Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Revoluce: Microsoft Azure Cloud Switch jede na Linuxu

WTF: "The Azure Cloud Switch (ACS) je softwarové řešení, které umožňuje používat síťová zařízení jako switche."

Takze si koupim router nebo switch (sitove zarizeni) a ono to az po nainstalovani distribuce od MS to bude fungovat tak jak to vyrobce zamyslel?

Jsem opravdu sam, kdo nechape a nevyzna se v produktech dnesniho Microsoftu? Chapu ze je tezke prolomit vazbu MS=Windows, ale mam pocit ze to co delaji nema hlavu a patu. Ten mor ktery nakazil posledni verze windows se siri jen dal a dal.. mame to zapotrebi?

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Proc reagujes na neco cemu vubec, ale vubec nerozumis a vymyslis si nejake ptakoviny o nicem.

Kdyby jsi na to odpovedel ze "Zimni pneumatiky jsou zbytecnost.", byla by to uplne stejne odpovidajici reakce. .... mame to zapotrebi ?

PS: Ne ze by Jezek v pochopeni o co jde na tom byl lepe nez ty, ale u nej to uz nikoho neprekvapuje.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak me prosim vysvetli, CO TO JE co tady MS predvadi. Jakou to ma funkci, ucel, cenu.. je to pro jejich vnitrni infrastrukturu, nebo pro koncoveho zakaznika?

Obrazek je totiz pekne blbej.. od kdy je "HW load balancer" soucasi OS (softwaru) ? Blbci jsou to. Nebo blazni. Muzes si vybrat :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pro koncoveho zakaznika to neni urceno. Je to urceno pro velka datacentra a je dost mozne ze to nikdy ani neopusti MS.

Jinak MS pouziva ve svych datacentrech linux ve velkem dlouhodobe. Kazda firma pouziva ruzne technologie podle toho co se hodi pro dany ucel lepe. Je na tom neco prekvapiveho ? Me se nezda.

Nevim co si predstavujes pod HW load balancerem, ale to je krabicka s "BlackBox" OS. Proste MS si dela reseni na miru stejne jako si ho dela Google, Facebook .... .

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zas od Google a FB je hezke ze neco poskytne pak jako opensource.. sice to nedava smysl nasazovat pro male firmy, ale snahu cenim :) Nevim zda od MS nekdy uvidime neco z tohoto ACS bastlu.. to mohli rovnou postavit nad BSD, jak to delaji ostatni vyrobci sitovych krabicek.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

To by me velmi zajimalo co zajimaveho kdy Facebook vypustil jako open source ....

A jeste vice by me zajimalo co kdy vypustil Google prospesneho primarne nekomu jinemu nez googlu samotnemu ....
I blbe fonty, ktere dava free v ramci sve "open" politiky nejradeji dava formou embeded resources ... protoze kazde zatahani za odkaz na webovy font, mu okamzite rekne, kdo, kde a kdy na webu prohlizi.....

Budicek ... tyto dve firmy nejedou na vlne laskyplneho sdileni dobra se svetem .... vse free je ve velke mire jen dalsi zpusob jak tezit vice dat ... jedou po prasulich za informace o lidech, kterych se MS za doby Balmera temer neodvazoval dotykat

a bohuzel Nadela to zrejme chce zmenit, a pokud ne, jestli bude blbnout dale, bude beztak muset ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mňa dosť prekvapuje, že MS nepoužil BSD (ako Juniper). celý IP stack vo Windowse je už aj tak prebraný z BSD, určite v tom majú viac skúseností. navyše je v narábaní s paketmi BSD bežne aj o 10 a viac percent rýchlejší než Linux.

alebo si prispôsobili nejaké hotové SDN riešenie (alebo aspoň hotové komponenty)?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle me chteli vice usetrit.. postavili si vlastni routre a jen to nepriznaj a tvrdi ze to bezi na 3rd party hw. Neni totiz zvykem, ze vas nejaky velky vyrobce pusti jen tak k preinstalovani OS v na miru delanem hw jako jsou ty routry.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak jiní výrobci, ale Dell se poměrně razantně chlubí tím, že umožňuje u svých switchů změnit si OS. Prostě konkurenční výhoda, když nabízí HW, jenž btw zřejmě nebude vůbec levný, který si může zákazník softwarově upravit přesně sobě na míru. U nějakých velkých datacenter se to může docela hodit. Navíc takto Dell zároveň může potěšit nějaké partnery, se si můžou vydělat prodejem nějakém pesíkatého switch OS (nebo použít nějaký open source). Nebo obr typu Microsoft nebo Google si něco vytvoří vlastními silami.

Doplnil bych ještě jednu takovou relevantní buzz word frázi:
software defined cokoliv
v tomto případě konkrétně: software defined network

Dle několika IT konferencí, kterých jsem se nedávno (respektive už i pár let zpátky) zúčastnil, docela populární termín.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, taky mě napadlo, že NetBSD tradičně podporovalo snad ještě víc CPU platforem, než dnešní Linuch.

Na druhou stranu si volbu "na switchích Linux" vysvětluju tak, že výrobci switchových matic a management procesorů mají primárně pro Linux referenční zdrojáky ovladačů pro svůj křemík a patrně obvykle i hotové referenční distro jako platformu, ze které zákazník (výrobce switche=boxu) startuje další vývoj firmwaru. Takže naportovat ovladače do nějakého "svého sjednoceného Linuxu" je relativně málo práce. Portovat Windows na nějaké PowerPC nebo divný menší ARM / MIPS, ořezávat nepotřebný balast... - k čemu, když už je na tom hardwaru Linux? Oni pro začátek těch HW platforem od různých 3rd-party výrobců reálně nebudou mít až tak moc, třeba jednu-dvě, ale když už si vymysleli jednotné API, možná je napadlo, že by tu "kontroverzní" zprávu o "zamrzlém pekle" mohli řádně vytroubit do světa ve velkém PR stylu (a trochu zahalit tajemstvím detaily) - přinese to publicitu, které není nikdy dost, a nakonec se možná přihlásí nějaký další výrobce Eth switchů, který skočí na špek i tomu API :-)

Matně si vybavuju, že další výrobci používají jako základ firmwaru třeba QNX nebo VxWorks... a tuším Cisco mělo před pár lety dokonce několik paralelních vývojových větví IOSu s různými "podkladovými OS"... různé produktové skupiny/ligy/kategorie používaly různý základ a napohled jednotná konfigurace byla záležitostí uživatelského rozhraní = CLI. Něco mělo vespod Linux, ostatní už si nepamatuju. Tradiční IOS na přelomu století neměl vespod Linux ale něco jiného. Nevím kam vývoj dneska dospěl.

Nemyslím si, že je moc relevantní srovnání "rychlosti" síťovin ve vanilkových OS (Linux vs. FreeBSD apod.), nedejbože storage vrstev. Srovnáváte vanilkové softwarové implementace síťovin v různých OS. Switch má rutinní chroupání payloadu zajišťovat především hardwarem, má na to různé akcelerátory... větší switche bývaly plné FPGA a k vidění byl sem tam i nějaký ASIC. Ve switchi se rutinní provoz bude Netfiltru obloukem *vyhýbat* :-) Odhaduju, že vanilkový netfilter přijde ke slovu tak ještě při managementu, nebo při nějakých opravdu obskurních L3+ funkcích, kde jde spíš o samu vlastnost než o kapacitu zpracování, takže je lze svěřit softwaru na nějakém CPU... moc si nedovedu představit, o co by se na brutálním cloudovém switchi mohlo jednat :-) ale to je spíš tím, že jsem mimo obor. Nějaké ty VLANy a content switching by měl zvládnout hardware - a pro napojení na centrální management virtuálů na připojených mnohojádrových serverech slouží právě to jednotné API...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Cely IP stack ve windows ..... jo, tak z rodiny Windows NT 4 ...
Vista a pozdejsi ma vcelku jiny stack, s jinym vrstvenim, s jinou filosofii pristupu do stacku... jasne NetBios a WinSocket se ve windows stale drzi a muze se zdat, ze sitove se wokna chovaji porad stejne ... ale to neznamena, ze stack je stejny... jen sluzby nad nim

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

nejprve vás ignorují
pak se vám smějí
pak s vámi bojují
…a pak vyhrajete

A jak? ze Microft zacne vydelavat nehorazny penize na praci "zadarmo" od nekoho jineho? Bitch pls.
MS se jen smeje a strka penize do kapes.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Cílem Gándhího nebylo zlikvidovat GB, ale přimět ji ke změně smýšlení a přehodnocení dosavadní politiky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Diky, zes hezky zareagoval na to, kdyz jsem pod tvym poslednim blabolem napsal, ze asi netusis, co je ACS ..... jak vidno, stale netusis, ale radsi jsi na to napsal samostatny clanek:o)
Uz ho konecne zabanujte a poslete zpatky na abclinuxu!!!! Tyhle trolli hoax clanky, uz jak vidno i podle velmi chude diskuze, nectou ani ty posledni zbytky militantnich linuxaru, co jeste tuhle zumpu ctou .... jedine, co tomu "clanku" chybi je tag "neprehlednete", aby se to objevilo na obou serverech a video autorovy ipsacni extaze, kterou prozil po napsani toho blabolu .....

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

„Tyhle trolli hoax clanky, uz jak vidno i podle velmi chude diskuze, nectou ani ty posledni zbytky militantnich linuxaru“

Ale alespoň tu je věrný BTJ, nedočkavě vyhlížející příští Ježkův článek, aby mohl opět do komentářů napsat, že je idiot :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

:-) je to nehezka prace ... vime ... ale to je jako s patology ... proste se obcas musi obetovat nekdo, kdo udela tu potrebnou praci, kterou by jiny nedelal..

ackoliv se tu nastesti obcas objevi nekdo kdo vypomuze s tim tezkym udelem

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Rád se nechám poučit velkým guru BTJ, který napíše 2000 řádků stoprocentního a smysluplného kódu v C++ každý den. Co je to ACS?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.