Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Meyer-Görlitz oživí legendu: Trioplan 100mm f/2.8 s jedinečným bokehem!

Schvalne, kdy se Zeiss vytasi s remakem Biotaru 75/1,5 :-)

Super sklo, ale je potreba odfrezovat cast tubusu, jinak se o ni zasekne zrcadlo - puvodne je to sklo na Praktinu.

No ted koukam ze ten Biotar je jeste vetsi masakr - sklo ktere stavalo u Pazdery kdysi 1500 Kc se prodava za 30-40 tisic :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no jo, nabídka odpovídá poptávce. i Heliosy začínají být stále dražší...

sranda bude, až přijde remake Orestoru a podobných mazlíků, to budou ceny :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom pripade kdyz prodam vsechny 135/2,8 a podobna skla co jsem koupil na soucastky za par korun nebo dostal zadarmo tak jsem milionar :-)

Zatim se to drzi kolem 1500-2000 Kc v perfektnim stavu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Orestory v dobrém stavu vídám kolem 3500 kačen, předloni jsem kupoval jeden za 3 klacky a byl jsem rád :)
Pentacony 135 jsou o něco levnější kvůli šestilamelové cloně, ale taky mám pocit, že lidi neví, co si za to říct :).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak se tak dívám na trioplan, tak myslím, že přjde ještě i renesance šestilamelové clony jako retro prvku, takže zatím neprodávat. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fuj, raději bych si připlatil za patnáct lamel...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je otazka, jestli to neni jen aktualni modni vlna...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A kdy se převalí přes sportovní report? :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

všechno je módní vlna, i fotografování samotné. dneska fotí každý, kdo má ruce a oči

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:-) Je to i pekne hobby kdyz se do toho clovek trosku opre a je uz jedno z ktereho smeru, s jakym nacinim. Ja jsem mel svuj prvni fotak kdyz mi bylo snad 7, myslim ze se jmenoval Korina? Prvni digital v 2002 2 Mpix Canon Powershot A20 myslim, importovany refurbished z USA skrz znamou. 2008 prvni DSLR Nikon D40. Otec fotil kdysi hodne s praktikou, hodnekrat sem s nim v koupelne vyvolaval jako decko... Bracha Zenit. Nedavno dobry pritel vybiral fotak a ptal se co asi koupit, do jakeho systemu jit.... Rozproudil tak ve me retezovou reakci zkoumani trhu a reseni foceni zase, do toho nova fotogenicka pritelkyne (muj nevlastni bracha podotyka, ze si zachvili 'vyfotim dite' jako on, taky nadseny fotograf - muzikant).Dobry pritel nakonec vybral m4/3 OMD E-M10 a ja si zacinam vazne myslet, ze M4/3 je nejlepsi mirrorless system a vubec fotograficky system pro me. Mala hloubka ostrosti dostupna kdyz clovek chce, ergonomie (panasonic G6) paradni. Ale porad koketuji s myslenkama na upgrade (A7 II, OMD E-M5 II, Panasonic G7), ale pak se kouknu na fotky co lezou z G6 v kombinaci s porad se rozsirujicim poctem objektivu, vyhodnotim jak mam ted G6 pekne custom nastavenou tak aby vyhovoval mojemu stylu foceni a rikam si, G6 ti uplne staci, nejsi zadny profik tak neutracej a vyuzivej na max to co ted mas, protoze ono je to vlastne hooodne dobre. RAW v kombinaci s DXO Optics PRO, Photomatix, freeware Hugin na panoramata je hodne zabavy ve vysoke vysledne kvalite... Nachazim poteseni ve stridani objektivu, dneska sem sel ven 'jen' s Canon FDn 28 f2.8 na G6 a jsou z toho zase krasne fotky moji krasne narozeninove Claris s ruzema. Barrel distorze napravena v DXO, cropnute dle libosti a velice jemne jinak doupravene, ale vicemene OOC Raw barevnost a detail.

https://picasaweb.google.com/112981689532095799714/ClarisCanonFDn28mmF28...

Navic me to s tou dvacetosmickou dneska hodne bavilo, protoze sem mel na ni poprve novou skladaci gumovou slunecni clonu za £2.50 :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono když ty krásny snímky vypadají jak vypadají, tak potom většinou ta honba za jinou (tj. mnohem dražší) fototechnikou opravdu nemá moc smysl. Ne každý si ale chce klást nízké cíle (a ani to přitom nemusí být o profíkovství). :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vyvíjí se to skvěle. Před časem jsem z toho důvodu přestal nevyužité objektivy rozprodávat. Desetinásobek ceny za pět let - není lepší investice :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ach vy 36x24mm zoufalci s vašimi směšnými objektivy pro mrňavé políčko .... :-DDDD

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám i pár skel pro střední a velký formát, ale... nějak jim chybí charakter Meyerů pro mrňavé 36×24 políčko ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějaký tip na pěkný tmelený triplet pro 8x10"?
(ani by nemusel vykreslit cely políčko na nekonečno, tj. vykreslovaný kruh alepsoň kolem 300 mm a základní ohnisko, tj. taky kolem 300 mm)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

že by takový Meyer Trioplan 260mm f:4,5? :D
Možná nevykreslí celý 8×10" kruh na nekonečno, ale na 5×7" (na krajiny, tedy cca nekonečno) jsem se ještě mimo vykreslený kruh nedostal ani při různých posunech... Podle údajů výrobce by měl vykreslit 65° obrazový úhel otevřený (takže pokrýt 6½ × 8½”), a při zavřené cloně pak i 8×10".

http://www.vasina.net/?page_id=6461

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dík za tip, třeba se mi někdy povede sehnat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

říkáš, že objektivy jsou jako víno? :)
to bych měl zvážit, jestli ten Pentacon 50/1,8, co mi tu leží, mám nebo nemám prodat :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta cena je teda hodně přehnaná. I když v nejdlouhodobějším ToDo listu mám zakázku pro Meoptu na tmelený triplet pro ULF. Jediné co to brzdí je drobnost v podobě informace o nákladech kolem 800 táců... :-S

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co to je za prasárnu? To snad může používat jen totální vymaštěnec.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

--- obsah příspěvku byl odstraněn redakcí, příště prosíme bez napadání ostatních čtenářů ---

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Škoda že tá rada neprišla pred cca 10-15 rokmi. Som "mydlil" staré rodičovské objektívy švédskou utierkou. Krásne šla antireflexná vrstva dolu.
No jo, čo bolo dobré pre Canon, nebolo dobré pre Nemecké a Sovietské objektívy. Nejaké som ešte rozobral a už nikdy nezložil :D

V každom prípade, ako hobby to bolo fajn, aj ČB komora, ale dnes už len digitál. Narozdiel od kinofilmu, či stredného formátu, pri digitále viem či sa podarila fotka, či ju vôbec mám. Tie "sviňe" sa totiž dosť často dokázali zaseknúť, fotiť niekoľko snímiek na 1 políčko, či nepretočili pretáčaný film späť do kazety. Moji rodičia tak prišli v minulosti o množstvo snímok s Praktikou.
Počítadlo počítalo, spúšť spúšťala, len film pri naťahovaní sa neťahal.
Doma mám asi 300m nepoužitého Fomapanu + cca 20 nevyvolaných filmov zo štud. čias.

Túto obnovu slávy kinofilmu (článok nie je o ňom, len že nedávno bola správa že stúpa záujem o klasické čb kinofilmy, s čím súvisí aj záujem teraz o "retro" fotoaparáty) vnímam ako retro, záľubu snobov, ľudí kt. nechcú ísť s davom. Niečo ako gramoplatne. Snaha odlíšiť sa. Módny trend "vyššej" spoločnosti. Cenovo to už nie je masovka. Síce nikdy to ani nebolo za socíku masovka (vzhľadom na platy výbava aj filmy boli drahé), ale v dnešnej dobe je to cenou nových prístrojov už len snobárna.

So starším foťákom po predkoch fajn koníček. Hra so svetlom, bez automatickej expozície, hrať sa so zrnom...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ku starým objektívom ešte toľko, Československá armáda ich mala za mil. Kčs na skladoch. Chcel som si nejaké kúpiť. Buď ma dobehli, ale priamo ten čo mal sklad na starosti mi oznámil, že dostali rozkaz všetku optiku zlikvidovať, žiadne rozpredaje prebytočného majetku. Pod tankami skončili aj 2000 mm špionážne. Nikdy som ich nevidel, ale údajne len v jednom opravárenskom podniku ich mali desiatky. Všetky nevybalené, nepoužité a zničené. Ach tá snaha zapáčiť sa Amíkom =/

Rusi za Jelcina tak z ničoho nič zošrotovali všetky doteraz neprekonané TU-95. Zachránilo sa len niekoľko vtedy inde umiestnených kusov. Optika proti tomu bola nič.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Co mají co dělat tupé rozkazy khaki mozků vyškolených za totáče zvyklých na vedení stranou na šrotování nevyužité techniky se "snaha zapáčiť sa Amíkom" ?
Dost nelogický sentiment a spoléhání se na info z druhé ruky : "Nikdy som ich nevidel", "...zošrotovali všetky..." ... " ... Zachránilo sa len niekoľko ... ".
Tak všechny nebo ne? Nebyly to náhodou stroje na odpis s odlítanými hodinami a neperspektivní na repasi? Nebezpečné pro provoz se strategickým nákladem jak pro osádku, tak pro ty pod nima?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.