Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k MediaTek chce být s Helio P40 nejefektivnější na trhu

To jim preju.

Mediatek delal dlouha leta cipy, u kterych nefungovala minimalne GPS. Pak se znedadani vrhnul na highend. U koncovych uzivatelu je logicke, ze zatimco u telefonu za 2-3 tisice nejake detaily neresi, u telefonu za 10-15 tisic ano.
Logicky teda uzivatele drahe founy od firmy s posramocenou povesti nechteli a Mediateku se zacali vyhybat. Tim i vyrobci founu zacali radeji preferovat konkurenci a nekteri si SoC zacali i vyrabet sami.
Naopak Mediatek se posramocenou povest snazil napravit dalsimi preslapy jako prvni desetijaderny cip pro mobily, kdy nikdy nebezi vsechna jadra najednou. Jenze tim zacal byt Mediatek leda trapnejsi nez predtim a povest to rozhodne nenapravilo.
Mediatek si jiz nikdy nekoupim, rado se stalo. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Těch pár lidí co řeší od jakého výrobce mají v mobilu čip nikoho nezajímá. Pokud byly některé problémové, pak se poučili spíše výrobci na základě reklamací.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé jak se někteří jednodušší jedinci drží 5 let starého problému který spočíval v implementaci antény a softwarové chybě jak hovno košile dodnes.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem dva mobily s MTK čipem. S CPU jsem byl spokojený (na to, kolik ten mobil stál). Co se týče GPS to byl ale propadák.

U prvního mobilu mi postupně začal pomalu klesat výkon a po vypršení záruky to prakticky přestal být použitelné - jakmile se auto rozjelo, GPS přestala pracovat. U druhého mobilu mi GPS odešla úplně ještě během záruky. Žádná softwarová aktualizace GPS opravdu zázračně nerozchodila. Doteď jsem si myslel, že problém byl čipu. Netušil jsem, že problém je v tom, že jsem jednodušší jedinec.

S mým stařičkým mobilem se Snapdragonem jsem měl opačnou zkušenost - poměr cena/výkon CPU nic moc, ale GPS fungovalo spolehlivě (až do zničení mobilu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U těch laciných smartphonů s mediatekem jsou bohužel často ořezané paměti, které zabíjí výkon a chybějí základní senzory jako kompas a gyro (stroje 100-150 USD), jiné fungují špatně (třeba to GPS) navíc výrobci chrlí nový skvělý model každý týden a podpora podle toho vypadá (maximálně 1x OTA, i vážné chyby se neopravují). Provozovat takový přístroj po roce je minimálně z hlediska zabezpečení o dr-šku.

Myslím, že Mediatek by radší měl nabídnout čipset s otevřenými drivery, aby je mohla komunita opravovat a vylepšovat i potom, co výrobce s výrobou skončil, protože stojí zap-rd.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak tady musím oponovat, byť si o Mediateku nemyslím nic extra, tak mám od minulých Vánoc tablet Asus Z300M, který je posazen na levném 4-jádrovém procesoru právě od nich. Tablet přišel s Androidem 6, nyní je se sedmičkou a přibližně co každý měsíc či dva chodí menší update (většinou záplata zabezpečení Android). Tj. ten necelý rok, co ho mám, tak jsem dostal jednu velkou aktualizaci a 6 nebo 7 malých. To bych rozhodně označil za ideální podporu. Nevím, jestli má na tom nějakou zásluhu Mediatek, nebo si to tak překvapivě dobře hlídá Asus, každopádně to funguje. I ta prokletá GPS, ale tu na tabletu prakticky nepoužívám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsou tri druhy oprav respektive updatu na nove verze:

1. Novy kernel: nejen u Mediateku je (bylo) obvykle, ze telefon dostal ovladace do jedinneho kernelu a s tim musel vydrzet cely svuj zivot. Jakakoli nova verze kernelu a vyrobce telefonu s tim nemohl nic delat, protoze Mediatek nedodal pro novou verzi kernelu nove ovladace. Tady v tom je zakladni problem na Androidu obecne, kernel je u vetsiny zarizeni stary a deravy.

2. Update knihoven Androidu mimo kernel. Resi to castecne Google a tyhle knihovny jsou updatovany prubezne minimalne po dva roky a castecne to resi vyrobce telefonu, pak to zavisi na nem. Asus je spis vyrobce, ktery sva zarizeni updatuje.

3. Update grafickeho rozhrani vyrobce telefonu je plne v kompetenci vyrobce telefonu a Asus opet patri mezi firmy, ktere sve graficke rozhrani v tomto pripade ZenUI updatuji.

Pokud pises, ze tablet od Asusu s SoC od Mediateku mel Android 6 a ted ma Android 7, znamena to, ze pravdepodobne Mediatek vydal minimalne dva ovladace do kernelu - pro Android 6 i Android 7. To ale neznamena, ze i pro Android 7 uz nemuze byt mezitim vydana nova verze kernelu, kde uz podpora od Mediateku chybi, netusim, ale kazdopadne je to velke zlepseni. Mediatek driv opravdu neudelal ovladace vic nez pro jeden kernel a teda jednu verzi Androidu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No já se přiznám, že jsem ty updaty nijak pečlivě nezkoumal. Každopádně mne to překvapilo, nic zvláštního jsem nečekal (Mediatek jsem kdysi měl a ten dojel právě na to, že už nebylo možné ani v neoficiálním FW přejít na vyšší Android, protože prostě ovladače nebyly). Každopádně takovou chybu BlueBorne jsem měl na tabletu za necelých 14 opatchovanou, na Honoru 6X asi za tři týdny. Takže už na Androidu pozoruji zlepšení, co se týče aktualizací. Honor 6X vyšel se 6, následně dostal 7, a na Vánoce má přijít upgrade na 8. Mezitím přišly asi tři malé aktualizace zabezpečení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tim Mediatekem a kernel drivery mate v podstate pravdu, MT je znamej tim ze na to s*re.

Nicmene:

"Pokud pises, ze tablet od Asusu s SoC od Mediateku mel Android 6 a ted ma Android 7, znamena to, ze pravdepodobne Mediatek vydal minimalne dva ovladace do kernelu - pro Android 6 i Android 7."

"Mediatek driv opravdu neudelal ovladace vic nez pro jeden kernel a teda jednu verzi Androidu."

... takhle to vubec nefunguje. Android nevyzaduje zadny konkretni kernel, akorat vyzaduje jiste featury od kernelu (a ty pozadavky se nemeni s kazdou verzi, jenom obcas). Trebars Android 5.1 oficialni (AOSP) pouzival 3.16 nicmene ja mam v telefonu 5.1 s kernelem 3.10 a jsou 5.1kove founy s 3.4 nebo dokonce 3.1 kernelem.

Tudiz velmi pravdepodobne oba ty androidy s MT bezi se stejnym kernelem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je zajímavé, mám levný (3800 Kč) mobil s Mediatekem a mám v něm všechna čidla včetně Hallovy sondy. GPS najíždí bleskově a na testu dává přesnost 3 metry. No a mám slíbený Android 8. Jestli bude, to se uvidí časem, ale nijak moc mě to nesvrbí. K tomu 4 GB DDR4 RAM, 64 GB Flash, 5,5" FullHD se sklem Gorilla 4. Helio P20, Antutu přes 63 tisíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No očividně šli do sebe. Ono jim nic jiného ani nezbývá, kdyby to vedli, jak to vedli dřív, tak to můžou rovnou zabalit. Musejí se trochu snažit, konkurence velká.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna Hallova sonda bývá i v těch nejlacinějších přístrojích kvůli flipovým pouzdrům (zhasínání displeje). Ale co většinou chybí je třeba gyro, pak notifikační dioda, INTerní paměť je pomalá a nekvalitní. Papírově to ale vždycky vypadá hezky a za tu cenu, no nekup to!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Xiaomi Redmi Note 4 alebo Redmi 4X nie je v nicom opisovanom osmeleny a pritom je za cenu "nekup to".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Xiaomi Redmi zvlášť byly vždycky pod cenou a tyhle modely už jsou dneska výběhové, takže cena klesá. To platilo i pro Galaxy od Samsungu, ty taky klesly na polovinu s uvedením nových modelů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak mozna vybehove jsou, ale nastupce jeste vydan neni a za tu cenu je redmi note 4 stale vyborny mobil pro normalniho cloveka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Redmi Note 4 má Qualcomm Snapdragon 625, takže se to diskuze netýká. Zadalší schází NFC, má to nejspíše hybridní slot + jen 32GB INTerní úložiště - varianta s 4/64 stojí kolem 5.5 tisíce ještě dneska... Jestli to má gyro, notifikační diodu, kompas (důležité třeba pro navigaci) atd. jsem už ani nezkoumal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V dnešnej dobe je NFC zásadné pre bezkontaktné platby, aby som nemusel ťahať so sebou všetky karty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otazne je, kolko ludi NFC realne vyuziva. Ja z celeho okolia viem o 2 ludoch. Zato viem o nasobne viac ludoch, ktory pouzivaju jack, dual SIM alebo pridavnu kartu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NFC není jen o bezkontaktních platbách, které se teprve rozjíždí (tuším u nás zatím jen Airb.) ale např. se tím dá přepínat stav mobilu podle podle NFC tagu, které v sobě mají různá zařízení nebo nálepky s tagem na příslušným místě. Nebo přenášet konfigurační informace. Typicky docking station přepne režim na hudební mód zapne přehrávač atd., v autě po položení na tag se zapne navigace atd. využití je milión.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja viem, na co vsetko sa da NFC pouzit. Moja otazka znela, ake percento ludi vobec tusi, k comu je nejake NFC, kolko ludi si podla jeho pritomnosti bude vyberat mobil a ta najdolezitejsia, kolko ludi realne to NFC pouziva, doma ma dockstation, na zachode, v aute a v praci nejake nalepky? Ja viem o 2 ludoch celkovo a to jeden pouziva na platby a druhy si nim komunikuje s domacou elektronikou a IoT. Povedal by som, ze dnes stale raritne vyuzivana funkcia. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to raritně využívaná funkce, ale jen proto, že jen minimum přístrojů to NFC má. Myslím v běžné konzumentské relaci tj. do 10 tisíc, kam patří i Xiaomi. Člověk na pozici manager NFC zase v současnosti nevyužívá, protože drahý přístroj za 20 litrů má spíš jen pro "repre", ne pro real work (začne teprve až to začnou marketingově tlačit třeba banky).
Apropos dřív k podobným účelům sloužilo bluetooth, ale to vzhledem ke komplikacím už v podstatě padlo. NFC má výhodu v tom, že dosah je v absolutním maximu do 10cm, takže nějaký hacking nebo spamming, který by si pak vyžadoval opruz ve stylu párování tak jako v případě BT nehrozí... náročnější věci jako platby si pak pořeší aplikace s vlastní úrovní zabezpečení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som pouzil NFC 1x a to len zo zaujimavosti s prackou LG, kde som skusil self-diagnostic a nahrat si vlastny praci program. Ale nejak som nenasiel velku potrebu to vyuzivat. To uz som stretol viac ludi, co sa postazovalo skrz absenciu infraportu, ktory sa uz dnes tak casto nevidi. Nejak mi nerobi problem jednym klikom nastavit rezim v praci, alebo aktivovat budik doma u postele. Nepotrebujem k tomu privesky ani nalepky za stovky korun.. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kupte si NFC nálepky a pak uvidíte, že to má využití (v nouzi se dá coby nálepka použít třeba i prošlá bankovní karta nebo stará pražská "openkrad"). Stačí pak nalepit zespoda na zařízení a v nějaké automatizační aplikaci si na daný tag nastavit profil nebo makro (Lama, Macrodroid, Tasker).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzial v mojom konkretnom pripade nema, nemam pravidelny spiaci ani pracovny rezim, nie som z tych, co kazdy den lahnu v 11 do postele a v 6 rano vstavaju. Co si vsak dokazem predstavit je nejaky 2FA autentifikator, kde by som pristup potvrdil prilozenim telefonu k zariadeniu v spojeni s fingerprint citackou. Ale to si este pockam, kym nieco take bude rozsirena vec. Dnes to vynimocne pouzivam za pouzitia Bitcoin Trezora, ale nie je to tak prakticke, ake by to mohlo byt prave s mobilom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hybridny slot je stale lepsi, nez jednoslot, ktory najdeme aj u mobilov za 3-nasobok. NFC moze byt uzitocne, ale pouziva ho tak 1/20 ludi. Iste menej ludi, nez co pouziva jack. ;) 4GB/64GB je viac nez dostacujuca kapacita, opat pre 99% ludi by som kludne tipol. Gyro ma, notifikaciu ma, kompas ma. Nestoji uz 5.5 tisic ale da sa zohnat pod 5k. Co mame dalej? :) Existuje lepsi telefon do tejto ceny? Velmi pochybujem ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě řečeno na tomto se mi zdá nejlepší ta velká baterka, já si osobně počkám na nějaký 64GB bezrámečkový model, protože 5.5" bych už v kapse nosit nechtěl, hrozí vypadnutí atd. (zatím mám 5.2" od konkurenční firmy, sice to vyjde cenově na dvojnásobek, ale nic se nekazí a tahle velikost je optimální do kapsy, včetně té od košile, no).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to pozor, Redmi Note 4 existuje i ve verzi "MediaTek": http://www.pdevice.com/product/xiaomi-redmi-note-4-mediatek-price-specs

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja ho pred mesicem doporucil dvoum normalnim lidem. Cena 4290 kc. V dany cene (pozadavek byl okolo 4K) sem nic lepsiho nenasel. Navic xiaomi za tu cenu ma zrejme nejlepsi sw podporu. NFC jim nechybi. 32 GB nikdy nezaplnej, tim padem ani nevadi hybridni slot protoze SD kartu netreba. Gyro, dioda i kompas tam jsou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to skvely telefon. Uz ho dostala priatelka, mati i bracha odo mna ako darcek :D Vsetci spolocne i s dalsimi kamosmi, ktorym som ho doporucil, su nadmieru spokojni. Nebyt toho, ze som technicky nadsenec a hlavne bazim po co najlepsom fotaku, pripadne sa nejakym sposobom dostat do fin. krizy, tak si ho rozhodne kupim tiez. Za tie prachy proste fakt neni o com.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No mě by 32GB volného místa taky stačilo, ale mobil s 32GB má volné tak 20-24GB a to už může být v některých situacích málo. Stačí mapy.cz s offline mapami ČR+SR, navigace s offline mapami, pár her, hromada fotek a videí po roce, dvou používání a pak jedeš na dovolenou autem a chceš si stáhnout offline mapy několika států a najednou není kam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám i gyro a tříbarevnou notifikařní diodu. Slušně fungující fingerprint vepředu.

Interní paměť pomalá je, o tom žádná. Ale mobil je svižný a to je hlavní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až se začne za rok, dva postupně zpomalovat třeba kvůli té paměti nebo hromadění chyb u aplikací optimalizovaných na vyšší verze androidu, tak budete mluvit jinak...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak urobi Factory Reset. A za 2 roky ho moze s cistym svedomym aj vyhodit, bateria bude mat znacnu cast zivota za sebou, rovnako ako v lubovolnom inom pripade. Za tych 3500Kc ho to mrziet ani nebude, za nejakych 1500Kc ho preda a strata bude 1000Kc/rok. Zato clovek, co si kupi mobil za 20 tisic, natom bude s bateriou podobne, updatmi zrejme tiez a predajna cena bude kolko, 6 tisic? 7000kc/rok?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je taky přístup, ale ta reinstalace a customizace celého prostředí (i když mám třeba zálohované i konfigurace launcheru a automatizace) by mně zrovna nebavila. A někdy ani ten reset nepomůže, když důležité aplikace bIbě fungujou na nižší verzi OS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som k takemu rieseniu pristupit nemusel za 1.5 roka na S5 a 2 roky na S6. U starsieho HTC One som to spravit potreboval. Myslim, ze urobit to po 2 rokoch nie je nic, co by clovek nezvladol. So zalohou ako pisete, je to zalezitost na ako dlho, maximalne hodinu vc. instalacie naslednych updatov? Dost zalezi i to, kolko sajrajtu si do telefonu clovek pusti. Vieme ako a cim sa hlavne Android ucpava. Ak to date do ruk detom, ktore tam kazdy den stiahnu 5 appiek/hier, tak to system odnesie urcite rychlejsie, ako ked si tam nahrajete 20 stalych apps, ktore vyuzivate a ktore nenesu sebou bordel. V takom pripade ten telefon s prehladom 2 roky posluzi a nebude nutny ani factory reset. Ale ako hovorim, opotrebenie baterie je dnes najvyznamneji nedostatok po 2 rokoch pri kazdodennom uzivani, takze plne chapem ludi, co si kupia naslapaneho cinana za 5k, za 2 roky ho podaruju/predaju a kupia si noveho a zasa maju na 2 roky pokoj. A neutratia vo vysledku moc, maju stale cerstvy OS, vylepseny HW a bateriu v pouzitelnom stave.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebude. Tezko za rok bude mit problem s aplikacema, kdyz bude mit android 8... Mam odlozenyho cinana s androidem 4.2 a ani s nim sem moc problemovych aplikaci nepotkal. Spis, ze nesli vubec protoze chteli 4.4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moc se v tom nevyznám ... Proč jdou z 10nm FinFET Helio X30 na 12nm FinFET místo, aby předchozí model poladili k větší efektivitě. Copak to nelze, když využívá (snad) lepší, 10 nm proces?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I am agreed with you i have tried this device to play https://idreamleaguesoccerkits.com/dream-league-soccer-kits-2020/ and it worked perfectly with our any lag. The graphic is amazing.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.