Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft definitivně ukončil podporu Windows Vista

První, masově rozšířený OS, který přinesl do domácností 64bit sw. Já tenkrát koupil nový železo - C2D@3.0GHz, 4GB RAM, Radeon, tuším 4870 (DX10.1) a rychlej hadr. Čili žádnej upgrade z poddimenzovanýho pičítače, kvůli kterému bych skřípal zuby. Jo ovladače, to zpočátku byla jiná písnička. Ale co, na to moje hraní...;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle OS mne uplne minul :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To patříš mezi ty šťastnější

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vista byl prostě nedodělek, taková přinejlepším betaverze. Konečná verze jsou až Win7, ani SP2 pro Vistu nedokázal všechno napravit, byť jinak se tyto OS moc neliší. Je to asi první OS od MS, který se nepovedl natolik, že MS nejdřív vydával individuální povolení k downgradu na XP, aby po asi 2 měsících byl pod tlakem donucen vydat obecné povolení, které platilo až do Win7SP1 (s vtipným dovětkem, aby si zákazník sehnal SN WinXP kde chce). Další "vtipnou" věcí je, že Vista byla natolik rozežraná, že na PC, kde běží Vista, fungují bez problémů všechny následně vydané systémy (pokud to MS nezabil nepodporou CPU).
Při pokusu nasadit je v práci selhávala MS síť, což vyřešil až SP2, který ale vyšel natolik pozdě, že se přešlo rovnou na Win7 a Vista tak nebyla provozována nikde. Pár kousků na domácích počítačích typu C2D/4GB RAM běží doteď a až na dojebaný MS update, který se MS i přes oficiálně trvající podporu rozhodl před rokem neopravit, fungují dobře. Jen moc nechápu, proč pro ně přestaly být vydávány některé programy (třeba Chrome), protože rozdíl proti Win7 je zanedbatelný.
64 bitový OS už byly WinXP64. Pokud pro ně byly drivery, chodily bez problémů a líp než Vista. Až Vista se ale postarala o to, že 64 bitové drivery začaly být běžné.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím. A taky mám jednoho uživatele s C2D, který si na Vistu a její UI zvykl. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Windows XP 64 bit byl jen upraveny Windows Server 2003 teda naprosto nehodici se do domaciho prostredi a nemelo to s Windows XP prakticky nic spolecneho.

Vista byla ve skutecnosti velmi podobna Windows XP dalo by se rict, ze takovy placeny SP3 s tim, ze to byl prvni 64bit system pro domacnosti. Vista prinesla nekolik zasadnich bezpecnostnich vylepseni jako je UAC a ano, Visty byly neoptimalizovane a hardwarove narocne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A jaký si myslíte, že je rozdíl třeba mezi Vistou a z ní odvozeného serveru? Jen doinstalované služby a jiná konfigurace. Dokonce je pro obě verze stejný i SP: https://www.microsoft.com/cs-cz/download/details.aspx?id=15278

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem Visty krátce po jejich uvedení s novým PC, a první půlrok byla hrůza - programy nebyly stavěné na UAC, drivery byly neodladěné, takže počítač šel po probuzení ze spánku v půlce případů do dvou vteřin na BSOD, občas spadl jen tak. Asi po třech updatech BIOSu a pár měsících aktualizací driverů to ale začalo být až na rozežranost a některé programy nestavěné na UAC úplně v pohodě, rozežranost pak výrazně zredukoval SP1 a trochu SP2. Sedmičky jsou nakonec jen Visty v bledě modré s tím, že zas mírně redukují rozežranost a otravnost UACu, ale v principu se moc neliší ... spíš jsou něco jako Vista SP3 s jiným skinem. Po porodních bolestech nemůžu říct, že by systém byl nějak strašný.
Nakonec ani desítky nebyly bez problémů, používal jsem insider do doby, než přestaly fungovat NVidia ovladače z osmiček a vrátil se k ním půl roku po vydání, kdy ovladač přestal náhodně poškozovat obsah videopaměti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

podle mě byl schopný od SP1. Ostatně to byla u MS tradice že systém je použitelný po prvním servis packu. Jenže tady to ještě znásobily problémy s ovladači a skokovým nárůstem nároků na výkon. Kdo měl 1-2GB RAM na kterých XP jen lítaly tak se hodně divil.
Podle mě to byl ale desingově nejstylovější Windows co kdy vydal. Sedmy byly pak nemastné neslané. Byl to styl který navozoval pocit že "next gen" je skutečně tu. Proti tomu XP a starší vypadaly hodně zaostale. Už ta jejich default tapeta navozovala pocit "technologické svěžesti".
Já je pak provozoval i na noťasu s Turion X2 a 4GB DDR s 7200ot diskem a v reakcích nebyl rozdíl proti XP. Taky vyžadovaly díky větší velikosti častější defragmentaci - i malá se projevovala na snižování výkonu systému. Zvlášť na starších menších discích byly ovšem reakce Vist proti XP katastrofální. Jo a když jsem ten ntb prodával tak se kupec divil jak se to rychle hýbe, když četl jakéže jsou Visty líné :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já trochu nechápu, proč se pořád všude tvrdí, že konec podpory znamená nepoužitelný systém. Tak třeba mne MS nikdy nepodporoval. Takže i proto se pro mě nic nemění. Jistě, aktualizace, ale i bez nich se dá žít. A někdo se jim i aktivně brání. Internetová bezpečnost - nevím, nevím. Ale čím dál víc mi to připadá jako strašák, aby lidi koupili něco novějšího. Mě tedy visty minuly, stejně tak jako odmítám Win10. Mezi tyhle dva systémy bych rovnítko dal. Stejný nedodělek. Tak jako jsem zůstal na XP až do Win7, tak teď čekám, nejspíš marně, co z těch desítek vzejde. V práci jsme aktualizovali na Win10 ver.1703 a je to pořád katastrofa. Staré chyby neopravené, třeba padání síťových tiskáren. A nové se objevují. I takové primitivní věci, jako je účetní software, před aktualizací na desítkách jel, a najednou nejde spustit. Ach jo. Myslím, že tahle verze by si zasloužila samostatný článek. A diskuze by byla dloooooouhá.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A to zase já jsem takovej, že zkoušim co pustí do světa, na Vistách jsem fungoval než vyšli 7.
Přežil jsem to snad bez újmy. A teď na sobě testuju w10. Doba jde dál, je třeba být připraven a v obraze. A že někomu ke štěstí stačili win XP, se nedivim, jenže okolnosti vás donutí, protože jak je z toho abandonware a používáte internet, tak pak zjistíte, že přestane jít tohle a tamto a nakonec i prohlížeč pro váš OS přestanou dělat, ano můžete používat starej SW, ale pak leccos přestává makat.
To je jako já jsem nedal dopustit na operu 12 a ejhle donutili mě se smířit s tou novou a nebo s vivaldi.
Pokud někdo PC má na specifickej účel, nechodí s nim na net (ne kvůli bezpečnosti, toto téma neřešim) tak si klidně může jet na win 3.11 spokojeně, pokud to plní danej úkol. Tam vás okolí nedotlačí do novýho stroje/SW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Normalni OS, rozdil mezi sedmickama a vistama byl pouze ten, ze sedmicky prisly pozdeji a jiz vsichni meli software prizpusobeny novemu nastaveni prav ve windows. Take jiz byl k dispozici hardware pro Windows 7. Proto jsou dnes sedmicky oznacovany jako "lepsi". Ve skutecnosti jsou Visty stejne kvalitni jako Windows 7. Jejich problem byl pouze ten, ze byly prvni.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Normální systém to nebyl, v době vydání to byl úděsný nedodělek s příšernou rozežraností na HW a hromadou chyb. Bezproblémově začal být použitelný až po SP2 (ty nejbolavější věci vyřešil SP1, ale pořád to nebylo ono) - a v době vydání SP2 už byly za dveřma W7 (Vista SP2 vyšel tuším dva měsíce před W7). Ano, Vista SP2 se velmi blíží W7, ale v době vydání si Visty svou špatnou reputaci plně zasloužily. (na svém pracovním PC jsem Visty pár let používal)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ne, Vista mohla byt OK uz po vydani. Ano od SP1 to byl kvalitni system temer bez chyb, ale pouzitelne to bylo i bez SP. SP1 vyresil hardwarovou nenazranost a nasledovalo urcite zrychleni.

Kde byl problem, proc nekdo rika, ze Visty byly OK a nekdo je nemohl vystat? Duvodem byly ovladace na hardware. Typicky na notasu, kterej byl navrzenej na Visty jako ten muj MSI, to fungovalo korektne, ale hlavne u lidi co si to dalo na desktop, natoz na starsi desktop, to zlobilo, Microsoft proste nedoresil ovladace a na spoustu veci byly problemove a nekde nesly vubec. Proto tak rozdilne nazory v pohledu na Visty, zalezelo na jakem hardwaru to kdo provozoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud znáš zákulisí, tak Vista byl uspěchaný systém který byl kvůli tlaku managerů MS vydaný dřív než byl pořádně doladěný takže fakt při vydání to fakt nebyl dobrý systém. Navíc je třeba vzít v úvahu, jaká byla typická konfigurace PC v době vydání Visty - Vista bez SP se dala rozumně provozovat až tak se 4GB RAM a to v té době mělo hodně málo mašin. A kvůli tlaku MS se Visty dávaly i na stroje které na to hardwarově neměly což opět pověsti moc nepřidalo.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano s tim souhlasim, MS nechutne Visty tlacil, protoze se chtel zbavit WinXP, nakonec ted dela to same a jeste horsi, protoze se chce starat jen o Win10 a co nejdrive zrusit Win7 a Win8.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Njn, já měl 4GB RAM, desku Intel DP35DP a Core2Duo E6750@2.6GHz (jestli si pamatuju dobře) a většina problémů Vist u mě souvisela s aplikacema/UACem a režimem spánku co buď nefungoval vůbec nebo způsoboval BSOD. Tohle řešily updaty BIOSu. Ale s výkonem jsem problém neměl.
Mimochodem WinXP na PentiumIII se 128MB RAM, kde si systém vzal půlku RAM taky nebyly ukázkou super svižného a úsporného systému.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na Vistach jsem dodnes, mam na nich notebook a nejsou ovladace pro novejsi system, ale ten notas je dobre vyladenej a Visty jsou naprosto OK. Problem je, ze Core2Duo a GF7600GS jsou uz hrozne slabe a notas pomaly, takze me ceka novy notas, cekam na RyZen Mobile. Jinak si ale na Visty nemuzu stezovat, nemel jsem zadny vetsi problem.

Na desktopu jsem sel z WinXP rovnou na Win7, ale tam to zase bylo o tom, ze jsem proste kupoval novy pocitac presne v dobe, kdy vysly Win7 a predtim jsem byl na WinXP. Pak jsem zase preskocil Win8 a sel rovnou na Win10, coz je opravdu vyborny moderni system.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Věř tomu, že na W7 by ten samý NB jel znatelně rychleji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejel, nejsou ovladace. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě je to nějaký hoodně značkový kousek, protože NB kde by ovladače z Visty nejely pod W7 jsem snad zažil jenom jeden

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

naprostý souhlas, ovladače pro vistu fungují v sedmách snad vždy což mám odzkoušeno na mnoha zařízeních
jinak pokud to opravdu nejde tak doporučuji lubuntu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejhezčí vzhled woken všech dob.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já mám rád Visty ze dvou důvodů.
1. Start menu a ovládací panely jdou nastavit na starý klasický styl.
2. Katapultovaly mě do náručí Linuxu.
;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2. takových je nás celkem dost :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě taky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nech sa škvarí v pekle. Ešte mi ostalo niekoľko nepoužitých licencií. Po skúsenostiach s týmto OS som nemal srdce ich ešte niekomu ponúknuť. Už teraz sa teším, keď si niečo podobné prečítam o 10tkach.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já už to tu jednou psal. Ten OS mě minul v době jeho slávy, ale když jsem potřeboval upgradnout na novější OS (a ne, netlačilo mě brzké zabití WinXP, ale omezenost toho OS), tak jsem měl klíče jen na jehovisty (nechtěl jsem se crcat s nějakými aktivátory a kdejakým balastem). Takže v době, kdy každý používal W7 k plné spokojenosti jsem nějaký ten rok používal jehovisty. Vypozoroval jsem následující:

1. Jehovisty (a to se tu občas taky zmíní) byly často nasazované na staré stroje s AthlonyXP, Pentii4. Což samo o sobě nebylo tak tragické, jako omezení velikostí RAM (bavíme se o systému, co po bootu sežral alespoň 800MB RAM, WinXP běhají na těch cca 70MB). Dále tam byly pomalé disky (opravdu je celkem velký rozdíl přenosové rychlosti na disku z roku 2003/4 oproti disku z roku 06/07/08).
2. Memory managment, ten OS najednou hodně cachoval a furt vykonával nějakou aktivitu (což WinXP neumí). Na novějším stroji to takovej opruz nebyl, ale vzhledem k bodu č.1 to byl zabiják.
3. Bugy, drivery, atp. - po vydání jehovist postupně probublalo, jaké to má chyby. Ten OS se stal použitelnej až s SP1. Osobně si pamatuju na nějaký bug, který rozbíjel MP3, pokud se přehrávaly ve WindowsMediaPlayeru.
4. Obecně ten OS dost hrabal na disk - i já, co jsem to provozoval na relativně svižném železe, tak jsem pozoroval nehezkou aktivitu disku, hlavně po resetu/zapnutí stroje. Vypozoroval jsem, že to furt něco zapisuje do logu. Po detektivní činnosti a googlení se mi podařilo dost těchto neduhů eliminovat, nicméně i tak ten OS nějak rychleji přecházel do plesnivého stavu (reinstalace >> tedy občerstvení svižnosti celého stroje byla potřeba častěji).

Jinak jsem ten OS měl velmi rád, protože tam nebyly takové drastické změny v UI. Win8 a novější jsem naprosto přeskočil a Win10 mám na notebooku, odkud rychle zase půjdou do křemíkového nebe. To je první OS, kde mi na fungujícím notebooku s postupem času přestávají fungovat někdy důležité periferie (jako třeba zvukový kodek). A díky té super nucené aktualizaci a vysoké míře "automatiky" to nelze dostat do stavu, ve kterém to fungovalo. Nebavím se o tom, jak totálně rozbili UI, rozmístění docela důležitých vlastností a podobně. Ne, neopravovat co není rozbité.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

UI Visty se mi moc líbí, další systémy od MS už se mi tolik nelíbily. No nic, jdu složit Pentium D do skleněné skříně a nainstaluju do toho Vistu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.