Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Menlow - další generace UMPC a MID

Nevím nevím co je lepší. Zda 6-ti palcové UMPC nebo 10" notebook. Po kapsách se nebude dát nosit ani jedno z toho.. Asi by mi hodně chyběla HW klávesnice (určitě na některých modelech bude). A co se týče výdrže, poslední 10" Vaio se chlubí výdrží kolem 10 hodin, což je hodnota více než dobrá..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

PDA umírá? A od kdy? Nějak jsem si nevšiml. Jestli on si někdo neplete pojmy s dojmy. PDA ani tak neumírají, jako spíše konvergují s telefony. A tak nám vznikají různé komunikátory a chytré telefony. Přičemž hranice mezi komunikátory a chytrými telefony se někdy rozostřuje. Respektive některá zařízení se ne úplně jasně dají zařadit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No urcite je dobre, ze si dneska muzete vybirat pocitac dle libosti, nebot je skala nabidek od malickych smartphonu v hodinkach pres telefony, PDA, UMPC, subnotebooky, notebooky, PC, servery az po superpocitace je-li libo:-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

peca_007: No to tim prave myslel. A ta hranice je pomerne jasna - ma to GSM modul (a tim padem v zakladu telefonni aplikace), pak je to Pocket PC telefon (nebo jak rikaji ruzovi MDA). Mit dve zarizeni prakticky pomalu postrada smysl, takze jeden musi ze hry ven...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

PS: Distancuji se od reklamnich odkazu z terminu "servery", "modul" a "aplikace". S uvedenymi spolecnostmi nijak nespolupracuji a z reklamy osobne neprofituji:-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, oni se zas presunuli na "2007". Ale princip je stejny;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Erkil1452: No, já právě mám radši 2 oddělená zařízení. PDA by podle mě mělo mít pořádný 4" displej, ale nemusím ho tahat úplně všude. Telefon by měl být bytelný a umět jen telefonovat. Obojí samozřejmě musí spolupracovat přes BT, IR nebo kabel. Neodsuzuji ani zařízení spojená, tedy komunikátor nebo smartphone. Ale smartphone, nemaje dotykový displej, se IMHO blbe ovládá. Komunikátory se zase výrobci snaží udělat zpravidla co nejmenší a (dnes typická) úhlopříčka 2,8" je prostě bída a zmar (na to nevidím).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

peca_007: Nojo, jenže většina lidí si dnes myslí něco trochu jiného (nač mám tahat dvě zařízení, když mohu jedno) a proto to taky s těmi prodeji PDA vypadá tak jak vypadá. Ale kdo ví, třeba se MID povede prosadit, tam tomu to spojení na net a orientace na sociální sítě může hodně pomoct...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

peca_007: V tom je samozrejme kus pravdy, ale moje zkusenost je takova, ze cokoliv krome telefonu (digifotak, kameru, mp3 prehravac, PDA, GPS,..) jsem liny pouzivat (nabijet, nosit, vytahovat z tasky...), takze ve vysledku konci ve skrini. Takze moje kombinace je komunikator + respektive / dumbphone - do akcnejsich podminek:-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

souhlasím sd pecou_007. u telefonu mi bohatě stačí telefonovat, SMS a někdy foťák. A možní MP3. na cokoliv jiného mám PC nebo NB, kde zase požaduji přehlednost a výkon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám Pocket Loox N560. Musel jsem si ho vzít na nátlak šéfa. Konkrétní model byla moje volba, ale že v tom nebude telefon, to už jsem si musel docela obtížně prosadit. Pro praktičtější použití by to mohlo mít klidně o fous větší displej (má to 3,7"), tak aby se to ještě sneslo (nosím na opasku), což může být 4" až 4.5", IMHO by se ještě 5" dalo a prospělo by to použitému VGA rozlišení.
Fakt je, že MP3 v telefonu má něco do sobe :-), ale krom Javy (MIDP 2) a budíku už v něm víc nepotřebuju. Na další vychytávky mám PDA.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem k PDA nikdy nepricuchnul, ted se prohanim s komunikatorem a jsem spokojenej, byt to ma jenom QVGA - coz podle me neni tak moc na zavadu, kdyz nepotrebuju v prvni rade browsit. Na komunikaci a organizaci casu je QVGA a vysuvna klavesnice to uplne nejlepsi co jsem mohl zvolit :) (predtim jsem pouzival smartphone, jeste predtim dumbphone)

Jinak souhlasim s Erkil1452 - ac jsem driv AllInOne zarizeni dost odmital (integrovany fotak pouzivam minimalne doted, integrovana GPS je fajn, ale zatim se mi pro me uziti zda externi modul lepsi volbou), tak se zda, ze v urcitych segmentech je to ta spravna cesta.
Treba ten fotak se podle me urcite nechynutl tak jak by nekteri radi nebo jak predpovidali, ty siditka v telefonech, to jsou spis generatory barevnejch skrvn.
Ale PDA s telefon se dobre doplnuji, ciste jednostranna zarizeni nemaji tolik plusu, aby jim "hybrid" nemohl obstojne konkurovat.

Rekl bych, ze treba klasicke rucni GPS taky nejak pomalu mizi, snad krome hardoutdoor segmentu. Lidi si radeji pomalu poridi xDA s integrovanym/externim modulem, aby si mohlo zvolit kterej ze softu budou pouzivat, jaky mapy si nahrajou a nebyli nijak svazani vyberem vyrobce. (Pravda, PNA autonavigace zase rozjizdeji hype ted, tem se bude konkurovat tezko :) )

Jeste k tomu ze PDA umira - to je fakt, Dell skoncil, nedavno FSC. HP se vraci, ale hraje to spis na segment smartphonu, nez ze by chtel krisit iPaqy. Pak tu mame Acera, MIO a koho dal ?
Naproti tomu HTC, ETEN, ASUS a dalsi v segmentu QVGA a VGA zarizeni docela "rulujou" - jejich produkty jsou jednoznacne cim dal rozsirenejsi.
A rekl bych, ze uz jsou dlouho uspesnejsi nez kdy byly PDA i na svem vrcholu (subjektivni dojem).

Kategorii UMPC by mohl trochu ozivit Asus s Eee, na kterej se docela tesim a asi ho budu sam zvazovat. Proste podle myho se casem dockame takovyho skatulkovani podle rozmeru, ze si bude moc kazdej vybrat presne to co chce :) (me se treba zpocatku hrozne libila Athena od HTC, ale kdyz jsem koukal jak je to velky, tak proste ne - to uz radeji do batohu ci brasny nejaky umpc nebo subntb, at ta prace za neco stoji).

Ale ta moznost volby je kazdopadne skvela ! :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

smartphone je fajn, ale vydrzi nekolik dni na jedno nabiti? Ne? Tak pak je chci zvlast. Mam Palma a mobila. Fajn kombinace.
A ze je nekdo linej tahat si 2 veci? No, pak se divim, ze taha i tu 1 ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.