Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mezi Nvidia Ampere a čipletovou generací Hopper bude zřejmě ještě 5nm Lovelace

Vcelku nuda. U 5nm se TSMC rozplývala, jak je to mnohem rychleji vyladěné než u předchozí 7nm výroby a zatím nic moc. Nějaké malé a drahé APU (max. šest jader Zen 3) do pasivně chlazeného notebooku by AMD vydat mohla. Výkon GPU by byl nepodstatný a i zmetková čtyřjádra by měla svojí hodnotu. Já zapomněl - větráček je nejlepší kurvítko a Intel víc platí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

TSMC snad na 5nm vyrabi, ne. Jen je to drahe a tak toho procesu vyuzivaji jen ti, kde cena neni problem. Tj. napriklad Apple a tezari bitcoinu ... .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem zaslechl, ze pry NVidia udelala nejaky velky kontrakt se Samsungem, ze u nich s vyrobou cipu zustane a bude u nich vyrabet i dalsi rady cipu ve vetsim mnozstvi. Tak uvidime no, jestli teda Samsung NVidii presvedcil, ze do par mesicu vyrobu zvladne a zacne vyrabet mnohem vic nez ted.

Osobne tomu moc neverim, ale zase na druhou stranu, kdyby to zvladli, tak holt smula pro AMD, ktere zatim zda se nema jak zvysit kapacitu vyroby.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Marne premyslim nad logikou tveho prispevku.

Proste TSMC nema nekonecne kapacit. Tak Nvidia ani moc jinich moznosti nema kdyz jsou jen dva vyrobci.
Proc by rozhodnuti nVidie, melo byt smula pro AMD? Vzdyt je to pro nej lepsi, protoze se nemusi pretahovat o kapacity s dalsim velkym odberatelem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zkusim teda vysvetlit jeste jednou:

Je velka poptavka po grafickych kartach a nedokaze ji uspokojit ani AMD ani NVidia. Pokud Samsung dokaze vyrabet mnohem vic grafik nez TSMC, tak si lidi proste koupi to co bude k dispozici. A to by byla grafika od NVidie. Tim by AMD ostrouhala.

Myslim, ze AMDecku se s RDNA2 povedl docela zarez do vykonnych grafik, ale ze se ochuzuji o navyseni podilu na trhu tim, ze ty grafiky nejsou k dispozici. Jedine stesti pro AMD, ze zatim nejsou i NVidie. Proto rikam, Samsung nejakym zazrakem navysi vyrobu a AMD ma problem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jaky problem? Proda se vs, co se podari dostat do distribuce. A podle vseho vyroba cipu neni v soucasnosti nejuzsi misto.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To neni ani tak "problem" pro AMD, ale nevyuzita prilezitost, pokud se NV podari mit dostatecne kapacity a jim ne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo jo, nevyuzita prilezitost je asi lepsi pojmenovani. Problem vznikne az nasledovne, az se zase AMD bude divit, proc se hry optimalizuji na NVidie. Zase budou brecet, ze RTX efekty a proprietarni DLSS a kdo vi co jeste, znas to nakonec. A ze si za to mohou sami, protoze kdyz meli sanci, tak nezvysili podil na trhu a vyvojari logicky optimalizuji pro toho, kdo ma nejvetsi podil, to uz chtit slyset nebudou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nVidia ma vetsi problem dostat karty na trh, nez AMD. Z toho mala co se ji podari vyrobit se zameruje na 3090, ktera je misty skladem. Ale jine varianty toho velkeho Ampere ne.

Neverim, ze by se to melo nejak zazrakem zmenit ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ja tomu taky neverim. Ale NVidia to zacala tvrdit, tak uvidime, jestli to ten Samsung zvladnul a behem mesice vrhne na trh spoustu karet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"a první programátorka"

Možná ve stejném smyslu, v jakém byl Kepler kosmonautem - totiž že o tom snil, když psal Somnium. Na to, aby člověk byl programátorem, potřebuje počítač - podobně jako na to, aby byl řidičem, potřebuje automobil, nebo letadlo, pokud chce být pilotem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dneska je spousta lidi programatorem a nedokazou na prvni dobrou napsat program co je bez chyb. Nejen to, oni nedokazou napsat na prvni dobrou program co se zkompiluje. Ta pani dokazala napsat program bez pocitace a kdyz byl pocitac konecne sestrojen tak program fungoval. Dle meho je programatorkou vic, nez vetsina dnesnich programatoru...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To ovšem popisujete práci matematického informatika a nikoli programátora. Matematický informatik takové prkotiny jako "kompilátor" nebo "počítač" ani nezná, takže je celkem samozřejmé, že jeho dílo je korektní i bez nich. Přitom ovšem "napsat program bez pocitace" dokázal už Eukleides se svými nejmenšími společnými děliteli před dvěma tisíci třemi sty lety, takže v tom ten přelom rozhodně nebyl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.