Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft: 64GB postačí Windows 11 na instalaci, ne na aktualizace

> Jinými slovy pokud si nainstalujete operační systém, nebudete instalovat žádný další software, sestavu odpojíte od sítě a vystačíte si s používáním notepadu

Anebo druha moznost, budete pripojen do site, budete mit nainstalovan dalsi software, budete pouzivat i jine veci nez notepad, akorat se vam nebudou instalovat aktualizace OS. Anebo treti moznost, proste se na Win11 vys*rete a budete dal pouzivat desitky.

Ja mam na disku s Win10 kolem 5G volneho, to je tak akorat na instalaci aktualizaci a beh svych programu, a rozhodne se nechystam uvolnovat 50G jenom proto ze se MS zase rozhodl nacpat do OS gigabajty sr*cek.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

5 GB volne na C-cku? Jo, pretoze tych dalscih uvolnenych 45 GB ta stoji 1/2 rocnu vyplatu ze? Spamataj sa clovece !

Uz dnes je 1/8 TB-like SSD (120-128 GB) na Widle uz nutnost, a to len na Widle + par programcekov (kancel balik atd ...). Dalej si uvedom ze tu mame zazracky 20 GB adresar C:\Windows\WinSxS. Dalej docasne ulozisko pre updaty softu a samotnych Widli: $Windows.~WS, Windows.old, Windows10Upgrade ... Dalej tu mame idealnu zalezistost nechat si ale 10 GB spejsu pre body navratu C particie pre OS dke je nainstalovanych okrem ovladacov aj par programov ze ano...
Dalej tu mame srandy ako hiberfile.sys a pagefile.sys. Ano daju sa presnunut inde, ale to inde bude bud iny SSD, alebo nedajboze HDD a teraz si polozme otazku ci nebude lepsie to nechat v roote C-cka. Oba tieto fajly sa riadia velkostou RAMky, co pri 16 GiB RAM je hned dalsich cca 20 GB fuc. Ano velkosti sa daju riadit/zmenit ale nie vzdy to musi byt to prave orechove. Ja mam 16 GiB RAM a dal som si pagefile.sys na 1 GiB (pomyslel som si RAM-ka sa mi malokedy zaplni cela). Spustam Minecraft Tlauncher a ten okamzite vypiskuje ze je nieco zle-nedobre s pamatou, hlasky o pagefile.sys a pod. Kazdy vie ze mozes mat RAM-ky aj 128 GiB ale pagefile.sys sa proste uplne vypinat absolutne nevyplaca. Bud to nechat na system, alebo ked ho chcem dirigovat, dat mu nejaku 1/2 ci 1/4 z RAM-ky. Kazdopadne tieto dva fajly su dnes benzne cca 20 GB.

No a potom tu mame tie programceky v style Gúúúúgeľ Chróm. Ten sa nepyta kde ho chces nainstalovat, won sa niekde na C-cko nadrbe (Program Files, ci Program Files x64 ani neviem). Svoj profil a uzivatelske data to ma tiez na C-cku, hadaj kde: v tvojom Win profile C:\Users\%USERMANE% ..... LENZE: won tam nesackuje spoje profilove data len Gúúúúgeľ Chróm, ale aj plno inych programov. A to su casom pouzivania gigabajty a gigabajty a gigabajty a gigabajty. ISte mozes si to vycistit, ale potom zistis ze pri svojom obligatnom pouzivani ten Gúúúúgeľ Chróm, Gúúúúgeľ Earth alebo hocico ine ide zrazu nejako pomaly ze ano ... no lebo to nema nic nakesovane ...

No a potom tu mame fakt, ze aj informacnea entropia, bordelizacia a zanasanie balastom casom iba stupa, same to proste neklesa. Takze taka hore zmienena velkost je uz dnes nutnost. Kto tam chce mat nejake extra speci velke programy alebo velky hry, ten samozrejme potrebuje vyssie levely 1/4 TB-like SSD (240-250-256 GB), 1/2-TB like (480-500-512 GB), 1T-like (960-1000 GB), 2 TB, 4 TB ... kazdy podla potreby

.... a tu niekto riesi ze on si necha na OS iba 5 GB volneho, lebo inak by nemal pol roka co jest, si trapny

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

06/2021...
Mám pred sebou NVMe SSD Kingston A2000 500GB za necelých 51€ s dopravou ktorý som kúpil ako zálohu resp. až sa budem priveľmi nudiť ako upgrade do 14" noťasa.
Pozerám heureku, 2,5" 240GB Kingston A400 ani nie 33€ s dopravou.

Riešiť 5GB voľného miesta na systémovom disku u človeka ktorá sa očividne orientuje v problematike...
... no každého voľba, za mňa absolútne nepredstaviteľná.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Asi ste to oba dva nepochopili... nejspis protoze jsem to nenapsal moc jasne. Ok takze: ja tech 5GB neresim. Primarni OS (ktery zabira vetsinu disku) mam Ubuntu. W10Pro mam jako sekundarni, poustim jednou za tyden / dva, nainstalovan je tam akorat Steam a Office 365. A tech 5GB volneho je tam proto ze jsem nacpal kazdou hru ktera se tam vesla :) updaty nastaveny na manual, a frci to takhle v pohode uz 2 roky. Jo mohl bych koupit vetsi SSD, nebo vymazat hry... ale proc bych to delal. Win updaty (vcetne 11) pro me nejsou zadna nutnost, spis vopruz kterej obcas resim. A na Ubuntu mam mista dost (/home je na vlastnim SSD).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokial mas ty widle len ako nejaku nutnost co raz za uhorsky mesiac pouzijes, tak jo ...
prosti gustovi ziaden spenat ...

wono v podstate moze mat clovek v supliku 15 rocny NTB s Win XP (s takymi HW parametrami ze aj dnesne mobily by sa smiali) ... pokial tam clovek nic neriesi, neaktualizuje, nerobi na tom pravidelne, nema to na sieti ... ale zase polozme si otazku aky by to malo zmysel ... baterka v takom NTB je po takej dobe uz len na okrasu a bez el. siete to uz nejde a pokial tam clovek nehraje nejake starsie hry (vtedy by este mozno malo zmysel opatrovat taky stary NTB), tak principialne aby som mohol mat Win XP, tak od toho tu mame napr. taky VirtualBox ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Starý OS typu Windows XP vo virtuale nie je ono. Säm mám Windows ME a NT 4.0 na P4 vrátane siete. Je to iný pocit na reálnom HW ako vo Virtual boxe. A plus mi to nežerie CPU a RAM používané iným OS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak mas riadny a vykonny HW pre host (nieco v style 32 GiB RAM a 16C32T R9 5950X a imidz VBox virtualky na SSD), zranie HW prostriedkov pre virtualku neriesis ani keby bola pustena nonstop. Vtedy na takom hostovskom HW mozes mat pustene aj 6x rozne WinXP virtualky a kazdej das 4 GiB RAM a 2 fyzicke jadra.

Riesis to vtedy ked stary HW potrebujes zo speficickych dovodov. Kvoli nejakemu softu, hram, alebo nejake retro rozhrianie ci port.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak máš na R9 5950X s 32 GB RAM, samoz. niet čo riešiť čo sa týka sys. prostriedkov. Ale ja som písal aj o pocite a ten na RAM a CPU vo virtuale nazávisí. Win ME a NT 4.0 je na Pentiu 4 zážitok. Aspoň pre mňa. Ja som kedysi trápil Win NT 4.0 na 486 s 16 MB RAM (OS sa načítaval asi 10 minút), teraz je na HW o ktorom sa tomuto OS ani nesnívalo. Preto ho skúšam na tom PC. Aspoň vidím ako to funguje na PC s asi 30x vyššou frekvenciou (samoz. výkon ešte výraznejší) a 128x viac RAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

teoreticky proč ne, ale uživatel by pak měl zapomenout na hibernační soubor a nejlépe i na swap soubor - tedy mít minimálně 16GB RAM. Ale nemá to smysl, 120GB SSD je doslova za pár stovek. Doma běží mamině PC s 120GB A400 Kingston, cca rok a půl a je to velice svižné.
Ovšem hibernaci jsem zakázal a po aktualizacích čistím pomocí nástroje dism, takže OS stále štíhlý.
Osobně myslím že MS mohl dát klidně jako funkční minimum 120GB SSD, na těch 64GB to bude jen trápení a uživatel bude muset vědět jak po aktualizacích uklízet. Plus samozřejmě na data a programy mít další úložiště.
Je s podivem že MS konečně nepřišel s novým FS, pořád to vypadá na starý NTFS. Přitom komprese by se pak na ta pidiúložiště hodila (jiná věc je jak by ji pobíraly takové Atom/celeron smetí...).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to nebude tal žhavé. 64GB bych se nebal. Samozřejmě u takto maleho úložiště je potreba myslet na misto a fungovat primarne s cloudem. Pro lonzumenty obsahu to budw dost.

Ssd jsou sice lecna ale jde o stroje kde se bude setrit bud kazda koruna nebo kazdy mm plochy. Tohle pobezi i na 10 palcovych tabletech kde opwtuze byt tlak na cenu, vydrz baterie a velikost potao hmotnost

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tos psal po pár sklenkách, ne? :) Obvykle Tvoje příspěvky, ať je obsah jakýkoli, mají formu v pořádku...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co přesně je za problém? 64GB na bezproblémový provoz W10 stačí s obří rezervou. W10 i s aplikacemi a různými cache apod. provozními daty, včetně pagefile atp. mi typicky zabírají cca 40GB, 45GB když mám offline poštu a synchronizuju dokumenty z OneDrive. A to rozhodně nepatřím nezi typické uživatele kteří v počítači nemají v podstatě nic a vystačí si s tím co nabízí OS a webový prohlížeč.

Krásný příklad toho je můj starý iPad. 32GB úložiště... z toho tempy a OS vezme cca 10GB, kdeko nadává že to Apple pěkně podělal že to je k ničemu. Realita. Používal jsem ho s cca 10GB volného prostoru, dnes ho používá žena která je čistý konzument a má tam 20GB volného prostoru.

Pokud někdo to zařízení používá na internet a používá cloudové aplikace tak i na 64GB disku bude mít hromady místa.

W11 nevypadají nijak náročnější na diskový prostor než W10

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"W11 nevypadají nijak náročnější na diskový prostor než W10"
to si identifikoval z ktoreho zo 6 zverejnenych obrazkov?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba z vlastní zkušenosti? Nainstalované W11 mají 20GB na disku - https://ctrlv.cz/OYYk, W10 měly více, ale uznávám že se to srovná nebo lehce překoná až W11 dostanou všechny featury které zatím v první insider verzi nejsou, Naschvál na to mám alokovaný 64GB disk. S dalšíma aplikacema, provozníma datama a nějakými dokumenty jsem na 25GB obsazeného místa. Kdybych doinstaloval naprosto vše co běžně používám tak bych byl na 30-35GB

Překvapilo mě že v nabídce start bylo dost aplikací, ty se instalují až s prvním spuštěním, ale jak to přišlo že zrovna tyhle aplikace budu chtít, to je super, možná půlhodina času ušetřeného hledáním a downloadováním instalaček odevšud. Hned první věc, kterou prostě musím hodnotit jako user friendly. Využívá to nasbíraných informací z mého MS účtu a pak nabídne přesně to co je potřeba.

Vyhledávání je zatím pomalé, ale to předpokládám je mimo jiné z důvodu nedostatečné indexace, ale líbí se mi že to prohledává obsah dokumentů uložených v cloudu. Aplikace na fotky krásně spolupracuje s OneDrivem jen mě štve že HEIC je addon za 29 korun :/

Co se v start menu zatím nedaří je vyhledávání na webu, nikdy to nic nenašlo a odkazovlo mě to do prohlížeče, tohle bude ale nějaký úvodní bug. Stejně jako větší customizace systému není možná protože W jsou neaktivované a vyžaduje kód, ale ten by insider žádat neměl

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

aha, takze si na to prisiel po jednom dni po nainstalovani W11 vs par mesiacov/rokov s W10 :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není nad to chválit si že člověka někdo celou doby špehuje a '"vytěžuje" je aby ve výsledku ušetřil 5 minut při naklikání toho co chce instalovat..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

NTFS kompresi má. Respektive buď kompresi dat, nebo šifrování dat... ¯\_(ツ)_/¯
Každopádně ty minimální pořadavky jsou podle mě tragické.
- Osobně bych nekoupil nic s tzv "HD ready" reozlišením - to je "napřesdržku". I "pitomej" chytrej mobil má lepší.
- Ze zkušenosti už nevěřím, že minimální požadovaná velikost disku je dostačující. Ano, půjde to zapnout, zvládne to internety a cloudy, ale jinak tragédie.

Uvítal bych, kdyby si MS ty minimální požadavky trochu nadsadil, alespoň na FullHD + 16 GB RAM + 120 GiB diskového prostoru. Přičemž by uživatel měl jistotu, že mu na tom pojedou i aktualizace. Ať si na ně systém, klidně xx GiB vyblokuje předem, podobně jako na hybernaci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych spíš uvítal kdyby MS raději vydal něco co nemá v sobě tuny balastu a nepotřebuje mraky zbytečných zdrojů, přičemž užitečná funcionalita prakticky nijak neroste.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Radšej keby MS zoštíhlil W11 neź aby doporučil 4x väčší disk ako u W10. Linux sa vojde do podstatne menšieho miesta. Ako je to možné? KolibriOS je ešte o nejaký rad menší (neverím, že by mal 30 GB keby obsahoval funkcionalitu W10 vzhľadom na to, že základ sa vojde do 70 MB).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ulakomil si sa na A400? O koľko Kč stálo niečo lepšie?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1280x720 bylo zname kratce po predstaveni. Psal jsem tonuz u puvodniho clanku

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Logicky asi, ten system musi bobtnat, protoze ony ty sledovaci funkce nejake misto zaberou. Pravda, ze zaberou 64GB, kdo by to byl rekl, ale Microsoftu se to povedlo. V podstate se da velmi jednoduse srovnat instalacka Ubuntu s instalackou Windows a hned vidime, kolik mista musi sebrat moderni system a kolik mista zabira ten odpad okolo toho.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ano odpad který hateři ani netuší jaký tam je nebo ho neumí používat. Leckdo na základní funkce systému pořád instaluje aplikace třetích stran. W11 nebudou o nic větší než dnešní moderní OS které uživateli pomáhají v práci out of box.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Minimalni pozadavky budou tezko od toho, ze se tam pocita s instalacemi programu tretich stran, protoze nejde urcit jejich velikost.
Kdyz by jsi chvili vypnul 'marketingovy nic nerikajici stream' ala "moderní OS které uživateli pomáhají v práci out of box" a zapnul hlavu, mohl by jsi si pulku tech svych radoby chytrych prispevku userrit.. truliku..
Jinak MS je 'expert' v min poz.Win10 s jejich 32GB..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to nebude tím, že „základní funkce systému“ zvládají ty aplikace třetích stran podstatně lépe, tdy alespoň podle uživatelů, kteří si je instalují. Windows 8.1 měly taky něco jako nabídku start, i když to byla celá obrazovka, ale řada lidí si instalovala Classic Shell apod. (já třeba ne, já si na tu obrazovku zvykl, je to taková druhá plocha se zástupcema na první sáhnutí).
Už se těším na aplikace třetích stran, které hodí taskbar zase hezky na stranu a zruší seskupování, to bude asi jedna z věcí, po kterých sáhnu i já, pokud budou v Microsoftu přesvědčeni, že tak, jak je to v aktuálních buildech, je to správně.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Zkus na pulden taskbar vysoky pres 2 radky, pozice dole a autohide zapnuto. Vleze se tam toho vice nez po strane a zabrane misto na obrazovce = 0.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako že když člověk potřebuje jednou za měsíc jednoduchý screenshot - výřez obrazovky, tak si bude instalovat SW? Nebo když chce vypnout program co se spouští po startu?

Velký část uživatelů používá Windows out of box, web si prohlídne, fotky si prohlídne, hudbu nebo video si přehraje, dokumenty zobrazí či zedituje a víc nepotřebuje.

A taskbar. K čemu ho vlastně lidé potřebují kromě rychlého spuštění aplikace kterou tam mají připnutou? Zbytečně to pak zabírá místo a je jedno kde na obrazovce ten taskbar je

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Uz po nekolikate trolle..taskbar je pro lidi, co s tim pocitacem neco delaji a maji otevreno bambilion oken. A ne kombinace klaves pro prochazeni aplikaci jedne za druhou neni efektivnejsi a ma i dalsi nevyhody, ktere ale stejne nema smysl hipsterovy vysvetlovat..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Počítadlo_nesmyslných_příspěvků++

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Slovy klasika: "A není to málo, Antone Pavloviči?"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dúfam že tým 64GB mysleli veľkosť úložiska a nie minimum RAMky :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To jsou minimální požadavky EDU na zařízení pro žáky. Vede mě k tomu konkrétně ten požadavek na 4GB paměti, který je v dnešní době nelogický, ale přesto přetrvává. Když se podíváte na Surface Go 2, tak tam to máte jasný:

Microsoft Surface Go 2, 10.5" Touch-Screen, Intel Pentium Gold, 4GB Memory, 64GB Storage.

Troufám si předpokládat, že 64GB bude včetně provozní režie, tedy případného swapu, hibernace apod. Dávalo by to smysl, minimální požadavky pro běh standardních funkcí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

4 GB RAM systému bohatě stačí. A všemu, co s ním potřebujete dělat, včetně vestavěných aplikací. Pak si tam ale dáte Chrome a rázem je 16 GB RAM málo. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vysvětlí mi někdo, co má MS oproti linuxu navíc, že potřebuje cca 40GB disku navíc? !!!_40GB_!!! Bavíme se o zkompilovaných zdrojácích, ne o médiích.
Nejsem si jistý, ale myslím že do těch 64GB bych dostal 5x (4x 100% a ještě by zbylo) plnou moderní linuxovou distribuci co se ještě zvládne i aktualizovat a neprudit u toho uživatele.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

MS má oproti linuxu navíc napojení na výrobce HW, kteří chtějí prodávat a prodávat a žádný zisk není dost vysoký. Kurvítka už nestačí. No a např. za aplikaci UI se ti schovají minimální nároky třeba 120GB HDD a 8 jader. Za vylepšené možnosti zálohování a zvýšení stability už bych viděl i 1 TB HDD/SSD. Vždycky se něco najde a vývoj musí pokračovat i kdyby směřoval špatným směrem. Ještě bude sranda...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Počítadlo_nesmyslných_příspěvků++

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

40GB navíc? W10 fungují na 32GB disku ale BFU mají s provozem na takových discích problémy s aktualizacemi, Proto logické navýšení na 64GB, k tomu už konec konců u levných laptopů došlo už před bezmála 2 lety, kdy prostě MS začal vyžadovat 64GB pro ty nejlevnější zařízení kde tuším W10 dodává gratis.

W11 to kopírují. 64GB bude dost na samotný systém, typická provozní data, rezerva pro aktualizace a nějaký manévrovací prostor pro uživatele.

Když koukneme třeba jen na levné telefony či tablety s androidy tak tam běžně systém spolkne 15GB a fakticky nic neumí.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Četl jsi ten článek nebo zase jen tupě troluješ? Zkus přečíst aspoň nadpis, možná pochopíš co je špatně na tvém příspěvku.
Argument o jiném systému který je čtvrtinový (a IMHO umí pro obyčejného spotřebního uživatele to samé - i když ty tvrdíš že nic neumí) je mimo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si četl zdroj. Mohou být aktualizace a featury které budou mít vyšší požadavky.

Microsoft jen říká to samé co říká u W10

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MS má ve Windows navíc Linux a přibude navíc Android ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Linux si musíš doinstalovat - aspoň v desítkách. Windows obsahují "jen" systém který to umožní nainstalovat a provozovat - v podstatě něco jako překládací API.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V těch 40 GB je zamezení tearingu, což je pro Linux naprosté sci-fi :)

Zvládne se aktualizovat - ha ha ha.. :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ty máš s aktualizací linuxu nějaký problém? Můžeš se podělit, nebo jen plácáš o věcech které jsi nikdy neviděl?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, každý Linux co jsem kdy používal měl problém s aktualizacemi. Aktualizace po delší době = šance, že to vyjede hromadu chyb, OS už nenabootuje apod.

Perlička pro všechny Linuxové nadšence, v Ubuntu jsem při instalaci vytvořil encrypted disk a když chci aktualizovat systém, pokaždý na mě vyskočí okýnko kam mám zadat nové heslo. Jednak nechápu proč a druhak jeho zadávání není skryté. Bezpečnost nadevše.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže nám vlastně neříkáš že něco neumí linux ale že jsi lama ty...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, když na linuxíčku něco nefunguje (a ono tam popravdě nefunguje skoro nic) tak za to můžou uživatelé, kteří třeba kliknou na tlačítko aktualizovat, které znefunkční OS.

A to okno kde se zadává heslo bez **** jsem taky naprogramoval já, že jo?

Linux perlička č. 2, když se zadává nové heslo pro zašifrovaný disk, nemusí se zadat to staré a to nové nemá žádnou verifikaci typu napsat ho 2x. L-U-L :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takovyhle blaboly si moh zkouset tak pred 10 lety. Dneska je dost lidi co se aspon obcas s linuxem potkaji a tak vidi, co ses za trola pisiciho totalni nesmysly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem včera jsem četl linuxíčkový elaborát na téma Wayland a můžeme být rádi, že MS měl schopné lidi, kteří dokázali naprogramovat funkční OS.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A kdyz to nevyslo s linuxem, tak tam vrazis jednu z mnoha aplikaci. Na zadnem linuxu co mam v provozu Wayland neni. Co tam mas dal za nesmysl ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jakej nesmysl, poukazuju na to, jak to je špatně udělaný už v základu kdy v OS existuje nepoužitelný vytváření oken pro aplikace.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To uz nemuzes myslet vazne ani jako trolling, nebo jo? Potazmo pokud ano, pak jsi akorat windows troll, neboli presne to stejne jen v opacnem garde, jako nekteri specialni jedinci, kteri ujizdeji na Linuxu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když teda nemám pravdu, že je správa oken v Linuxu zbastlená, proč do Ubuntu teda tlačí ten Wayland? :) (kterej to stejně asi vše úplně nevyřeší :))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"že je správa oken v Linuxu zbastlená"
.. ta tebou 'zbastlena sprava oken' ti dava na vyber hned z nekolik grafickych rozhrani, aka Gnome, KDE a dalsi. Je jen na tobe, ktery system preferujes. Zatimco genitalni mrkvosoft dokazal zprasit bez nahrady a vyberu kompletne ergonometrii ve win10 a to takovym zpusobem, ze se museli uzivatelum delat "kurzy" ve firme na to, aby byli schopni rozpoznavat okna od sebe. Nemluve o 'monochromaticke' graficke tragedii jmenem MS office 2013, 2016. Nevim, jestli se jim ten "monochrom" uz podarilo v novejsi verzi aspon trochu opravit.

To ze se neceho vyviji nova verze je preci normalni. To v jakem stavu to je/neni je druha vec. Tvoje komentare jen poukazuji opetovne na to, ze pises trollske prispevky..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Víš vůbec na co odpovídáš? A já, že jsem troll :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli myslis tohle..
https://www.google.cz/search?q=what+is.wayland&client=ms-opera-mobile&ch...
tak ano. Otazka je jestli to vis ty, kdyz to nazyvas 'oknama'.
Nicmene jednu vytku bych stejne mel, nepovazuji za trolla, ale za dost hloupeho win trolla. Vykazujes presne stejne vzorce odpovedi, kde odpovidas zasadne na to co chcea ty, neprijemnym vecem se vyhybas, atd.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ono hlavne sa oplati vediet, o com kecam, ked uz o tom kecam. Wayland je vec, ktora sa robi preto, lebo model fungovania grafickeho servera X11, ktory je z roku 1987 a dodnes je stale pouzitelny, uz je proste zastaraly a aj napriek mnohym zmenam a vylepseniam proste stale zavadza zbytocne obmedzenia. X11 nie je nefunkcne, len je proste dobre ho vymenit a meni sa prave za Wayland. Tym, ze Wayland ma model blizsi HW 21. storocia, padaju niektore obmedzenia, ktore urcovali ako boli navrhnute rozne aplikacie (nie len) okolo grafickeho servera. Preto zavadzanie Waylandu sposobuje zmeny v SW hore-dole. Cely ekosystem sa chaoticky modernizuje.

Btw to, ze by Linux upgradami sam seba znefunkcnil sa mi stalo naposledy v roku 2008 pri Ubuntu. Odvtedy nikdy.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ubuntu jsou takovy Windows linuxovyho sveta. Distribuce ktera ma vyrazne vic problemu nez ostatni distribuce. A to ze neco tlaci nema zadnou vypovidajici hodnotu. Nebylo by to poprvy, kdy se vydali spatnou cestou. Unity je takovy krasny priklad, jak neco tlacili a neprotlacili.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to bych hledal problém mezi židlí a klávesnicí nebo v železe. Linux používám přes 20 roků a i když problémy byly (i na místech kde windows excelovaly), tak většina byla kvůli mé blbosti nebo potřebě dělat něco okrajového (třeba donutit CRT běžet na 100Hz byl docela porod).
Stejně tak chyby v aplikacích můžou být - od toho jsou právě ty aktualizace, aby je opravily. Aktuálně mám na compech Mint 17 a 19 a oba jedou bezproblémově.
Tvrdit že když jednomu to jede, musí i ostatním je nesmysl, ale stejně tak považuju tvé tvrzení že všechny linuxy jsou naprd protože tobě žádný nefungoval za ještě větší nesmysl a důkaz, že jsi prostě lama a měl bys zůstat u widlí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Linuxáci mají rozdvojenou osobnost, jednak tvrdí, že linux je pro každýho a že uživatel nepozná rozdíl a když to každý vyzkouší tak začnou tvrdit, že to pro každýho není :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rekla windows lama...
Ja bych ti pral videt ty notase at uz s uspesne 'upgradovanym' win7 na win10 a nebo ony specialni nove Pentium+HDD edice placek, ktere jsou s win10 nepouzitelne. Doslova se z nich stavaji brikety i pres to, ze splnili MS pozadavky. Pral bych ti, aby jsi na nich musel aspon mesic delat. Pak ocenis ruzne edice Linuxu, ktere na tom jedou podstatne lepe a mozna i prestanes psat tak zbytecne prihlouple komentare..
To samoztejme nejsou jedine z 'uspechu' win10, dalsi teeba meho kamarada, upgradovany win7 na win10, Ryzen 1600x, 16GB RAM, po urcite dobe zacali nepravidelne BSOD. Po downgradu na Win7 system opet stabilni. Atd..
Kazdy system ma sve mouchy..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je divný, po různu čtu, jak ty aktualizace budou menší a přímo u Microsoftu, že Windows 11 budou zabírat prakticky stejně místa jako Windows 10. Asi nějaká indická logika. Je pár desítek, které provozuju na 32GB úložištích, představa, že by mi na 11ky nestačila ani 64GB kartička, mě moc netěší.
Jasně, systém aktualizacema bobtná, ale to je přesně jedna z těch věcí, na co by se ti pitomci měli primárně zaměřit, a ne na to, jak ještě víc zkurvit UI. Už se jim podařilo srazit velikost upgradů mezi jednotlivými verzemi Windows 10 na méně než jednu distribuci, jistě by zvládli i tohle, kdyby neřešili, jak rozjebat rozhraní.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak jak aktualizace chápu já, tak není důvod k bobtnání - aktualizace by měly opravovat chyby a ne přidávat funkcionalitu. Takže není důvod proč by to mělo bobtnat, pokud nemám zapnuté stínové kopie (nebo jak se to jmenuje).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aby bolo jasno o kom sa tu rozpravame. Visual Studio bude mat prvu 64-bitovu verziu vo svojej historii vydanu ako VS 2022. A nie, nie je to kvoli tomu, ze do roku 2021 32bitove IDE ludom stacilo, ono nestacilo. Sam Microsoft o tom napisal toto:

"Take advantage of all your computer’s resources to scale Visual Studio to the largest of projects and complex workloads without running out of memory. You can continue to run and debug your 32-bit apps."

edit: A ked sa takych dobrych 10 rokov dozadu nadavalo, ze Visual Studio proste velke projekty nedava a pada, musi sa kopec ficur povypinat (VS2012 padalo ako hrusky, ak sa do toho loadol vacsi projekt), tak ludom odkazali, ze ono je 32bitove zamerne, aby ich naucilo pisat lepsi kod. Jasne, nie?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nevím o tom, že by Visual Studio bylo pouze 32b proto, aby se lidi naučili psát lepší kód. Jedním z důvodů bylo, že vzhledem k obrovskému množství malých objektů měla 64b verze téměř dvojnásobnou spotřebu paměti jenom kvůli ukazatelům, což negativně ovlivňovalo výkon (cache). Visual Studio za poslední roky spoustu věci vyhodilo z hlavního procesu a tak to už nebyl takový problém, ale ano, u velkých projektů už 32b omezovalo. Nicméně si myslím, že jedním z hlavních důvodů pro 64b Visual Studio bude právě absence 32b verze u Windows 11.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To zdovodnenie je samozrejme hovadina, ale to vypadlo z PR oddelenia MS. Zdovodnenie s adresami je tiez dost hovadina. VS bez extensionov (resp. so vsetkym povypinanym) sa voslo v pohode do 3GB, ktore na 64bitovych widliach malo aj s naloadovanym projektom. Az kym clovek nezacal debugovat. Aj keby hned zozralo 6GB, tak pri tom, co zozralo MSVC++ pri vacsom pocte precompiled headerov je 6GB malicko. Ale moznost debugovat aplikaciu bez nutnosti zonglovania s PDB subormi (pretoze VS typicky spadlo ak bolo nacitane PDB k viac ako jednemu DLLku) mi stoji za to, aby som hned utekal do obchodu a prikupil si dalsich 16GB RAM.

Takto mi ostane VS a MSVC++ v pamati navzdy ako hnojarske technologicky zaostale IDE a odpadkovy, pomaly a nedorobeny prekladac.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono celkovo v momente ked VS preslo z nativnej binarky do .NETu tak to bola tragedia ktora pokracuje do dnes. Uvidime ako moc pomoze 64bit verzia.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

On ještě někdo používá na rozumnej vývoj cokoliv jinýho než ideu? :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak se na to mohou zaměřit, když jejich instalátor ani neumí spočítat volné místo. Takhle už museli zvednout požadavek u desítek, protože na 32GB disku se jim při updatu systém dostával do smyčky instaluju update - něco se pokazilo - instaluju update. Místo toho, aby si nejdřív spočítali volné místo a pak spustili update, radši zvýšili požadavky :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Microsoft: 64GB postačí Windows 11 na instalaci, ne na aktualizace"
Když jsem to tak četl tak mi jen proletělo hlavou: "doufám že tím nemyslí RAmku.."

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Heh, spominam na tie male ntb, ktore mali 32GB eMMC. Win tam sice bezali, ale nedali sa od nejakej doby aktualizovat. Takze situacia sa opakuje. Mali by zdvihnut minimum na 128GB nech sa s tym da robit aj za par rokov.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U tech 32gb placek byla sranda i v tom, ze se to winupdate snazil dokola updatovat..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že se aktulaizovat daly, ale chtělo to od uživatele velkou disciplínu aby tam bylo dost prostoru. Nainstalovat o něco víc než office nebo si tam nahrát nějaké dokumenty apod už byl prostě problém. MS začal na ty updaty alokovat prostor, pak na tom disku zbývalo pro uživatele cca 5GB

Proto také následně MS začal pro ty levné počíítače ke kterým snad dává W10 gratis vyžadovat od výrobců 64GB a přesně takové se dnes stále prodávají.

W11 nebudou výrazně mimo W10, takže 64GB bude stačit o s rezervou na aktualizace, provozní data i nějaké uživatelské aplikace a dokumenty.

Pro ty kteří to mají jako terminál k webu a cloudu reálně nepotřebují větší úložiště

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Holt budeme muset orezavat zbytečnosti. Stejně většina lidí už jen os používá jen jako spouštěč prohlížeče.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud by to byla pravda tak na to žadné windows nepotřebují že..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ti právě nemusí nic ořezávat, komfortně jim 64GB vystačí. Dokonce si budou moct dovolit nějakou tu aplikaci či dokument

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mám os jen na net, hry, případně nějakou další aplikaci a z pribaleneho sw nevyužívám prakticky nic, tak proč se toho zbytečného balastu nezbavit? Dělá se to už peknejch pár let.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to neskutecna prasarna 64GiB jenom na samotnou rezii win11, neskutecna, mrhat tolika GiB, takovym velkym prostorem, kdyz sme instalovali XP vesli se i na 3GiB pevny disk a po instalaci jeste 2GiB volne na disku zustali, cili i po instalaci par aplikaci tretich stran se s tim OS dalo pracovat na principu dodatecne externe pripojeneho uloziste, ano vim ze dnes sou dostupne rychle a velke prostory pameti SSD + NVMe za hubicku, ale proc bych mel vyhazovat tolik ulozneho prostoru do prdele jenom proto ze musi byt aktivni GWX cili speh, dale ty dlazdico-metroidno-tabletoidní kokotiny a s tim nedoresenej swap, chtelo by to mit moznost v instalaci a to:

-instalovat jenom ciste jadro Windows 11 s api DirectX 12 Ultimate, .NET + C++ a Direct Storage
-instalovat jadro Windows 11 s api DirectX 12 Ultimate, .NET + C++ a Direct Storage + zakl. balik
-instalovat jadro Windows 11 s api DirectX 12 Ultimate, .NET + C++ a Direct Storage + plny balik

Prvni moznost by znamenala naprosto cisty OS Win11 jenom s potrebnym api DX12U, dale .NET a aktualni C++ baliky, k tomu technologie primeho prevadeni/kopirovani dat z NVMe do GDDR pameti graficke karty(DS), co se tyce skinu, vsechny od dob Win98, dalsi volba by doplnovala tenhle OS o zakladni balik cili programy primo od Microsoftu jako kresleni, editace videa, moznost prohlizeni PDF, prace s .RAR/ZIP soubory a prohlizec Edge, no a posledni varianta by prinesla plne vybaveni cili to debilni metloidni pracovni prostredi, dale rozsirenou telemetrii cili smirovani alias GWX, zakladni telemetrie by jiz byla pritomna od stredni volby cili zakladni balik, ja myslim ze takhle by to lidi uvitali co si konkretne vybrat, jednoduche pritom ne pitomé a najednou by stacilo i 16GiB ulozisko samozrejme s nutnosti externiho disku, co se tyce aktualizaci win11, plne ponechat tuhle rezii na uzivateli samotnem jako v pripade Windows 7.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

64GB je informace od místního autora ne reálný požadavek, W11 nezabírají prostoru závratně více než W10, navíc W11 ještě nikdo ve finální verzi neviděl, takže do té doby bych nesoudil.

Jinak Když člověk nainstaloval WXP tak musel řešit jak se třeba připojit k internetu když nefungovala síť%ová karta a on neměl ovladač v ruce. W10 mají obří databázi driverů, nemálo je obsaženo v samotné instalaci a jsou i na disku, další nemálo je pak k dispozici online on demand. Dnes v podstatě nehrozí aby po instalaci počítače nefungovaly základní věci. Možná to nejsou nejoptimálnější drivery ale fungují out of box.

Nevidím rozdíl ve velikosti instalace Win 10, MacOS nebo třeba Linuxu. Všechno na disku zabere podobně, i ten "hloupý" Android si dnes běžně vezme 15GB a to v tom nejsou aplikace.

A ponechávat věci jako aktualizaci plně na uživateli je nesmysl, drtivá většina nechce nic nastavovat a chce aby vše fungovalo aniž by se v něčem hrabali. Jednak tomu nerozumí a hlavně oni si nekoupili počítač k tomu aby mu sloužili ale aby on sloužil jim

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Z ISO W10 LTSC jsem vyházel poměrně dost věcí, proběhli jen bezpečnostní updaty a přesto má složka Windows po 9 měsících cca 40 GB. Co zabírají OS věci v Program files a Users ani nemluvě.

Místem se plýtvá všeobecně, i kdyby byl Windows střízlík, stejně to zapatlají třetí strany. Každopádně v tom trilionu souborů se už nikdo nemůže vyznat, i kdyby v MS opravdu chtěl s tím něco udělat, je to asi bez šance.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Skús niekedy toto:
fsutil resource setautoreset true c:\
fsutil usn deletejournal /d /n c:
sfc /scannow
Dism.exe /Online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup /ResetBase

Môj LTSC má po asi roku a kope aplikácií 31.8 GB, a to som z neho nič nevyhadzoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, mrknu na to

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a kolik má čistá instalace toho preview buildu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nenasel sem iso na cistou instalaci. Takze probehla cista instalace 10 a upgrade na 11. Po upgrade sezrano pres 40 GB. Po vycisteni disku s odstranenim predchozi verze windows to spadlo na 19.2 GB. Nic hroznyho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sak sa nie je comu divit ked dnesny standard "modernych" desktop aplikacii je Electron.Na blby hello wolrd sa taha 200-300mb javascriptoveho googlackeho bordelu co zozere z fleku stovky MB RAM po spusteni. Sam MS si v tom zbastlil kecalek Teams, aj ked teraz ohlasili ze sa na Electron vykaslu a prejdu na Edge WebView. Hmm co by som inak chcel pochopit, kedze novy Edge ma Chromacke jadro a je to defacto to iste ako ten Electron. Hmm no ale asi inzinieri v MS to maju poriesene.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já míval tablet certifikovaný na Windows 8.1 a měl 16GB uložiště. S přemlouváním to fungovalo 4 roky a pak mi tam MS vnutil 500 MB aktualizace prohlížeče (přidal povinně Edge) a mohl jsem ho vyhodit.
Používal jsem ho na přehrávání audioknih z OneDrive.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejhorší je, že se to svinstvo ani nedá odinstalovat :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Se mejlite mám nainstalováno win 11 pro a ty požadavky 64 GB je blbost můj HDD má 57 GB Lenovo stáří 4 roky 4 GB ram a běhá jak hodinky akorát že má AJ jinak to mám celé oficiálně takže pro ty co si lámou hlavu nad win 11 buďte v klidku moc se toho zase nezměnilo a nemám dotykový displej

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.