Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Micron posiluje své pozice

Inotera Logo

Nedávno jsme informovali, že spojení firem Micron a Qimonda je téměř jistá věc, ale vypadá to, že nakonec to bude ještě trochu jinak. Micron totiž včera vydal tiskovou zprávu, kde informuje sice o dohodě se společností Qimonda, ale jde o odkoupení jejího 35,6% podílu v Inotera Memories. Tu v roce 2003 založily jako joint-venture Infineon (nyní Qimonda) a Nanya Technology. Micron se tak dostane k jedné z nejmodernějších výrobních linek na 300 mm křemíkové desky s produkcí až 120 000 měsíčně a podle dohody mu bude patřit celá polovina, druhou pak dostane Nanya. Micron kupuje tento podíl za 400 miliónů USD, ale celých 285 miliónů si půjčuje, což je za současné finanční krize jistě velký úspěch jeho finančního oddělení, na druhou stranu to dosvědčuje, že jde o dobrou investici.

Celé je to ale trošku zamotané, protože letos v dubnu vznikl podnik MeiYa, což joint-venture společností Micron a Nanya (50:50 %). Micron a Nanya tak mají společné zájmy v Inotera a MeiYa a Micron uvádí, že se v následujících smlouvách bude muset tuto skutečnost upravit, očekává se, že aktivity v MeiYa budou utlumeny a vše se přelije do taiwanské firmy Inotera Memories.

Micron zároveň nabídne pro výrobu v Inotera Memories své patenty na výrobu „Stack DRAM“ technologií, která se tak dostane i do pamětí Nanya. Vše pochopitelně podléhá ještě schválení regulačních úřadů.

Během následujících dvou let chce vedení firmy Micron snížit počet zaměstnanců o 15 %, což ho sice hned připraví o asi 60 miliónů dolarů, dlouhodobě ale ušetří 175 miliónů. Zároveň také zavírá výrobu NAND pamětí z 200 mm křemíkových desek, protože už je naprosto nerentabilní.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Micron posiluje své pozice

Žádné komentáře.