Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Manažer Lenova: GeForce RTX 4060 s výkonem RTX 3070 za cenu RTX 3060 Ti

Ta logika má to výkon jak, tak to bude stát tolik je uplně zvrácená. Kdyby jsme se toho drželi napřiklad u aut, tak běžný auto dneska stojí tak 10 milionů, protože je v 550 drobnostech lepší než jeho 30 let starej .předchůdce

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Cena je v tomto případě (relativně zbytného výrobku s konkurencí) daná dohodou mezi prodávajícím a kupujicím, což bylo vidět za kovidu, kdy cena vyletěla nahoru. Nicméně výrobní a distribuční náklady musí pokrýt v každém případě (z dlouhodobého hlediska).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jestli považujete za dohodu mezi dvěma stranami "kup, nebo nech bejt", tak to není dohoda.
Spíše je to diktát ceny - abych něco označil "dohodou", mělo by to být postavené na alespoň dvoustranném jednání.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"kup, nebo nech bejt" JE dohoda dvou stran. Nikdo na vás zbraní nemíří, prodávajících obchodníků je více, AiB je více, výrobců GPU je více.
"Diktát ceny", to zní jako "diktát bruselu" a podobný kraviny. Cenu chleba vám taky nikdo nediktuje a nehandlujete se každý den v kauflandu u prodavačky, jestli 35 nebo 40Kč.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No můžeme zcela demokraticky tomu prodejci vyrazit zuby, protože kurva která koupí chleba za polovic a prodává ho za 40 je proruská svině která si nic jiného nezaslouží.... Je to takhle správně?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Clovek, ktery koupi chleba za 20 a prodava za 40, musi zaplatit prodavacku a resit vratky neprodaneho tvrdeho chleba. Pokud se to kupujicimu nelibi,muze si koupit mouku a zalozit kvasek. Pokud nechci grafiku za 45 000,hlady bez ni nechcipnu a alternativ mam furu.

Souvislost s russkem mi unika

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tito většinou už zavádí samoobslužné kasy, aby těch prodavaček bylo co nejméně a stejné marže má i na většině ostatního zboží, nemluvě o tom, že si nechá i zaplatit za místo v regálu. A kolikrát u toho jsou situace takové, že ten chleba co koupí za 20 vyrobí pekárna za 21, ale aby mohla dodávat jiné výrobky, musí tento dotovat ze svého...
Tenhle systém kdy výrobce sotva přežívá a většinu zisku inkasuje přeprodej může velmi rychle zlikvidovat solidní část dodavatelů a pak už budeme, jak je snem některých politiků, dovážet vše. Jen nevím za co to budeme kupovat...
Už teď se podstatná část zákazníků handrkuje o ceně, jen ne v tom obchodě, ale doma u letáků se slevami, podle kterých volí co kam půjdou koupit. A spousta je i těch, co si ten chleba doma pečou a přibývá i těch co začínají rýt do anglického trávníku aby si tam dali aspoň pár brambor...
A u těch grafik holt bude taky čím dál méně těch co si to budou moc dovolit, nebo budou tyto ceny akceptovat. A pak může následovat že tento trh bude upadat a časem dojdeme k tomu že už nám nic jiného nezbude, než ta unifikovaná konzole, nebo profi vybavení za ceny násobně vyšší.
A Rusko v tom být musí, když jsem psal příspěvek, tak to říkali v televizi, může i za blbá rozhodnutí těch úředníků v Bruselu i za to že pak jsou na ně lidi nasraný...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

grafiky pocas covido-tazobnej manie boli drahe kvoli vysokemu dopytu. Nebol to ziadny diktat. Scalperi vykupili "lacne grafiky" a predavali za nasobne zisky, ludia to kupovali aj tak. Keby neboli blbi, dnes by grafiky nestali tolko, co stoja. Ja sam som predal 4rocnu 1060 za 250€, co je uplny nonsense a kludne by som bol vydrzal bez desktopu - ale mal som radeon 280, ktory som nahradzoval tou nvidiou a nepredal som ho za nizku cenu, lebo raz sa hodi. Hodil sa.
Takze iba a len blbi zakaznici si mozu za tie vysoke ceny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zákazníci nebyli blbí - jak si řekl na začátku, za "normální" cenu byl převis poptávky nad nabídkou, takže se logicky cena zvýšila.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

boli, kupovali od predrazene grafiky od scalperov a ked na to nvidia/amd prisla, zacala to za tie ceny predavat sama

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To taky nechápu. Lidi kupovali předražený grafiky od scalperů a ještě se chlubili jak skvěle nakoupili. Ale to samý i s konzolema, PS5 s přirážkou 5000 a stejně chrochtali blahem jak skvěle nakoupili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže když někdo koupí něco za nějakou cenu, která mu vyhovuje a kterou někdo jiný považuje za vysokou, tak ten kupující je automaticky blbej? Jestli to těm lidem za to stálo tak prosím. Teď se zase ukazuje, že v případě 4080tek to moc lidem za to nestojí. Já osobně jsem odmítal se toho zúčastnit. Podařilo se mi při uvedení ukořistit za normální cenu 3060Ti a tu jsem provozoval 2 roky, než ceny sletěly dolů a pak jsem povýšil za normální cenu. Možná to někdo koupí za vysokou cenu, protože má pocit, že to potřebuje. A někdo to třeba fakt potřebuje. Ale neznamená to, že ti lidé jsou automaticky blbí přece.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nadavat nekomu ze je "pablb" jen proto, ze si koupi drahou kartu je dost nekorektni, zvlast pokud v te dobe moc jine alternativy nejsou. A i kdyby, je to jeho vec.
Mne osobne prijde hloupe spis neco jineho, kdyz nekdo koupi predrazeny kram a obhajuje to, ze je to tak v poradku. To mi prijde mimo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedohoda je, když koupit musíš. Třeba elektriku, nebo teplo nebo benzín. Nicméně uznávám, že někdo může být donucen i ke koupi té předražené grafické karty, ať už kvůli práci nebo kvůli domácí pohodě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ked si idete kupit novu graficku kartu, s kym vyjednavate o cene? A uz sa vam podarilo ukecat nejakeho obchodnika, aby vam ju predal lacnejsie?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, pokud mi to obchodník chce prodat, tak se dá sleva ukecat. Ale jak se říká "Nechci slevu zadarmo." Lépe se vyjednává, když toho člověk nakupuje víc. Těžko ale budeš obchodníka ukecávat na slevu, když za Tebou bude stát dalších deset lidí, kteří to za tu cenu koupí. Smluvání není o tom, že na tom obchodník (nebo výrobce) prodělá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ved ja to viem. Len som sa vyjadroval k tomu diktatu ceny. Graficka karta je len hracka, ak ju nekupujes priamo na pracu, kde sa zaplati. Preto nie je nic jednoduchsie ako proste nekupit alebo kupit u konkurencie, ak cenu neakceptujem. Nikto nas nenuti si graficke karty kupovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zvykej si, u Nvidie už dávno klasická rasterizace hraje druhé housle, takže se vůbec nedivím, že to takto blbě vychází, připlácíš si tam akorát za cípovinky jako je DLSS3, které Nvidii už nic nestojí kromě vývoje, takže to jde hezky na marži apod. + je to teď na drahých 4 nm, takže máš sice krásnou spotřebu, ale to si Nvidie nechá taky pěkně proplatit, aby kvůli tomu neubylo z vývaru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně v článku je nějaký divny údaj. Prej 20% nad 3060 = 3070 přitom 3060ti je konzervativně 25% nad 3060 a 3070 je 10-15% nad 3060ti. V součtu je 3070 od 3060 asi 2/5 výkonu. Ne jednu.

https://youtu.be/V_cjQbe6FVI

Dokonce ani v grafu neumí přičíst 20%. 66 navýšenr o 20% = 79.2 ne 86

Navic ten samy graf říká ze 3070 je o téměř 50% výkonnější než 3060

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, taky mi to nějak nesedělo, Jirka ten výkon ještě vidí dost objektivně, on bude ještě asi o dost horší a na RTX 3070 se to chytat asi moc nebude... to máme za to, že si místo vyššího rasterizačního výkonu necháme zvedat jakýsi RT výkon, který je stejně slabý a nevyužijem ho, ale musíme za to připlácet, protože nám to už cpou v každém modelu a pak ti akorát řeknou, že když ti kvůli tomu nestačí výkon, protože tě na něm odrbali, tak ať si zapnu DLSS3 a doženu to skrz to... to ale není žádné dohnání, to je čistě vojeb zákazníka a další způsob, jak z toho vytáhnout ještě víc peněz a navíc kvalita už zdaleka není na tak dobré úrovni jako s DLSS2.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi si nepochopil o čem píšu, neřeším výkon 4060 v rasterizaci nebo s DLSS či RT. Píšu o tom že autor neumí procenta.

Vycházím z: "GeForce RTX 4060 s výkonem RTX 3070 za cenu RTX 3060 Ti"

Dále pak píše že to bude silnější o cca 20% A zvýrazňuje to v grafu. Ale on v grafu označil výkon 3060 + 20% výkonu 3070 ne 3060 + 20% výkonu 3060, ten by byl jen 79,2% výkonu 3070. Nikoli 86 jak je v grafi vyznačeno.

Dále mi nesedí nadpis vs 20% zmíněných ve článku. Někde zřejmě došlo k chybě, buď nadpis říká něco jiného než měl nebo procentuální zisk nesedí, protože i z toho grafi v článku je patrné že 3060 na výkon 3070 potřebuje 150% svého výkonu (přesněji 100/66 = 151,5%)
20% navíc by nestačilo ani na výkon 3060Ti.

A to je to na co narážím, jednak autor neumí procenta a hlavně se nepozastavil nad nadpisem a následnými 20%, které hrubě neodpovídají nadpisu. Chytrý autor by se nad tím pozastavil a pokud zdroj opravdu toto tvrdí tak by celá zpráva měla vyznít jinak a sice že zástupce Lenova uvádí chybné údaje o výkonu, které neodpovídají realitě a ideálně by se pokusil vyžádat od dotyčného klarifikaci jeho tvrzení. Je možné že těch 20% navrch je proti 3060Ti, to by pak znamenalo že 4060 bude na hodně podobné výkonové úrovni jako 3070 a nadpis pak bude dávat smysl.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No já to pochopil, jen k tomu doplňuji, že pokud má RTX 4060 výkon jen na úrovni 3060 Ti, tak je to prostě joke.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi opravdu darecek. Od te doby co ti tady neprodlouzili tvoji redakcni 'karieru', tak mas potrebu se do nich navazet.

Sice mas pravdu, ze rodil mezi 3060 a 3060Ti neni 20%, nicemene zbytek je fabulace. Krome toho je cela puvodni informace stejne "guess" nekoho, kde ani nemas jistotu, ze tu kartu vubec kdy videl. Treba to je nekdo jako ty, ktery vesele fabuluje na ruzna temata ala .. "AMD notebooky jsou spatne" :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„autor neumí procenta“

Autor umí procenta, jen relativní pozici RTX 4060 spočítal z grafu pro rozlišení 1080p, ale omylem ho vložil do grafu pro 1440p. Ve 1440p by tedy levá linie měla být kousek víc vlevo, pod úrovní RTX 3060 Ti. To už by ale pro RTX 4060 bylo obzvlášť blbé, protože by za cenu RTX 3060 Ti měla nabízet nižší výkon než RTX 3060 Ti.

Hlavní myšlenkou grafu ale bylo ukázat, že 20 % nad RTX 3060 není výkon na úrovni RTX 3070. Možná se zdroj spletl a myslel 20 % nad RTX 3060 Ti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

smazat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je zaujimave, ze ked u NV hra rasterizacia druhe husle a vymysla iba hovadiny, aby nemusela minat na vyvoj, aj tak nema konkurenciu, ktora by ju v tej rasterizacii vydrtila. Znamena to, ze aj u AMD hra rasterizacia druhe husle? :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak nvm, jestli si jen děláš srandu nebo to už je jen nějaká selektivní slepota...? Jakože když RX 7900 XT za 900$ má stejný výkon jako RTX 4080 za 1.200$, tak to ti připadá jako málo... pro mě to je rozhodně dost na to, abych kvůli tomu šáhl rači po AMD, takže ano... podle mě to drtí víc než dostatečně...:) a myslím si, že nejsem sám s tímto názorem, protože i fanboyové Nvidie, co dosud pořád upřednosňovali Nvidii, se k ní už nyní taky začínají obracet zády, protože jsou cenově opět úplně mimo snad ještě víc než s RTX 30 a už to začíná být jen těžko únosné, navíc už tam nemáš zas žádné takové zásadní výhody z pohledu gamingu jako předtím a k Nvidii už to tolik netáhne. No a o tom, že tu je ještě nějaká XTX, která proti tomu vypadá ještě líp, protože je furt levnější a zároveň výkonnější, o tom už ani nemluvím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebavime sa o cene ale o vykone. Ze su NV GPU riadne predrazene je snad jasne. Aj to, ze zatial to vyzera tak, ze pomer cena/vykon bude na strane AMD. Ako velmi sa uvidi az po testoch XTX a XT. Pretoze to na ziadny zazrak nevyzera. Obaja vyrobcovia su na tom vykonovo na podobnej urovni. To, ze bude AMD lacnejsie, neznamena, ze je pre NV rasterizacny vykon druhorady. Normalne si obe firmy konkuruju s tym, ze ma NV pridanu hodnotu vo vyssom vykone v RT a v AI akcelerovanom upscalingu. Co pre niekoho ale nemusi nic znamenat, pre inych zasa ano. :-) Pockal by som si ale hlavne na vydanie a testy AMD grafik. Lebo 900$ a 1000$ tiez nie su zrovna mainstreamove ceny. Skor by som inak ocakaval, ze XT bude vykonovo pod 4080 a XTX zasa nad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„aj tak nema konkurenciu, ktora by ju v tej rasterizacii vydrtila“

Jak to? Vždyť ke jmenované RTX 3060 existuje alternativa v podobě rychlejší, levnější, úspornější a energeticky efektivnější karty (RX 6600 XT).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ked sa hovori o drteni, tak si predstavujem desiatky percent. Nie rozdiely ake su medzi konkurencnymi kartami teraz. Proste, ze by NV generacne za konkurenciou nestihala. Necenenie je uplne ina vec. Fakt to tiez vidis tak, ze je pre NV vykon v rasterizacii druhorady lebo sa niejde najde o par percent vykonnejsia karta od konkurencie? Tiez by som sa potom mohol spytat aky je rozdiel medzi nimi v RT a ci to aj potom stale vide v rovnakom pomere. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Da sa v nasich koncinach vobec kupit 3060 za cenu 3060 alebo 3060ti za cenu 3060ti?...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jsou v plánu nějaké novinky na 6 nm? Mně už fakt nabaví lidem doporučovat xboxy a nebo gog.com. Sám pro sebe jsem to už vzdal a definitivně si odpřísáhl, že tohle období výrobcům grafik nezapomenu, nebudu jejich zoufalý otrok a dedikovanou grafiku už nikdy, ale pár lidí v mém okolí by pořád rádo upgradovalo na něco jako moderního nástupce RTX 3060 (cca až o třetinu slabší nebo silnější).

Jinak jsem fakt rád, že jsem měl dobré tušení a lidi ve svém hráčském okolí jsem odrazoval od čehokoliv většího než 1920x1080 - teď mi dávají za pravdu. Samotným už ty částky přijdou jen kvůli hraní vysoké.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když chtějí něco jako RTX 3060, tak si mohou koupit RTX 3060. Jestli chtějí nižší spotřebu, je tu výhodnější RX 6600 (XT). Nové výrobní procesy v kombinaci s inflací nedávají prostor na to, aby mohly vznikat produkty s výkonem mainstreamu minulé generace za nějak výrazně nižší cenu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

RTX 3060 bude za chvíli 2 roky stará karta vyráběná na jen průměrném procesu 8 nm a bohužel stojí stále 10 tisíc. Oni ani nečekají výrazně nižší cenu, dokonce ani nižší cenu, ale čekají, že za desítku dostanou aktuální architekturu se kterou vydrží co nejdéle. Některým by stačilo i 6GB (samozřejmě za menší cenu) a tomu zbytku 8GB VRAM ve spojení s nejmodernější architekturou (RDNA3/Lovelace), výkonem i nižším než 3060 - to nejsou přestřelené požadavky.

On se ten výdaj 10 tisíc za něco co odchází a minimálně v nanometrech je už hodně mimo optimum špatně zdůvodňuje, když za tu cenu můžou mít celý xbox a zároveň vidí přicházet nové architektury. RX 6600 je jen o trochu menší zlo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechapem taketo komentare.
Ved to je stale aktualna architektura. Nic aktualnejsie v tejto triede na trhu nieje(nevyraba sa). Co chcu kazdu chvilu vydvat novu verziu, tak ako sa im paci? Tak nech si zalozia firmu a vyrabaju vlastne GPU.
Ked s tym maju problem, tak tu maju xbox ako pises. Rovnako stary xbox.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Radeon 6700XT je za necelejch 12t., Xbox je za 13500,-. Pokud nekdo do ted jel na PC tak ma zrejme nejakou knihovnu PC her. Xbox zatim nejevi znamky toho ze by v dohledne dobe zacal podporovat VR. VR jede PS5, ale to je stale dost nedostupny a jeste drazsi.
Do 20t. lze dostavet k tomu 6700XT zbytek PC. Je otazka jestli za tech 6500,- co by byl potencionalni rozdil se daj koupit stejny nebo podobny hry jako na PC (me by nektery hry na Xboxu chybeli) Dalsi vec je ovladani, jak se na Xboxu hrajou FPSka? Na gamepadu mi prijde ze se neda nejak normalne mirit, nebo je to o zvyku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mierenie je len o zvyku. Roky som hral iba na PC. Teraz mam 5 rokov konzoly a zvladol som odohrat Returnal na PS5. Ked tak si mozes zapnut asistencie pri miereni (zalezi od hry, nemieria ale celkom za teba). Zo zaciatku to nebola sranda, ale to sa naucis.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono by bohatě stačilo kdyby vznikaly za stejnou cenu.
Už RX6000 generace byla o poznání dražší. Jenže, když si uděláme tabulku do které strčíme poslední High-end karty před RDNA (totiž GCN 1.0) a srovnáme je pak s cenami RDNA, tak pomalu lezou oči z důlků:
Pozice na trhu___GCN1.0____RDNA1/2___RDNA3
x7x0 XT________160 USD___399 USD___neoznámeno
x800___________250 USD___579 USD___neoznámeno
x8x0 XT________270/350____649 USD___neoznámeno
x9x0 (XT)_______450/550____neuveden___899
x990 XTX_______1000______999________999

Když jsem si minulý týden ze srandy zkusila poskládat na czc do seznamu nové High-end PC (Zen4, MB s X670E, 32GB DDR5-6000, RX6800, PSU 750W Gold+skříň+2TB SSD) vylezla cena i bez chlazení přes 60 tisíc.
To už se hráč zamyslí, jestli se mu nevyplatí přeci jen koupit herní konzoli, která vyjde i s příslušenstvím na 1/3 této částky.
Pokud bude kupovat krabicové hry z druhé ruky (klasický styl typu: koupím jednu za plnou cenu, pustím dál a koupím jinou) může si do stejné částky pořídit min. 40 dalších her.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jsou divné ty ceny i u AMD, ale hlavně i když beru ty ceny takové jaké jsou, tak nacenění té RX 7900 XT vůči XTX prostě nedává vůbec smysl – když připlatím 10%, tak dostanu rychlejší GPU o 20%, což je opravdu zvláštní, aby byl vyšší tier takto výhodnější, takto je ta levnější GPU úplně zabitá rychlejším koněm z vlastní stáje... AMD jakoby nechtělo tu N31 dávat zas až tak levně, takže cutnutou N31 už nebudem dávat jako RX 7800 XT, ale naopak s full-fat N31 to rozšíříme ještě na XTX, takže si můžem RX 7800 XT pak přejmenovat na RX 7900 XT a zdražit ji... ti výrobci teď s těmi názvy úplně čarují jak zrovna potřebují a vůbec to na sebe logicky nenavazuje tak, jak by mělo, jsou to už jen taková náhodná pojmenování, podle kterých se vůbec nedá řídit, akorát jsou pomocí toho ceny vyšponované někam, kde by vůbec neměly být a aby to zdražování neypadalo tak okatě, jednoduše AMD se tě snaží takto chytře donutit, aby sis rovnou koupila RX 7900 XT místo RX 7800 XT a vyložila na stůl rovnou těch 1000$... ehm, teda vlastně místo RX 7900 XT rovnou XTX a zaplatila tak víc, přitom to samozřejmě vypadá jakdyby AMD zlevnilo, protože RX 7900 XT je teď díky tomu vlastně levnější, ale přitom je to jen takovej marketingovej ojeb s názvy a je to jen předřazená 7800 XT, které ještě do výkonu 7900 XT(X) spoustu výkonu chybí... neuvěřitelná vychcanost už i tady.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak prinos pro hry je se Zenem 4 kolem 0% oproti Zen3 s V-cache, kterej se da poskladat za polovinu. PC s vykonem cca konzole se da postavit cca za 18t.
Konzole byli odjakziva vyhodnejsi nez PC, kdyz si vzpomenu na PS3, jaky to bylo delo oproti tehdejsim PC, ale skladba her je dost jina (kolik existuje simulatoru a strategii na konzole?) A hry na konzole jsou drazsi, pokud si hrac na PC pocka cca rok, muze mit levnejsi HW a hry za 1/4 ceny, pak uz ta vyhodnost konzli neni tak jasna.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S nižší cenou PC her počítám. Jenže pokud u konzolí využije hráč možností her z druhé ruky (které na PC už nejsou), tak ta cena her zase o tolik vyšší není. A nezapomeňte, že rozdíl v nákupní ceně je dneska kolem čtyřiceti tisíc. Hráč na PC tedy musí utratit ještě několik dalších desítek tisíc, aby bylo hraní na PC výhodnější než na konzoli.
I kdybychom brali jako základ cenu 60000 za PC a 20k za konzoli a v úvahu pouze ceny novinek tedy nějakých 2000 za hru na konzoli a 1250 (50 euro) na PC, tak průnik u obou (tedy kdy PC hraní začne být finančně výhodnější) je až po zakoupení 54 her, na hranici investovaných 128 000 Kč.
Anebo, pokud budeme brát, že hráč kupuje hry pouze v akci a průměrně za 500 Kč (20 euro), zatímco konzolista kupuje jen použité hry v průměru za 800 Kč, tak se rozdíl v pořizovacích cenách obrátí ve prospěch PC až po pořízení 136. hry.

Otázka tedy zní: kolik her si ročně zakoupíte a stihnete zahrát, když životní cyklus (morální zastarání) u PC je cirka 5 let a u konzolí 7?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pred lety jsem prave na tuto novou zavadeci(cenovou) strategii od nvidie upozornil kdyz vydala RTX 2070 s vykonem GTX 1080 ale cenou ne tridy nizsi cili xx70 ale prave te vyssi = xx80.

Dale RTX 3090 byla jenom(nasilu) umele preznacena RTX 3080, rozdil ve vykonu byl 9%, hlavni rozdil cinil +14GiB pridane graficke pameti(10 -> 24).

Ted se to same deje u RTX 4000 rady, nejprv pokus o vojeb se AD104 cili udelat z ni 4080 12 GiB, pak naceneni 4080 16GiB dokonce nad uroven predesle 3080 Ti(!), jednoduse 3080 Ti byla nacenena na 1119 dolaru ale nova 4080 16GiB stoji jeste draz a to 1199 dolaru(+80$!!!), nvidia uplne ciste / sproste umele povysuje karty(preklapi tridy za tridy) aby si za ne mohla zadat vic a vic penez.

Je ted jiz nad slunce jasne ze se ze naprosto stredni xx60 rady stane luxus, jo bude to mit vykon na urovni predesle vyssiho modelu cili RTX 3070, ale aby nvidia jiz lidi prudce nenasrala tak ji naceni vic socialne a to na uroven(jenom) rady xx60 Ti, predpokladam ale ze stejne jako v pripade 4080 16GiB bude jeji uvadeci cena nakonec vyssi nez uvadeci cena RTX 3060 Ti.

Ja bych nikdy nedal za RTX 3050 vic jak 199€. Kdyz jsem videl ze to nekto kupoval za 350 a vic, klepal jsem se na čelo, takova sprostarna, karta slabsi nez predchozi RTX 2060 ale jeste drazsi, a zas a znova se i tu(lidem) potvrdilo ze nvidia umele zamenila xx60 radu za xx50 a tomu prizpusobila i sve ceny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naštěstí se dá koupit RX6600 levněji než RTX3050. A nebo možná i něco od Intelu (jen pro odvážné). :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kožená bunda tomu dává to vám povím jen nevěřícně kroutím hlavou...
Ještě že tu je AMD díky bohu jinak by to bylo mnohem horší...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia sere mimo mísu RTX 4080 za 44k to je pěkné zvěrstvo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.