Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k MATLAB po 3 letech stížností opravil 10 řádků kódu, které snižovaly výkon Zenů

Njn, to je holt osud outsiderů. Ale třeba bude Intel v nastoleném trendu vývoje procesorů zdárně pokračovat dalších pět, deset let a i v profi sféře se začnou starat o to, jak jejich software chodí na AMD.

BTW, cením si té vytrvalosti a důslednosti v trollícím zápisu měn, ale fakt bych chtěl někdy Jirku vidět, jak čte větu „liknavost ze strany autora €2000 softwaru“. :D

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

1. O Intel se nebojím, ti si minimálně další 3 roky neškrtnou :-D
2. O trollingu, jeho kořenech, a některých lidech, kteří se usilovně snaží i leta by se toho dalo napsat... někteří si dokonce neodpustili změnu svých avatarů.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

že ty máš tu soustavnou drzost se vůbec k tomuhle vyjadřovat, když čtu tvoje recenze který ne náhodou odpovídají manuálu "jak správě testovat" od Intelu tak si říkám že to třeba děláš jen z nějaký osobní averze k AMD, ale pak mě tady vždycky uzemníš Hulánovským výblitkem a člověk pochybuje zda jsi za to placenej nebo jsi opravdu takovej trotl

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

On je za to placený na konkurenčním webu, kde například tuhle obhajoval, že do mínusů u 32 jádrového procesoru patří cituji "Aplikace a hry neumí jádra využít".
IMHO sem chodí dobrovolničit a škodí zde zadarmo.
Nicméně, jaký by mezi tím byl rozdíl, jestli je za to placený, nebo je trotl od přirození?
Tak či onak, je nutné brát jej s velkou rezervou, nebo spíš ignorovat. Je to takový smutný případ...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

To je debil. Na ten jejich bizár web už delší dobu nechodím. Kdyby testoval auta, tak do mínusu sportovního auta dá, že máme na dálnici omezenou rychlost na 130km/h.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou třeba pan Rybka je podle mě na opačném konci spektra, než Z. O. a jeho nohsled pan A. V.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

on ale nedělá jen testy na konkurenčním webu ale i do Computeru.

hodím sem jen svou citaci z 29.10.2019 z PCT fóra:

"Kupte si chlapci novej Computer(listopad 2019), stojí to zato, recenze na CPU začal dělat Vágner a fakt je to výživný čtení. Začal velkým přehledem všech CPu na trhu. Ve zkratce Intel je stále zajímavější volbou, z prvních 10ti příček obsadil Intel 7 míst ... prostě Ryzeny jsou o kompromisech a Intel bez kompromisů.

Ani Ryzen 1000 nedostal takovou oblož ve velkým srovnávacím testu když to dělali naposled, takže AMD si značně pohoršilo.

tak jen až zase sem přijde mudrovat ať víme s kým mluvíme, jak tenhle člověk může vůbec někde ještě recenzovat"

kdyby se někdo podivoval nad takovým výsledkem tak si stačí přečíst to doporučení Intelu na co by v recenzích měl být kladen důraz a voala.... máte výsledek v Computeru, náhoda? Možná jo možná ne, každej ať si posoudí.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

.... no tvl... nepremysli hahodou redmax nad praci v IT sektoru? myslim ze v PCT by byl jako doma..

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Blbé je, že tím diletantstvím škodí. Teda nevím, jestli je to diletant, nebo to dělá naschvál, ale škodí čtenářům Computeru, kteří si jeho recenzi vezmou jako doporučení. Pak mají dražší, ale za to horší procesor, než by mohli mít za stejné peníze.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Jo, strašně jsem všem lidem uškodil tím, že jsem výkon procesorů neseštosoval čistě podle toho, kolik dávají v cinebench a v blenderu a měl jsem tu drzost přikládat nějakou váhu i výkonu ve hrách. :D

To je neodpustitelný hřích porovnávat výkon procesorů i jinak než při maximálním vytížení ve specializovaných aplikacích, které dokonale škálují, že jo. Každý přece ví, že když procesor vyhraje v Cinebench, tak je nejlepší na všechno, protože má nejvyšší výkon. To dá rozum! :D

Mrkněte se jen tak ze srandy na anketu na PCTuningu, kolik lidí vybírá procesor podle toho, jak rychle na něm běhá rendering, ju?

P. S. Těm dvanácti procentům zákazníků, co na procesoru převážně renderují, protože je to pomalejší než na GPU, se ale omlouvám, pokud neprokoukli mou lest a vybírali podle celkového hodnocení, místo aby se podívali na výsledky v cinebench. Kaju se, podcenil jsem to, v mé sociální bublině byli lidé, kteří jsou schopní modelovat a renderovat, vždy natolik inteligentní, aby na rendering nevybírali procesor podle toho, jak rychlý je ve hrách.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Stojím si zatím, že vaše doporučení a hodnocení jsou zcestná a v důsledku pro lidi škodlivá. To je můj pohled na věc, myslete si o tom co chcete.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ne, zcestné je lidem podsouvat, že 32jádrový procesor je nejlepší, který si mohou pořídit, protože má nejvyšší hrubý výkon, aby se pak stejně věčně koukali na hodiny, přestože je procák vytížený na 5 % výkonu a osm jader z dvaatřiceti je částečně vytížených.

Zcestné je podsouvat lidem, že 16jádrový procesor je nejlepší, jaký si mohou do desktopu pořídit bez ohledu na to, co na tom budou dělat, protože má díky šestnácti jádrům nejvyšší hrubý výkon.

Zcestné je lidem cpát na hraní 4,2GHz dvanáctijádro s tím, že je jedno, jestli bude mít sem tam framedrop o 5 fps nižší, když se na druhé straně na grafikách kvůli 10 fps navíc připlácejí tisíce.

Nejsem takový, abych normálním lidem cpal na surfování po netu a hraní níž taktované dvanáctijádrové procesory od AMD jenom proto, že nemám rád Intel a v Cinebenchi a x.264 benchmarku z Ryzenů padá o polovinu vyšší skóre než Intelu.

Pokud jsem někomu „uškodil“ tím, že jsem napsal, že jestli má výkonnou grafiku, nehodlá na tom počítači denně stříhat video a renderovat, ale chce obden několik hodin hrát, tak si má radši za obdobnou cenu koupit Intel než AMD, tak nemám čeho litovat.

Mně zase přijde tragické, že lidi žerou výrobcům tu hru, že nový procesor je o 30 % výkonnější, protože ke dvanácti jádrům přilepili další čtyři. Oni ten o třetinu výkonnější a o polovinu dražší procesor strčí do počítače, pustí si na něm hru, a ona jim jede o 5 fps pomaleji než na osmijádru.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Napsat de facto do mínusů, že aplikace neumí využít 32 jader, to je IMHO zhovadilost.
Přeci 32 jader byla klíčová vlastnost toho procesoru.
To je jako psát recenzi na unikátní osmikolku se všemi řiditelnými koly a do mínusů na konci dát, že vám tahle vychytávka bude na obyčejné silnici s prominutím k hovnu.
Kdo kouká po CPU s 32 jádry, tak asi ví proč.

K ostatním bodům bych řekl snad jen toto:
1. Nesnažte se mi podsunout něco, co jsem neřekl. Oháníte se obecnými tématy, nicméně i o těch se vedou dlouhé diskuze.
2. Nelze procesor, který je nejlepší pouze ve hrách, vyhlásit za obecně nejlepší. To je a) cílené mlžení, b) diletantství, nebo c) absolutní absence představ o potřebách většiny zákazníků.
Dále ani 1% sestav není vybaveno kartami 2080Ti (https://wccftech.com/nvidia-geforce-amd-radeon-discrete-gpu-market-share...), na kterých jsou výkonnostní rozdíly ve hrách relevantní.
3. Office a Workstation PC mají mnohem větší zastoupení na trhu, než gaming desktopy.

Pokud tedy píšete recenzi cílenou čistě na hráče, kteří budou mít tu nejdražší sestavu vč. grafiky za 35 klacků, pak prosím. Ale píšete potom jen pro necelé procento lidí.

Pro ostatních 99% lidí jsou vaše závěry bezcenné o pro velkou část z nich vyloženě škodlivé.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

32 jader je klíčová vlastnost procesoru. Proto nevidím důvod, proč nenapsat, že ta klíčová vlastnost procesoru nemá ve většině aplikací žádný přínos, nebo je dokonce kontraproduktivní. Kdo chce 32jádro a ví proč, tak si ho může koupit a nemusí se na ty testy ani dívat.

2) Ten procesor není nejlepší jen ve hrách, ten procesor je proti níž taktovanému dvanáctijádru a šestnáctijádru lepší i v aplikacích, které využijí jen 1–8 jader, a takových je dnes stále většina. Jenomže to už nevíte, protože se dnes už procesory testují převážně jen v aplikacích, kde se dá dokonale využít všech 8, 12, 16, 32 jader.

Ani jedno procento sestav není vybaveno RTX 2080 Ti. Proto píšu o rozdílu 5 fps a ne o rozdílu 10–18 fps, který mi vycházel na RTX 2080 Ti.

3) brát to podle office PC, tak by ten test muselo vyhrát nějaké čtyřjádro. Má to nízkou spotřebu, nízkou cenu, a dostatečný výkon. Lidi, co nakupují office PC, je nevybírají podle průměrného skóre z testu v Computeru.

Computer je časopis pro běžné uživatele, normální lidi, není to magazín pro CADové konstruktéry, pro pracovníky v oblasti CGI ani pro filmaře nebo lidi, co na tom simulují chování tekutin. Lidi, co nakupují workstation, se už vůbec nebudou ohlížet na test poskládaný z multimediálních a kancelářských aplikací, freewarových programů na střih a enkódování videa a audia a z několika her. Pro ně test test opravdu není určený.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jste ochoten odpovědět jednoslovně (záměrně jednoznačně) na jednoduchou otázku?
Jednoduchá otázka:
Považujete za nedostatek 32 jádrového procesoru přítomnost 32 jader? ([Ano] / Ne / CTRL+D).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ne.

Za nedostatek 32jádrového procesoru považuju to, že ve většině aplikací nenabízí proti šestnáctijádru nic navíc.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A to to chvilku vypadalo, že umíte odpovídat i jednoslovně! No to nic.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dovedete odpovědět jednoslovně na jednoduchou otázku?

Je nedostatkem dvoujádrového procesoru, že má nízký výkon?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nedovedu :-*

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Není.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Víte pane Vágnere,

vaše příspěvky jsou plné argumentačních klamů, resp. faulů.
Úplně bežně, min. v 90% případů, se u vás dají identifikovat.
Klasickým základem vašich tvrzení jsou Argumentum ad lapidem, zahlcení slovy a úhybný manévr.

No a v tomto, na vás nezvykle krátkém příspěvku, jste jich použil hned několik - Falešné dilema, Zavádějící otázka. A jako bonus úhybný manévr.

Bagatelizujete, nedržíte se tématu, vyhýbáte se přímým odpovědím, odpovídáte otázkami, zasměšňujete ty, kteří nesouhlasí s vašimi názory.

Jednoduše se chováte jako hovado. A pořád melete a melete a melete. Myslíte si, že když toho řeknete hodně, máte větší šanci, že omylem řeknete pravdu?
Nebo že když obalíte nesmyslné tlachání obecně známými fakty, stane se z toho tlachání něco smysluplného, nebo dokonce pravda?
Nestane.
Ať to řeknete kolikrát chcete, pravdou se to nestane. A hovadina bude hovadinou, ať jí řekne redaktor, obyčejný člověk, nebo třeba i uznávaná autorita.

Prostě říkejte si co chcete.

Ale zamyslete se nad tím, že opravdu škodíte svému okolí tím, že jim radíte pro ně nevýhodně. To je špatné, ať k tomu máte jakékoliv důvody.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"P. S. Těm dvanácti procentům zákazníků, co na procesoru převážně renderují, protože je to pomalejší než na GPU, se ale omlouvám, pokud neprokoukli mou lest a vybírali podle celkového hodnocení, místo aby se podívali na výsledky v cinebench."

Skoro som tomu uveril, az som sa pozrel na vasu anketu na pctuningu. K 7.4.2020:
ANKETA
Na čem vám u procesoru záleží nejvíc?
Výkon ve hrách
50.9%
Výkon při renderingu
12.3%
Výkon při enkódování videa offline
9.7%
Výkon při kompilování programů
8.8%
Výkon procesoru mě nezajímá
6.7%
Skóre v syntetických testech
5.9%
Výkon při streamování videa
5.7%

Az na "hry" a "výkon procesoru mě nezajímá" vsetko skaluje s poctom jadier dobre. To dava 42,4%!! ludi, pre ktorych je pocet jadier podstatny. Nehovoriac, ze v hrach sa to tiez meni.
Pridajme dalsie nevyhody Intelov ako vysoka spotreba, chaba bezpecnost, cena, nemoznost upgradu, atd a zrazom situacia vyzera uplne inak.
Intel by som doporucil fakt maximalne e-sport gamerom. Ta Vasa slepota je zarazajuca.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to uboziak, ktory si to nikdy neprizna. Bez moralky a bez chrbtovej kosti. Jak uz vyssie zaznelo, proste hovado. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To placení dokažte, nebo držte hubu.

Není to pravda a pokud nemáte doklad, že za to Intel někomu platil, je to pomluva, a to je u nás pořád ještě trestný čin.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Milý pane, copak vy píšete pro konkurenční web jménem "Intel"? Nejdříve si POŘÁDNĚ přečtěte, na co reagujete, pak se nad tím (alespoň jednou) zamyslete. Pak si to přečtěte ještě jednou a případně se ještě zamyslete. Pak, až si budete jistý, že vidíte a rozumíte tomu, co je tam doopravdy napsáno, reagujte.
Natož pokud chcete někoho obviňovat z trestného činu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pane redaktore, druhá možnost je, že jste takovej trotl. To jen kdybyste to v tom textu nenašel. Vy vždycky čtete věci "jinak", že? První pro rekapitulaci je úvaha, zdali vás za to někdo platí a protože předpokládám nepíšete zadarmo, tak asi platí, že? Podáte na mě trestní oznámení za nebezpečné opravování? Pokud ne, tak ho ještě pořád můžete dát na Intel za nebezpečné neopravování. Samozřejmě jen pokud vás za to neplatí. Hlavně pozor na křivá obvinění. To například křivý charakter, pokud vím, nevylepší. Zločin a trest, karma a bojler. Děkuji.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Potom při nejlepší vůli nevím, co si mám představit pod tím, že „jsem placený za to, aby mé testy ne náhodou odpovídaly manuálu Intelu.“

A opravdu nevím, jak mé testy odpovídají manuálu Intelu, jestli podle no-xe Intel říká, že se v Cinebenchi nemá testovat, protože neodpovídá požadavkům uživatelů, ale má se nahradit Sysmarkem, a já tam prdnu do metodiky vedle cinebenche ještě další renderer, a naopak v ní nemám ten Sysmark, který Intel v tom „manuálu“ podsouvá.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když už tedy nastala fáze zpytování a tázání sebe sama. Ta věta je složitější.
Diskutér se sám sebe táže, zdali opravdu máte takovou averzi k AMD, přičemž následným trolením zde v diskuzi mu tane na mysli myšlenka, že vás za to platí, nebo jste takovej trotl. Navíc to, že to nutně je Intel, vyvozujete pouze vy. Mne napadá, že by to vyjma Intelu například mohla být i redakce, AMD, nebo strejda Vik. Záleží kdo má taký zájem.
Pokud chcete složitější rozbor, určitě se domluvíme na nějaké hodinovce.

Zdarma mohu dodat, že sem chodí odpočívat jiná část Gaussovy křivky, než vám běžně chodí do diskuzí do vaší práce. Obsazeno je bohužel i místo šaška (které si zde skupina zvrhlých spoludiskutujících z neznámého důvodu hýčká, asi chtějí slyšet na co se zase čeká), takže vám jakýkoliv výblitek kdekdo dá sežrat. Fakt mne to mrzí.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Neskutocny ster. :D +1 Bohuzial pre neho, naprosta pravda.. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pisat chvalospevy na drahsi, nevykonny, a nebezpecny hardver, je co?
robit zo seba idiota- dufam ze to aspon mate dobre zaplatene americkym $ponzorom...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ad "BTW", na tohle jsem uz upozorňoval několikrát dřív, bezvýsledně. Samozřejmě by to přečetl přesně tak, jak to je napsané, tedy "linknavost ze strany autora eurodvoutisícového softwaru". Je to škoda, vzhledem k tomu, že je tady jedním z posledních autorů píšících jinak kvalitní články.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale on myslím celkem dobře ví, jak se česky píší v textu měny tak, aby se to dalo přečíst. Někdy mám pocit, že to dělá jen proto, že ví, že tím dráždí Mema na roumingu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Prepacte vy ste cistokrvny k*k*t? Asi ano.
Tvrdit ze 12 jadrove intel je lepsie ako 32 jadrove AMD a napisat ze 32 jadier je nepouzitelne? Vas tatko pohlavne zneuzival ked ste boly dieta? Alebo co sposobuje tie chore myslienkove pochody je to horsie - lebo nie kazda aplikacia vyuzije 32 jadier - ????
Na jednej strane sa ohanate PC na hry - smolik AMD vychadza lacnejsie a VYKONEJSIE. S vyhladom do buducna o 200%. Je lepsie v Intel alebo AMD ak pozerame na hruby vykon? AMD je jednoznacne lepsie. bavime sa o office PC? Jadnoznacne AMD. Alebo mi chcete tvrdit ze Intel je lepsie ako AMD ked zere cca 2x viac pri 1.5 mensom vykone? Ano? A ako to vyvratite? Nieako rozumne prosim lebo inak vedome zavadzate zakaznika. Ste si toho na 100% vedomy a pisete recenzie kde poskodzujete kupujuceho. Klamete

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

nema ako logicky zdovodnit nakup intelu, tak sa kruti sa jak had na ohni :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Někdo by měl pořádně přiložit...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myšleno nadneseně ;-) autora (vývojový team) zastřelit za úsvitu za zdí...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No a teď bude další dekádu trvat, že zmizí přesvědčení uživatelů "že na MATLAB radši Intel" ;)
Tohle je fakt hrozný. Hlavně proto, že nejde jen o Ryzeny, ale jak zmíněno v článku - tenhle problém se táhne už od dob Athlonu FX.. :(

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych to rekl takhle, uzivatele/zakazniky by slo rozdelit na dve skupiny: ti, kterym zalezi na efektivnim vyuziti hardwaru softwarem a jsou ochotni/schopni rychle se prizpusobit, a pak ti ktere to nezajima (nebo zajima, ale stejne s tim nic nemuzou udelat).

Do te druhe skupiny patri treba akademicky svet - ti odnekud z grantu dostanou penize a prasknou je do sw/hw, ze Intel je pomalejsi, drazsi a zravejsi je nezajima - nejsou to jejich penize. Pak jsou v druhe skupine firmy, ktere z ruznych duvodu musi koupit presnou kombinaci hw/sw, protoze musi mit "certifikovanej" setup, nebo nekterou nadstavbu Matlabu, kterej ekvivalent zadna konkurence nenabizi.

99.9% zakazniku Matlabu jsou z druhe skupiny. A dusledek je ze Matlab je neco jako Microsoft, je brutalne zahackovanej v jistych kruzich, takze jim muze bejt docela putna, jak to bezi na AMD a komu se to nelibi.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

pozn. 1. "Holý" Matlabu nepožíva nikto. Jeho silou sú Toolboxy a tie stoja viac

https://www.humusoft.cz/DOCS/matlab-cenik.htm
z
https://www.humusoft.cz/matlab/pricing/

Bez Simylunk, Control Toolboxu, časti coderiv a compilerov je skoro nepoužiteľný na Embedded control vývoj

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nie skoro. Vobec :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A tohle s tématem článku souvisí...jak přesně?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to jen doplnění. Reálně Matlab stojí 3 až 20 násobek ceny v článku díky toolboxum. Nevím kdy to MathWorks změnili, ale R2019a vůbec neměla AMD CPU v systémových požadavcích, takže AMD prostě tiše ignorovali. Za ty prachy je to docela nehoráznost, zvlášť s ohledem na výkon Threadripperů ve workstationách už od uvedení první generace.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ty toolboxy ale nejsou povinné pro funkčnost, která je nastavením MKL postižená (a naopak spousta z nich na MKL vůbec nebude záviset, třeba symbolic toolbox, což je vlastně vestavěný MuPad, nebo verifikátory nebo generátory kódu, nebo ta různá externí rozhraní). Takže mi přijde, že ta základní cena je pro argument ohledně MKL docela relevantní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nebude to tím, že žádné workstation s Threadripperem neexistují? Pod workstation si představuji třeba HP Zx, nebo Dell Presicion workstation s certifikací ISW. Málokdo si v tomto segmentu něco montuje na koleně a bez záruk čehokoliv.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže keď si to poskladám z rovnakých komponentov, ale nebude to v krabici od Dellu, tak som v prdeli? Chápem potrebu nosiem ISO a certifikátov, ale primárne snáď ide pri WS o niečo iné a nie aby to len malo nejaký "orazítkovaný papier".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Práveže áno :( Prečo asi nedostaneš support na hypervisor od VMware keď si server postavíš sám zo Supermicro boardu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je celkem jedno, co si panove predstavujete pod pojmy "workstation" a "server" - jestli to musi mit magicke papirky nebo staci poskladano v garazi.

Podstatna otazka je, jestli Matlab ma napsano primo v pozadavcich nejakou tu masinu s papirky. A jestli ma v pozadavcich Intel CPU. Pokud nikoliv (coz predpokladam), tak bych jako zakaznik ocekaval ze to pojede slusne na bezne masine. Pokud vyrobce vyslovene neuvede ze vyzaduje Intel (na coz mel roky), ty to koupis za tezky prachy a pojede ti to 10x pomalej kvuli hloupym 10 radkum kodu, tak legalni to sice je, ale vcelku jasne curactvi taky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu co by jste vlastně chtěl reklamovat v případě Matlabu, ten SW vždy na AMD funkční byl, jen nevyužíval 100% potenciálu HW. Pokud by jste chtěl reklamovat všechny SW, které nevyužívají 100% potenciálu HW, tak myslím že máte co dělat do konce života. V podstatě to bude tak 95% veškerého SW, dle mého nejlepšího odhadu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale sú.
Workstation je single user počítač s OS typu Unix/Unix like -to vyplýva y definície Workstation

a System 76 Thelio Major je takým systémom
https://system76.com/desktops/thelio-major-b2/configure

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Úplatky se vyplatí aneb další z mnoha příkladů morálního úpadku spojeného s fašismem/kapitalismem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tipnem si, ze v Mathworkse si toho nikto mozno ani nevsimol, kedze maju Intel-only policy.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To nemuseli, pokud je na to někdo upozornil.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To ani omylom pražská firma, čo pre Mathworks robí Realtime toolbox a predáva Matab v celom regióne EMEA

má tradične Opeton a PowerPC
https://www.humusoft.cz/company/

a Opterony boli výhradne na Heavy Horse, keď začínali a aj teraz
https://www.humusoft.cz/heavyhorse/pricing/
https://www.humusoft.cz/DOCS/heavyhorse.pdf

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, kdyz tu nekteri normalni uzivatele celou dobu upozornovali, ze je spousta softwaru psana na miru Intelu a ze za to sice AMD nemuze, ale jejich procesory to znevyhodnuje, tak jsme byli ti spatni, kteri AMD nepreji.
Ted se ukazuje, ze jsme meli pravdu, ale AMD fanatici po nas zase jdou, jako bychom to zpusobili my. Jste trapni!

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Trapný je být taková socka, abych si nákup komponent za pár set eur odkládal několik let :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pod "psaný na míru něčemu" se většinou myslí "optimalizovaný pro nějakou platformu", ne "záměrně zkriplený pro všechny ostatní platformy". Tohle je ten druhý případ.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

V tomhle pripade to ale nebylo, ze by byl software napsany na miru intelu. Bud to byl umysl nebo totalni neschopnost.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takto by som to necharakterizoval

linkoval to voči MKL
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Intel-DNNL-1.3-Optim...
https://software.intel.com/en-us/mkl-linux-developer-guide-selecting-lib...

možno mali vocči POCL
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=POCL-1.5-Released

voči ROCm asi nie
https://www.amd.com/en/graphics/servers-solutions-rocm

ani voči AMD MCL
https://stackoverflow.com/questions/1644905/intel-mkl-vs-amd-math-core-l...

pri AOCL by sa "revalo"
https://developer.amd.com/amd-aocl/

aj pri staromACML
https://developer.amd.com/wordpress/media/2012/10/acml_userguide.pdf.pdf

ale voči Blas-u mohli, ten sa mapuje(ak si dobre pamätám) na to, čo je k dispozícii
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_numerical_libraries

Ono ani HSA sa nevyužívalo
https://www.tomshardware.com/reviews/amd-a10-7800-kaveri-apu-efficiency,...
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/eFxzgZJvjcRKrkKUmqvFQ6-650-80.png

ani RSEQ sa STÁLE NEVYUŽÍVA
Glibc's Usage Of Performance-Boosting "RSEQ" Is Still Coming Together
Written by Michael Larabel in GNU on 25 March 2020 at 02:09 AM EDT.
Introduced into the Linux 4.18 kernel back in June 2018
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Glibc-RSEQ-Still-2020

aj to tje novinka

Mesa OpenGL Threading Enabled For More Games Yielding Sizable Performance Jumps
on 2 April 2020
Plague Inc Evolved is seeing its minimum frame-rate go from ~136 to ~144 FPS.

- The game Beholder is seeing its frame-rate increase by about 10%.

- The X3 games including X3 Reunion, X3 Terrain Conflict, and X3 Albion Preluad see their performance up by about 15% on average.

- Borderlands: The Pre-Sequel is being boosted by about 30%.

- Also scoring a big 30% improvement is the game Transport Fever.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Mesa-20.1-More-GLTHREAD

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám dojem RedMa(r)Xi, že jste nepochopil obsah sdělení. Zkusme tuto vymyšlenou analogii:

Jsou 2 počítače se stejnou konfigurací (8GB RAM, MB? CPU....). Jeden od firmy FOO CORP., druhý od a BAR LTD.
Informace o výrobci PC je přes OS dostupná všem aplikacím.
Existuje aplikace, jejíž výkon roste úměrně s dostupnou pamětí.
Jenže na jednom PC běží podstatně lépe. Zjistí se, že aplikace při startu detekuje, zda běží na HW výrobce FOO CORP.
Pokud ano, umožní využití veškeré dostupné RAM.
Pokud aplikace zjistí, že výrobcem PC není FOO CORP., limituje využití paměti na 512MB.
Konec analogie.

Tušítě, kam tím mířím?
... jen doufám, že mi neodpovíte něco ve smyslu, že o velikosti RAM se ve článku nepíše. Měl byste mě na svědomí :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mohu se zeptat autora zda netusi od ktere verze Matlabu je tohle platne?

Diky

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro zajemce, tady je asi puvodni vlakno z Matworks stranek:
https://www.mathworks.com/matlabcentral/answers/330889-does-matlab-perfo...

Je tam popsano jak donutit Matlab aby pouzival AVX plus se tam lze proklikat na testoavaci skript. Ja jsem to akorat zkusil na sve 3800x a musim rict, ty vole! Je to fakt vitr a zaroven ostuda pro Matworks. Pouzivam Matlab2019b a nejvetsi prinos je az 3x rychlejsi vypocet u maticoveho nasobeni a nejmenzsi prirustek vykonu je cca 25-30% u pseudo inverse. Ale i tak, totalni hurikan...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ty nové notebooky s Ryzen 4800/4900 jsou už testované s opraveným MATLABem? (třeba obrázek https://static.techspot.com/articles-info/2003/bench/13.png z recenze https://www.techspot.com/review/2003-amd-ryzen-4000/)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že ano s opraveným. Intel 18 jader má 39 sekund, Threadripper s 24 jádry by měl mít 29,25 sekundy (resp. pomyslný Intel s 24 jádry), ale má 25,5 sekund, jenže rychlejší paměti u AMD, z čehož plyne, že oba procáky při stejných pamětech by měly podobný výkon - jako u těch notebooků. Ale nebral jsem v úvahu takty toho XE versus TR, tzn. jejich poměry by měly být stejné i v případě těch notebooků (tuším v obou MT případech budou vyšší takty u AMD). Škálování toho softu jsem taky nebral v úvahu, takže plus minus autobus.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě je třeba dodat, že pokud ten test trvá tak krátkou dobu, Intel by měl mít "výhodu" tím, že nethrottluje - ve skutečnosti díky tomu pouze drží krok*. Zároveň některé ty testíky jsou tak rychlé, že musí být tak malé, že se téměř celé vejdou do cache a paměti tedy nemají takový vliv - zároveň ale ani ty testíky nemají takový vliv prostě tím, že jsou krátké a je to v čase, tak si samy sníží váhu. Ty dlouhé a tím i celkově, tam ta paměť asi vliv má, jak už jsem psal.

* A po minutě dvou bych vsadil na AMD. Nicméně smysl turba, byť na chvíli a omluvitelnost blbého chlazení/throttlování je na tomto use case krásně vidět - spousta lidí opravdu potřebuje max výkon pár (desítek) vteřin a pak zase klid - kompilace, makra, scripty... Když ale někdo dělá např. s obrovskými projekty, tabulkami, tisíci fotkami apod., tam se při každém refreshi (scrollování při prohlížení) neřkuli hromadné úpravě chroustá ostošest a velice brzy se dothrottluje z osmijádra na čtyřjádro...

(a zajímavé budou taky některé hry, které umí 8 jader využít a naložit jim - nějaké 100+ hráčů onlinovky, protože kapacitu chlazení bude blokovat GPU Max Q Nonplusultra nebo jak to pojmenovali - pak budeš sice mít 144 fps, ale panáci budou skákat po deseti metrech nebo nevím, jak si to představují :p ;) - ale má to i AMD, ikdyž jen u APU? Čili jako šetření baterky chápu, ale jinak nevim nevim)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Skoro to vypadá na nějakou "dotaci" ze strany Intelu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To, že Intelovské knihovny si samy detekují typ procesoru a u neznámých modelů (tj. cokoliv ne-Intel nebo ne-6. generace v CPUID) se automaticky přepnou do 'kompatibilního režimu' bez specifických optimalizací, je už léta známá věc.

Agner Fog o tom má docela pěkné články:
https://www.agner.org/forum/viewtopic.php?f=1&t=6&sid=8a6d642647b431f967...
https://www.agner.org/optimize/blog/read.php?i=49

Intel to vysvětluje, že nemůže garantovat správnou funkčnost na neznámých modelech procesorů. To je sice pravda, ale jiné programy se nedívají na model procesoru, ale na příznaky podporovaných instrukcí v CPUID a fungují na všem jak mají. Intel to však ve svém překladači (Intel Compiler) a knihovnách vehementně odmítá změnit, protože by tak přišel o konkurenční 'výhodu'.

Troufám si osobně tvrdit, že existence těchto knihoven je důvod, proč všechny současné i budoucí generace procesorů od Intelu budou vždy mít CPUID začínající na 6. Pokud by Intel vydal novou generaci procesorů s číslem 7 nebo vyšším, všechny miliony kopií jejich knihoven by na nich začaly vykonávat jen generický (SSE2) kód, profesionální aplikace by se oproti starší generaci procesorů zpomalily (jako po přechodu na AMD), některé benchmarky by se mohly propadnout a byla by to pro Intel další PR katastrofa...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.