Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k MATE 1.10 nabízí první GTK3 buildy

Já ty věci jako nelinuxák moc nechápu... není třeba důležitější ověřit 100% kompatibilitu se starými tiskárnami, periferiemi atd.?
Nebo už snad všechny distra sdílejí všechny tyhle ovladače?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Moc nechápu na co narážíš. Velká většina běžně používaných periferií je součástí jádra. Ovladače tiskáren jsou zase v CUPS. To jsou části, které mají všechny distribuce společné. Liší se to jen tím, s jakými volbami je jádro zkompilováno a které programy se instalují v základu. Ale vždy máš možnost si jádro překompilovat podle sebe a programy odinstalovat či doinstalovat.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Většina Linux uživatelů umí překompilovat jádro(ne že bych věděl o co go)? Jen mě zajímá, jestli to nemá problém se zpětnou kompatibilitou... tedy na uživatelské úrovni.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně menší než Win7 vs Win10. Podpora starých zařízení se z jádra vyhazuje s docela dost velkým zpožděním, navíc existují distribuce s dlouhou podporou, které používají starší jádra (ovšem pravidelně aktualizovaná).

Problém linuxu je podpora nových zařízení. Tam ne vždy vše funguje, případně to vyžaduje nějakou tu magii v příkazové řádce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jj, starší tiskárnu prostě připojíš a ... rovnou tiskneš.

To jsem chtěl takto zamachrovat před kamarádem s připojením inkoustového HPčka, strčím USB kabel do tiskárny, do počítače, čekám co se bude dít a nic. Tak to bylo chvilku trapné, no nakonec jsme objevili podstatu problému - USB kabel (B) v Ethernet portu fungovat nebude. Po připojení USB do USB portu se sám během pár sekund rozjel scanner i tiskárna.

Každopádně toto celé ale vůbec nesoubosí s Mate. :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ve windows to funguje jinak? :-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem naposledy zkoušel, tak musíš napřed nainstalovat asi tak 600MB softwaru (a předtím nesmíš připojit tiskárnu, jinak jsi v řiti), pak ti to na ploše udělá deset ikon, další dvě až tři do oznamovací oblasti, pak to chce registraci, pak konečně můžeš připojit kabel, pak to pět minut dělá kdo ví co, odklikeš dva tři warningy na chybějící podpisy ovladačů a můžeš tisknout, občas i scanovat. Nakonec to ještě stáhne 80MB aktualizaci z Windows Update a nechá restartovat počítač. Ale jinak je to v zásadě podobné. :-)

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

ako keby som čítal postup na pripojenie mojej tlačiarne Lexmark ešte na XP minule som to chcel pripojiť na win7 :D ovládač na CD sa nerozbehol, na nete som na win7 ani nenašiel :D :D :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Povídej o které tiskrně se bavíš. Fakt pěkně dlouho jsem nezažil na win7, že by nějaká tiskárna potřebovala cd a nenašla ovladače automaticky. Jedná se o Xerox a HP, dohromady nějakých 5 tiskáren (obvykle multifunkce).

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Canon Pixma a nějaké číslo. Jako bonus je to všechno anglicky, což moje máma neumí.

Aby to bylo fér je potřeba říct, že moc nevěřím, že bych tuto multifunkci v Linuxu vůbec přiměl aspoň k tisku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Předtím jsi mluvil o inkoustové tiskárně HP, psals o instalaci 600MB balastu, tak toto mě zajímá :-) já se fakt od windows 7 nesetkal s tiskárnou, na které by nebyli drivery vyhledatelné přes net (pokud to teda není extra starý kousek, tam asi jen linux).

Jinak, je to smutný, ale dnešní elektronika je spotřebák, tudíž dávat do win10 drivery na 15 let starou tiskárnu nemá cenu. A to, že to nefunguje není vůbec problém OS, ale výrobce, který programuje drivery pro tyto tiskárny. Na linuxu zas nejede hodně moderního hw, oldschool HW na tom naopak na 99% pojedou. Co mají lidé problémy s Linuxem - například dvb-t, multifunkční tiskárny, různé multimetry s USB, paralel chipy (např. oxpcie952 jsem měl onehda problém přinutit aby jel na epc), střihové karty. No je toho strašná spousta :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ovladače toho nejdůležitějšího jsou v jádře (kernel) a pokud už se něco odstraňuje, tak k tomu musí být opravdu důvod. Například CD mechaniku do paralelního portu už nejspíš nikdo používat nebude. Ale kdyby ji někdo náhodou potřeboval, může si sehnat starší jádro kde je ještě podporovaná a nahradit jím stávající jádro. A pokud chce aktuální jádro a zároveň CDromku přes LPT, tak se musí pustit do kompilace.

O ovladače tiskáren se stará CUPS jak napsal kolega výše, v tom problém není, jsou mimo jádro a je to program jako každý jiný.

Změna GTK2 za GTK3 pro uživatele znamená víceméně jen to, že aplikace budou vypadat trochu jinak a prostředí půjde oskinovat jinak v GTK3 než v GTK2.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Designová inspirace na retro vlně Windows 95.

GTK+ je největším problémem z hlediska designu aplikací a důvodem proč v Linuxu vypadá všechno tak mizerně jak to tam vypadá.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

No na to, jak hnusné je default gtk téma, je tohle ještě v pohodě. A nejsem si jist, zda je lepší téma alá Win 95, Win 10, Mac OSX nebo něco jiného. Každý ať si to nastaví jak chce.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je právě ten omyl. Design UI není o tématech, tapetách a barvách. Ale o možnostech těch frameworků, jejich flexibilitě, konzistenci) a o tom co s tím pak dělají aplikace. A o věcech které jsou za tím (tzn. buď moderní grafický stack s přímočarou podporou animací, GPU blendování, vstupu a výstupu, hi-dpi škálování) a nebo prohnilé snad sto let staré X11. Vývojáři gnome za ta léta naprogramovali snad tisíc různých parserů XML a správců konfigurace a backendových knihoven, ale gnome jako celek pořád vypadá jako před patnácti lety.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

to isté sa dá povedať aj o vývojároch windowsu len s tým rozdielom že im za to ešte aj platíš :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Zaprvé to není nutně špatně a zadruhé toto je Mate, ne Gnome. Gnome teď vypadá dost jinak.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

> Design UI není o tématech, tapetách a barvách. Ale o možnostech těch frameworků, jejich flexibilitě, konzistenci) a o tom co s tím pak dělají aplikace.

A to jsi jako poznal z těch čtyř screenshotů?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejme ne ze screenshotů. I když na to, abych si udělal názor, že UI design není žádná hitparáda nemusím být zrovna expert. Jen doufám, že ta šílená fotka stínu za hrází nabo co to je, proboha v té distribuci není).

Ale mám zkušenosti z pár kontraktů s programováním pro Linux v GTK+ (WxWidgets, Qt a dalších) tak zhruba vím na jakých základech to stojí.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No nevím. Ve windows to podle mne není o nic lepší. Tam se programátoři předhánějí v tom, kdo udělá šílenější aplikaci. Jak vzhledově, tak i v ovládání. A i ty gtk a qt aplikace většinou ve windows fungují.

Můžeš sem hodit nějaký příklad kvalitního UI designu?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

>Tam se programátoři předhánějí v tom, kdo udělá šílenější aplikaci.
Jo tak na Kai's Power Tools (nebo jak byl presny nazev) asi do smrti nezapomenu. :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Můžeš sem hodit nějaký příklad kvalitního UI designu?"

Kayův DynaBook (Jr.)? ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, mě se Mate celkem líbí. Určitě by to šlo ještě vylepšit, ale MS se k tak dobrému designu IMHO nikdy nedostal. Vista a sedmičky jsou skoro pěkné, jenom rozně přeplácané a přeomalovánkované - třeba ty blýskající se progressbary jsou hrůza. V osmičkách to pak chytlo zase úplně opačný směr a vypadá to jako 3.11 s tématem pro barvoslepé. Mate je pěkně někde mezi.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Mate a Gtk3? Jsem rad, ze je porad moznost pouzit to se stabilnim Gtk2. Spis by se meli starat o veci typu gnome-keyring a dalsi, co v gnome uz nejde pustit aniz by se pustila cela ta obluda ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dotaz na autora. Co je to za stavbu na prvním snímku? Počítám, že je to vlastní dílo. Zajímá mě zejména ta část vpravo. Děkuji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky. Nechcete ten screen udělat ještě jednou bez toho okénka "About MATE" :-))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ale proč ne, máš to tady: http://abload.de/image.php?img=dsc_1794-dsc_1799_poda6s20.jpg ... je to teda taková prasácká slepenina, jenom rychlovka, bylo by potřeba si s tím víc pohrát, ale není čas :-)...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky. díval jsem se na různé fotky, ale tahle byla nejobsažnější. Z toho, jak to tam vypadá mi vyšlo, že by stálo za to sundat boty a fotit z prostředku řeky :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

připouštím, že jsem se tak úplně teď v suchu nekoukal, ale mám pocit že jen nějakejch 20cm tam fakt nebude (to víš, Labe ;)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.