím žádnou výraznou strukturu adresářů a vesměs nejrychlejší je cesta přes seznam míst v levém sloupci. Což mě pořád mate, pokud jde třeba o umístění nainstalovaných aplikací, jejich binárek a konfiguráků. Podobně proti srsti mi pak je práce s optickými disky a flashkama. Nepochybuju že je to o zvyku, ale první dojem na mě OS X, a ostatně do značné míry ani iOS, dobrý rozhodně neudělal. Jediný, co se mi na OS X opravdu líbí je využití potenciálu touchpadu. :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No situace není odlišná od jiných OS a není v tom žádná věda.

Binárky GUI aplikací jsou obvykle v /Applications. Terminálové aplikace jsou dle povahy v /bin /usr/bin nebo /local.

Aplikace si často vytvářejí volatilní data a konfigurace v ~/Library/Application Support nebo /Library/Application Support, atd.

Programy naštěstí nepoužívají textové konfiguráky (až na výjimky), ale obvykle různé key-value storages, plisty nebo sqlite databáze, tak aby se to dobře zálohovalo a synchronizovalo mezi počítači a mobilníma zařízeníma.

V podstatě obdoba Program Files a AppData ve Windows + ten UNIX okolo.

V Linuxu je to o fous složitější. Tam se některé GUI aplikace "tváří" jako terminálové, některé jako komponenty X11 systému, některé si myslí že je jim nejlíp jako komponentám prostředí nebo frameworku ve kterém byly napsány (KDE, Gnome, GTK), některé jdou rovnou jako monolity do /opt. Některé utrakonzervativní distribuce se snaží ještě rozdělovat podle toho jestli jsou "svobodné" nebo ne. Celkem je co do struktury GUI aplikací v Linuxu celkem guláš. Konfigurace jsou obvykle plaintextové, občas xml nebo něco jiného a hodně věcí se cpe do různých skrytých souborů v home. Jedotlivé frameworky si v tom staží dělat vlastní pořádky. Systémové služby jsou obvykle plaintext v /etc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

OSX uzavřený? Proboha v čem? Přímo s nainstalovaným systémem dostáváte k dispozici 3 různé produkty pro programování/ výrobu uživatelských skriptů/ aplikací, kdy v tom posledním, můžete jít až na dřeň systému. iOS je uzavřený, OSX ani náhodou. Okna Finderu (hlavní pracovní část) mají "stejné" uživatelské rozhraní jako Win. Tj. 4 druhy zobrazení struktury, plně uživatelsky modifikovatelné. Ten levý svislý panel, ten je pouze pro rychlou orientaci mezi médii, nebo adresáři, které nejčastěji používáte. Je také plně uživatelsky modifikovatelný. Stejně tak horní Toolbar každého okna, je plně modifikovatelný, ve 4 režimech zobrazení. Je to jako u všeho, jak jste na něco zvyklí a občas přeskočíte na jiný systém, ten se vám bude zdát nemožný. Ale já třeba vždy při přepnutí do Win postrádám barevné označování souborů/ adresářů, řazení dle poznámek k souborům/ adresářům a stejně funkční vyhledávání v každém otevřeném okně, jako v OSX. Ty DVD a Flash chápu, tam je zmatený každý non Apple. Ale já zase to stejné marně hledám ve Win, protože to mám zažité. Jinak mrkněte se ve Finderu na horní lištu na obsah menu "Zobrazení", jen co to umí a jaké jsou klávesové zkratky, aby to bylo svižnější na práci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, barevné značky souborů/složek a bleskové vyhledávání, to mi na Windows také dost chybí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je normal. Vecsina ludi ak skusi nieco ine ale neostane to trvalo pouzivat tak nema moc sancu naozaj otestovat vsetky moznosti. Nevravim ze OSX je uplne vymakany ale v mnohych veciach je v nom vyssia produktivita ako vo windowse (moj osobny nazor aj prakticka skusenost). Osobne sa bez 2 paneloveho filemanageru nikde nezaobidem ale inak je fajn ze Finder a ostatne casti OSX su jednoduche a priame a zbytocne "nerozptiluju".
Inak k uzavretosti, to je tiez taky vseobjimajuci pojem. OSX ma dostupne zdrojaky ku os a knizniciam (http://www.opensource.apple.com/). V niektorych veciach je restriktivny ale celkovo je to dost v pohode. Ostatne tak isto aj windows. Niesu sice volne dostupne zdrojaky samotneho os a kniznic (treba platit alebo byt na skole) ale zasa maju popisane cele api, kopec nastrojov a su prehmatane odzhora az na dol. Nieje problem si spravit hook na kniznicu a pridat si vlastnu funkcionalitu alebo kompletne vymenit shell. Len sa to nieje moc rozsirene, nikto to asi nepotrebuje.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Linux je dost chaoticky, zalezi od distribucie, kernelu a este par dalsich veci. Inak adresarova struktura sa dost pomenila, respektive vyznam a obsah niektorych adresarov. Windows je docela konzisteny - windows (alebo ako si to uzivatel pomenuje) je OS, ProgramFiles aplikacie, Users uzivatelske adresare (taky home) a ProgramData. Ostatne je uz skor pomimo vytvorene aplikaciami. Co sa tyka prehladnosti tak OSX je na tom asi najlepsie. Minimalne ich Application folder sa mi dost lubi. Inak aj IOS je celkom prehladny a dost to zjednodusuje aj to ze nepouziva sdkarty. Rozhodne to nieje taky chaos ako Android.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Adresářová struktura tak úplně s Finderem nesouvisí. OSX má coby BSD, klasický BSD layout + GUI deviace. Linux je původně hybrid mezi Sys-V a BSD a existuje tam FHS na který některé distribuce dbají, jiné kašlou.

Finder opravdu není nejdokonalejší file manager na světě, ale záleží na zvyku. Já používám na většinu věcí Spotlight vyhledávač a Finderu se tak vyhnu. V terminálu midnight commander.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že Finder je jen souborový manager zprostředkovávající přístup k adresářové struktuře a jedná se o ekvivalent Průzkumníka ve Windows, ale v tomhle srovnání u mě vyhrává Průzkumník, který mi přijde výrazně přehlednější.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Moc složitostí tam není. Základní struktura je "/Applications, /System, /Users, /Library" (na každém účtu se zobrazující v jazyce ve kterém je veden). Nixová pravidla struktury FS, třeba pro přístup z Terminálu jsou víceméně zachována.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

-- pardon, smazat --

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. I kdyby se někomu Samsung S6 líbil (mě se třeba líbí), tak největší překážkou je Android.

Statistiky ukazují, že switcherů z iOS na Android je spíš málo v porovnání s opačným směrem. Navíc jde o lidi co si pak obvykle koupí telefon nižší cenové třídy. Samsung může luxuovat maximálně uživatele Androidu a jiných platforem

Samsung může dělat co chce s hardwarem a nadstavbama, ale úrovně kompletního ekosystému ála iPhon nedosáhne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Me by zas zajimalo, kolik tech telefonu maji:o) Jestli jich hodili celosvetove do plena deset nebo treba stovku.
Kdo kdy android zkusil, tak presel a uz se zpatky proste nevrati. Na tabletech je to zcela mrtve davno a na telefenu se dari cinanum ve skorotelefonech za litr .... proste tam kam android patri. Do sracek za par kacek pro lidi, ktere nezajima, co to umi, hlavne, ze to ma dotykovy displej ...... verte, takovych lidi je drtiva vetsina. Pritom z toho maximalne pisou SMS nebo volaji a daleko vyhodnejsi by byla asha, ale zas by nebyli free-cool-in:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak Android jsem zkusil, a ne jednou, a ... no, blizi se blizi, ale jeste to na prechod neni.

Za mne by mohli u Androidu predelat ten system "opravneni" - at uz je iOS jakykoliv, nastavovat opravneni "runtime" (nebo jak to napsat - proste kdyz appce nepovolim pristup na fotak, tak ho nema. Nebo kdyz nevidim duvod proc by mi mela appka cuchat do kontaktů, tak tam pristup nedostane a podobne. Ale to mi nebrani si tu appku nainstalovat) ma neco do sebe.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Lol, prechod z kama?:o)

Jinak "The early intentions of the company were to develop an advanced operating system for digital cameras." mluvi za vse ..... to je alfa omega celeho androidu ..... neni to operacni system, jenom bazmek, co byl vyvijen jako lepsi system pro fotaky .... jak rikam, androidu uz odzvonilo. Android tu byl nedopatrenim, protoze "microsoft dovolil":o) Ale tomu uz je konec ..... chromebooky uz kompletne skoncily, tablety s androidem uz defacto uz jsou taky u konce, kdyz po vsech strankach (hlavne v multimedialnich zalezitostech) je drti o nekolik radu windows tablety a uz i cenou .... telefony prisly/prijdou na paskal s WM10 a hodne tomu pomahaji i ty vecne chyby v androidu (s cimz souvisi enterprise segment, kde se androidy ani nevyskytuji). Hadam, ze velmi brzy tu bude setrvaly stav, jak Buh zamyslel (LOL:) a jak to dlouhe desetileti bylo - apple 5% (zbytek jasny).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzial mu neodzvoni prave pre to ze je zdarma a minimalne Cine to bude vyhovovat. Ta nema dostatocny knowhow (aj ked casom aj to dozenie) aby vytvorili kvalitny OS. A Google sa zacina tiez pomaly chytat za hlavu, jednak koli poslednym bezpecnostnym dieram ale aj celkovo stavom celeho ekosystemu. Len Google ma chronicky postoj vsetko nechat v stave vecnej bety. Jedine co by sa mohlo stat je ze Cina tak rapidne zdvyhne predaje a za stale relativne nizke ceny ze klasickym vyrobcom (htc,smasung,sony,lg...) sa proste neoplati vyrabat premiove modely a strednu triedu. To by mohol zacat mat Google problem. Otazne je ale aky os by nahodili samung,lg,htc... Kazdy svoj vlastny nemaju sancu pretlacit v dostatocnom mnozstve. V podstate asi jednina rozumna volba by bol WM.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„Tych zakaznikov co dlhodobo funguju na Appli nepresvedcia lebo maju nakupenych kvantum aplikacii a pravdebodobne aj funguju na MacBookoch/OSX.“

No, nevím.
Vzhledem k tomu, že Apple prodá ~10x víc telefonů, než počítačů, zjevně to všichni tak nedělají.

Například z vlastníků iPhone v mém okolí snad nikdo nemá zároveň Apple počítač.
(Když o tom přemýšlím, je trochu zvláštní, že část mých známých vlastní iPhone, někteří iPad, ale snad nikdo obojí dohromady.)

Čili lidi zaháčkovaní v Apple ekosystému určitě existují, ale vedle nich určitě existuje i slušná cílová skupina lidí, kteří od Apple mají jen iPhone.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jakožto uživatel Android tabletu a smartphonu v kombinaci s Windows na PC bych raději podobnou cestou vyzkoušel Blackberry. Ale nevím jestli zrovna Passport. Je fajn, že má hw klávesnici, ale taky hodně nekompaktní rozměry. A už i moje nový Lenovo P70, což je klasická 5" nudle, je na můj vkus dost široký. A Passport je ještě o skoro 2cm širší. I když je o cca 1,5cm kratší na výšku, do kapsy u kalhot se bude imho dávat hůř a ovládání výhradně oběma rukama. Asi bych dal přednost možnosti vyzkoušet BB Classic nebo Z30.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě bez šance. Samozřejmě, že se najdou trubky co skáčou sem tam po každé akci, ale obecně to vidím jako naprosoté nepochopení situace. Lidi, kteří si iPhone koupili, ale vlastně do toho jít původně nechtěli, protože se jim Applí kyberprostor nelíbí, asi moc nebude.

Hlavně. Většina lidí má nakoupené aplikace, hudbu atp., takže opustit tento svět může znamenat daleko větší ztrátu, než je cena nějakého telefonu. Amíci (ti s ajfounem) navíc budou zhusta mít i nějakého Maca a tím by si homogenní fungující svět rozdělili, což se určitě nikomu moc chtít nechce.

A pak jsou tu lidi co chtějí mít "lepší telefon" a problém Androidu je, že chodí i na nejlevnějších no name šunkách co se za pár měsíců rozpadnou, což poněkud kazí pocit z exklusivity drahých Galaxy, i když třeba špičkově vybavených. Sice jsou hezky HW vybavené, ale... kolik lidí rozumí hardware, že. Je to povrchní volba, ale nepodceňoval bych to u masy.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jako uzivatel iphonu bych se citil takovou nabidkou vysloveneho vraku (zvlast v poslednich tydnech) doslova urazen a od samsungu bych si nekoupil uz ani lednicku .... proste z principu. Timhle si spis samsung pekne nasral do hnizda.

Me nastesti neurazili tim, ze by mi nabizeli at vyzkousim zadarmo trabant, kdyz jezdim ve ferrari:o) Podle statistik, tusim naseho O2, je celkem jasne, z kterych systemu lidi migruji, takze to zcela jiste nebude o presvedcovani lidi na lagroid, ale o tom, ze uzivatele iphonu jsou snad jedina bonitni skupina, ktera by mohla teoreticky uvazovat o predrazenem samsuntu ..... jenze uzivatele iphonu se rozdeluji na dva tabory ... pulka jsou zaryte "iovecky" a pulka presla prave z androidu a jiste se k nemu nevrati nebo nebude votravovat mesic s jinym zcela nekompatibilnim telefonem .... mozna nejaky uzivatel iphonu1:)
Jako ruku na srdce, kdyby tahle moznost byla pro vsechny, kdo z vas by do toho sel? Sel ve smyslu, ze by si tam hodil svoji SIM, sukal se s nastavenim, s programama a za par dni co by tuhle hruzu absolvoval musel premyslet, jak zpatky pretahnout SMSky (nejspis nijak), hovory atd atd .... hadam, ze takovych lidi je realne NULA .... jsou jen lidi, co by si to vzali jako srandu na vyzkouseni (klidne bych se pridal), ale jiste bych si do toho nedal simku, nevocasil se s tim a urcite bych to nikde nenosil, abych to nahodou nerozbil a pak nemusel vystriknout tri petky za nejaky hajzl ....

Ony tyhle akce jsou presne to, co jsou .... nikdo nepocital, ze by to nekdo chtel, tak dali do obehu 10 tech jejich telefonu na vyzkouseni ... realne to nikoho nebude zajimat ..... ve skutecnosti je to jenom o viralni reklame ..... otazka je, jak zapusobi. Hadam, ze v presvedcovani jablickaru bude celosvetova uspesnost zhruba (nemam spocitane jeste presne cisla:o) NULA. Mozna to tak akorat nasere soucasne uzivatele samsungu, zvlaste tech predrazenych modelu, ze oni si jej museli koupit, aby zjistili, ze stoji za hovno, kdezto jablickarum to davaji zadarmo. Koupit si ten samsung vcera, asi se citim dotcen. Rekl bych, ze je to posledni trapny zachvev mobilni divize samsungu a ze se nejenom mine ucinkem, ale jeste obrati proti nim.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Domnivam se , ze tohle je jen snaha Samsungu dva mesice predtim nez bude iphone 6S-plus, jeste urvat co se da z apple tabora.
Co se tyka aplikaci, verim ze vetsina jich bude nahraditelnych i na androidu. hudbu a jine si muzete prenest aplikacemi jinych stran. Ale i v tom je trochu problem, vetsina pouziva itunes- lehke az hloupe na obsluhu. Cili kdo se bude delat s dalsimi dvemi tremi app aby mel co mel bezproblemu u apple. Navic na apple id se vam vse co zaplatite ulozi , a vicemene z kazdeho zarizeni, si vse co jste kdy appstore koupili muzete zase stahnout.
Uz to tu nekdo psal, ano vetsina lidi ma vice iApple veci a slapou mezi sebou dobre a jednoduse.
Vetsina prechazi na nove zarizeni bud upgradem u operatora, a nebo ob jednu generaci- plati u iphonu u ostatnich zarizeni se vse prodluzuje a stale hodne lidi ma macbooky z roku 2008.
Navic pokud koupite jakekoliv nove zarizeni, pri aktivaci ( zalogovani apple ID) dostanete nabidku zda chcete transfer z predesleho zarizeni a nebo jako dlsi zarizeni. Pokud si date transfer a date si ze plnej, ma te do par minut dve identizcka zarizeni sevsim vsudy. nic nenastavujete a frcite na novem. Tohle jsem zatim na androidu nezazil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby byly za dolar oba, hrál bych si s oběma. Ovšem BB je mi mnohem sympatičtější.☺

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Skor by ma zaujimalo preco vobec Samsung zvolil takuto akciu a prave teraz. Osobne mi to pride ako ciste zufalstvo ked aj samotne vedenie v Samsungu si uvedomuje ze nema moc co ponuknut ani v ramci evolucie, skor marketingove zmeny, tak sa snazia nalakat zakaznikov aj takto. Ale davat premiove top modely, ktore este poriadne ani niesu na trhu za takuto cenu (aj ked iba na zapozicku), dost degraduje ich hodnotu. Mam pocit ze za poslednych par rokov Samsung tazko padol v kvalite hotovych produktov na cisty konzumny priemer, spotrebak. Monitory od nich su povecisnou cisto kancelarske, niesu zle ale v porovnatelnej kvalite moze clovek kupit lacnejsie od inych vyrobcov. Televizory detto, obraz priemer hlavne ze to ma kopec nepouzitelnych smart funkcii. Ich najvyssie modelove rady vyrobkov su este ako tak technicky na spicke ale zasa su predrazene na to aka znacka Samsung je a vela krat je podpora vyslovene tragicka (najviac to vidiet prave na mobiloch).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

TV.. UE55H7000 je TV roku 2014, obraz dokonaly. UE55H6200 najlepsi pomer cena/kvalita, VA panel s kontrastom 5400:1 a ciernou 0.03cd/m2. Takze kecas.. ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.