Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mark Shuttleworth: Unity nyní vyladíme pro pokročilé uživatele

Nemůžu si odpustit poznámku k větě "Pokročilí uživatelé, kteří byli léta zabydleni ve "starých" desktopových prostředích typu KDE 3 nebo GNOME 2, se zkrátka musí smířit s vývojem, kterým se vydaly KDE 4, GNOME 3 i Unity." - vůbec nevím, proč by se s tím museli smířit, tím spíš po vlně odporu, která se proti takovým novinkám zvedla. Inovovat je třeba, to je jasný, ale na druhou stranu je kravina překopat něco, co léta dobře funguje... No aspoň, že máme to Xfce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, ja si zacinam tykat s LXDE a zatim mi to vyhovuje vic nez Xfce. Unity nebo Gnome3 u mne na PC nemaji sanci - na tabletu je to ale asi vyrazne lepsi volba.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

njn je to jak windows co :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ona to je otázka. Jak se říká, zvyk je železná košile a v kombinaci s přirozenou leností se kde kdo raději drží dvojkového GNOME, Xfce, objevuje LXDE, .... Všechno to ale vychází z 16 lest staré koncepce Microsoftu, kterou už i ten Microsoft pomalu opouští.

Když se před 4 lety objevil v Ms Office 2007 Ribon, tak jsem taky prskal a nemálo času strávil hledáním, jak to vypnout a vrátit do původního stavu. Nenašel jsem a zvykl jsem si. S odstupem času můžu říct, že na běžné dokumenty, kterých je 99%, mi to vyhovuje víc a zpět bych už nešel. Kdyby to vypnout šlo, tak by se pravděpodobně všichni drželi toho, co léta znali a časem by Ribon dost možná zapadl mezi věci, které se prostě nepovedly a nemá cenu je používat.

Neříkám, že GNOME 3, Unity, ... jsou super/odpad. Zkoušel jsem obojí a zatím se držím Xfce, ne které jsem přešel od GNOME někdy před 5 lety. Možná jsem ale zatím jen neprošel tím prahovým časem, abych přišel na jejich kouzlo. Na tebletu by mi GNOME 3 sedlo asi hned. Na PC je asi zatím pořad co zlepšovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zvyk je zelezna kosela, aj ta lenivost robi svoje a s tym musim s tebou len suhlasit. So zvyskom ale nie. Co je zle na tej koncepcii microsoftu(nieje to uplne microsoftacka koncepcia ale to je teraz jedno)? Co je zle na veci, ktora je casom overena? Nic, bez ohladu na jej vek. Su veci, ktore uz nieje mozne vyznamne vylepsit(noz, sekera, vydlicka, stolicka, klavesnica, mys a kopu dalsich inych veci ). Tak aj dany koncept je odladeny a funkcny. Tu je ten problem, ze je tu snaha sklbit dve veci do jednej alebo urobit velke zmeny do niecoho, co funguje dobre a tie zmeny su skor kontraproduktivne. Tieto prostredia (gnome3, unity, metro) su ukazkou snahy sklbit dve veci do jednej, co ale nieje mozne. Ovladanie dotykom je tak diametralne odlisne od ovladania mysou a klavesnicou, ze podla mna nieje mozne vytvorit jedno prostredie, ktore by bolo rovnako dobre pouzitelne na klasickom PC a napr. na tablete.
Druhy pripad je ten ak niekto v snahe stale inovovat a zlepsovat zmeni prostredie a ovladanie natolko, ze zhorsi jeho ovladanie a pouzitelnost. Napriklad windows 7, kde MS v snahe niektore veci vylepsit a inovovat, tak zasadne zmenil a skomplikoval niektore veci, ze je to krok spet oproti winXP. Samzorejme niektore veci aj vylepsil. Stary koncept winXP alebo Xfce je prikladom funkcneho prostredia, kde uz nieje priestor na extra velke zmeny bez toho aby sa neuskodilo ergonomii a pouzitelnosti daneho prostredia.
Dnes je vidiet velku snahu inovovat a najhorsie na tom, ze aj nasilu veci, ktore nieje potrebne inovovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no zapomínáte třeba na IRIX / 4Sight / NeWS ... třeba 3.0 kolem roku 1988 to ještě nebyli ani Win3 ... a NeWS v roce 1985 a Win1.0 se také nedají srovnávat ... jestli vůbec byly ... IRIX 4.0 1991 má už X Window System 4 roky před Win95 o kterých asi mluvíte

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prosim nehazejte KDE4 do jednoho pytle s Gnome3 a Unity. Je to vyzraly system s normalnim taskbarem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. GNOME 3 a Unity si nezaslouží být s něčím takovým v jednom pytli. ;o)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To skoro zní jako by se to tu dělilo na 2 tábory na konzervativní a ty druhé. Též se řadím do skupiny konzervativních a používám na windows 7 klisické nastavení (skin windows 2000) protože mam lekání když se mi okna otvírají do xichtu, točí mě když se nabídky vysouvají místo aby se objevily a ta průhlednost lišt mě přímo děsí.
A z Metra mam panickou hrůzu již dnes.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak se ti daří na Windows 7 provozovat klasický Win2k skin? S vypnutým Aerem v základním režimu, nebo existuje nějaká lepší možnost?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja vim, ze MS jde take touto cestou. Ale myslite si, ze univerzalni je nejlepsi? Tj. udelat neco, co je pro tablety i stolni pocitace, kdyz se oboje ovlada jinak??? Nejlepsi je to asi pro vyvojare, nebot delaji jen jeden produkt, ale pro lidi jsou to pak kompromisy na obou stranach

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aniž bych musel psát o linuxu - fascinuje mě, kolik ajťáků je proti jakémukoli vývoji.

Nevím, já jako ajťák miluju nové věci a postupy, prostě změny. Nepožaduji, aby se vývoj zastavil, protože jsem si zvyknul na GUI Windows 3.11. A vždycky jsem se domníval, že lidi z IT jdou napřed, před BFU, a ukazují jim cestu. Podle názorů (nejen) v této diskusi jsem asi vedle...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Všimněte si že nikdo nepožaduje, aby se vývoj zastavil, jen někteří říkají že jim jeden konkrétní směr nevyhovuje a že to není inovace / cesta kupředu ale cesta bokem.

... a když tak milujete změny ... dejte si do auta obdélníkový volant a klekačku místo sedačky, třeba to bude SUPER INOVACE! Po měsíci si povíme jestli to náhodou není úplná blbost ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No dobře, tak je to cesta bokem. Nemáte náhodou na výběr dalších asi stopadesát linuxových dister? Nemůžete si i ten Ubuntu libovolně předělat? Nemůžete bombardovat výrobce nesouhlasnými maily? Zatímco my s Windows prostě dostaneme po třech (nebo taky po devíti) letech jednu novou verzi a musíme s ní žít - vy máte takových možností... Čím si pomůžete nadáváním v diskusích na DIIT?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ne nepomuzeme si nadavanim v diskusich na DIITu, ale prave jak pisete bombardovanim maily a pripominkovanim primo vyvojarum ... a verim ze spousta tech nespokojenych (vcetne me) to taky dela. A taky bych si nemyslel ze vyvojari jsou jejaci mloci co jsou v izolovanem akvarku a nedostanou se na bezne diskuse, blogy, FB, atd. ... tu odezvu proste vnimat museji

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To se dost pleteš. Nejde tady o potlačování vývoje, vývoj a inovac jsou třeba. Ale musí probíhat přirozeně a nesmí se do nich nikdo nutit. Naštěstí třeba v linuxu si vyberu prostředí, které mi nejlíp sedne, sice teda třeba to výchozí v Ubuntu bude pro mě nepoužitelné, ale aspoň si můžu vybrat. Ale taky tu padla třeba typická zmínka o Ribbonu - a tam je to prostě průser. Každý (kromě jednoho kamaráda, který je zarytým zastáncem Microsoftu), s kým jsem se o Ribbonu bavil, na něj jenom nadával, a nejen to, někteří lidi z něj byli - doslova - nešťastní. Určitě má své výhody, protože to u všech BFU vypadá stejně, nikdo to nerozvrtá (výhoda pro správce a technickou podporu), ovšem pro pokročilé uživatele to je jenom házení klacků pod nohy... no a o tom celém to je - dát možnost volby a pak se dá polemizovat už jenom o tom, jestli ta výchozí volba je optimální.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle není jen o tom být proti vývoji, i když člověk přirozeně je konzervativní. Ostatně hlavní adminovská zásada přece zní: Nešahej na věci, které fungují.
Ale. Když jsem přecházel z rozhraní Win3.11 na Win95/NT4, byla to změna, která mi něco nového přinesla a rád jsem si zvyknul. Stejně tak při přechodu na verzi Win98/NT4SP4. U Win2k jsem si začal říkat, že nějak přibývá zbytečných wizardů, ale rozhraní bylo stále OK. XP řešení start menu a zbytečné rozšíření lišt u oken mi přišlo špatné, to samé Vista a Win7. I když třeba samotné Aero podle mě je smysluplné, náhledy oken se mi občas hodí, předělání start menu se podle mě nepovedlo. Takže ze všech rozhraní MS od WinXP výš mám takové smíšené pocity. Občas jsou v nich dobré nápady, ale už nikdy se jim nepovedlo udělat tak dobře funkční a ucelené prostředí, jako bylo to Win98/NT4SP4/Win2k.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto souhlas. To upravené start menu (ale tuším až od Visty nahoru) má jenom jednu dobrou vychytávku - vyhledávání aplikací/systémových nastavení tím, že otevřu menu a začnu něco psát... zbytek je jenom krok zpět (nebo bokem?).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Śmarjá tak dejte lidem aspoň vybrat - já jsem stále na ubuntu 10.10, protože nic lepšího stále ještě není :( A ani ten legacy desktop (nebo jak se ta "náhražka" gnome 2 jmenuje) taky není nic moc :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ono ani s BFU to nejni tak jednoznacne jak si nekteri mysli. Kazdy nejni takovy aby jste ho posadili pred nejake GUI a rekli mu tohle je super to pouzivej to stare je fail. On kazdy tak jednoduse (vcetne me a to se dovolim radit do jine skupiny) nesahne po necem novem a pro nej zmatenem a to ZMATENEM si dovolim zduraznit jak v pripade GS tak i UNITY. Nejni to zkratka pro kazdeho a tvrdit opak se mi zda dost zcestne...

Dale pak jde i o to ze bezni uzivatele (a i diky me jich ma Ubuntu hromadu) po prechodu na vyssi verzy systemu (o tomhle kroku se nehodlam ted nijak rozsirovat vsici co znam si na tento komfort uz zvykli) dostanou paniku z toho co na ne vykoukne. V podstate prostredi, ovladani a filosofie uplne jineho smeru ... no ty telefonaty bych opravdu vyvojarum pral slyset. V dusledku tohodle pak vyvstavaji koplikace z prechodem na jine prostredi XFCE prave hlavne pro BFU a ne pro "zkusene uzivatele" ... Nejvic to odnesou prave ti nezkuseni a zvykli na urcity typ ovladani, ktery si myslim byl u Gnome 2 proste nejlepsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak - proč pořád někdo musí měnit něco, co funguje? Filosofie typu "vždyť to bude uživatelsky příjemnější" jsou naprosto zcestný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

touhle filozofií bychom pořád ještě používali Norton Commandera. Jde o to že většina lidí jak si na něco zvykne tak zuřivě odporuje sebemenší inovaci a tlak vizionářů je pro ně velmi bolestivý ikdyž jsou přínosné. Příkladem budiž lehce předělané prostředí Win 7/Vista kde se prakticky jedná o kosmetické detaily a přesto vzbudily takovou nelibost. Nejpodstatnější asi je optimalizace Start nabídky kdy narozdíl od starších verzí není roztažená přes celou obrazovku ale pěkně v jednom sloupečku a nejpoužívanější aplikace zobrazí hned. Přesto se najdou tací exoti co tam zkouší roubovat nabídku z win98. Unity byl pro staré linuxáře celkem šok, ale je to jediná cesta jak udělat na linuxu dominantní desktop který by ve větší míře podporovaly sw firmy které se do linuxu zatím nehrnou kvůli jeho velké fragmentaci. Úspěch Windows je v tom že má jednotné prostředí, vysokou míru kompatibility a celkem dlouhý životní cyklus. To vše linuxovým distrům schází a proto jsou na okraji zájmu a mají je většinou hračičkové co mají fůru času na zkoumání chyb a přepisování configů. Přes mnohdy líbivou fasádu mnohých distribucí z nich pořád kouká serverový OS se všemi přednostmi a nedostatky na domácím použití. Unity i jeho tvůrci fandím protože v něm je naděje že linux posune dál než všichni před ním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však tu skoro všichni Nortona Commandera stále používají, jen se to jmenuje Total Commander (a jiné klony) :-)
A tlak vizionářů mě fakt fascinuje. V době, kdy je celé rozhraní skinovatelné, není problém vyrobit i skin původní, ale to holt nejde...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No unity jsem zkusil. Na nějaký tablet možná, ale na desktop ani omylem.... Zlaté ubuntu 10.4.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uz vidim jak kvuli uplne novemu vzhledu budu draze zaskolovat treba 200 lidi. Linux je tak malo rozsiren prave kvuli podobnym nesmyslum a neexistenci kvalitniho managementu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to chápu, zvlášť když většina má potíž i v disciplíně "čtení s porozuměním"...
Nejhorší je že většinu lidí rozhodí i kosmetické změny - jakmile se něco posune tak hned kříčí že neví co s tím :(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.