Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mediatek přechází od TSMC k Intelu (který své čipy vyrábí u TSMC)

Dve poznámky
1.Xilinx je už AMD

2. Ide o 16nm a 14 nm Intelu...

Intel Announced that MediaTek will use Intel Foundry Services for FinFET based smart edge device chips. MediaTek will start with Intel 16nm technology which originated from the legendary 22nm, the first commercial FinFET process. It’s equivalent to TSMC 16nm. Once Intel 14nm capacity frees up I would expect it will become available to foundry customers as wel
https://semiwiki.com/semiconductor-manufacturers/intel/315691-intel-land...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

'' MediaTek will start with Intel 16nm technology ''

to je asi blbost, intel zadnej 16nm proces nema a nikdy nemel..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podľa medzinárodného štandardu IRTS sa to volá 16/14nm node.
https://en.wikipedia.org/wiki/14_nm_process

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bylo by dobry aspon tvrdit to, co je v tom odkazu napsany:

'' The 14 nm was so named by the International Technology Roadmap for Semiconductors (ITRS) ''

na cely ty strance neni nic, podle ceho by se 14nm procesu intelu melo rikat 16nm..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže konečně budeme mít srovnání výrobních procesů intel vs TSMC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Cílem MediaTeku rovněž nemusí být přesun podstatné části produktů na linky Intelu, ale demonstraci, kterou se MediaTek snaží předvést TSMC, že na ni není plně závislý, aby měla motivaci nabízet výhodnější ceny."
Príklad nVidie asi Mediateku nestačí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mediatek je zrovna taky značka, které se vyhýbám jak čert kříži. Kdykoli se mi poštěstilo vlastnit telefon s MT, znamenalo to vždy problémy. Polofunkční GPS byla legendární, mizerný support výrobce taky. Takže dnes, když koukám po telefonu, Mediateky automaticky odfiltrovávám.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To bylo. Dnes jsou MTK SoC vynikající.

Pokud bude MTK využívat 12 a 14 nm procesy Intelu, tak se to mobilních procesorů zjevně netýká.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsou takový urban legendy, s polofunčkní GPS jsem projel půl republiky. Kromě toho ten telefon stále mám a funguju na něm :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kecy, problémová GPS byla u MT legendární, sám jsem tehdy přešel z Huaweie s MT na Huawei s Kirinem, a GPS se nedala srovnat. A ano, GPS na MT sice nějak fungovala, na autonavigaci stačí skoro cokoli, ale zkusit hledat kešku s Mediatekem? Tam bylo vidět, jak moc na ho**o ta GPS je. Přesnost lítala do desítek metrů, a to je zcela nepoužitelné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi takhle: Teď mám Helio G95, předtím jsem měl Snapdragon 636. Rozdíl v přesnosti, citlivosti a rychlosti GPS žádný. Ještě předtím jsem měl Helio P25, tomu trvalo déle, než se chytil, ale přesný byl stejně - na pár metrů.
Možná jsou SoC vyšší výkonnostní a cenové úrovně přesnější, nevím. Já takový neviděl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Píšu - byla. Dnes to zřejmě (dodat KONEČNĚ) opravili. Nicméně já nemám důvod Mediateku dávat další šanci. Zklamal mne víckrát (neměl jsem s ním jen jeden telefon), dlouhodobě jen porůznu provázely problémy s GPS, častým přehříváním a totální SW nepodporou, kdy nemohly na SOC být portovány nové verze Androidu, protože MT se totálně vykašlal na support a dokumentaci. Jestli všechny tyhle zásadní prohřešky napravili, tak OK, ale já MT v telefonu nechci. Dokud to nezačne nějakým způsobem velkoplošně prasit Qualcomm, tak zůstávám u značky, se kterou dlouhodobě v mid-endu nemám problémy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

MTK asi pořád nezveřejňuje drivery, takže na něj nejspíš neseženete žádný jiný OS. Na Snapdragonu jsem měl jeden čas Pixel Experience.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže stále Mediatek no-way. A předpokládám, že dodávaní driverů i výrobcům bude stále mizérie, takže některá zařízení zbytečně přijdou o oficiální updaty na nový OS.A zákazník o možnost alternativy. Takže MT stále stejný odpad, jako vždy byli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, mám to stejně, Mediatek je pro mě mrtvý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Byla legendární ale před osmi lety a pak už nikdy. Někteří zoufalci tím žijou dodnes. DM9000 bych označil za lepší soc než 8gen1snap

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no jo no, zatímco plně funkční GPS by tě těch pár kilometrů navigovala přímo po nejkratší cestě, s polofunkční GPS jsi se holt projel přes půl republiky ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Alespoň si člověk prohlédne krásy satelitních městeček a podobných Mordorů :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Největší Mordor v téhle zemi je bohužel Praha. Na tu je nejkrásnější pohled ve zpětném zrcátku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Projíždět zajímavými vesnicemi a městy je rozhodně super součást cestování. Najet na dálnici a čučet desítky kilometrů na stále téměř stejný kus asfaltu/betonu je sice rychlá forma dopravy (teda, často taky ne - bouračky, opravy), ale taky nejotravnější. Nic k vidění, řidičský zážitek nula. Jízda mimo tyto tahy je mnohem zajímavější a příjemnější. Teda většinou, bohužel v ČR díky silně proměnlivé kvalitě silnic občas takhle člověk potká silnici typu tankodrom hadr.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„silnici typu tankodrom hadr“

A nejlepší na tom je, že se u nás opravují úseky kde je asfalt v pořádku a na úseky v havarijním stavu kde je to místy hra o neproražení vany se kálí. A s tím projížděním zajímavých úseků souhlasím, razím heslo, je to sice delší, ale za to horší cesta. Díky tomu jsem narazil na spoustu hezkých míst kde ještě není zákaz vjezdu. Ale horší je že se zákaz vjezdu začíná osazovat i na úseky kde jsou veřejné silnice a většinou se to nelíbí ani místním protože tím pádem k nim nesmí autem ani návštěva.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Se vším se nedá než souhlasit. Bohužel také to znám, že jsem už zažil x oprav silnic, které měly jen minoritní problémy a normálně bych je považoval za ty z těch lepších. A naopak už roky (někde víc než desítka) znám silnice, které jsou v otřesném stavu. Třeba poblíž máme jednu takovou, která vlastně už není silnice, ale jen hromada na sobě poslepovaných záplat. Všechny silnice v jejím okolí (a vlastně i její samotná druhá půlka) jsou opravené (už možná i víckrát), ale tenhle úsek je strašný.

Nicméně to nic nemění na tom, že když člověk někam jede (ne za prací, kde je potřeba být efektivní), tak samotná cesta má být zajímavá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.