Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k První desky s AMD Kabini má ECS

su uz niekde benchmarky jaguara? nejake porovnanie s atomom, low power sb/ib, pripadne bulldozerom na rovnakom takte?

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

nieco som nasiel tu http://www.tomshardware.com/reviews/kabini-a4-5000-review,3518.html
ani so styrmi jadrami to nestaci na i3 na o malo vyssej frekvencii, singlethreaded vykon je polovicny...jedine, co to ma dobre je spotreba

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A4-5000 není nejvyšší model (ten je taktovaný o třetinu výš) a především - tohle není konkurent i3, ale o segment nižší cenová relace.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Abych to ještě upřesnil, je to pomalejší x krát vůči nejlevnější I3. O 35 - 50% je to pomalejší oproti I3-3217u, což je ULV model s TDP17W, osekanou L3 na 3MB a jen 1,8Ghz. I tak to s přehledem poráží, bohužel i v GPU testech integrovaných grafik, u I3 nebyla použita žádá diskrétní.

Jaguar je nástupce bobcatu, takže se dalo čekat že bude hodně pomalej. Neni to vhodný do běžného PC či laptopu protože to nebude moc stíhat ani flash na webu. Furt mnohem lepší jak Atom, ale vyhnul bych se tomu. Své místo si to najde tam kde to patří, v tabletech a industriálních zařízeních.

Otázkou je jak si to povede s novym Atomem, kterej už nebude jen vylepšená 486 a bude mít out-of-order zpracování instrukcí a 4 jádra. Můj tip je že to prohraje, ale třeba ne. Tak jako tak o tuto část trhu ani vzdáleně nezavadim.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že to s Atomem neprohraje, pokud se budeme bavit o porovnání nejvýkonnější model vs. nejvýkonnější model. CPU výkon bude obdobný, GPU výkon 5200 bude možná i 2x větší. Problém ale bude spotřeba - 2GHz 4jádrový atom má mít SDP 2W. Tzn pokud jde soudit podle Haswellu TDP tohoto kousku budou necelé 4W. Tedy na úrovni nejslabšího dvoujádrového Temashe. A klidně se vsadím, že ten rozválcuje (obdobný GPU výkon dvoj- a vícenásobný CPU).
Jinak za rozumnou cenu (kolem 1500 Kč) bych neměl problém koupit Kabini jako náhradu PC rodičům - používají můj dávný PC s Athlonem XP@2,5GHz a Radeonem 1950 Pro. Narozdíl od všech Brazosů a Atomů doteď by A6 Kabini nemusel být v mnoha ohledech downgrade.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Cena, cena je problém současnejch APU a bude i těch malinkejch. Problém je prostě ten že nejlevnější LGA1155 deska je 900kč a dvoujádrovej celeron na 2,6Ghz taky 900. Takže poměr cena/výkon úplně jinde. Tohle řešení bude opravdu table tonly.

Já bych už měl problém to dát mamce na net, protože vim že už i níže taktované Core2 maj problém s flashem na některejch stránkách, kor když je rychlej net tak pak nestíhaj bufferovat video, atd. Za 1500 by to bylo furt moc, to je jen 300 pod tim celeronem co má 2x takovej výkon. Nevyplácí se.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak podla toho testu na THW vyslo, ze ma rovnaku energeticku efektivitu ako ULV od Intelu. Haswell je na tom podobne ako IB. Tak je dost naivne mysliet si, ze Atom tu efektivitu poslenie 5 nasobne.
Ja osobne som na Silvermont dost zvedavy. Vdaka nemu sa mozno konecne na trhu objavia aj pre mna zaujimave tablety. Lebo dnes su X86 tablety bez aktivneho chladenia s akotak pouzitelnim procakom uplna rarita.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže ona je rarita i tablet s AMD, byť s aktivním chlazením. To je IMHO větší problém, protože bez reálně dostupných produktů se dost dobře konkurovat nedá :(

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To ze AMD nema silu nieco presadit mi je uz roky jasne. Ak sa ma nieco zmenit, tak treba cakat na Intel. Intel ma svoje paky na vyrobcov a vzdy sa dostane na trh viac modelov ako s AMD. Len dufam, ze ked uz tam bude ich grafika, tak konecne dokoncia aj ovladace. A hlavne s prechodom na out of order ocakavam lepsiu odozvu systemu, lebo stary Atom bolo v tomto hrozny.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Aby se něco mohlo prosadit je nutné to napřed vyrobit a zkusit prodat. AMD s Teamshem nemá momentálně obsolutně ŽÁDNÝ tablet a to nás tu masíruje více než půl roku. To samé bylo už s Hondem, reálně je dostupný jeden, dva typy a rozhodně nemají "AMDéčkařskou cenovku" nebo nějak oslňující výkon, o chlazení radši nemluvě.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Masíruje půl roku, ale dostupný má být na podzim, takže klídek.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli jim to vyjde do Vánoc jako minule tak jsem opravdu v klidu ;) http://www.theinquirer.net/inquirer/news/2205758/amds-hondo-will-only-su...

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

SB/IB byly v první řadě desktopové procesory, do kterých se až v druhé řadě dělaly optimalizace pro NB. Už Haswell toto změnil a zaměřil se na NB a i když je základem desktopová architektura, podařilo se např klidovou výdrž ULV (konkrétně "light use/web browsing") o 60% při stejné kapacitě akumulátoru a stejném(CPU) nebo i vyšším(GPU) výkonu.
Takže opravdu nemám problém uvěřit, že jádro, které už pět let je optimalizované směrem do mobilů dokáže být podstatně úspornější a efektivnější.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Haswell zvysil vydrz len v necinnosti. Uz ani pri brovsovani vacsinou CPU nemoze vyuzit dva najuspornejsie stavy. A k marketingovim cislam sa v praxy moc nepriblizuje.
Ak novy Atom zvyi efektivitu o desiatky percent, tak to bude velky uspech. Tomu, ze to moze byt v nasobkoch snad neveria ani najvacsi optimisti.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Zvýšená výdrž o 60% byla naměřena v testu při browsování (viz anandtech a jejich předběžný test Aceru s ULV Haswell). V úplném klidu to může být ještě o chlup lepší. Jinak se očekává, že s příchodem Windows 8.1 by se mohla výhoda Haswellu proti IB ještě prohloubit.
Ty stovky procent tady cpeš ty a skutečně o tolik to nebude. Je to jednoduché - nový Atom bude řádově 1,5-2x pomalejší než ULV Haswell (řada Y) a bude mít cca 2-3x nižší spotřebu (samozřejmě výrazně bude záležet na konkrétních vybraných modelech). A samozřejmě bude mít výrazně osekané GPU. To nejsou žádné stovky procent.
Prostě to, že bude existovat 4-jádrový 2GHz Atom s SDP 2W můžeme brát jako fakt - byl prezentován tuším ECS. Zbytek - tedy TDP cca 4W, výkon CPU hrubým odhadem kolem Kabini, výkon GPU poloviční je můj odhad. Jestli výjde se můžeme pobavit za pár měsíců.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Aby si mohol porovnavat dve CPU musis porovnat ten isty NB len s inym CPU. Akekolvek ine porovnanie nema vypovedaciu hodnotu. Je vseobecne znamy fakt, ze vyrobcovia NB zapracovali na efektivite napajacej casti pre NB s Haswellom.
No a to, ze niekde unikla informaciu o produkte v case ked sa vyrabali mozno prve ES verzie by som rozhodne nebral ako fakt.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Je to Acer Aspire S7-391 vs Acer Aspire S7-392, takže nejblíže jak se můžeš dostat. Navíc opravdu není podstatné, jak to bylo dosaženo. Podstatné je pouze co umožňují reálné nb s IB vs reálné nb s Haswellem. Ale když už jsi zabíhal do toho jak, vynechal jsi tu drobnost, že výraznou část snížení spotřeby komponent umožnil Haswell(tzn je na něm závislá) a intel spolupracoval a stále spolupracuje s výrobci komponent, aby toho využili.
Pokud myslíš "únikem" oficiální představení desek na výstavě, tak ano - "unikla" informace. Ale i kdybychom brali tvoji verzi o ES vzorcích, tak po půl roce ladění bude prodejní verze minimálně na stejné úrovni, spíše lepší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pozri ja dufam, ze novy Atom bude co najlepsi, lebo 99% bude pohanat moj buduci tablet. Ale Neverim, ze energeticka efektivita sa nejak vyrazne poslnie. In order je casto energeticky efektivnejsi, len pre nove OS je uz dost velkou brzdou.
CPU sa zlepsuju po stale mensich krokoch a reci o tom, ze to je nedostatkom konkurencie neberiem. To ako tie tisice inzinierov v Intelu uz tri roky len pozeraju do stropu a cakaju kym ich AMD dozenie? Ty ludia stale na niecom pracuju neprepustili ich a v case ked uz mal Intel vo vykone navrch sa este Atom povazoval za druhorady produkt. Ty ludia proste dalej pracovali na zlepseniach pre desktop. Ale pred desat rokmi sa zlepsenia velmi opierali o zlepsovanie vyroby. Ale dnes je cena kazdeho dalsieho zmensenia tranzistoru vyssia a prinos energetickej efektivite sa blizi nule. 14nm vyrobny proces sa zdrzi a jeho prinos je diskutabilny. Ekonomicky sa urcite vyplati, lebo znizi plochu cipu, ale otazkou je ci znizi spotrebu.
Intel tlaci na zlepsenie napajacej casti u NB, lebo je to pre nieho dolezita cast marketiingu, ale pri merani v desktope na rovnakom zdroji sa Haswell moc nepredviedol. Navyse procak(SB/IB) bez zataze je menej ako polovica spotreby NB, takze aj keby si snizil jeho odber na nulu, tak nemozes dosiahnut predlzenie vydrze o 60% bez inych zlepseni.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Nedal by som ruku do ohňa, že Jaguar v CPU výkone so Silvermountom neprehraje. (skôr to bude +/- autobus rovnako).
Ono je vôbec otázka či Silvermount bude v desktope vôbec Atom, alebo inak či v BGA desktope to bude vôbec Atom pretože sa šušká, že by to mal byť Celeron a až Pentium. A pre najvyšší Silvermount model sa "rumours" udávajú frekvencie 2.4GHz niekde až 2.7GHz (zrejme nie pre všetky jadrá a zrejme len Turbo). A nie som si istý či to Jaguar 2.0GHz A6-5200 čo do CPU výkonu to ustojí. Ale ako som povedal +/- autobus to bude na rovnako => prim bude hrať TDP (SDP) resp. spotreba alebo prepočty výkon/spotreba čo je vlastne 22nm 3-D vs. 28nm TSMC.

iGPU herný výkon v týchto prckoch je naozaj a tam sa skôr prikláňam na stranu recenzistov s názorom „je to lepší, ale stejně je to low-end, takže to je jedno“ bude v prospech AMD Radeon HD 8400 iGPU (GCN) voči odnoži Intel HD 4000 so 4EUs a dual-channel pamäťami - tu však bude podľa môjho názoru omnoho dôležitejší multimediálny výkon teda schopnosť bezproblémovo s nízkou záťažou CPU HW akcelerovať 2K a 4K videá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty 2,4 GHz jsem taky slyšel a je možné, že nějaká desktopová verze skutečně bude i výše. Na jménu imho nesejde - snad víme o čem mluvíme. U grafiky jsem zvědavý, jestli bude osekaný IB(gen7) nebo Haswell (gen7+). O tom jak důležitý je u těchto GPU výkon ať si rozhodne kupující.
Popravdě mi ale stejně příjde srovnání Silvermontu s Kabini jako zcestné (asi jako bychom porovnávali Kabini s 45W čtyřjádry intelu). Atom spotřebou míří o dost níže - až do mobilů. A dost pravděpodobně jen ty nejžravější modely se budou krýt s Temashem a to dokonce možná jen s tím nejnižším.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Ona aj meno je taktiež dôležité. Napr. predsa sa nemôže stať aby novú generáciu Celeron resp. Pentium porazil "nejaký" Kabini (Jaguar) takže sa domnievam, že Intel pre ne zvolí takú microarchitektúru a kombináciu jadier aby sa tak nestalo (povedzme buť štyri Silvermount jadrá, alebo vyššie taktované odnože Haswell dual-core).

Silvermount sa dozaista nemôže zrovnávať s Kabini, ale s Jaguárom, pretože Silvermount a Jaguár sú x86-64 microarchitektúry.

Tak Jaguár najdeme v zásade v Temashi (tablety, "netbooky") a v Kabini (Mini-ITX, mini-notebooky, notebooky apod.) aj Silvermount nájdeme v Bay-Trail T (tablety), Bay-Trail M (netbooky, mininotebooky, notebooky) a Bay-Trail D (Mini-ITX, nettopy a pod.).

Tak Jaguar ako aj Silvermount nájdeme ešte v embedded segmente (AMD G-series vs. Intel Rangeley) a microserveroch AMD Opteron X-series "Kyoto" vs. Intel Avoton.

Silvermount však ide ešte ďalej a nájdeme ho aj v mobilných telefónoch ako ntel "Merrifield".

Takže ak sa správne porovnajú segmenty (špecializácia) tak priame komparatiska SoC. postavených na microarchitektúre AMD Jaguar vs. Intel Silvermount je na mieste (TDP nech nás nemýli veď Intel je na 22nm 3D a AMD na 28nm TSMC).

Obe microarchitektúry majú ešte jeden spoločný (technologický menovateľ) čo považjem tiež za kľúčové teda zjednosušene: "wider dual-issue superscalar with out-of-order execution" (sic!)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

netrep mam stary bobcat c-70 dve jadra 1 ghz v netbooku, a ked pouzivam IE (ziadny chrome, ani atd) a vyuziva to hw akceleraciu cez grafiku tak mi vsetky flase idu plynlo.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Každé riešenie (či Intel alebo AMD) má svoje výhody. Momentálne mám AMD E-350 -ku v miniITX Home servery (CS source server, utorrent, NAS, webserver, Remote Desktop) a to dvojjadro na 1,6Ghz už pomaly nestíha...takže vidina viac ako zdvojnásobenia výkonu je pre mňa lákavá...navyše zrejme reálna spotreba ostane na súčasnej hladine a možno aj klesne o pár wattov (1-5W). Pre Kabini zatiaľ hovorí cena a výkon/watt vo viacvláknovom využití. Počkám si čo ponúknu výrobcovia dosiek (dúfam,že nebudem musieť dlho čakať) a vyberiem tú, čo bude mať najväčší pasív (chladím to 12cm fanom...ten malý cinkulár netolerujem :-)..prípadne zaváži aj micro SATA pre micro SATA SSD.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?
+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Možná jo, ale na webu je nemá. Ono se to prvenství těžko určuje, někdo to bere, už když je někde vidět produkt (byť jen na výstavě), někdo až když je oficiálně zařazen do nabídky třeba na webu, někdo až když to jde reálně koupit…

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Na webe majú už minimálne dva týždne, zatiaľ iba zmienku o Embedded solutions, je tam jedna doska, ale niesu tam presné modely z rôznymi APU http://www.sapphiretech.com/embedded/product.aspx?pid=ipc-ft3gs

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Aha, embedded, tak to mi samozřejmě zcela uniklo :).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mnó, podle mě ty desky ECS prezentuje jako JEJICH první desky S Kabini, světově první pak prezentuje Quad-core modely ovšem i tam by se dalo polemizovat (viz. Gigabyte BRIX, ASUS XS-A , MSI E1-2500I-E33, ASRock KA5200-ITX + ty dvě Sapphirky)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

On to asi neprezentuje přímo ECS, mně to tak nějak vyplynulo samo. Jak říkám, beru to podle těch, co to mají první na webu, jestli to měl někdo na webu dřív, tak to mám blbě.

Každopádně na co já čekám, je netbook s nějakým solidním Temashem, řekněme tak A6-1450, anebo klidně i s Kabini E2-3000 či A4-5000, ale hádám, že Kabini do netbooků asi dávat nebudou :/

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Právě, že to vypadá, že to tvrdí přímo newsroom ECS viz. http://bit.ly/12VUOC6

Netbook jsem ti myslím postoval už minule (Acer V5), bohužel jde kolem 500 USD (hledej V5-122P-0643)

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

O pár dní (myslím, že 26.06.) príde aj HP Pavilion TouchSmart 11-e000 Notebook PC series (E4X88PA) s AMD Quad-Core A6-1450 APU (1 GHz, 2 MB L2 cache)
zdroj: http://www8.hp.com/nz/en/products/laptops/product-detail.html?oid=5380665

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To je myslím jinak. Termín „World 1st Quad-Core SoC“ původně použila AMD právě pro svůj procesor Kabini, což je, jestli se nepletu, minimálně v x86 segmentu skutečně první čtyřjádrový SoC, se vším všudy (CPU, GPU, čipset).

Za acera díky, koukal jsem, asi ho má už ufon-na-zabití - http://www.alza.cz/acer-aspire-v5-122p-touch-stribrny-d439212.htm - bez ohledu na cenu je to lesklý, takže no-way.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak předně ECS tvrdí "ECS Reveals its First Motherboard with Kabini..." což znamená, že to jsou jejich první desky s Kabini, nikde žádná známka po tvrení, že jde o první desky (ať už na trhu nebo papírově).

Samozřejmě se tím nevylučuje, že je Kabini "Word 1st Quad SoC", ale to už není o desce nebo o první desce vůbec ;)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

ECS ma pravidelne udivuje presne tak ako pri mne jedna trojpísmenková taiwanská spoločnosť, ktorá po mojej signalizácii pavidelne prepisuje (updatuje) bružúrky a špecuifikácie a ešte je z toho nervózna keď ju niekto na ňu v dobrom upozorní.

Len pre ilustráciu z WIFTových zdrojov zo stránky ECS:

ECS KBN-I/5200 (V1.0)
Features:
"Dual DDR3 1600 Doubles the bandwidth of your system memory up to 25.6 GB/s and pumps up the system performance at lower power."

Specification:
"Dual-channelDDR3 Memory architecture"

ECS KBN-I/2100 (V1.0)
Features:
"Dual Channel DDR3 1333 Doubles the bandwidth of your system memory up to 21.0GB/s and pumps up the system performance at lower power."

Specification:
"Dual-channelDDR3 Memory architecture"

>>> Je to zjavná nesprávnosť pretože AMD Jaguar disponuje len single-channel memory controllerom, čo pri frekvenciach:

1333MHz DDR3 pamätí predstavuje priepustnosť 10,67 GB/s,
1600MHz DDR3 pamätí predstavuje priepustnosť 12,8 GB/s.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Ono si stačí stáhnout manuál. Tam je napsané, ze paměti jsou skutečně single channel, ze mini PCIe sloty nefunguji pro mini SATA a další zajimavé věci. Dle toho návodu muže deska obsahovat všechny modely kabini procesoru, takže je mozné, ze se ještě v budoucnu dočkáme dalších verzi.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.