Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Meteor Lake si vyžádá nový socket. Čeká se nárůst IPC, ale pokles frekvencí

Smůla, už máte zastaralé informace :D :D

Socket má být lga 1851 a je k tomu i leaknuty slide porovnání s lga 1700.

https://videocardz.com/newz/intel-lga-1851-socket-for-desktop-intel-mete...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zvláštní že ani ArrowLake nepřinese navýšení velkých jader a zůstane u 8. Asi hodlají primárně vylepšovat výkon těch malých.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu si myslíš že o generaci cpu která má přijít někdy kdovíkdy v budoucnu jsou teď konkrétní informace?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale to bude mať význam, len ak to AMD dovolí

US Patent for Processing unit that enables asynchronous task dispatch Patent (Patent # 8,854,381)
Processing unit that enables asynchronous task dispatch
Sep 1, 2010 - Advanced Micro Devices, Inc.
https://patents.justia.com/patent/8854381

O tomto by asi nikto nevedel, keby ho AMD nezačala vymáhať v rámci pätice patentov vymáhaných voči TCL a Realtek-u
AMD Triggers US Investigation of Realtek, TCL Holdings for Patent Infringement

published about 7 hours ago
https://www.tomshardware.com/news/amd-triggers-us-investigation-of-realt...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel a AMD maji snad stale platnou dohodu o vzajemne vymene patentu (cross-licensing). To snad umoznuje pouziti patentu druhou stranou.

"AMD and Intel have a cross-licensing agreement, which guarantees that the companies will not pursue litigation for any potential patent infringements. The agreement covers entire patent portfolio for both companies, which includes general-purpose processors, graphics adapters and other intellectual property." Vyjimkou je mj. ban na tvorbu CPU kompatibilnich s infrastrukturou druhe strany (nelze vyrabet CPU pro platformu druheho).
https://www.kitguru.net/components/cpu/anton-shilov/amd-clarifies-cross-...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ta dohoda se týká funkčnosti ven do OS a aplikací, aby CPU výrobců byly zaměnitelné (tzn. instrukční sady, chování flagů, ...). Jak píšeš, netýká se patice/chipsetu (takže již není dovoleno vyrábět CPU do desky druhého výrobce). Na tapetáře Fodreka nehleď - to je jen bot, co bez přemýšlení generuje "closest related" zprávy, které ale nemusí být vůbec related (extrémem je třeba něco 10 let starého, co se ukázalo jako slepá cesta, kdy pak firma šla jinou - příkladem pokus AMD o procesory ARM, nakonec vyhrála cesta Zenu). Že plácá nesmysly, poznáš i podle oslích můstků k napojení jeho nesouvisejícího příspěvku na původní ("ale to bude mať význam, len ak to AMD dovolí" - jaký má AMD vliv na dovolení vylepšovat výkon malých jader?). Intel má již od první verze implementovanou hardwarovou asistenci pro OS pro rozhazování procesů mezi malá a velká jádra. Tato asistence se samozřejmě bude s každou další generací vylepšovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ak v tom vylepšení použije Intel patent AMD, tak môže. Hlavne, ak predĺženie dohody skončilo 1.6.2022, tak to m§že AMD použiť v svoj prospech

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na to si obě firmy dávaj pozor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme,

Akurát je problém, že predĺženie tej dohody (pôvodne z 12.9.1976 platnej od 1.1.1977) na 5 rokov bolo podpísané 16.5. 2017 a platné 5 rokov od 1.6.2017.

Je nepravdepodobné, že by sa tento legendárny duopolový pakt po 40 rozpadol, ale AMD má, minimálne, lepšiu vyjednávaciu pozíciu ako v iných rokoch.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Meteor Lake (a potom i Arrow Lake) má používat socket LGA 2551.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

what. a. pity

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsem zvědav, co na ten jen o 10% vyšší ST řeknou hateři Zen4, kterým připadá už i 20% navýšení jako fail:), to se z tohoto už asi zblázní, u Zen4 je podle některých IPC sníženo a tady je zas pro změnu snížena frekvence, hrůza.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Protože o Intelu se vědělo že to bude prostě jen refresh a nebyly žádné bláznivé "úniky" jako u zen4 kde se říkalo + 25-35% ST.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řeč je o Raptoru nebo Meteor Lake? Raptor je reflesh, o MT se tak snad nikdy nemluvilo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak 25%... to se možná do toho rozptylu ještě vleze, jen takty se zvýší aspoň asi o 15%, taky záleží na dané aplikaci, ale ST určitě nepůjde pod 20%.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Zprávy o minimálně třígenerační výdrži socketu LGA1700 vypadají na drb" - A to tvrdil kdo? Snad všude jsem četl, že LGA1700 bude jen pro AL a RL a nebude to kompatibilní s ML.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě to bylo zase něco co kdysi řekl ten leaker MLID.

Jenomže ten říká něco každý týden a kolikrát to co už řekl různě otáčí atd atd

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MLID není leaker, ale prostě má pár více či méně spolehlivých kontaktů v několika technologických firmách působících v IT (výroba zák. desek, graf. karet apod.) a postupně se snaží lepit útržky z toho, co se k němu donese. Někdy je to dál, někdy blíž realitě, ale tak je to v podstatě se všema takovýma lidma. Akorát ta úspěšnost se mezi nima různě přelívá tam a zase zpátky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten "trojkanál" vychádza z cien DDR5?

Today, 09:11
DDR5 memory pricing has been declining faster than expected, with average pricing for modules based on the latest standard dropping by as much as 20% in a month's time. As reported by ComputerBase, pricing for
1 GB of DDR5 has fallen from around €15 by the end of 2021
down to around €5/GB at time of writing.

At current pricing, an entry-level, 32 GB DDR5 kit DDR5-4800 memory (JEDEC standard) has fallen from a high of €430 down to a much more palatable €154.

https://www.techpowerup.com/295580/ddr5-memory-pricing-declining-bolster...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na jakou cenu spadly 64GB moduly DDR5-6400CL32?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Zprávy o minimálně třígenerační výdrži socketu LGA1700 vypadají na drb"

Ešte pred pár týždňami ma IntelFan za túto vetu takmer umínuskoval k smrti :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak vidím tu tabulku, ti už by se měli s těma jezerama zrychtovat...

Nepsaná poučka říká, že pokud se chci odpoutat od "značky" která nemá/neměla dobrou pověst, připravím pro opravdu nový výrobek (AlderLake) nové jméno a buduju pověst lepší, abych ten velký technologický rozdíl vypíchnul i marketingově.

Typicky přechod z P4 na C2D. Myslím, že něco podobného si zasloužil už AlderLake.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

C2D ale byl prelomove uspesny produkt. To o AL podle mne teda moc rict nejde. Uz ten jeho podivne slepeny B-L design, ktery ma svoje slaba mista, tak je sice "novy", ale moc uspesny zatim neni.
Jedine co je na AL vlastne zajimave, je jeho vyssi IPC a v kombinaci s vyssimi takty, pak vyssi vykon, nez nez ma Zen3. Ale je to vsechno "na krev". Kdyby nemel vyssi vykon, tak vlastne ani neni duvod, proc to kupovat.. Staci pak kouknout do mobilniho sektoru, spatna efektivita, atd. V momente kdy hraje spotreba vyznamnejsi roli, tak neni ani o co stat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak C2D byl proti “Netburst” éře zcela jiný, architektura zaznamenala obrat o 180stupňů.
A to je to podstatné. Přeci by to nenazvali novým P4.
To jak to bude nakonec úspěšné před začátkem prodejů stejně nevěděli :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Úplně nový má být až LunarLake.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Promiň už dávno se ztrácím :)
Pro mě osobně je po delší době “nový” procesor Alder.
Má (konečně) 10nm a relativně odvážně pokrokovou skladbu jader. Jaký je reálný přínos BigLittle v x86 to je minimálně sporné. Ale je to jednoznačný pokus posunout to dále

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AL priniesol 2 zasadne veci.. male jadra a DDR5. DDR5 nikto nepouziva, lebo su ovela drahsie a rovnako/jemne+ vykone. A najlepsi procesor celej 12gen je i5_12400 (len aby si vedel, je bez malych jadier). Tolko k AL.
len tak btw. vedelo sa, ze do rovnakych dosiek pojde 13gen, potom uz nie.. ale aspon ja som si myslel. ze zmenia chipset ako vzdy. Ked ale znova zmenia socket, tak nad intelom ani premyslat nebudem a rovno kupim bud ryzen7*, alebo nejaky pekny zlacneny 59*0x a na dalsich 5-7 rokov mam zas pokoj.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jako Alder Lake byl dobrý, někdo třeba někde poznal ten vyšší ST výkon, existovaly prostě důvody proč si to koupit místo Zen3, ale jestli budou existovat nějaké důvody proč koupit Raptor Lake, to teda nevím, moc dobrých už asi nebude, pokud stavím nový PC, tak to pak jednoznačně koupíš Zen4, nějak mě nenapadá žádný důvod proč RL, možná jedině kdyby vycházel levněji, ale to asi stejně nebude a i kdyby, tak to úplně deal roku stejně asi nebude, jak by se možná mohlo zdát, protože kdo ví, kolik velkých generací zas dáš do AM5, to tam půjde asi ještě tak aspoň Zen6, z RL už neupgraduješ na nic a příště můžeš shánět MB novou, takže RL možná jen jako upgrade z AL kvůli tomu MT výkonu, jinak nedává žádný smysl, akorát bude víc topit a to je asi tak vše.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Alder Lake je alespoň něco trochu nového a už to není jen další Skylake jádro, ale že by to bylo něco nějak extra revolučního, z čeho by si člověk sedal na zadek a potřebovalo to nový název... to asi ne, až něco převálcuje Ryzeny, tak možná potom, ale zatím je válcují tak akorát v hodnotě příkonu, v tom jsou špička, jinak jsou zatím stále ve zpětném zrcátku a asi tam ještě dlouho zůstanou, ještě nějsou ani v předjížděcím pruhu a to předjíždění neustále odkládají a podle toho to vypadá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel cca desat rokov razil filozofiu “4 jadra musia stacit kazdemu”.
Do dalsej dekady vstupujeme s novou filozofiou “8 Pjadier musi stacit kazdemu… dalsich 10 rokov”.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ty svine z intelu vydali socket LGA1700 i kdyz dobre vedeli ze:

->ho nahradi v rychlem casovem sledu socket novy
->nechutne prohyba drahe procesory plus s tim jde na vrub o 10 stupnu horsi provozni teplota
->v podobe sbernice PCI-Express 5.0 dodaji jenom x16 linek a to konkretne jenom pro grafiku

Meli rovnou vydat LGA1851 ktery by prinesl:

->dlhsi zivotnost cili zarucenou kompatibilitu pro procesory vydane v rocich 2021 - 2025
->24 PCI-Express 5.0 linek(16x GPU + 4+4x NMVe)
->robustnejsi uchyceni ktere poradne utahne/zajisti procesor po vsech jeho stranach

Dale jestli se chteji i nadale srat s 8 velkymi/skutecnymi jadry a k tomu(/nim) pribalovat ty male pojebane atomy ktere sou tak serizle svym vybavenim ze je ve skutecnosti nikto z lidi nechce, potom si muzou ty sve skvele procesory ale rovnou ze zaramovat, ja skutecne nevim co je tak vnitrne odrazuje pouzit/pribalit namisto 8 debilnich atomu dalsi 4 velka jadra, jiz Comet Lake mel jader 10, Alder by mel 12 a na dalsm vypilenejsim vyrobnim procesu jiz mohlo bejt tech jader 16, AM4 socket ma 1331 kontaktu/pinu(->Ryzen 9 5950X) cili LGA1851 by tech 16 jader hrave zvladl i s DDR5.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On tak nikdo netvrdí, že ten soc. 1851 nebude ty procesory prohýbat třeba taky, aneb není to chyba, ale vlastnost :-) Ale tak snad si to v budoucnu pohlídají. AMD na to šlo s těma čipletama od lesa a byla to, jak se ukázalo, trefa do černého a velká konkurenční výhoda. Ale jak postupně bude k čipletům přecházet i Intel, tak tato výhoda postupně vymizí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty malý jádra jsou nutné z důvodů marketingu. Intel nemůže inzerovat 12jádra, když konkurence má 16jádra (i kdyby po vynásobení větším ST výkonem byl MT výkon srovnatelný - tedy za cenu vyšší spotřeby). Podle mě osobně největší tragédie malých jader Intelu je deaktivace 512bitových výpočtů ve velkých jádrech. V době, kdy Zen 4 je bude mít a z druhé strany je jen otázka času, kdy přijdou do nových generace procesorů ARM (instrukční sada SVE už existuje, zbývá ji implementovat do consumer procesorů - nejlevnější implementace umožňuje interně počítat na 128 fyzických bitech, tedy stejně jako stávající NEON na ARM64).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No proč je tam dávají... aby mohli tvrdit, že mají 24C, čím víc tím líp, by ses divil, kolik lidí vybírá jen podle toho a věří, že čím víc jader tím líp... že má pak jiné 16C s jinými jádry stejný výkon... koho to sere.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U 8P + 16E je aspoň dobrý to, že ST výkon tam je. Když si vzpomenu na inzerce velkoobchodů se "4jádrovým Intelem" (4x Atom), jak to někteří brali místo 2jádrového Core i... (s těmi Atomy zjednodušeně stejný MT výkon, ale poloviční ST výkon).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Odkud berete tu informaci, že omezení na 16x PCIe 5.0 je záležitost socketu a nikoliv křemíku? Kde máte zaručenou informaci, že u RL bude taky jenom 16 linek gen5 a ne víc?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Meteor Lake na Intel 7 totiž nedosahuje takových taktů jako Raptor Lake na Intel 10"
Prosím dodržujte nějaké rozumné značení. Buďto nové a nebo původní.
10nm proces = Intel 7
7nm proces = Intel 4
Co je "Intel 10" ?
Podle starého by to měl být 14nm proces.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Meteor Lake si vyžádá nový socket. Čeká se nárůst IPC, ale pokles frekvencí"

https://www.tomshardware.com/news/intel-debuts-meteor-lake-die-intel-4-n...

"Intel claims impressive results with its new 'Intel 4' node over its previous-gen 'Intel 7' node, including 21.5% higher frequencies at the same power, or a 40% power reduction at the same frequency. Intel also claims a 2X area scaling improvement, meaning it has doubled transistor density for the high-performance libraries"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.