Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Malým levným SSD se daří

Uff to jsem se lekl, ten nadpis ankety vypadal jako "Už u vás nastal čas na ČSSD?"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to by sotek uz asi nerozchodil (:-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tahat politiku do diskuze aniž by mě to nakrklo se dá snad jenom tady!:-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že v květnu tě ten humor přejde, už aby to bylo.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak od politiky zase k SSD. Já už mám doma nějakej ten pátek Intel X25M 80G a je to hodně znát. Doporučuju. Ale spíš ho asi z desktopu vyhodím a půjde do noťasu. Tam to bude znát ještě víc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem na tom od ledna stejně - Intel X25M 80GB, a je to opravdu luxus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V srpnu to bude rok, co ho mám v ntb. Věčná lábuž - neznám od té doby čekání na disk, přepínání aplikací je svižné, prostě radost s tím pracovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zřetelná ukázka toho, že operační systémy a aplikace jsou přehnaně náročné na diskové operace ;-) (to byla nadsázka).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jako upgrade disku určitě půjde SSDčko. A do případného nového kompu taky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Existuje nejaka vhodna nahrada klasickeho PATA 2,5 hdd do ntb ? ( mam na mysli prenos. rychlost vyssi nez u dnesnich 2,5 PATA 5400 rpm)a pokud je, ma funkci trim ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, zkuste nejake SSD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Treba Transcend vyrabi PATA verze.

Jestli to ma TRIM netusim. Ale koukam, ze to moc rychle neni.

Rychlejsi je treba KingSpec nebo RunCore .

Ale obecne jsou PATA dost bida - vyrobci se s novymi SSD zameruji vyhradne na SATA (je to pro ne vetsi trh, takze to dava smysl)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

K anketě - "Mně je to putna" (po vzoru "Je mi to buřt"), šotek má bod :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K čemu extrémně předražené SSD? Do notebooku to za určitých okolností chápu, ale do desktopu? Neexistuje jediný rozumný důvod proč místo větší RAM, lepšího CPU nebo GPU kupovat tuhle zoufalost. Jejich rychlost je sice opravdu pěkná, jenže já opravdu neřeším za jak dlouho se mně co spustí, protože řeším výkon v konkrétní aplikaci kde mi nějaký úložiště dat co nic nepočítá vůbec nepomůže. Cena za GB je absolutně tragická a připadá mi jako by lidi zapomněli, že jedním z nejdůležitějších parametrů disku je kapacita. Rozumný připlatek za vyšší rychlost a menší hlučnost SSD? Tak 500GB plotňák stojí 1300Kč takže za 500GB SSD dám jako nadšenec tak maximálně 3x tolik, což je 3900 Kč. Bohužel v reálu stojí takhle velké ssd kolem 30 tisíc...
Vsadím se že lidi co dnes kupují ty předražené prcky, jejíchž kapacita je jak z roku 2002, v budoucnu jen zapláčou, protože cena musí jít za rok, za dva výrazně dolů. A to nemluvím o všech těch dětských nemocech a jen odhadované životnosti. Zlaté zastarávání ostatních komponent co jsem vyjmenoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to nejde vysvětlit, to se musí prostě zažít, co udělá SSD s počítačem :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale já to vím co udělá a zažil jsem to. Jenže bohužel mi nepomůže například se sekající hrou a urychlením ostatních výpočetně náročných operací. I ta RAM co taky nic nepočítá má alespoň vliv na výkon CPU, ale co SSD schované někde za chipsetem a SATA kabelem? Velký kulový. Nene, bohužel je spoustu jiného hardware do kterého je smysluplnější investovat. Těžko říct jak se do budoucna budou vyvíjet plotny a SSD - opravdu bych se nedivil, kdyby tady plotny byly i za 10 let a do mainstreamu se dostaly jen nějaké hybridní disky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Budoucnost není v hybridních discích ale hybridním úložném systému= na OS SSD na data HDD. Využiju výhod rychlého SSD a levné úložné kapacity HDD zároveň, co víc si přát ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Skoro každý HW zastarává rychle, kup si dnes PC a za rok za stejné peníze pořídíš o třídu lepší, to bys čekal do nekonečna. Na OS malá kapacita stačí.

Věřil bys, že někteří mají dostatečně silný CPU, dostatek RAM a grafickou kartu buď výkonnou anebo postačující pokud člověk není na hry (jako třeba já). A takovým lidem vadí, že zbytek PC většinu času stráví čekáním než se hlavička s plotnou patřičně posune.

Na filmy a spol stačí nevýkonné ale tiché 1-2TB disky, kde nezajímá výkon, ale kapacita a ticho (které SSD mají jaksi defaultně). Obvykle "jednovláknové" dlouhé sekvenční zápisy plotnám vyhovují, jak toho po nich chcete víc naráz je to v háji.

Řádový rozdíl IOPS je prostě znát, asi jako když u auta sundáš ruční brzdu. Zkus měsíc provozovat W7 na slušném SSD a pak se vrať k plotnám, nebude se ti to líbit ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Re: "Na OS malá kapacita stačí"
Bejvávalo. Já si jako malou kapacitu představuju 8 GB maximálně pro OS + aplikace dohromady. Dnešní OS (Windows Vista a novější, ať jsem konkrétní) se na to nevejde (WinXP ještě ano, obvykle i s těmi aplikacemi).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je slovíčkaření. Kolik pro OS+APP stačí ? 40-64GB ?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Také bych se o přesnou definici nehádal :) na W7 bez her stačí 40GB, s nějakými hrami co tam má cenu dávat dejme tomu 80GB, 64GB je mezi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se dost blbě definuje, OS můžeš různě oklešťovat, nebo naopak nabobtnávat a aplikace jsou věc úplně individuální ;). Není problém dostat se na stav, kdy 8 GB na WinXP + aplikace prostě nestačí ;). Naopak jde dost blbě dostat se s WinVista pod 8 GB ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NoTHX malým SSD asi myslel v porovnání s HDD a to je těch 40-64GB IMHO. A to na OS + Aplikace stačí. Nevím co máš furt s těma 8 GB ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja osobne pred sp3 na win xp mel partition 4GB jak prisel sp3 tak 8GB no a na w7 32GB ted je zplnen na ½ ono je potreba system udrzovat a promazavat coz mensi kapacita cloveka nuti. nevim na co nekdo instaluje celej office kdyz pak vyuzije jenom word. Podobne to plati u vseho co clovek instaluje a ne zvolit full a jeto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No říkám, že malá kapacita je u mě do 8 GB, tedy že kapacita 32 GB a víc už u mě není malá. Toť vše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel je to presne tak.
Pokud navic clovek z libovolneho duvodu potrebuje (nebo chce) vyuzivat vic operacnich systemu na jednom compu, musi koukat po SSD z nejobjemnejsich (co do kapacity) a bohuzel veeelmi drahych :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako proč ? To Linux sežere několik desítek GB nebo XP ? Nebo o jaké systémy jde ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ostatní HW tak rychle nestárne. Kdo si koupil v příznivých dobách 8GB DDR2 RAM tak je vysmátej doteď. Kdo si koupil nějaký 45nm quad tak taky - klidně i některý starší 65nm quad. Se slušnou grafikou to samé. A jak jsou na tom lidi co si před stejnou dobou koupili SSD? Prostě nevyzrálá a předražená technologie, protože někteří brečí kvůli reklamacím, pomalosti, kapacitě a dalším problémům. A jak na tom budou za rok či dva lidi co si SSD koupili dnes? Úplně stejně. Berte to tak, že jsem hlasoval jako většina pro "Zatím ještě ten čas nenastal". Kvality SSD si uvědomuji vělice dobře a jsem proto ochoten za ně zaplatit 3x tolik co za stejně veliký plotňák. Nehodlám řešit jestli si výrobci nemastí kapsu nebo je to opravdu tak špatná technologie, že musí být tak drahá - nejsem sponzor ani blázen abych platil za výhody SSD víc jak 20x tolik než za GB na plotně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A kdo si kdysi koupil Bartona 2500+, nebo později X2, byl taky nějakou dobu vysmátej, to je pořád dokola.

Jo, SSD jsou drahé, pokud počítáš že mají nahradit plotny kapacitou a cenou to si ještě vážně počkáš. To co SSD poskytují dnes, ale plotny nahradit neumějí (určitě ne do 6kKč). Nic mi nebrání v tom si třeba za dva roky pořídit jiné SSD, budu se zase smát těm co si ho koupili o rok dříve.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak. Bartona a X2 si nech od cesty a přečti si ještě jednou co jsem napsal. SSD se vyvíjejí mnohem bouřlivěji a tudíž si je nikdy nekoupí člověk co nerad vyhazuje peníze zbytečně. Kdo má quad (65nm nebo první 45nm) a 4 nebo 8 GB DDR2 RAM tak je v pohodě dodnes. Kdo má SSD z té doby tak si může akorát tak rvát vlasy zoufalostí. A na tomhle se zatím nic nezměnilo.

"Jo, SSD jsou drahé, pokud počítáš že mají nahradit plotny kapacitou a cenou to si ještě vážně počkáš."

Tak já napíšu, že jsem ochoten dát za SSD 3x tolik než za stejně veliký HDD a ty tohle. To je pro tebe 3x tolik málo? Jé já zapomněl, žes ty dal minimálně 20x tolik:). Nezapomeň 20x denně bootovat a spouštět zbytečně často programy aby sis to odůvodnil - jen joke.
No kupuj dál SSD - budu doufat, že nám tvoje prachy prošlapou cestu k něčemu lepšímu než dnešní mizérii.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No asi se nechápeme, domnívám se že sis s tím nehrál tak dlouho abys byl schopen soudit (což nemusí být pravda, pouze tak usuzuji). Tvé vtipkování je spíš projev neznalosti, bootuji pouze několikrát do roka a na PC běží téměř pořád zhruba stejná sestava softu, co myslíš kde teda je ta rychlost? Z benchmarků ani "jen pocit" to není. Jak bylo napsáno výše, kdo nezažil, neví o co jde :)

Že sis určil jako hlavní veličinu zrovna poměr cena/GB je tvoje věc, že "může" být 3x dražší opět jen nějaké měřítko, stejně jako odkud oba měříme "slušná SSD". Sledujeme dění kolem SSD zřejmě oba a nevim jak ty, ale já za první (i cenově) použitelná považuji Intel X25-M/V a deriváty. Podívej se na grafy kde je tohle a kde jsou jejich vrstevníci od konkurence... Uvidíme kam se pohne "moje" IOPS za rok na SSD za stejnou cenu.

Že ti přijdou drahý OK, ale laskavě netvrď těm co SSD mají, že to je k ničemu a že je lepší investovat do CPU/GPU/RAM. Ty už třeba já ani nepotřebuji silnější a nějakých 5k za 80GB SSD mi přijde přijatelné (narozdíl pro tebe). Problém s ním žádný nemám a k OS na plotně se už doufám nikdy nevrátím :)

PS: Nová SSD mě nezajímají, protože budou na USB 3.0 nebo SATA 6Gbps a ty já v tom starym čtyřjádru s haldou ram nemám ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SSD už není drahý ani nepoužitelně malý. Já koupil přes známýho Intel X25M 80GB za 4100 kč vč. dopravy. Kapacita na Win7+všechny programy stačí bohatě. Je v tom započítaný i to, že se SSD nemá zaplňovat na max, ale je potřeba mu nechat prostor pro hospodaření (režii), takže mě tam po dvou měsících používání ještě 45 GB zbývá. Systém nastartuje za půl minuty a zcela potichu. Za 5 sekund po otisku prstu můžu pracovat-dřív to půl minuty i minutu chrochtalo, než se natáhly programy po spuštění. Rychlost a ticho za to zkrátka stojí. Naopak nemá smysl kupovat velké a ultra rychlé SSD, na ty je ještě brzo. Na hry, filmy, hudbu mám 1,5 TB HDD, netřeba tyto věci cpát na SSD, není důvod. Já to mám zkrátka vyřešeno a řeči o malé kapacitě a vysoké ceně vůbec neberu. Jo a jako druhý OS mám XP na klasickém HDD, pro těch pár spuštění do měsíce není nutný to mít na SSD, zvlášť, když optimální použití je až s Win 7.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To čo si mal za systém? Mám na dnešnú dobu bežný počítač a naštartuje do prihlasovacej obrazovky za 50 sekúnd, po prihlásení mi do troch sekúnd reaguje systém, čiže kliknem a skoro okamžite mi spúšťa akýkoľvek program. Myslíš, že mi stojí za tie prachy tých 20 sekúnd pri štarte?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já ale nepočítám, kdy se dá hejbat myší, ale kdy dohrká HDD a práce je možná plynulá a neobtěžující. Prostě pokud nechceš SSD, tak nekafrej hlouposti, v praxi se to velmi osvědčilo, to ti řekne každej vlastník SSD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Keď si nevieš dobre nakonfigurovať počítač, tak netrep hlúposti ty. Proste po prihlásení mi do troch sekúnd všetko ide plynulo. Nič ma neobťažuje. Bežné programy sa mi spúšťajú takmer okamžite.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nekteri pri instalaci neumi zvolit jinej disk. Jini zase vse co stahnou z netu cpou do default slozek nekde v documents and settings nebo na plochu. Nekteri tam rvou i vlastni fotky a videa, proto jim pak ani nestaci 80GB oddil C:\ ale na druhou stranu je prace pri zachranovani dat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě teda Win7 nstartují za méně než půl minuty a mám normální HDD. :-) Ale časem na SSD přejdu, zatím mě to tak netrápí a nechci mrhat penězi. Nejprve si stejně koupím nějaké přenosné SSD - USB 3.0 flashku. Třeba Super Talent:
http://www.zive.cz/bleskovky/super-talent-chysta-levne-a-vykonne-flash-d...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.