Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft se začne chovat férověji k výrobcům antivirů [anketa]

"...když skončí platnost antivirového programu, ..., Windows 10 nic uživateli nehlásí"
to nechapu. to si antivirus nemuze sam neco nahlasit? treba jako "hele konci licence kup si novou?"

" ... a bez jakéhokoli upozornění automaticky přepnou na vlastní Windows Defender."
ty antiviry se nejak OS registruji, ze OS vi ze ma prepnout na Defender? Jestli se registruji, tak OS musi rozlisovat co je antivir a co neni. Takze mrkvosoft ma nejakou databazi oficialnich antiviru? jak tohle funguje?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme, ze moze, ESET to aj robi. Za dalsie, ked skonci platnost licencie, tak neprestane fungovat, ale len neaktualizuje databazu. Na druhej strane sa defender "neda vypnut", ikonka je vzdy pritomna na liste. MS by si zasluzil riadne mastnu pokutu - 50% z rocneho obratu, lebo mu nestacilo ani za media player, ani za IE, furt robi <>oviny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hm. Zase registry. To je tak user friendly jako píchnutí drátem do oka a určitě to přežije povýšení na další vyšší verzi W10.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sem nepsal ze je to user friendly... jen ze to jde. Ano take by me potesilo, aby se v microsoftu vratil svet k normalu a zacli delat opet operacni system pro lidi. Bohuzel s indickou kvalitou se nic takoveho cekat neda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:) home nema gpedit, cez registre ani settings to nefunguje. By som to nepisal, keby som to nemal odskusane. System ti hlasi, ze defender disabled, ale dole mas furt ikonku s cervenym krizikom co indikuje chybu. Pred creators update to tak nebolo, na booku nic take nemam, preto ani nemienim upgradovat...

edit: zabudol som, ze na booku mam pro, takze asi preto tam ten defender nemam...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale to dole na liště není ikona defenderu jak si mnozí myslí, ale "doporučené akce". Stačí když máš v edge zakázaný smartscreen a už je tam pro změnu vykřičník.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to sem nevedel, ze to do creators rozbili :-/ Edice co pouzivam nejvic creators nema a asi mit nebude. Kazdopadne ikonka z tray se driv dala odebrat zakazanim defenderu ve spravci uloh. Treba aspon to jeste funguje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak nedá vypnout? Ani jsem nezkoumal jak, ale jsem si jistý, že W10 detekovaly Avast po jeho instalaci a Defender automaticky deaktivovaly. :-o A jinak nechápu, jak to má Kaspersky ošetřené, ale mě Avast na konec licence upozorňuje několikrát v dostatečném předstihu a po vypršení licence se dále aktualizuje, jen se převede do "free" verze. Jestli spíše nemá problém Kaspersky (kdysi jsem také měl koupenou licenci, ale s kvalitou to šlo, dle mého, dolů), pokud si vzpomínám, tak už si stěžoval na MS minimálně jednou, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kaspersky nemá žádný problém a na vypršení licence tě upozorní. Rovněž se automaticky deaktivuje defender po nainstalování Kasperskeho antiviru. Jak podle tvého názoru to šlo s kvalitou dolů? Detekce, nároky na systém či jiný problém?
Často se používá Kaspersky tam, kde pohoří ostatní antiviry. Většinou na záchranu zombie systému.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Registrují se už od XP do centra zabezpečení/akcí. Přes něj vyskočí ikonka v trayi, že je antivir zastaralý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je podla mna blbost tak to nefunguje

ked sa nainstaluje antivir, v OS sa specifickym sposobom zmeni strasne vela mrte veci a OS potom vie, ze ma monitoruje takyto konkretny antivir

ak vyprsi antiviru licencia tak antivir moze upozornit sam na seba ze uz konci ale co s tym dalej urobi OS antivir nijako neovplyvni, v OS staci zmenit len nieco, ale o cosi viacej ako malé nieco, antivir si prestane aktualizovat vzorky, pripadne sa moze "zneaktivnit", t.j. vobec nebude chranit OS ani len so starou vzorkou, moznosti je viacero ...

ale aktualny stav (ze antivir je neaktivny) je tiez len zmena a konfuguracia samotneho OS ... no a ked OS uz zisti ze nie je chraneny ziadnym antivirom, tak si zapne ten svoj ... bez vahania, bez upozornenia, bez nicoho

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Už chápu proč USA vyskakuje, že je kaspersky ruská 5 kolono oni si dovolili stěžovat si na slavnou Indickou americkou společnost

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak ještě do toho přidat Trumpa a muslimy a bude to fajn ;)))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dlouho jsem používal Defender. On sice nic moc nedělal, ale taky počítač nevytěžoval. Bohužel poslední roky možná jeho efektivita roste, ale ne přiměřeně s rostoucími nároky. 10 minut po startu vytížení ke 100%, nainstaloval jsem jiný antivir a je to v pohodě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

360 total security, je stale vypnuty, obcasna aktualizace a sken W7x64, instalace bezp. zaplat + zaloha OS na ext. HDD, defender i firewall zakazan

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu. Proč někdo nezažaluje někoho taky za to, že linux nepodporuje antiviry? 0.o a cotřeba apple? Proč kasperski nezažaluje apple za ios?
Nějaký superduper placený antivir z logiky věci nemá moc smysl, páč databázi mají všichni +- stejnou, takže se pecka nakazí stejně jen tím nejnovějším, který v databázi nemáte. Vyzkoušel jsem snad všechny antiviry a všechny zklamaly. Buď jsem lezl na nějaký stránky a klikal na videa pro "ehm" vědecké účely, nebo stahoval a instaloval cracknutý hry. Oboje spojuje to, že já jsem vědomě v podstatě nakazil počítač. Proti tomu žádný antivir neuspěje.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To, že něco nechápete, je váš problém. Byl to MS, který do Windows rozhraní pro hlášení informací od antiviru v XP zavedl. Ve Win 10 tu funkci nechal, ale rozbitou :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Záleží, jestli si definujeme trh s antiviry/bezpečností jako samostatnou oblast, kde by mělo panovat konkurenční prostředí. Pokud ano, neměl by do něj někdo zasahovat z pozice dominantního postavení v jiné oblasti (tady konkrétně z oblasti operačních systémů). Opět se mi vkrádá na mysl úvaha, co by se dělo s celou PC platformou, kdyby byl býval byl Microsoft rozdělen na dvě společnosti podle oblasti působnosti (operační systémy a klientský software).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč myslíte, že Linux nepodporuje antiviry? Není to spíše tím, že tam žádný komerční není zabydlen protože jej (zatím) není třeba. Na Apple Masox antiviry existují, na iOS neexistují a asi ani existovat nebudou, protože aplikace jsou sandboxované a tak se v tom třetí aplikace nemůže vrtat (nic nemá do sandboxu cizí aplikace přístup). Neexistuje ani žádný antivir Apple, takže to není narušování konkurence vlastním produktem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak "nepodporuje antiviry"? Do linuxu se dá samozřejmě antivir nainstalovat z balíčku ve většině distribucí, největší využití bude mít ale pravděpodobně při kontrole windows partitions :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to asi není odpověď na mě, když píšu "proč si myslíte, že Linux nepodporuje antiviry?". :-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Proč někdo nezažaluje někoho taky za to, že linux nepodporuje antiviry?"

Jak jste na to přišel? https://www.clamav.net

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je jako kdybys prohlásil, že nemá smysl se bavit o jakési účinnosti lidské imunity, neb jsi * pro "ehm" vědecké účely * zašel do nevěstince, tam si bez gumy užil prima 7 dní a 7 nocí a stejně jsi chytil celou řadu (nejen) venerických chorob ;)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chybí mi volba "na win10 peču" :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chybí mi tam "Nevím, antivir nepoužívám." :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přidal bych položku "Zdravý rozum" :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tato volba je fakticky obsažena ve třetí možnosti ;).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, DIIT opět zkresluje, zajímalo by mě zda vědomě.

Z článku:
"Druhý zádrhel tkví v tom, že když skončí platnost antivirového programu, vyprší licence, případně program z výše popsaného důvodu přestane fungovat, Windows 10 nic uživateli nehlásí a bez jakéhokoli upozornění automaticky přepnou na vlastní Windows Defender."

Zdroj - skutečný ne zdroj - nevím proč jako zdroj máte článek na sofpedia, který zdrojem zprávy není - jen část původního textu z bloku přepisuje a nebo rovnou cituje.

"We have modified how Windows will inform users when their antivirus application has expired and is no longer protecting them. Instead of providing an initial toast notification that users could ignore, the new notification will persist on the screen until the user either elects to renew the existing solution or chooses to rely on Windows Defender or another solution provider."
https://blogs.windows.com/windowsexperience/2017/08/09/evolving-windows-...

Takže nyní se uživatel dozví o stavu z notifikace. Změna tedy je, že nově mohou výrobci vyrobit vlastní popup ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kaspersky :D

Ještě že ty Vidle nepoužívám (v dualbootu dlí jen za účelem občasných hw testů nebo her) a tyhle hrátky nemusím řešit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Microsoft se začne chovat férověji k výrobcům antivirů"

To je výborná správa. A kedy sa MS začne férovo chovať k svojim zákazníkom ???

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.